Wednesday, 31 October 2018

ROTI CELUP TEPUNG

Roti Celup Tepung..
Haaa...selalu dengar Sotong Celup Tepung..
Udang Celup Tepung..
Ikan Celup Tepung..
Ni kiter makan Roti Celup Tepung
Mmm...tengah2 malam aku lapar..
Mak aku buatka Roti Gardenia Goreng
Ngan Teh O Panas...


 Nampak jer macam Pisang Goreng
Tapi ni memang Roti Gerdenia Goreng...
Krup krap krup krap  tepung dia
Dalam dia roti la...tapi panas la...


 Mula aku ingat nak buat maggi jer
Tapi mak aku x kasi
Mak aku cakap nanti mak aku buatkan Roti Goreng.
Mmm...kalau Roti Telur Goreng tu xnak la
Itu sesuai pagi jer..
Nak sesuatu yang panas....!
Tapi bila tengok mak aku bancuh tepung macam nak buat pisang goreng..
Haaaa...aku tahu lah mak aku nak buat Roti Gardenia Goreng...
Sebab dulu mak aku selalu juga buat Roti Gardenia Goreng ni..
Dah lama juga mak aku x buat..
Malam  tadi mak aku buat..
Mmm....licin..
Haaa....bukam aku yang licinkan..
Tapi abangggg...
Abang makan cicah ngan sos cili


Teh Halia...
Tapi ni bukan aku minum
Mak aku aku jer minum
Aku ngan abang minum Teh O jer..
Tak suka rasa halia...

Sebelum ni dah pernah post
ROTI GARDENIA GORENG kat sini...
Tu 2016 nyer...
Tahun lepas pun ada post juga
ROTI GARDENIA GORENG CELUP TEPUNG kat sini....
Bila tengok lagi older post...
Jumpa lagi roti goreng ni tapi tajuk post tu lain..
BUKAN KELEDEK GORENG kat sini...?
Tu 2013 nyer post..dah 5 tahun...
Masa x pandai lagi..
Nama lain aku tulis lain...
Pastu susah nak cari la....


ROTI CELUP TEPUNGROTI CELUP TEPUNG
5 keping roti Gardenia slice
Minyak untuk goreng

Batter/tepung celup:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air(boleh adjust)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu minyak masak
sikit pewarna kuning

Hiasan:
Sos cili &Mayonis
@
Jem,Nutella,susu @ kaya5 keping roti Gardenia slice
Minyak untuk goreng

Batter/tepung celup:
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air(boleh adjust)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu minyak masak
sikit pewarna kuning

Hiasan:
Sos cili &Mayonis
@
Jem,Nutella,susu @ kaya

1. Bancuh semua bahan batter..
2. Kalau nak senang..blend jer semua hingga creamy..
3. Setiap keping roti dipotong 3..
4. Celup roti dalam batter dan goreng gari
5. Untuk roti goreng cheese....
    - cheese slice dipotong3..
    - ambil 1 potong roti yang dah potong 3
    - Letak cheese atas roti dan tutup atasnya
      dengan 1 lagi roti macam buat sandwich.
    - Kepit dan hati2 celup dalam batter supaya
      tidak terbuka dan pastikan batter bersalut
    - Goreng sambil dibalik2kan hingga garing
6. Serve souvory  dengan sos cili,cheese @ mayonis
7. Boleh juga dihidangkan versi manis bersama kaya,nutella, susu atau kaya



Ni yang lapis cheese slice


 Yang tebal tu versi lapis dengan cheese
Yang nipis tu roti kosong celup tepung


Untuk versi yang lebih kraetif boleh
Mak aku pernah buat dan hias macam ni dalam post
ROTI GARDENIA GORENG kat sini....

Tuesday, 30 October 2018

SAMBAL SARDIN CAMPUR TELUR

Sambal Sardin Campur Telur
Haaa...lama gak dah mak aku x masak sardin
Ni masak Sambal Sardin + Telur lak..
Kalau muka x malu orang cakap muka sardin
Kalau makan sambal sardin nak cakap apa..?
Cakap jerlah sedap..!
Hahaha...


Samval Sardin + Telur
Lauk semalam
Mmm....asyik makna sambal telur la plak..
Haaaa..mak aku cakap menu bajet
Actually mak aku cakap masukkan telur sebab selalunya kalau masak Sambal Sardin kan kuah ner makan
Sardinnya selalu aka  berakhir dwngan Nasi Goreng Sardin...
Sebab tu mak aku cakap camour jer telur..
Sebab nak makan berdua jer
Mak aku kata 2 bijj telur
Sorang sebiji..Sardin tu pun elok2 juga 2 ketul



SAMBAL TELUR CAMPUR SARDIN
1 tin sardin
2 biji telur- rebus & goreng
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1/4 cawan minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1 /2 bawang besar

1. Panaskan minyak dan goreng telur rebus
2. Dalam minyak yang saa tumiskan bahan blend
3. masukkan asam,garam dan gula dan masak hingga naik inyak
4. masukkan sardin bersama sosnya dan juga telur
5. biarkan mendidih sekali lagi dan kuah naik minyak
6. sesuaikan rasanya


Mak aku ada meny lain juga
Pucuk Betik Rebus
Haaaa.....jangan tanya aku makan ker tak..
Sebab memang dah tahu jawapannya kan....
Hahahaa....tu lauk mak2



Ini  best friend kepada Ulam Pucuk Betik Rebus



Ikan Talang Masam...
Pun lauk mak aku..
Aku x makan pun...


Sebab ada Sayur ni.yang lagi sedap
Haaa...sayur ni dah post dah tadi...
Ok..bye

SAYUR KACANG PANJANG GORENG TELUR

Mak aku masak Sayur Kacang Panjang Goreng Bertelur
Mak aku cakap ni antara sayur nostalgia mak aku
Haaa...naper...nenek selalu masak ker..?
Mmmm..mak aku cakap bukan sebab nenek selalu masak
Tapi sebab ni sayur  yang masak kat Sekolah dalm subject SRT
Hahahaa.....baru ingat ak aku pernah citer masak masak Sambal telur tu
Tapi bezanya mak aku cakap masa masak kat sekolah guna banyak telur dan sikit saja kacang panjang
Mak aku cakap guna 8 biji telur dan 10 batang jer kacang panjang
Huh...itu bukan  Sayur Kacang Panjang Bertelur dah tu..
Itu Telur Dadar Kacang Panjang dah tu...!!
Haaaa...rasanya mak aku pernah masak Telur Dadar Kacang Panjang
Tapi bila cari kat Older Post x jumpa la plak
Bila cari kat image baru jumpa
Rupanya TELUR DADAR KACANG PANJANG ....tu kat sini....
Tajuk post tu Sosej Masak Kicap
Memang x jumpa la
hahahaha...


Sayur Kacang Panjang Goreng Bertelur..
Sedap wei..
Rupanya sayur ..kalau makan panas2 sedap jer..
Heee...kadang aku x suka sayur
Bukan semua tapi sesetengah sayur la..
Tapi sayur kacang panjang goreng bertelur ni rasa sedapnyaaaa...
Rangup dan chkup rasa..
Telur dia lak  bukan lembik basah tu
Tapi versi tekur hancur garing
Mak aku cakap sebab ty kena guna minyak lebih skit ..
Supaya telur tu garing
Kalau minyak terlebih sangat...
Mak aku pesan...lepas telur dah garing..
Cedok la buang skit minyak tu..
Pastu baru masukkan sayur...
Lagi 1 pesan mak aku sayur kalau goreng ..just sekejap sahaja..
Kalau goreng lama nanti nampak kecut dan x rangup ...dan rasa dia memang x segar lagi dah..
Last one...mak aku kata kena makan panas2..
Haaa....yang tu aku setuju
Sebab memang sayur ni sedap masa makan panas2...
Actually mak aku ada masak lauk lain lagi
Tapi post sayur ni la dulu
Sebab kalau simoan lama nanti dah sejuk x sedap dah..
Kena post masa panasw dan rangup lagi ni..
Hahahahaaaaaaa....




SAYUR KACANG PANJANG GORENG BERTELUR
15 batang kacang panjang
1 batang lobal merah
2 biji telur
5 cili kering
1 bawang  holland
3 ulas bawang putih - cincang
4 sudu minyak
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah

1. Kacang panjang dipotong anggarn 2 cm
2. Lobak merah juga dikerat anggaran 2 cm supaya sama panjang deangn kacang.Kemudian potong jejari
3. Potong cilikring dan hiris bawang holland
4. Panaskan minyak dan tumisis bawag putih cincang dan cili kering.(minyak agak banyak supaya nanti telur garing)
5,. Pecahkan telur dan kacau macam telur hancur dan goreng sampai telur hancur garing
6. Masukkan garam dan lada sulah supaya sebati dengan telur
7. Masukkan kacang panjang,lobak merah dan bawang holland
*. kacau sekejap sahaja dan matikan api supaya sayur kekal rangup

Monday, 29 October 2018

MASAK LEMAK PUTIH AYAM

Ayam Masak Lemak Putih..
Lauk  lunch semalam..
Semalam kan weekend...
Mak aku masak special la skit..
Sambal Telur Ayam + Telur Puyuh
Pastu ada lak lauk Ayam Masak Lemak Putih..
Mak aku cakap  kalau masak lemak putih ..
Xkira la ayam ke..ikan ke..sayur ker .
Kalau Masak Lemak Putih kena ada sambal baru ngam..
Tak kira Sambal Tumis atau Sambal Belacan


Ayam Masak Lemak Putih..
Satu2nya Masak Lemak Putih yang aku makan...
Sebabnya walaupun Masak Lemak  ni putih...
Tapi pedazzzzz...!!
Haaa....kalau Sayur Petola...Sayur Kobis ..asak Lemak Putih..
Mmmm....memang aku cannot go
Tu hanya makanan mak aku ngan kakak jew..!


Ayam Masak Lemak Putih ni actually mak aku citer nenek  pernah masak masa zaman mak aku kanak2
Mak aku cakap nenek memang suka masak lemak putih...
Kalau sayur sawi..bayam..kibis...event kangkung pun mak aku cakap benek akan  uat .asak Lemak Putih...
Nenek  x suka Sayur Air...
Sampailah beberapa tahun lepas nenek kena operate sebab batu karang dalam hempedu..
Sejak hempedu nenek dah dibuang nenek memang jaga makan
Daging....Nasi Lemak..Nasi Goreng..Masak Lemak semua tu nenek dah x makan..
Kadang bila balik Kedah nenek akan masak Sup Tulang atau Kari Daging dan nenek akan paksa aku..ngan Haikal suruh  makan...
Hahaha...agaknya nenek memang teringin..
Tali sebab dah x boleh makan..nenek suruh aku ngan Haikal makan..

MASAK LEMAK PUTIH AYAM
1/2 ekor ayam
5 cawan air
1 kotak(250ml) santan kotak
2 asam keping
5 cili padi merah - belah dua
1/2 bawang besar - hiris
1 batang serai - ketuk
1 ketul kecik lengkuas
1/2 biji limau nipis
garam, sedikit gula
2 helai daun limau purut
1 tangkai daun ketumbar

1. Rebus ayam bersama 5 cawan air hingga mendidih
2. Masukkan juga serai,cili padi belah,lengkuas dan asam keping
3. Bila ayam.empuk masukkan garam dan sedikit gula,daun limau purut.
4. Kuah akan surut kerana mendidih agak lama untuk lembutkan ayam.
5. Masukkan santan kotak dan biar mwndidih sekejap sahaja.
6. Perahkan limau nipis dan seshaikan rasa.
7. Matikan api & siap

Ayam Masak Lemak Putih ni kalau Google memang hanya akan kuar resipi dari Blog namakucella ni jew..Walaupun ada 3 link yang keluar about Ayam Masak Lemak Putih.
Tapi resipi tu  memang c&p sebijik2 dari entri
RESIPI AYAM MASAK LEMAK PUTIH ...kat sini..
Mungkin x ramai orang yang  biasa buat Masak Lemak Putih untuk ayam..
Ala...c&p tu biasa la...aku just nak cakap yang Resepi Ayam Masak Lemak Putih ni x ramai yang pernah masak...
Tapi yang x boleh blah bila pic kiter ada orang selamber citer tu dia masak..
Hahhahahaha...x boleh brain la...!!
Anyway....Ayam Masak Lemak Putih ni aku nak bagitau...
Rasa dia macam tomyam sebab bau daun limau purut dan daun ketumbar ...serta rasa serai..
Tapi versi tomyam putih dan lemak...
OK...bye...!

SAMBAL TELUR AYAM + TELUR PUYUH

Sambal Telur Ayam + Telur Puyuh
Lauk mak aku masak semalam..
Sambal Telur  Ayam dah selalu masak
Sambal Telur Puyuh pun dah selalu buat
Tapi Sambal Telur Ayam + Telur puyuh ni bukan selalu kot



Actually mak aku cakap Sambal ni jadi campur sebabnya Telur Puyuh ada 15 biji jer
Telur puyuh bukannya besar.
Besar ibu jari tangan aku jew
So..mak aku cakap campur jer ngan telur ayam
Tapi telur puyuh lagi feel nak makan berbandiang telur ayam
Sebab rasanya lebih sedap dan saiz dia memang cute...
Macam orang la
Kalau yang cute kecik molek ramai jer orang suka
Hahahaha



Maka ku cakap nenek memang x suka lauk2 berasaskan telur..
Bagi nenek telur adalah untuk buat kuih..
Hahaha...jangan nati nenek craving nak makan sambal telur lak dah la..
Mak aku cakap masa mak aku form 2 ada sunject Sains Rumah Tangga
Ada tajuk TELUR
Bila minggu asak telur ada yang kena masak lauk berasaskan telur..
Apa lauk tu..?
Mak aku cakap ada yang kena masak Telur Goreg Dengan Kacang Panjang
Ada yang kena masak Sambal telur
Ada yang kena masak Kari Telur.
Masak LemakTelur
Ada yang kena masak kuih berasaskan telur...
Kuih apa..?
Mak aku cakap Kuih Apam Betawi dan Kuih seri Muka..
Mak aku cakap kumpulan mak aku kena masak SAMBAL TELUR
Mak aku citer lagi..mak akukena group ngan Siamese..
Sebab partner Siamese..mak aku cakap slalunya bahan mentah yang basah bahan-bahan semua mak aku yang kena bawa..
Kalau bahan kering macam bawang, kentang .pulut x per lah  kawan Siamese tu bawa
Pes cili mak aku kena la bawa
Mak aku cakap masa tu kampung nenek lum ada elektrik
So....sebelum gi sekolah mak aku cakapkena giling cili dna bawang untuk bawa gi sekolah..
Huh...bapak ar...giling cili pagi-pagi...!
Haaaa...mak aku cakap mak aku ok jer nak kena giling cili...
Tapia da mender lain yang mak aku cakap lagi advanture....!
Apa tu..????
Haaaa...mak aku cakap perkara yang paling advanture ialah nak dapatkan telur..
Mak aku cakap nenek x pernah beli telur kecuali masa nak raya sahaja sebab nek buat Kuih Bahulu
Makanya kat rumah nenek xde telur
Kat kedai runcit kampung nenek juga mak aku cakap xde jual telur..
Yang ada jual telur ayam hanya 2 kedai runcit dekat sekolah mak aku..
So....apa yang advanture??
Mmmm...mak aku cakap sebab minggu tu adalah minggu memasak untuk SRT form 2
Maka setiap kelas akan guna telur..
Kelas yang kena masak hari Ahad & Isnin selamat lagi sebab kedai masih banyak stok telur
Mak aku cakap kelas mak aku kena hari Khamis...hari akhir sekolah sebab Kedah cuti  Jumaat dan Sabtu..
Mak aku cakap setiap kumpulan kena bawa 5 biji telur .
So...sapa yang kena masak Rabu dan Khamis memang masalah la nak dapatkan telur..
Kata mak aku cikgu SRT masa tu plak memang garang ngalahkan Mak Tiri Bawang Merah..
So...camana mak aku dapatkan telur..?
Haaaaaa.....mak aku kata .....ni yang advanture ni !
Yang advanture nya sebab nak curi telur ayam kat sarang..
Bukan curi rumah orang pun...
ak aku cakp kat rumah sendiri pun kena curi-curi amik sebab nanti nenek ngan atuk marah kalau amik telur ayam kat sarangnya...
Mak aku cakap sebab lagi takut pada Mak Tiri Bawang Merah ( cikgu SRT) makanya mak aku kata kena la curi juga kat sarang ayam..
Kata mak aku masa malam mak aku enyap-senyap curi 5 biji telur ayam dan 2sarang yang berlainan sebab xnak bagi atuk perasan .
Lepas tu mak aku cakap sorok telur tu atas kjelapang padi bawah rumah tutup dengan guni padi
Esok pagi nak gi sekolah baru amik telur ayam tu  bungklus dengan apron dan masukkan dalam beg..
Tapi mak aku cakap tapi akhirnya nenek tahu juga..
Haaaa.. mak aku cakap sebab bila balik sekolah mak aku bawa balik sebiji sambal telur..
Kenapa sebiji jer..
Mak aku cakap sepatutnya bawa balik sorang 2 biji dengan partner group
Sebiji untuk cikgu rasa dari setiap kumpulan
Tapi mak aku cakap masa hidang untuk cikgu rasa ...ramai cikgu lelaki bujang masuk juga untuk merasa merangkap makan nasi berlaukkan bermacam menu telur
Mak aku cakap dalam banyak-banyak lauk tu cikgu makan Sambal telur paling banyak sampai tinggal sorang sebiji jer untuk bawa balik
Agaknya mesti mak aku masak sedap kot..hahaha
Agak2 nenek tahu tak about curi telur ayam tu..?
Mak aku cakap ...rasanya nenek mesti tahu
Sebab kata mak aku mak- mak ni Allah bagi special insting..
Apa yang anak buat mak akan tahu..
So..anak2 silah terasa...
Hahhahaha.....
Aku pun macam terasa jer...
Syyyyyyyy.....





SAMBAL TELUR  AYAM + TELUR PUYUH
15 biji telur puyuh
5 biji telur ayam
2 asam keping kecil
1 bawang besar-hiris
1sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1/4 cawan minyak

Bahan Blend:
20 cili kering- rebus
1 bawang besar
3 bawang putih

1. Rebus telur ayam dan telur puyuh
2. Kupas kulit dan goreng kedua2 jenis telur rebus tadi hingga manjadi berkulit
3.Dalam minyak yang saa tumis bahan blend
4. Masukkan asam,garam dan gula perang. masak hingga naik minyak
5. Tambah  telur dan bawang besar hiris dan masak hingg bawang lembut
6. Sesuaikan rasanya

** Jika suka pedas patah-patahkan cili padi hijau dan masukkan kedalam sambal




Mak aku zaman dulu2...ikan masin...ikan sardin...bilis dan telur manjadi makanan bajet ...
Tapi  sekarang hanya tinggal telur jer yang boleh jaui lauk bajet sebab yang lain semua harga dah berganda2 dari dolu...
Walaupun telur juga lebih mahal dari dulu2 tapi still menjadi menu bajet kerana seringgit masih boleh beli telur dan boleh masak macam2 pilihan..
Antaranya....
Antaranya....
SAMBAL TELUR PUYUH kat sini...
SAMBAL TELUR PUYUH + AYAM kat sini
SAMBAL TELUR AYAM + BENDI
SAMBAL TELUR MATA ...SAMBAL TELUR PECAH...
SAMABL TELUR DAN KENTANG SEBIJI-SEBIJI
KASTAD TELUR SAVOURY
TELUR DADAR RANGUP GARING

Sunday, 28 October 2018

KOREAN PANCAKE...PAJEON..?

 Tadi mak aku ajak gi Korea..
Aku xnak...!
Hahaha...giler xnak gi Korea...
Kalau betul2 mak aku ajak...
Tak sempat habis cakap lagi aku dah setuju bai...!!




Sebab x dapat gi Korea..
Mak aku suruh feel jer  gi Korea..
Mak aku masakkan Korean Pancake...a.k.a Pajeon..!
Aku pun dengan penuh jiwa dan basket ..
Verangan la makan kat Nami Island sambil jenjalan decelah2 pohon rhu sambil bermajn salji..
Hahaha....xper kan verangan sambil doa..
Kerana doa boleh mengubah takdir..
Jika Allah nak ubah la..


Tadi mak aku masak Pajeon nj..
Mak aku kata hari tu tengok  chanel 707 ada citer about Pajeon
Mak aku cakap nampak macam sedap...
Dan teringin nak makan..
Haaa...jarang mak aku nak cuba makanan Korea..
Selalu kakak jer yang suka Korean Food..
Selalu keluar makan ngan kawan2 kat Dubu- dubu  & apa lagi  ntah...
Ada la beberapa kali kakak bawa balik Korean Food..
Aku...?

Haaa....jangan x tahu...
Now aku jadi suplier ramen ni kat sekolah aku..
Haaa...actually aku memang suka biznez2 ni..
Musim raya aku jual cookies..
Dapat la komisten skit dari mak aku..
Dulu aku selalu minta mak aku maskkan spaghetti lebih untuk aku jual..
Mak aku x kasi ...tapi aku merayu minta mak aku buat juga sebab aku dah siap amik order..
Hahaha...akhirnya mak aku buat juga..
Lama juga aku jual..
Pastu stop..sampai kawan2 asyik tanya jer bila nak start semula jual spaghetti tu..
Tapi mak aku dah xnak buat..
Mak aku cakap sebab pagi jadi kelam kabut
Pastu aku ajak mak aku beli biskut Gery..choclate..Mini Oreo..gula2..
Huh....suker giler aku dapat jual2 semua tu..!
Tapi pastu aku stop sebab dah ramai lak jual mender sama...
2 minggu lepas aku start jual ramen ni.
Start 10 pack dulu...clear..
Minggu lepas axam...
Tapi sebab tamai dah order..
Aku bawa juga 20 pack..
Ada rameb kimchi...Jjajang..Topokki & Bulgogi ni
Haaaa....ni dah ramai request nak Bulgogi Ramen..
Ops....jom sambung  about Pejeon ni


Korean Pancake
By mak aku..
Sedap bai...!


 Cicah lak sos kicap ni..
Mmmm....layannnnn
Resipi ni mak aku cakap dari  707 + google
Alter ikut suka suki + x pernah makan ori Korean pajeon
Apapun aku memang suka pajeon mak aku buat ni...

KOREAN PANCAKE...versi mak aku
2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung ubi
1½ cawan air
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan udang
1/2 cawan kucai potong
2 biji cili api merah
minyak

1. Campur tepung gandum dan tepung ubi
2. Gaul bersama garam dan bancuh dengan air.
3. Tambah kucai,cili potong, udang dan telur.
4. Biarkan 15 minit supaya adunan sebati
5. Panaskan 1 sudu minyak dalam pan.
6. Tuang 1 senduk penuh batter
7. Masak hingga nampak garing bawahnya dan terbalikkan.
8. Masak kedua2 belah hingga garing
9. Hidangkan bersama sos kicap

SOS KICAP
¼ cawan kicap cair
2 cili api merah- cincang halus
1 sudu teh gula
1 sudu besar cuka
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 helai daun kucai- cincang halus
- Campur  semua bahan dan sesuaikan rasanya.



 Mula tengok mak aku baut batter ni
Ingatkan mak amu nak masak Cucur Udang Kuah Kacang..
Sekali mak aku masak Korean Pancake daaaaa...!


Sedap weiii....
Ok..bye

TAKOYAKI vs CHOCOLATE CHEESE CAKE

Hari Rabu craving nk makan kek..
Beli Marble cake kat Speedmart jer
Mak aku cakap makan jer dulu kek tu
Nanti mak aku cakap dah order Kek Ciklat Cheese
Hari Jumaat mak aku bawa balik.....

Takoyaki....
Mak aku bawa balik 1 pack Takoyaki
Ada 15 pcs..
Aku tinggalkan abang 3 pcs jer..
Hehehe...aku tolong makan bahagian kakak sekali...
Kikikiki....



Memang aku hadap giler..
Mana pernah dapat makan Takoyaki banyak macam ni..
Selalu kalau beli mat Pasar Malam ke...
4 pcs =RM5
Berjimat nak gigit sebab 4 pcs jer..
Hahaha...
Ni sampai 15 pcs .
Memang aku makan puas2 la..
Abang dah gi kerja....
Abang tak perasan tu ada Takoyaki
Mm..kakak pun xde..
Mak aku lak cakap xnak..
Mak aku cakap x lalu..
Hahaha....alhamdulillah

Mak aku cakap order kat kawan..
Asalnya mak aku cakap beli sebab  teringin nak rasa
Pastu mak aku cakap x lalu plak..
Mak aku hanya kutip bonito flakes kata atas tu jer..
Aku x tahu naper mak aku x lalu

 Mak aku juga baaa balik 2 bekas Kek Ciklat Cheese ni
1 mak aku suruh abang bawa makan ramai2 kat tempat kerja..
1 tinggalkan kat rumah untuk makan


Hahaha...nampak kat tepi bekasnya macam cheese tu meleleh2 .
Bila potong...hahaha....
Nipis giler..
Mak aku  cakap padan la ngan harga dia..
Heeee....bukan kerana harga
Tapi ...heeeee....
Pun mak aku xnak makan jugak...
Mmmmm....pelik..
Jarang mak aku xnak makan..




PASTA TOMYAM

Tomyam Pasta...
Menu dinner hari Jumaat
Dah berturut2 menu pasta..
Semalamnyer post pun about Pasta..
Macaroni Carbonara..!
Haaa...sebenarnya...Macaraoni Carbonara tu dah potong Q
Sepatut ya Pasta Tomyam ni dulu..
Tapi adat la kan...
Bagi sesetengah orang dapat potong Q tu 1 kebanggaan...
Tanpa rasa bersalah macam Macaroni Carbonara tu juga...
Kalau gi Hero jer pun boleh jumpa..!
Kadang selamber jer mengimpit2 terus nak bayar dulu..
Yang cashier pun bukan x nampak sapa yang  eratur dulu....
Tapi selamba amik barang orang potong Q tu..
Mak aku la yang selulu sangat mengalah...
Bagiii jer ..!
Tapi kalau aku nampak...
Haaaa...memang sorry aku nak kasi ..
Bukan aku x pernah bagi tapi tengok dulu siapa orannya la
Kalau nenek yang dah tu @ jika ada orang  memang nak bayar 1 barang jer ker ...
Aku bagi jer..
 Ni masalahnya yabg muda sihat muka kerek selamber datang terus buat2 kelam kabut terus letak bakul barang atas kaunter..
Aku pernah sound direct jer pada sorang customer ni sbb potong Q..
Dia jeling macam nak makan aku..
hahaha  ...


Pasta Tomyam..
Mak aku masak ni dah nak tengah malam pun..
Sebabnya.....balik tu mak aku ada order Takoyaki untuk aku....15 biji
Aku belaasah makan tinggal 3 biji jer untuk abang..
Tapi bila malam laparrr lagiiiii...
Mak aku cakap kalau masak nasi makan ngan tur jer yang cepat sebab ayam beku keras lagi lambat bak defross


 Tapi lepas tu xde bau telur goreng pun..
Yang ada bau macam tomyam..
Heeee......rupanya mak aku masak Pasta Tomyam....
Waaaa......ini sudah bagusssss....!!


 Makanya ditengah malam makan la Pasta Tomyam ni ngan mak aku sorang semangkuk...
Syyyy....aku makan 2 mangkuk...
Aku x simpan pun untuk abang..
Sebab abang tu selalunya dia x makan pun kalau simpan pun...



PASTA TOMYAM
1 cawan mini macaroni
3 batabg sosej
3 batang crabstick
1/2 batang carrot
1 pokok daun ketumbar
1/2 bawang holland
1 sudu penuh pes tomyam
2 cili padi

1. Jerang 4 cawan air dalam periuk hingga mendidih.
2. Bila mendidih masukkan pasta kering dan kacau supaya tidak  berketul..
3. Bila mendidih masukkan pes tomyam,carrot,bawang holland dan cilu padi.
4. Bila pasta sudah lembut baru masukka  sosej poting dan crabsrick potong..
5. Masak hingga nampak sosej timbul..
6. Sesuaikan rasa dan tabur daum ketumbar



 Bismillah....
Slruppppppp...
Aaaaaaaa......
Alhamdulillah...



Siyes sedap..
Kalau x caya....tannyalah aku..
Heee...
Ok..bye

MACARONI CARBONARA

Hari ni mak aku masak Macaroni Carbonara..
Pagi lagi mak aku dah masak Pasta ni
Aummm....satu rumah bau  sos carbonara....
Haaa....pagi ni belum hujan yer...



Selalu kalau weekend mak aku akan masak special skit...
Special sikit jer...bukan special banyak..
Hahahaha...
Actually hari ni mak aku masak ni sebab request aku..
Mak aku cakap  tengahari mak aku nak gi Hi Tea kat Tenera Hotel...
Mak aku ajak aku ikut..
Tapi aku xnak...
Maka aku request nak makan Macaroni Carbonara...
Mmmmmm.....dah beberapa hari craving carbonara..



See....creamy
Yummy....


Mak aku masak banyak..
Sebelum keluar mak aku pesan soh nanti kejut abang suruh makan dulu sebelum gi kerja..
Tapi sudahnya abang x sempat makan pun..
Biasa la...abang kalau mandi kalah anak dara
Belum kira bilik termenung lagi..

 Makanya makan lah aku sowang2 seperiuk sos carbonara ngan pasta...
Haaaaa...xde lah aku habiskan..
Banyak weiii....
Puas makan sebab mak aku masak banyak..!

MAC CARBONARA ..mak aku
1 pack mini macaroni
1 bawang holland
1 kiub ayam
1 mangkuk isi ayam
1 sudu minyak
1 tin susu cair
5 slice cheese( boleh skip)
1 sudu teh lada sulah
2 cendawan kering - rendam & cincang
1/2 sudu teh garam
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
pasly cincang

1. Rebus pasta dalam air mndidih bercamour sikit garam.Bila pasta lembut  toskan..gaul sikit butter supaya tidak melekat.

2. Buat sos...Panaskan 1 sudu minyak dan tumis bawang hollan cincang..Masukkan isi ayam, cendawan cincang dan biar isi ayam masak.
3. Dalam periuk lain panaskan butter dan maukkan tepung gandum.Goreng tepung dalam butter hingga nampak mendidih.
4. Masukkan ayam yang dimasak bersama bawang tadi.
5. Tambah 2 cawan air dan masak hingga pekat.
6. Masukkan lada sulah, kiub ayam dan tambah susu.
7. Sentiasa kacau dan biar mendidih sekejap sahaja.garam hanya perlu jika tidak cukup masin dari kiub ayam
8. Masukkan cheese dan biar cheese cair bercampur sos...( jika suka)
9. Sesuaikan rasa & tabur pasly..




 Butter & tepung

 Masak sampai tepung masak


 Tambah ayam yang dah tumis dengan bawang holland..
Tambah 2 cawan air dan biar mendidih



 Tambah kiub ayam,lada sulah dan susu


 Kacau sentiasa hingga berkrim


 Biar mendidih sekejap dan sesuai rasanya



 Jika guna cheese..masukkan sebelum padamkan api


 Lebih sedap jika pasta  terus dimsukkan dalam sos panas ni..
Tapi sebab banyak dan nak ulang2 makan...asingkan pasta dan sos


 Penuh isi ayam


Dah macam Mac & Cheese...
Feel makan bila kunyah ada sos dalam lubang2 macaroni tu..
Tapi aku hanya makan berseorangan...
Huhuhuhu.....