Tuesday, 31 December 2019

ROTI TELUR SARDIN - SARAPAN TERAKHIR 2019

Hari ni lastday 2019
Plan asal nak ikut mak aku
Tapi tetiba malas lak
Semalam ikut pun aku x membantu apa2
Hanya membuter sebab terlalu mengantuk kerana malam tu aku x dapat tidur diganggu bunyi2 & mimpi buruk sepanjang malam...
So, hari ni aku deside nak dok umah lipat kain baju yang dah mula growing up🤣

Roti Telur Sardin...
Breakfast yang mak aku dah siap masak
Heeee... Maknaku yang masak
Aku bangun semua dah siap dah atas meja
Mak aku tengah kelam kabut siap
Abang lak biasa la pagi2 memang toilet tu dua punya sampai pukul 7.30
Pastu dia kelam kabut la baru nak mandi

Dah lama mak aku x masak Roti Telur Sardin ni
Last post about Roti Telur Sardin ni KAT SINI....

Bekal abang...

Bekal mak aku
Yang bekal mak aku ni mak aku cakap guna  roti whole meal..
Bekal abang tu mak aku cakap roti putih
Huhuhuhu... Aku dah xde bakal
Huwaaaaaaaaaaa😭

Nampak la texture dia memang lain skit
Aku x sukan roti wholemeal
Sebab rasa serabut nak makan
Hahahhaa

Sib baik untuk breakfast aku ngan kakak mak aku buat guna roti putih
Haaaa... Baru senang nak kunyah & nak telan

Resipi aku just c&p dari post ROTI TELUR SARDIN.. kat sini...sebab ada step by step
Tapi yang older post tu rotinya laginmenarik dari hari ni nyer.. Naper?
Ooo... Mak aku cakap hari ni nyer roti telur sardin nampak pucat sebab xde chilly flakes.. Mak aku cakap hari tu guna tutup x rapat.. So, chilly flakes tu masuk angin & berkulat.. Kena buang..
Ooo... Patutlah . So, lain kali simpan leklok


ROTI TELUR SARDIN
10 keping roti gardenia slice
1tin kecil sardin
1/4 limau nipis
5 biji telur
1/2 bawang besar cincang
1 sudu teh chilly flakaes
1/2 sudu geh garam
1 sudu teh lada sulah
1/4 cawan daun sup+daun bawang cincang
Miyak
1.Roti dipotong 2 setiap sekeping
2. Lenyek sardin bersama sosnya
3. Campurkan sardin dengan jus limau, garam, lada sulah, chilly flakes & daun sup cincang. Gaul rata
4.Pecahkan telur dan gaul dengan gaul sebati
5. Tambah sardin dan kacau sebati
6.Panaskan kuali dan tuang skit minyak
7.Celup roti dalam campuran telur dan sardin dan goreng dengan minyak yang sedikit tadi .Jika mahukan inti tebal.,tambah sikit lagi campuran sardin bertelur atas permukaan roti.

8 Balik-balikan hingga garing kedua-dua belah roti


Roti Telur Saedin..
Breakfast terakhir 2019
Jumpa lagi tahun depan 2020

BEBOLA KELEDEK MANIS

Mak aku ada beli Keledek manis
Keledek macam kat Cameron Higland tu
Mak aku cakap nak buat Sweet Potato Ball
Macam yang beli kat Pasar Malam Tanah Rata dalam post CAMERON HIGLAND - DAY 1... kat sini
Mak aku cakap sebab sedap..
Tapi kat KL x pernah nampak orang jual


Bebola Keledek Manis
Mak aku masak pagi Ahad

Ada 2 versi
1 versi plain
1 versi ada sesame seeds


Aku suka yang plain

Mak aku kata yang ada sesame ni lagi sedap
Tapi aku x suka


BEBOLA KELEDEK MANIS
5ketul ubi manis - rebus empuk
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan bijan ( jika suka)
Minyak untuk goreng

1. Rebua keledek manis hingga lembut
2. Kupas kulit & lenyek semasa masih panas & kemudian biar sejuk
3.Setelah sejuk baru gaul garam, gula & telung pulut. Jika lembik tambah tepung pulut. Jika keras + sikit air.
4. Gentel-gentelkan sebesar fishball.
5. Gentel hingga habis semuanya. Jikan suka  salut bijan, boleh golekkan atas bijan
6.Panaskan minyak banyak & goreng bebola sambil dibalik-balikkan
7. Angkat & toskan atas kitchen towel

**Pesan mak aku.. Lenyek ubinmasa masih panas kerana lebih mudah lenyek. TETAPI jngan masukkan tepung masa ubi lenyek masih panas kerana nanti dough akan mudah lembik & akan guna banyak tepung & kuih kurang sedap. 
Tips ini juga valid untuk Kuih Keria & Cucur Badak yang menggunakan keledek rebus. 


Keledek rebus

Dough yang dah siap

Gentel bulat- bulat sebesar fishball

Buat sampai habis

Jika suka guna sesame...

Buat sampai selesai

Plain Sweet Potato Ball


Sesame Sweet Potato Ball

Choose ur favourite

Crispy outside
Fluffy & moist inside

Yummy for my tummy

Serve with hot tea....

Monday, 30 December 2019

TELUR PINDANG

Dari pagi  ikut mak aku
Bukan tolong apa pun
Membuta jer kat bilik mak aku
Heeeeeee
Masa mak aku tengah  solat zohor hp mak aku bunyi
Nampak ada naik nama Rohanita..
Aku kenal tu mak Wana
Aku jawab....bagitau mak aku tegah solat
Mak Wana pesan ...dia ada letakkan telur kat cermin depan kereta mak aku
Pesan mak Wana ,balik nanti jangan lupa amik
Selalu kalau mak Wana mesti bagi ulam-ulam


Balik rumah mak aku buka
Haaaaaa...ada telur hitam ni
Mak aku cakap ni Telur Pindang
Mmmm...aku macam pernah tengok
Telur ni la yang orang Cina suka makan tu kan...
Mak aku cakap ni bukan telur yang orang Cina suka tu
Yang Cina suka tu namnay dia Centery Egg tu memang hitam jernih & kulit dia salut  sekam padi
Yang 1 lagi tu Herb Egg tu mak aku kata memang ada mirip Telur Pindang ni tapi yang Cina suka tu guna teh & herba Cina untuk rebus & rasa dia berbeza


Ni ak aku cakap Telur Pindang ni biasa terkenal kat Johor & Perak jika ada majlis kahwin
Mak aku cakap mak aku pernah belajar buat Telur Pindang ni kat Johor
Mak aku kata guna macam-macam daun & macam-macam rempah
Direbus berhari-hari
Huh.....


Bila dikupas kulitnya
Isinya warna coklat la
Berbau rempah
Haaaaa..baru aku ingat
Masa kakak study kat Johor tu memang mak aku selalu beli la telur pindang ni kat Petronas kat R&R tu
Tapi masa tu memang x rasa nak try pun
Mak aku jer suka sangat


Mak aku suruh rasa
Aku amik la separuh
Mmmmmm...sekali gigit jer aku dah xnak
Not my taste
Heeee

Mak aku jer makan sengsornag
Mak aku kata sedap
Pastu kakak try
Mmm nampak kakak habiskan separuh tu
Abang xnam[ak abang makan pun
Aku memang x boleh go
Heeee

Sunday, 29 December 2019

MAKAN KENDURI PENUTUP 2019

Kompang dipaluuuuu...
Pengantin baru...
Haaaaa..... Ni citer tengahari tadi
Gi kenduri @ Dewan Arena Alam Damai
Kawan mak aku nyer kenduri
Aku.. Abang..Kakak semua ikut


 Pukul 12.30 pengantin dah sampai
Awal betul...
Selalu bukan ke pengantin sampai pukul 1
Kata mak aku agaknya mereka plan awal supaya x mengganggu waktu Zohor..
Lagipun kata mak aku eloklah awal
Takdelah kelam kabut pengantin naknsolat bagai


Pengantinnya
Ni kenduri sebelah lelaki
Sebelah perempuan pun patutnya mak aku plan nak gi minggu lepas kat Ipoh
Memanh dijemput oleh mak pengantin lelaki ajak gi sama
Tapi masa tu otw balik dari Kedah & kakak rushing nak gi kenduri kawan kakak kat Dengkil
Melepassss..
Aku suka jer gi kenduri....

Cantiknya pengantin


Lauk-pauk

Sedap..
Sebab lapar🤭


Abang ikut
Kakak ikut
Aku & mak aku
So... Semua lunch kat kenduri l😁


Nasi ni macam nasi lemak Kedah la


Dewan kenduri

Aku,abang & kakak makan semeja
Mak aku gang ngan gang mak-mak


Gudies

Kek Coklat

PAJERI BUAH AMRA


Pajeri Buah Amra...
Tapi macam buah kedondong jer..

Pajeri Buah Amra
Haaa betul la Buah Kedondong
Mak aku cakap orang Kedah panggil Buah kedondong ni sebagai Buah Amra
Tapi kata mak aku....
Orang-orang tua  jer panggil Buah Amra
Generasi muda macam aku mak aku cakap ramai yang  lebih kenal Kedondong dari Amra
Kata mak aku sama juga macam kat Johor
Generasi muda mengenali water melon sebagai Tembikai
Tapi geneasi tua memanggil Buah Semangka..
Ish... Mak aku ni biar betul
Jauh naw Buah Tembikai dengan Buah Semangka..
Tak pernah plak aku dengar sebelum ni

Pajeri Buah Amra
Main menu lauk untuk lunch semalam
Semalam Sabtu semua lunch kat rumah


 Mak aku cakap buah fa a.k.a kedondong ni
Cik Jasminor kasi
Sama juga macam sebelum ni kalau kedondong mesti cik Jasminor yang kasi
Kalau Belimbing Buluh mesti. Miss mastura Hong Kong yang kasi
Kalau pisang mesti ustazah Zaimah yang kasi
Kalau ulam-ulam mesti mak Wana yang kasi
Kalau mee, tepung pedas, teh macam-macam perisa mesti mak Ismail yang kasi
Kalau stok budu & keropok opkos mak Zamir
Haaaaa... Sampai dah boleh hafal sebab setiap orang dah ada trade mark
Hahaha
Alhamdulillah
Rezeki jangan ditolak

 Buah Amra ni mak aku cakap nak masak separuh jer
Separuh lagi nak buat jus kedondong
Sedap ker Jus Kedondong?
Mak amu cakap sedap
Tapi sebab xde stok asam boi... x jadi..
Sebelum ni pun buah kedondong ni mak aku masak paneri juga
Tapi namanya PAJERI BUAH AMRA.... kat sini


PAJERI BUAH AMRA ...resipi mak aku
20 biji buah kedondong miuda
1 paket kecil rempah kari ikan
1/2  paket kecil rempah kari daging
1/2 kotak kecil santan
( kalau santan fresh = 1 cawan santan pekat)
1 sudu teh garam
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar gula perang / gula melaka
1/4 cawan minyak
1 sudu udang kering /bilis - tumbuk halus
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar - hiris nipis
2 bawang putih - cincang
2 keping halia- racik
1 batang kulit kayu manis
5 bunga cengkih
2 bunga lawang
5 buah pelaga- ketuk pecah
1 tangkai daun kari
1. Kupas buah kedondong & basuh
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum
3. Masukkan kedua2 jenis rempah kari yang dibancuh bersama 1 cawan air
4. Masak hingga naik minyak & tambah /udang kerinng/bilis tumbuk
5. Masukkan buah kedondong + 1 cawan air
6. Masak hingga buah kedondong empuk Jika perlu tambah lagi air supaya buah kedondong empuk
7. Tambah garam,santan dan masak hingga kuah pekat.
8. Tambah kerisik dan gula perang
9. Perlahankan api dan biar sampainkuah nampak naik minyak
10. Sesuaikan rasa
** Pajeri  akan lebih sedap dimakan jika dimasak.lebih awal beberapa jam..


 Sekuali Pajeri Kedondong..

 Ayam Goreng..
Mak aku cakap pajeri lebih sesuai gang dengan ikan goreng
Tapi hari ni pajeri nak kawan ngan ayam voreng plak...
Sedapp
Ayam la sedappp🤭🤭🤭
Bukan pajeri
Coz aku memang x makan pajeri
Xleh go bila makan nasi yang kuahnya manis..
Hihihihi....
Abang ngan kakak makan jer
Mak aku lagi la...


 Aku makan ngan ayam goreng

 Mak aku juga buat Sambal Belacan Goreng macam Sambal Nasi Ayam Penyet tu


 Ulam Tenggek Burung
Mak aku soh abang beli kat pasar
Abang cakap x tahu Pucuk Tenggek Burung
Mak aku cakap pergi jer gerai yang jual. U. ulam.. Cakap jer nanti makcik tu tunjuk la
Haaaa.. Malu bertanya sesat jalan..
(Kalau ada waze xyah la tanya) 🤭🤭🤭
Heee aku kenal jer ulam tenggek burung ni sebab aku dah selalu beli kat pasar segar..

Sup Cendawan + ayam
Sorang semangkuk untuk akun ngan abang
Boleh hirup puas2 ssbab personel bowl
Hahaha..
Kakak xnak makan sama
Kakak   nak layan bantal busuk dia

Tapi bila petang
Bila kakak makan nasi
Kakak kata pajeri ni sedap
Mmmm... Kalau dah sedap makan la
Jangan soh aku makan
Aku memang xleh go