Sunday, 31 March 2019

TAK PUAS CUTI...ESOK DAH SEKOLAH....!

Dah sampai KL
Almod Stick by Harold Bread...
Berbackground Plaza Tol Duta
Welcome back to KL....
Pagi- pagi lagi bertolak balik KL



7.25 pagi @ Hentian Sebelak Kobah..
Sesaja masuk sebab selama ni x pernah masuk
Sunyi..hanya ada 1 lori
Tapi masuk juga nak tengok pondok apakah ini.
Oooo...rupanya gerai di kuar pagar menghadap sawah padi...
Macam gerai ABC...
Ada lorong pagar untuk keluar tapi sempit jer..
Mak aku cakap mungkin gerai ni hanya dibuka waktu petang...

 Tiba- tiba melintas sebuab traktor...


 Awalbya petani ni turun ke sawah..

Matahari pagi @ Kedah..


 Pukul 9 pagi ..
Breakfast Nasi Lemak Ayam & Pau Panas @ R&R Gunung Semanggol ...
Mak aku nak minum kopi sebab mengantuk
Aku gi order Kopi Panas..
Sekali pekerja tu bagi Kopi Susu..
Bila aku bagitau lagi sekali nak Kopi Panas..
Dia marah....dia cakap nilah Kopi Panas...
Mmm...malas nak bertekak aku amik bawa kat meja untuk mak aku...
Aku citer kat mak aku...
Mak aku cakap ....
Betul lah ni Kopi Panas namanya..
Laaaa....bukan Kooi Panas xde susu ker..?
Mak aku cakap kalau kopi xde susu tu kena cakap Kopi O Panas...
Kalau cakap Kopi Panas jer ...
Itu ialah Kopi Panas Bersusu...
Mmm.....patut la pekerja tu hangin....
Mana aku tahu.....
Hahahaha...
Lepas sarapan....
Start dari R&R Bukit Gantang aku memang tidur..
Mengantuk bai....dah kenyang...
Hahahaha...


Sedar- sedar..mak aku kajudkan dah sampai R&R Tapah...
Mak aku cakap nak gi toilet
Dah pukul 11...
Bapak lama aku tidur
Satu jam setengah aku lena...
Labih 100km la mak aku drive sengsorang x bercakap...
Ish...ish..ish....


Singgah Harold Bread..
Beli lagi Custard Cream Bun ni
Makan dalam kereta...
Aummmm....
Beli juga Almond Stick...


Pukul 1.30...sampai Tol Duta...
Bukan nak  inteframe Almond Stick ni
Tapi just nak buat story kat IG...
Dah sampai KL...
Alhamdulillah
Tu jer...
Hahahaha
Alamak....!!!!
Naper..??
ESOK DAH SEKOLAH....!!
Tak puas lagi cuti...
Huwaaaaaaaa.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KUIH SPERA @ COQ SPERA...HANYA DI KEDAH..?

Balik Kedah kali ni mak aku asyik beli kuih ...
Ni kuih- muih mak aku beli hari Rabu
Buat minum petang..
Banyak kan.....

Semua kuih- muih ni hanya RM6
Murah banget kan...!
Haaa....patut mak aku asyik beli jer kuih
Mak aku cakap dah la sedap...
Murah lak tu...

Kuih Seri Muka....
Aku ngan kakak panggil Kuih Ijau
Pakcik pun panggil Kuih Ijau
Kuih fav kakak ni..
Tapi aku pun suka
Kalau kakak tengok...mau nangis niii


Bingka  Ubi...
Nenek panggil Bengkang Ubi..
Kuih fav mak aku


Tapi yang cerita hari ni about Kuih yang macam KARIPAP tu...
Haaa....mak aku cakap tu BUKAN KARIPAP
That is KUIH SPERA @ orang Kedah panggil COQ SPERA....
Kuih apa tu....nampak macam karipap jer...!
Haaa...mak aku cakap Kuih ni hanya jumpa kat Kedah jer..
Tak tahu lah kat KL ada ker tak
Mak aku cakap Coq Spera ni kuih lagend zaman sekolah...
Mmm.....aku xde kuih lagend zaman sekolah sebab bawa bekal.jer...
Hahahaha....
Ops....apa yang membezakan Kuih Karipap dengan Kuib Spera ni...?


Ni haaaa.....
Mak aku cakap kalau karipap intinya ayam...daging ..kentang atau sardin...
Tapi Kuih Spera intinya Kelapa Pedas macam inti Cucur Badak....
Nmmm.....bila rasa sikit memang something diffent la...
Tapi dah cucur badak pun aku x minat
Cuxur Spera pun aku x minat sebab inti dia kelapa..
Aku x suka intinkelapa sebab mengganggu bila makan
Tapi mak aku memang makan penuh feel macam sedap sangat la...


Haaa...closeup skit inti Kuih Spera ni
Memang kelapa pedas  macam intinCucur Badak
Tapi maknaku cakap inti dia berbeza dari inti cucur badak..
Apa yang beza..?
Ntah...
Mak aku cakap inti spera ni lagi sedap..
Mmmm....no comment...


 Ok....ni plak kali ke-2 mak aku beli kuih
Hari Jumaat . .
Beli tempat yang sama di Pekan Tanah Merah..
Nak bawa balik makan kat kampung
Sebab Achik ajak balik sambung kerja- kerja nak mengecat kat rumah kampung nenek...
Mak aku cakap nak beli Kuih Spera banyak - banyak nak makan puas- puas...
Haaa.....Sepinggan penuh mak aku neli "Kuih Spera"
TAPI......
MALANGNYA.....
Penjual kuih tu tersalah masukkkan kuih
Bukan Kujh Spera yang diberi
Tapi KARIPAP inti Keledek...
Mmmmm.....maka KECEWA lah mak aku x dapat makan Coq Speranya.....
Tak dapek la den nak nolong do...!


 Pisang Goreng Sepinggan Haikal yang beli


 Apam ....Bengakang Ubi....Pulut Seri Muka...Tepung Talam....Tepung Bungkus
Buah Nanas Madu...
Siap mak aku hidang
Aku ngan Haikal sambung cat pintu
Achik kemas kat luar rumah...


Tepung Bungkus ni memang fav aku
Sedapppp
Sampai hari ni aku masih teringat- ingat Kuih Tepung Bungkus ni..
Baru nak minta mak aku buatkan..
Mak aku dah cakap ..NOT TODAY...!!!
huhuhuhu..
Mak aku pernah buatKUIH TEPUNG BUNGKUS ...kat sini...

Saturday, 30 March 2019

DAGING PANGGANG vs AYAM PANGGANG -LUNCH @ KAMPUNG


Daging sedang dipanggang di atas bara api kayu getah
Untuk lunch @ kampung nenek
Hari Khamis semua plan nak balik kampung
Nak feel lunch @ kampung...


Asalnya mak aku panggang daging tu @ Pan Vantage ni
Tapi panggang 1/4 way jer
Achik kata x besh ar panggang atas dapur gas...
Sebab achik kata nak smoke beef
Nak smoke smell..
Haaa....nenek hidupkan api kat luar rumah
Guna kayu getah dari kebun getah belakang rumah

Api membakar dimusim kemarau..
Musim panas api jadi hyper active
Hahaha...api  pun hyper ker
Tapi ni bukan api untuk panggang daging
Ni api nenek bakar tikar buluh yang dah reput terbiar kat luar rumah tu...


 Ops...nenek sedang panggang daging lembu fresh
Pakcik belikan daging..
Ayam...
Sebab semua plan nak balik lunch @ kampung..
Dah lama x lunch kat kampung..
Pagi- pagi nenek dah merempit balik kampung..
Nenek kata nenek nak balik awal sebab nak gi kebun..
Kitorang semua gerak dah dekat tengahari..
Bawa daging & Ayam yang Pakcik beli & Pakcik dah siap bersihkan...
Sampai kampung,mak aku tanak nasi & petik ulam...
Achik sibok bersihkan rumah nenek...
Dah lama x balik kampung..
Hanya nenek yang balik setiap hari untuk ke kebun..


Siap Daging Panggang bara api kayu getah..
Pakcik dah siap hiris- hiriskan daging panggang
Banyak Pakcik beli daging
Bau daging panggang ..
Aummm....smoky


 Seeokor Ayam Panggang juga
Seekor ayam potong 4 dipanggang oleh nenek
Tak sempat nak snap pic nenek panggang ayam
Sebab aku ngan Haikal tengah cat pintu rumah nenek..
Haaa...bukan aku ngan Haikal jer
Aqil pun gigih mengecat kerusi kayu kat luar rumah nenek tu..
Suka betul Aqil dapat mengecat
Habis tangan ,baju ,seluar kena cat
Alaaaaa......lupa nak snap pic comel Aqil cat kerusi..
Sebab xnak pegang handphone takut kena cat


 Mak aku buat Kerabu Pucuk Putat
Aku kenal Pucuk Putat


 Sebab pokok putat tu belakang dapur jer
Tapi bilik air

Pokok Putat sedang banyak pucuk sebab hari tu nenek kata semua daunnya gugur
So..sekarang tumbuh pucuk- pucyk baru yang segar
Tapi dah pokok ni pic by mak aku
Memang gelap gulita la...
Hahahaha


 Agak lewat baru dapat lunch
Semua tengah lapar giler....
Nikmatnya makan waktu tengah lapar



Ayam Panggang
Daging Panggang
Air Asam Cabai Picit untuk cicah ayam & daging
Kerabu Pucuk Putat
Ulam Pucuk Putat
Haikal ngan nenek suka ngan Kerabu tu
Aku suka juga
Tapi baik aku pulun Daging Bakar & Ayam tu sebab kat KL memang xdapat la ..
Kalau ada pun bakar dalam oven @ pan jer
Air Oren Ais..
Aummmmm....
Brrrrrr....
Alhamdulillah....!

Friday, 29 March 2019

BUAH KUNDANG SIAM vs BUAH GEMIA KAMPUNG

 Buah Kundang Siam
Nenek kata ni Buah Gemia Siam
Sebab Buah Kundang....nenek panggil Buah Gemia..
Tapi ni Buah Gemia dari Thailand
Thailand tu orang Kedah panggil Siam
Nama lama bagi Thailand ialah Siam
Macam Singapore la
Nama lama bagi Singapore ialah Temasik


 Buah Gemia Siam ni mak aku ngan nenek ngan achik beli hari Rabu
Hari Rabu pagi aku tinggal sorang sebab mak aku ngan Achik bawa nenek gi Alor Setar untuk urusan apa ntah...berkaitan pokok getah...
Nenek kata nak gi RISDA
Pernah nampak nama RISDA tu tapi tak tahu apa mendenye...
Malas nak Google...
Hahahahaha


 Achik post dalam Family Group WhatsApp..
Pic Laksa Ikan Sekoq..
Mmm...Achik kata tengah makan sebab office RISDA tengah lunch break..


 Mak aku cakap Achik belanja makan Laksa Ikan Sekoq
Mmm...memang ikan dia sekoq wei...
Achik dah  pernah bawa we all makan kat sini tapi aku x minat laksa..
Agaknya sebab tu achik post dalam family group
Kalau laksa i dont care...
Sebab not my fav...
Heeeeee....!!!


 Haaa...pic yang ni aku memang marah sebab  x ajak
Hahahaha...panas- panas leh share pic Cendol Buah
Memang terliurrrrr


Achik kata kalau nak makan nanti Achij bawa lagi
Tapi aku xnak lah..
Aku bukan suka laksa pun...
Sib baik bawa balik Buah Gemia Siam ni...


 Nenek tengah hiris Gemia Siam...
Isinya macam mangga
Manis baq hang
Manis yang memang manis sampai xde masam


 Mak aku cakap beli kat Pekan Rabu @ Alor Setar
Mak aku cakap bukan beli kat dalam Pekan Rabu
Tapo mak aku kata ada peniaga yang berniaga di parking kereta bawah tanah @ Pekan Rabu
Mak aku kata harganya murah nak banding KL & R&R Bukit Gantang
Kalau harga kat R&R rm40++
Ada yang sekilo rm60++

 Tapi yang ni harganya maknakunkata just rm20 sahaja

 Ni plak Buah Gemia Kampung
Ni Buah Gemia dari pokok kat kebun nenek
Mak aku cakap rasa dia masam sebab belum betul- betul masak
Kalau dah masak warna oren..mak aku kata kalau masak rasa dia masam - masam manis
Tapi x la semanis Gemia Siam.



 Daun pokok Gemia Kampung


Tapi buahnya x banyak
Kata nenek habis dimakan tupai dan kera

Thursday, 28 March 2019

KARI IKAN SIAKAP BY NENEK


Setelah bermusafir selama 8 jam...
Sampai la kat Kedah....
Nenek dah siap masak Kari Ikan Siakap


 Kari Ikan by nenek
Memang pekat berlemak


 Ikan Temenung Goreng...
Haaa....Ikan Temenung mean Ikan Kembung la

Ulam Pucuk Putat & Jering Cambah
Heeeee....ni ulam untuk mak aku
Aku x suka ulam ni


 Tapi untuk aku...nenek dah sediakan ulam fav aku...
JERUK PETAIII...!


 Paking best is Cabai Tumbuk by nenek!


 Nenek juga masak Ketupat Palas


Makan Ketupat cicah gulai ikan...
Brrrrr.....
Alhamdulillah.