Tuesday, 26 March 2019

RENDANG DAGING ADABI vs KETUPAT ADABI

 Selamat Hari Raya...
Hahaha.....ini bukan mimpi la...
Just nak feel raya sebab 1 rumah bau rendang...
Haaaaaa...mak aku masak rendang..
Buka raya...just weekend..
Semalam nyer citer..
Hari Ahad...
Weekend biasa mak aku akan skip b/fast..
Terus  masak brunch
Mak aku cakap dulu- dulu masa aku,kakak & abang kanak- kanak lagi,semua wajib breakfast awal- awal pagi walaupun weekend..
Now...?
Mm...now, biasanya mak aku sorang jer breakfast awal- awal...

 Rendang Daging Adabi..
Mak aku yang cakap namanya Rendang Daging Adabi....
Naper...?
Mak aku kata sebab guna Rempah Rendang Daging Adabi..
Actually Adabi tu brand rempah tu la..
Hahahaa....


 Sedap weiii...
Berulang- ulang aku makan swbab dah lama juga mak aku x masak Rendang Daging
Selalu masak Rendang  Hijau Ayam jer...

Bau Ketupat Adabi sedang direbus juga bercampur  dengan bau rendang
Memang macam bau raya...


Rendang Daging Adabi by mak aku..
Haaa....aku pun pernah masak rendang tau...
Tapi x leh la lawan rendang mak aku..
Tapi rendang yang aku masak ramai yang cakap sedap tau...
Cuma malas nak flashback about rendang daging yang penuh kenangan manjs dan pahit bersama kawan- kawanku dulu..!
Sampai sekarang kalau citer about that,semua pun masih ingat..
Aku,Mai,Imtisal,Farah & Asniza jer aku x pasti sebab Asniza dah sekolah lain

 Ok...this is bekal Ketupat Adabi & Rendang Daging Adabi..
Bekas clear tu untuk bekal abang
Bekal Hijau tu untuk aku...
Bekal.nak gi mana cuti sekolah & weekend lak tu..?
Heee...nak ikut temankan mak aku siapkan kerja..
Mak aku cakap kalau siap kerja cepat..boleh balik kampung cepat..
So,weekend pun mak aku bak gi siapkan kerja .
Bawa bekal la...dah weekend kan....

 Jom makan....
Makan Rendang Adabi vs Ketupat Adabi laaaaa...

RENDANG DAGING ADABI.....by mak aku
1 kg daging lembu -
1 paket rempah rendang Adabi
1 kotak santan
1 asam keping
1 sudu besar kerisik
1 daun kunyit
1 sudu garam
1 sudu besar gula melaka(1/2 ketul)
½ cawan minyak

Bahan  Blend:
20 cili kering
3 batang serai- kecik
1 ketul lengkuas - besar ibu jari
1 ketul kunyit - saiz ibu jari
1 bawang besar
5 bawang putih

1. Daging dipotong 4 dan rebus empuk, baru dihiris- hiris.( rebus dulu baru potong supaya lebih manis & berjus).Tetapi jika hendak dimasak terus dalam kuah,hiris dahulu,tetapi perlu masak lebih lama hingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis bahan blend + rempah rendang hingga naik minyak
( perlu tumis kerana guna santan kotak.Jika guna santan segar ,tidak perlu tumis,hanya terus masukkan bahan blend bersama dafing hiris dan masak hingga pekat kerana santan akan mengeluarkan minyak bila dimasak lama.
3. Bila naik.minyak masukkan daging rebus hiris dan air rebusan daging
4. Tambah garam,gula melaka,asam keping dan masak hingga agak kering baru masukkan sangan kotak.
5. Masukkan kerisik dan masak dengan api kecil sambil dikacau sesekali supaya tidak berkerak
6. Masak api perlahan supaya naik minyak cantik dan sesuaikan rasanya..
7. Tabur daun kunyit



 Bahan nak masak rendang  & Ketupat  Adabi..
Ketupat tu just instant ketupat...
Bukan kena anyam nga  daun kelapa..
Hahaha...
Haaa....mak aku cakap bukan swmua orang oandai anyam sarung ketupat daun kelapa..
Termasuk nenek...!
Mak aku cakap nenek pandai anyam mengkuang buatvtikar mengkuang,bakul,& pelbagai anyaman buluh
Tapi bab menganyam ketulat daun kelapa,nenek fail...sebab nenek selalu masak Ketuoat Daun Palas jer...
Mak aku pandai anyam sarung ketupat daun kelapa...
Beberapa tahun dulu mak aku selalu ambil upah anyam ketuoat ribbon masa bulan puasa...
Beratus- ratus biji mak aku anyam...


 Daging untuk masak rendang..
Mak aku cakap kalau ori rwndang...daging xyah rebus...terua masak denga  rempah- rempah
Tapi yang ni mak aku kata rendang short cut..
Hahahaha


 Rempah Rendang Adabi
Sebab tu  amanya Rendang Adabi


 Kerisik...
Haaa....ni readymade kerisik
Aku pernah buat kerisik tau...!
Mak aku yang ajar CARA BUAT KERISIK ...kat sini
Nampak senang tapi susah wehh...!

Daun kunyit
Haaaa...nak beli daun kunyit ni dekat 5 minit kot mak aku pilih..
Apa yang mak aku pilih?
Haaa.....mak aku kata sebab setiap pack tu ada sehelai je ...singgit
Mak aku kata dalam banyak- banyak tu..masa Bangles tu packing mesti ada yang masuk juga 2 helai...
Hahahaha....
Mmmm....dah 5 minit pilih, memang jumpa la..
Tapi sebab daun dia kecik memang 2 helai la
Hahahaha

Bahan blend + rempah rendang Adabi ditumis sampai naik minyak..
Mak aku cakap kalau ikut cara tradisional ..memang semua bahan terus dimasuk dalam kuali bersama santan..tanpa ditumis..
Itulah maksud RENDANG yang sebenar..
Makbakunkata proses masak bersama santan hingga pekat dan berminyak tu dunamakan MERENDANG...
Habis tu yang  bukan rendang la...
Tumis la kan...
Hahaha....agak- agak la.....



Dah naik minyak masukkan daging rebus yang dah dihiris..
Ni rendang short cut
Mak aku yang cakap
Aku x cakap.....
Heeee

Masukkan ait rebusan daging,asam,garam,gula melaka dan masak sampai pekat


Tambah kerisik..
Haaa.....aummmmmm...barulah bau rendang


Masuk santan...
Kalau  x masuk santan..?
Kalau x masuk santan,mak aku kata jadi sambal daging la
Ada ker,orang x masukkan santan..?
Mmmm..mak aku cakap ada jer...
Siapa...?
Mak Long...
Oooooo.....



Masak dengan apinperlahan supaya naik minyak dan kuah cantik


Tabur Daun Kunyit

Ni Rendang Adabi ...pic pada pack rempah rendang


Ni Rendang Adabi by mak aku
Seharian makan Ketupat & Rendang Adabi..
Ikut mak aku siapkan kerja sampai pukul 6 petang...
Makan bekal Ketupat & Rendang Adabi
Balik malam makan lagi....
Huh.....4x tomakninah wei...nak siapkan entri ni....
2x gi toilet...
5x makan
3x tidur..
Baru leh post...
Hahaha....

4 comments: