Sunday 17 March 2019

SAYUR CAMPUR SUHUN vs PETAI BERLADA

Sayur Campur Suhun ..
Sedap baq hang...!
Hahaha...speaking Kedah sebab sayur ni masak kat Kedah
Dah sebulan dah....
Masak masa balik cuti CNY hari tu...
Tapi sebab minggu ni mak aku x masak dinner ..
Banyak makan tapau jer untuk dinner...
xde la pic lauk minggu ni..
Hari ni pun lunch tadi makan kat luar....
Hari ni aku ikut mak aku.
Sekolah aku ada AGM PIBG...tapi awal- awal lagi hari tu masa nak kena hantar surat jawapan kehadiran tu mak aku dah cakap mak aku xleh gi meeting tu sebab ada hal lain..
Mmm...sampai tengahari gi lunch kat luar..
So...kuarlah segala draff yang agak panjang lagi tengah Q nak publish...


Actually nak bagitau Sayur Campur Suhun ni cooked by aku la...
Kalau balik Kedah aku suka tolong- tolong kat dapur sebab dapur kat rumah sana best...
Sebab luas dan selesa..
Paling feel sebab ngadap sawah padi...
Huh...sambil masak sambil angin  sambil tengok rama- rama terbang berkejaran kat edible garden nenek..
Masak pun feeling cooking in fhe garden..!
Rasa best nak masak
Hahaha...masak sayur jer pun ...aku punya vangga sampai pos kat IG...
Nampak sangat batak like...!
Kikiki....


Haa...jangan x caya
Sayur Campur yang nampak ayu tu aku yang masak..
Nenek kata sayur aku masak tu sedap..
Kata nenek anak dara masak sebab tu sedap..
Licinnnn  baq hang...!
Ala....anggap jer ler pujian nenek tu ikhlas..
Hahaha.....

Haaa...see. .
Masak ciput jer pun nak kepoh satu Malaysia
Hahahaha....
Tapi yang penting sedap..
Kan...kan...kan...

SAYUR CAMPUR SUHUN
¼ biji kobis- hiris nipis
1 batang carrot- hiris nipis dan potong jejari
1 cili merah- hiris nipis
1/2 bawang besar - hiris
1 genggam bilis- bersihkan
1 cekak suhun- kerat dan rndam kembang
2 bawang putih- cincang
1 sudu teh garam
1 sudu makan kicap
2 sudu minyak

1. Panaskan minyak dan goreng bilis sampai garing & angkat
2. Dalam minyak bilis ,tumis bawang besar dan bawang putih & cili hiris
3. Masukkan kobis,carrot  suhun
4. Tambah garam dan kacau rata.
5. Renjis kicap dan taburkan bilis goreng..
Siap....


Haaa...Petai Berlada ni  bukan aku yang masak
Ni mak aku yang masak
Aku x tolong sebab mak aku guna cili padi Bangla yang bapak pedaas tu
Xnak la aku pegang cili tu
Aku dah tahu nanti pijar tangan..
Hanya yang pernah rasa pijar tangan kena cili yang tahu betapa x bestnya tangan pijar
Hahaha....ada ker orang suka tangan pijar...?


So, Petai ni mak aku masak
Tapi bila makan xde lak pijar kat tangan...
Dulu aku tak tahu yang cili padi boleh pijarkan tangan..
Sslamba badak la patah2kan cili bagai..
Sekali rasa tangan lain macam...
Cakap la kat mak aku tangan aku sakit macam berdenyut..
Selepas siasatan dijalankan ...rupanya berpunca dari cili...
Pastu iru namnay pijar...bukan sakit tangan namanya...


Kalau balik Kedah..
Menang always ada petai la time makan nasi
Dah la petai tu cantik- cantik..
Fresh...sedap...murah lak tu
Kalau balik Kedah memang aku pulun makan petai...
Takyah nak risau molot beraroma sebab cuti kan...
Kalau kat KL nak makan petai kena pilih hari Jumaat  @ Sabtu jer makan petai sebab Ahad break sehari untuk neutral bau sebelum gi sekolah Isnin
Tapi kadang belasah jer makan x kira hari dah...
Pastu sibok google tip nak hilangkan bau petai
Hahahaha.....
Mostly kawan2 aku memang x makan petai..
Dorang cakap pahit la..busuk la...x sedap la  kampung la...
Hahaha....ada aku kisah..
Rugi oooo   sapa yang x makan petai

PETAI BERLADA
3 papan petai- buang tepi & hiris 2
1 cawan bilis- goreng
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
minyak

Bahan Blend
1 cawan cili padi Bangla
1/2 bawang besar
2 bawang putih

1. Goreng bilis sampai garing & angkat
2. Dalam minyak bilis tumis bahan blend.
3. Tambah garam,gula & asam keping dan masak sampai naik minyak
4. Masukkan petai dan bilis
5. Sesuaikan rasa


Ikan Pekasam ni by nenek la
Nenek  yang pancing ikan ni
Nenek yang making fermented perch fish nj..
Heee....now i know ikan puyu in english...
Thanks sis nor..!

Ulam adalah mende wajib kalau makan nasi kat Kedah..
Sebab tu nenek ada edible garden sendiri
Ada terung,ulam raja,kangkung,pucuk ubi,serai,pandan kacang botol & cili
Nak makan petik jer..
Tapi ulam kat dalam pic ni yang ikat ngan getah tu mak aku beli kat pasar tani sebab x tahu nenek pun dah bawa balik ulam yang sama..
Pucuk putat nama ulam ni..
Yang x ikat tu nenek bawa balik..
Nenek kata nenek petik tepi sungai masa memancing...
Ok..bye

2 comments:

  1. Salam sambal petai sungguh sedap Dan mengancam diet plan..satu rice cooker boleh Janis.

    Pijar tangan Tu actually bagus. Sebab darah pumping around that area rapidly. Kalau saya Kaki seliuh saya pakai paste ginger letaknsikit cuka Dan panas Kan.
    Agak agak tak melepuh kulit letak keliling seliuh. Bungkus dgn Kain oerca.
    Biar overnight..masa.basah lembap ankle.berdenyut denyut..esok paginya seliuh dah kurang sakit ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi pijar tu memang tak selesaaaaa...
      huhuhu...rasa macam serba tak kena...celup tangan dalam air pun xnak hilang...

      Kalau nak kiter selalu sapu krim halia setiap malam time nak tidur..
      Aduhhhh.....kita yang duduk lat tepi pun rasa pijar.
      hahaha...

      Delete