Tuesday, 31 March 2020

NASI GORENG CHICKEN POPCORN - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 - DAY 14

Lastday Perintah Kawalan Pergwrakan - Covod 19..
Lastday untuk 14 hari fasa pertama
Esok akan bermula pula 14 hari untuk fasa kedua selama 14 hari lagi iaitu sehingg 14 April 2020.
Malam tadi dah submit permohonan UPU
Kalau ikut tarikh asal 31 Mac is due date
Tapi now dengar tarikh dilanjutkan... Sebab Covid 19
Apapun aku nak amik jalan selamat.. Submit jer sesiap.
Lepas ni tinggal berdoa mohon agar الله bagi ada rezeki aku nak sambung study kat Universiti Awam..


Nasi Goreng Chicken Pop Corn
Mak aku masak untuk breakfast aku ngan avang
Actually merangkap lunch pun..
Kakak puasa
Mak aku plak cakap puasa juga just nak temankan kakak puasa..
So, aku ngan abang jer makan nasi goreng ni

 Mak aku masak Nasi Goreng Chicken Pop Corn
Sedap...

 Abang suka la sebab ada ayam
Akupun suka juga
Heeeee



NASI GORENG CHICKEN POP CORN
2 cawan beras - tanak jadi nasi = 4 cawan
1 sachet perencah Nasi Goreng (apa-apa perisa)
2 biji telur
2 keping dada ayam - hiris kecil-kecil
2 sudu besar tepung pedas (Bestari/Adabi)
Minyak
Daun sup

1. Isi ayam ya g dipotong kecil di gaul dengan tepung pedas hingga rata
2. Goreng ayam tadi hingga jadi crispy chicken popcorn. Toskan
3. Tinggalkan anggaran 4 sudu minyak dalam kuali & pecahkan telur & kacau laju-laju jadikan telur hancur garing
4. Masukkan nasi yang sudah lerai & gaul rata
5. Taburkan perencah nasi goreng & gaul rata sambil digoreng-gorengkan nasi hingga berwap & berasap
6. Masukkan semula chicken popcorn & gaul rata
7. Tabur dauk sup



 Mula makan camtu jer
Pastu makan ngan  Sup Tauhu Lembut
Sedap

Makan nasi goreng chicken popcorn
Sambil kunyah crispy chicken popcor..

IFTAR BUTTER CHICKEN - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID 19 - DAY 14

Alamak.. Dah 31 Mac 2020
Last day Perintah Kawalan Pergerakan.. Covid 19..
Yeyyyy...
Eh,belum habis la..
Tu fasa 1
Kan dah kena sambung lagi 1 April hingga 14 April..
Huhuhu.. aku ok jer kalau sampainhabis bulan April pun
Janji raya nanti dapat balik raya kat kampung
Kalau x dapat balik..
Owh.... xmo bayangkan..

 Butter Chicken..
Untuk iftar semalam
Semalam isnin semua puasa
Mak aku, abang, kakak & aku semua puasa

 Sebab mak aku keluar gi pasar semalam
Aku dah request nak makan Butter Chicken
Aku nak masak sendiri
Nak buat video
Tapi bahan mak aku sediakan la
Aku just masak
Goreng ayam..
Kacau-kacau
Masak-masak
Makan-makan(masa iftar la)
Heee

BUTTER CHICKEN + SUPER RING CHEESE
Bahan ayam:
2 keping dada ayam( dada dari seekor ayam)
4 sudu tepung ubi + sikit garam * serbuk kunyit
(boleh gantikan dengan tepung pedas jer)
1 cawan minyak untuk goreng
Bahan Sos:
1/4 blok butter
1  tin susu cair
2 sudu  serbuk cheese super ring
10  cili padi
1kiub ayam
Bahan Tumis:
1 bawang besar
3 bawang putih
3 pelepah daun kari
10 cili padi cincang

1. Bersihkan dada ayam dan potong jalur anggaran selebar 1 cm
2. Gaul semua isi ayam bersama secukupnya tepung ubi+ sikit garam + sikit serbuk kunyit
3. Panaskan minyak dan goreng isi ayam bertepung tadi hingga garing.toskan
4. Buang semua minyak goreng dan masukkan butter dalam kuali
5. Terus masukkan bahan tumis.Kena cepat tumis kerana buttermudah hangus
6. Bila bahan tumis layu,masukkan susu cair( sebab nak kuah lebih,tambah 1/2 cawan air panas )
7. Masukkan pula ayam goreng garing tadi dan gaul rata
8. Tambah kuib ayam dan cheese super ring untuk dapatkan warna yang cantik dan lebih lemak
9. Sesuaikan rasa dan terus matikan api

Pun banyak video kena cut
Hahaha
Masuk mana yang ok je


Iftor tu...


Mulakan dengan buah
Buah oren jer
1 biji kongsi 4 orang

Jangan kata xder sayur & buah
Tapi timun tu aku ngan mak aku jer habiskan
Abang ngan kakak mana makan ulam
Rugi.. Rugi.. Rugi


Minuman Panas
Hot Lemon Tea...

PETAI MAHAL - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19

Saja nak tulis pendek jer
Mak aku keluar pasar semalam
Nak stok barang basah
Dah lama x makan ikan & sayur
Ayam pun dapat makan sebab ada 1 hari tu abang keluar gi KK
Balik mak aku beli beberapa jenis ulam, ayam & ikan
Dalam banyak-banyak tu ada 1 yang menarik

Petai....
All time favourite..
Seronoknya nanti dapat makan petai
Bukan banyak pun
2 papan jer
Eh..., tak sampai 2 papan la
1 papan & ¾ papan jer
1¾ papan jer
Naper x cukup 2 papan
Mak aku cakap tu jer yang terbaik yang ada kat pasar
Yang lain mak aku cakap semua mata petai tu sepet macam mata چينا
Yang ni jer pilihan terbaik yang ada
Berapa harga..?
Mak aku soh teka
Aku teka la RM3
Eh.. Musim ni tengah Perintah Kawalan pergerakan mesti lah mahal..
Mmm.. RM 4..
-Salah
RM 5
-Pun salah
Eh, xkan lak jadi lagi murah..
Berapa harganya..
- Hampir sepohenggit
Whatttttttt?????

Monday, 30 March 2020

ROTI TELUR SARDIN GORENG-PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID 19 (DAY 13)

Isnin pagi hari ke 13 Perintah Kawalan perverakan..
Pukul 5 pagi mak aku kejutkan semua untuk bangun sahur..

Mak aku masak Roti Telur Sardin  Goreng
Minum nfan Teh 0 Panas...

Makan roti panas-panas
Minum teh O panas-panas..
Huh pagi-pagi buta berpeluh macam jongging 10 km 🤣

 Tapi aku makan sekeping jew
Kunyah macam kura-kura nak habiskan sekeping pun sebab semua panas

 Abang la makan banyak
Haaaa... avang tu dia tahu ke tak ada sardin
Sardin tu kan ikan
Licin jer abang makan😆
Masa bangun roti & teh O ni  dah ready to eat..
Siap dah hidang atas meja..
Baca dalam social media kat kedai-kedai memang roti Gardenia ni tengah hot
Sampai berebut-rebut orang beli
Sampai ada yang buat lawak jual online roti Gardenia
Tapi kat rumah kitorang masih ada bekalan roti Gardenia



Ni roti yang mak aku beli hari Sabtu minggu lepas lagi..
Dah lebih seminggu
Kalau ikut dah expired dah pun
Tapi lepas beli hari tu terus simpan dalam peti ais
1 pack dah habis makan buat sarapan roti bakar untuk ssminggu
1 pack yang dalam peti ais ni mak aku cakap ada separuh lagi
Minggu lepas hari Sabtu mak aku keluar beli barang dapur..
Aku nak ikut, mak aku x kasi
Mak aku cakap nak kurangkan risiko sebsb nak beli barang tu tempat ramai orang
Hari ni pun mak aku cakap nak keluar beli stok makanan
Sebab stok yang beli minggu lepas dah mula berkurangan
Pukul 7.30 pagi mak aku dah siap pakai face mask & siap bawa sanitize, bawa lidi untuk tekan butang lif..
Handphone, purse & kunci kereta pun mak aku hanya masukkan dalam plastik jer
Mak aku cakap xnak bawa handbag sebab nak kurangkan risiko
Sejak Perintah Kawalan Pergerakan ni, ni kalu ke-2 mak aku kaluar beli barang..
Aku nak ikut, mak aku xkasi
Mak aku cakapnnanri rakut kena tahan ngan polis & askar
Arahan & peraruran hanya benarkan ketua keluarga seorang sahaja untuk keluar beli barang makanan..
Mak aku memang patuh..
Abang offer jer nak gi beli barang
Tapi mak aku x kasi
Mak aku cakap lebih senang mak-mak yang gi beli barang dapur..
So, lepas mak aku gi  pasar semua sambung Zzzzzzz.... sebab puasa kan..
Heeeee
Sedar-sedar bunyi ketuk pintu mak aku dah balik pasar
Mak aku x kasi aku angkat barang-barang tu
Mak aku kata biarkan jer kat belakang pintu tu
Mak aku terus kebilik air untuk mandi  & basuh semua pakaian yang pakai gi pasar Hari tu masa abang gi KK, masuk jer rumah mak aku terus halau abang masuk bilik air suruh mandi basuh baju semua..
Abang ngelat, letak baju belakang pintu..
Memang 1 rumah la kena bebel..
Sebab tu mak aku dha x kasi abang keluar
Barang- barang ni pun mak aku dah pesan jangan usik
Selepas 8 jam nanti baru boleh kemas
Hanya barang basah mak aku kuarkan untuk basuh
Pun mak aku x kasi aku pegang

TULANG AYAM MASAK LEMAK CILI API - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID 19 -DAY 13


Ayam Masak Lemak Cili Api
Ayam ke tulang ayam..?
Hee.... P
Lauk lunch semalam
Hari ke-12 Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19

Nampak tak..?
Masak Lemak Cili Api Ayam
Tapi sebenarnya Masak Lemak Cili Api Tulang-Tulang Ayam jer  + Kentang
Alhamdulillah..
Tetap sedap.. Kuah dia memang paling sedap walaupun xde isi sangat pun.
Kentang jer banyak
Ayam tu hanya kepak, leher & kaki ayam
Haaaaa... Mak aku cakap selalu kalau tulang-tulang ni buat sup jer
Tapi ni mak aku kata masak lemak cili api sebab nak kasi lebih pekat & lebih terasa bila gaul ngan nasi
Kalau sup lebih sesuai hirup jer makan ngan nasi goreng
Mak aku cakap ada je seketul dada ayam yang ada isi
Tapi isi ayam tu mak aku dah buat TELUR DADAR ISI AYAM... KAT SINI


c&p jer resipi dari older poat... Ayam Lemak cili Padi
Tapi yang sebenar hanya guna tulang-tulang ayam..


MASAK LEMAK CILI PADI AYAM  +KENTANG
1/4 ekor ayam
1 asam keping
2 biji kentang
1 kotak santan
( =1 cawan santan pekat)
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 batang serai-ketuk
BAHAN TUMBUK:
10 cili padi
1 ketul kecik kunyit @
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 bawang besar
1. Masukkan bahan tumbuk ,ayam,kentang,serai  dan air dalam periuk
2. Masukkan juga asam dan garam..Masak hingga mendidih danayam serta kentang empuk
3. Tambah asam dan santan pekat..
4. Masak dengan api perlahan beberap minit dan sesuaikan rasanya..

BILIS GORENG TAUCU PEDAS - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID 19-DAY 13

Isnin 30 Mac 2020
Dah nak masuk hari ke 13...
Semua plan nak puasa hari Isnin
Kakak belum habis ganti puasa
Abang plak cakap macam ada teringgal 1 hari puasa Ramadhan hari tu masa abang demam. Abang kata macam dia ada makan ubat. Nak selamat gantilah....
Kalau x tinggal pun atleast dapat pahala puasa sunat Sya'ban
Aku dah habis ganti
Mak aku pun dah habiskan masa Puasa 6 lagi rasanya
Tapi  semua deside nak puasa esok
Mak aku cakap nanti mak aku kejut untuk sahur

 Bilis Masak Tauc Pedas
Actually ni lauk hari Sabtu
Tapi baru nak publish

 Bilis Masak Taucu Pedas
Bau dia agak kuat macam familiar plak bau dia & tak nampak pun kacang taucu
Kata mak aku ni guna taucu pedas
Taucu tu dalam bentuk pes
So, xde rupa kacang soya dah
Mak aku ngan kakak la suka sangat lauk ni
Aku x minat sangat masak taucu
Abang lagi la.. X suka ukan bilis


BILIS MASAK TAUCU
1 cawan bilis bersih
1 bungkus taucu pedas
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul halia muda(saiz ibu jari) - mayang
1 cili merah-hiris
10 cili padi hijau - dibelah
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak
1. Goreng bilis hingga garing. Ketepikan
2. Tinggalkan minyak anggaran 3 sudu & tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili padi & cili merah
3. Agak-agak bawang layu, and
masukkan taucu
4. Bila sudah harum masukkan ikan bilis goreng, air asam& gula. (garam jika perlu kerana taucu sudah agak masin)
5. Biar mendidih & sesuaikan rasa.

 Ni la pws taucu pedas yang mak aku guna
Mak aku cakap rasa dia lain skit dari guna  whole taucu

Rup dia pun gelap
Haaaa.. Baru tingat
Bau dia macam bau Ayam Pongteh..
Ayam Pongteh tu mak aku pernah masak  dah AYAM. PONGTEH.... kat sini


 Mak aku cakap cari taucu Bilal ni xde stok hari tu

Kalau guna whole raucu Bilal tu warna dia lebih terang
Mak aku kata rasa dia lebih light
Ni pic BILIS MASAK TAUCU.... kat sini


Sunday, 29 March 2020

TELUR DADAR ISI AYAM - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID 19 - DAY 12

Lauk lunch hari Ahad
Hari ke - 12 Perintah Kawalan Pergerakan- Covid 19.

Telur Dadar Isi Ayam
Lauk lunch
Mak aku ada jer masak lauk masak lemak ayam
Tapi nak citer Telur Dadar Isi Ayam ni coz ni lauk baru bagi aku

 Ni bukan Cucur Udang tau
Ni Telur Dadar Isi Ayam..
Mak aku yang masak
Mak aku cakap sebab ayam yang abang beli hari Jumaat tu ada sikit lagi
Hari Jumaat kan abang kata nak gi cari face mask kat KK..
Tepi KK tu ada kedai ayam
Abang beli ayam sekor tapi mak aku cakao kecik naw..!
Mungkin abang nak jimat duit kot
Separuh ayam tu dah buat masak kicap hari Jumaat tu
Separuh lagi ni la masak lunch hari ni Ahad
Bahagian tulang mak aku cakap buat masak lemak cili api
Bahagian isi dadanya dijadikan telur dadar
Tapi memang siyes sedap

TELUR DADAR ISI AYAM
4 biji telur ayam
1 keping dada ayam - cincang
1 biji cili merah - cincang
1/2 bawang besar- cincang
1 pelepah daun sup/daun bawang - hiris
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
Minyak

1. Campur semua bahan (kecuali minyak)
2. Pukul & kacau rata supaya sebati
3. Panaskan minyak anggaran 3 sudu d dadarkan  hingga garing
4. Boleh dadar sekaligus menjadindadar yang tebal @ boleh buat mini dadar untuk lebih garing rangup


 Campur telur, isi ayam cincang & semua bahan lain kecuali minyak


 Kacau rata


 Isi ayam kena cincang halus supaya mudah masak

Mak aku cakap buat dadar kecik-kecik saiz mini supaya lebih garing crispy tepinya
Lagi 1 sebab supaya isi ayam terjamin masak
Kalau dadar tebal kena masak api perlahan d tuutup kuali supaya isi ayam didalamnya masak.
Telur Dadar Isi Ayam akan garing rangup diluar & moist juicy didalamnya kerana juice dari isi ayam...

CINNAMON ROLL VERSI GORENG - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19

Hari ni masuk hari ke 12 Perintah Kawalan Pergerakan..
Nampak jalan & hiway memang jarang dilalui kereta
Heee.. Kerja ngadap tingkap jer lah..
Konon pantau pergerakan lalulintas
Hahahaa...

Cinnamon Roll Versi Goreng
Ni projek aku isi masa hari Jumaat petang
Hari ke 10 Perintah Kawalan Pergerakan
Sebab bosan & tengok TV nampak cinnamon roll
Waaaaa.. tetiba lak tingat cinnamon roll yang Achik pernah beli kat Petronas
Achik cakap sedap makan masa panas
Achik kata siap boleh minta dorang panaskan dalam microvawe
Bestnya siap voleh request soh panaskan
Selalu makan beli kat bakery dah sejuk


Terbayang makan cinnamon roll yang meleleh manis rangup lembut & harum
Tapi yang ni xde topping pun
Makan gitew jer
Ayak icing sugar & feeling kunun makan sambil tengok salji turun la
Hahahhaha


 Ni aku buat tau
Haaaa... Jangan x caya
Dari uli tepung
Roll
Goreng
Ayak gula ising
Semua i buat sendiri tau..!
Uli pakai tangan jerk sebab malas baknkuar mixer



Pastu sebab nak tak sabar nak makan
Malas nak hangkat toaster & segala roti jem bagai atas oven tu
Aku just goreng jew..
Mula cuak juga
Boleh ke cinnamon roll nak goreng
Google Cinnamon roll goreng tapi xde
Tanya mak aku..
Mak aku cakap try & error lah
Kalau roti pun boleh masak dengan cara bakar, kukus & goreng
Maybe cinnamon roll pun boleh goreng
Coz sama macam roti jugak kan..
Tapi aku guna resipi donut jer
Sebab mak aku selalu masak donut d roti sama adunannya..
Kalau buat roti, itu juga mak aku buat donut.
Haaaa... Resipi pun pun guna resipi
DONUT....KAT SINI...jer...

CINNAMON ROLL GORENG
1/2 kg tepung gandum
1/2 pkt mauripan
sikit garam
2 sudu gula
2 sudu butter
2 sudu susu tepung
1 cawan air suam

Filling :
1 sudu makan  serbuk kayu manis(cinnamon) 
4 sudu dark brown sugar
1 sudu kecil butter

Hiasan:
Gula icing


1. Campur semua bahan untuk dough iaitu tepung,mauripan,susu,gula,garam,margerine & gaul rata.
2. Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli.Air kena ikut sesuai..Jika dah cukup lembut  tak perlu habiskan.Jika x cukup lembut,tambah sedikit lagi air. Bahagikan 5 bebola & biar 10 minit supaya lembut. 
3. Campur semua bahan filling hingga sebati
4. Canai sebiji bebola dough & jadikan bentuk 4 segi 
5. Tabur 1 sudu filling & ratakan nipis
Tinggalkan agak2 2 cm hujung dough  & sapu  air supaya smtidak terbuka gulungan. Gulung kemas-kemas. 
** inti jangan terlalu banyak sebab nanti bila goreng gula mencair
6. Potong anggaran 1cm tebal. Potong guna benang supaya lebih kemas
7. Goreng dalam minyak panas yang banyak sambil dibalikan supaya garing kedua belah
8. Biar sejuk sedikit & ayak gula icing atasnya


Cinnamon powder + brown sugar & sikit butter sekadar untuk lembabkan
Gunakan dark brown sugar supaya warna lebih gelap & menarik
Ciinamon powder ni jarang pun nak guna
Selalu mak aku guna untuk campur dalam  apple pei filling jer
Kadang mak aku guna untuk masuk dalam teh O
Tapi aku x suka kalau minuman yang letak cinnamon
Kalau macam apple pie & cinnomon roll ni aku ok.. Aku suka



Ni roll pertama
Nampak sememeh sebab excited letak filling banyak- banyak
Bila goreng gula dia air & jadi hitam terapung dalam minyak
Tapi basib baik hitam-hitam yang timbul tu boleh buang guna tissu dapur. Ambil tissu dapur & lalukan atas permukaan minyak & ciran gula hitam tu akan melekat..
Macam orang bersihkan tumpahan minyak kat laut plak rupa dia.. Hahaha

Ni dah pandai skit dah nak adjust
Mak aku suruh potong guna pisau.
Pastu mak aku gi mandi..
Tapi aku derhaka arahan ibu
Sepeninggalan mak aku...
Sel-sel otak aku berhubung
Aku cakap pernah tengok Anna Alson potong dough guna benang
& yesss guna benang lagi cantik walaupun mula-mula aku x tau nak mula macamana..
Tapi akhirnya aku dah boleh tune..
(syyyyyy actually 1 roll dah rosak masa mula potong ngan benang sebab masa tu belum boleh tune lagi)
Hihihihi.... Yang x menjadi jangan ditunjukkan

Pilih yang rasa cantik skit jer untuk interframe🤣


Rasanya nanti 2nd time buat lagi mestinaku dah pandai adjust dah filling dia & cara potong


 Ni plak aku tiru James Oliver
Ayak gula icing guna penapis teh
Kalau Anna alson dia guna bekas khas dia mac botol bedak  baby powder tu
Hahahha
Sedap baq hang...
Abang suka
Mak aku pun cakap sedap
Kakak..?
Kakak x suka
Kakak kata dia suka spices..
Ok... X suka x per..
Kakak makan keropok
Kitorang makan cinnamon roll

TELUR DADAR CILI BLEND - PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN-COVID19 - DAY 12

Dah masuk day 12
Perintah Kawalan Pergerakan-Covid 19

Telur Dadar Cili Blend
Mak aku masak semalam
Untuk lauk lunch
Tapi mak aku juga ada masak ikan bilis
Telur Dadar Cili Blend ni untuk abang yang x makan ikan bilis

Telur Dadar Cili Blend ni sedap gak
Not bad la..

Makan masa panas-panas sedap ar
Kalau dah sejuk kureng la skit
Makan masa panas sedap sebab rangup lemak
Pastu pedas-pedas skit..
Tapi tu la
Asyik makan telur jer..
Ops.. Jangan merungut depan rezeki
Syukur الله masih sudi bagi rezeki


TELUR DADAR CILI BLEND
4 biji telur
1 sudu teh garam
2 sudu makan cili blend(dah siap blend dgn bawang)
1/2 bawang besar hiris
3 sudu minyak(tambah jika perlu supaya rangup)

1. Pukul telur + garam
2. Tambah cili blend & puk rata sebati. Kemudian masukkan bawang hiris
3.Panaskan minyak hingga betul-betul panas
4. Tuangkan campuran telur & maaak hingga garing bawahnya baru terbalikkan
5. Ulang-ulang balik-balikkan seperti menggoreng kuih hingga kedua belah twlur dadar garing rangup.


Saturday, 28 March 2020

CREAMY CARAMEL CUSTARD- PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN - COVID 19 (DAY 11)

Hari ni hari apa ek?
Jap nak tengok calender...
Ooo.. Hari Sabtu..
Dah masuk hari ke 11 Perintah Kawalan Pergerakan - Covid 19
Hari ke 11 tu ingat
Tapi hari apa tu kadang dah lupa
Sejak dah x kelura rumah ni, hari pun dah x ingat..
Yang aku ingat 16 Mac 2020 adalah hari terakhir aku berada di luar rumah..
Sejak 16 Mac tu sampai sekarang 28 Mac aku belum selangkah pun keluar dari pintu rumah..

 Creamy Caramel Custard...
Mak aku masak untuk dessert hari ni
Dah lama pun xde dessert sejak Perintah Kawalan Pergerakan..
Makan pun dah x mewah macam dulu


Creamy Caramel Custard..
Selalu panggil Puding Caramel jer
Sajer kali ni letak nama Creamy Caramel Custard sebab nak bezakan post jer

CREAM CAREMEL ( loyang 6")
5 biji telur
¾tin susu pekat
¾tin air ( sukat guna tin susu)
1 sudu teh esen vanila
4 sudu gula pasir
1. Buat gula hangus.Tabur gula dalam kuali panas dengan api yang paing kecil
2. Biar gula mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau risau gula cepat hangus boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja keran jika dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu pekat & 1 tin air dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus & kukus lebih kurang 15 minit.
Kata mak aku jangan kukus lama sangat supaya tekstur puding cantik & rasanya creamy....
9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down side...baru nampak gulanya yang cantik tu

Step by step dan tips yang lebih detai dah pernah post dalam entri
PUDING CAREMEL LEMBUT BERKRIM MACAM TAUFU FA.. kat sini...

Actually mak aku cakap buat puding caramel ni sebab takut telur rosak
Hari tu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan mak aku beli 3 tray..
1 tray dah simpan dalam peti ais
1 tray lagi belum usik
1 tray yang ni silapnya aku dah tolong basuh sesiap
Aku fikir basuh sesiap senang skit kalau mak aku nak guna
Rupanya mak aku cakap telur yang dah basuh x tahan lama
Tambahan plak yang dah basuh ni x simpan dalam peti ais sebab x muat
So.. Ni dah lebih seminggu
Takut rosak


Puding dah siap masak
Warna coklat on the top tu mak aku cakap sebab ada gula hangus dah tercampur kat atas tu masa tuang telur

Telangkupkan bekas yang lebih besar atas puding & dengan hati-hati telangkupkan
Up side down la


Patutnya biar sejuk dulu
Supaya bila potong jadi cantik
Tapi ni mak aku nyer
Mak aku suka makan waktu panas-panas..

See...
Creamy
Xde lubang-lubang macam lubang cheese

Aku suka makan yang dah sejukkan
Baru feel

Bila dah sejuk potong pun nampak lebih kemas & puding x mudah pecah