Saturday, 28 March 2020

SERAWA LABU vs CREAM CREAKER


Serawa Labu
Bukan hari ni
Tapi ni sebelum Perintah Kawalan pergerakan lagi
2 minggu lepas punya menu minum petang

Serawa Labu by mak aku
Aku panggil pengat
Mak aku panggil serawa
Tapi benda yang sama


SERAWA LABU BERSAGU
1/2 biji labu kuning (+- 1kg)
1 kotak kecil santan
1/2 cawan sagu biji
1 ketul gula melaka
1/4 cawan gula
1 sudu teh garam
1 helai pandan
1. Basuh dan rendam sagu biji 15 minit
2. Sementara tu potong labu d kupas
3. Masukkan labu & 5 cawan air & revus hingga mendidih
4. Bila mendidih masukkan sagu biji dan masak hingga mendidih dan sagu jadi jernih
5. Masukkan pandan, garam & gula
6. Masukkan santan dan kacau rata
7. Kecilkan api dan biarkan mendidih sekejap
8. Sesuaikan rasa & matikan api

** masak beberapa jam sebelum makan supaya pengat pekat & lebih sedap


Pengat Labu

Pengat Labu vs Cream Creaker
Ni versi mak aku
Kalau masak bubur kacang & pengat
Memang wajib mak aku makan ngan cream creaker ni
Aku x tahu apa yang sedap sangat makan camtu
Mak aku cakap kebanyakan orang utara makan pengat or bubur ngan cream creaker
Mak aku cakap kalau nenek & arwah atuk plak akan makan pengat mgan pulut
Bubur kacang pun makan ngan pulut
Aku tak pernah try

2 comments: