Sayo Lemak Tenne
Makke ngae ikke konge
🤣🤣Bahasa apa tu...??
Mak aku cakap tu bahasa Kelantan
Tenne tu petola
Ikken Konge tu Ikan Cencaru
Hahahha
Actually Sayur Lemak Petola + Isi Ikan
Style Kelantan
Sayur Lemak Petola +Isi Ikan ni biasanya mak aku akan masak setiap lali bulan puasa
SAYUR LEMAK TENNE + ISI IKAN
1 biji petola
1 cili merah
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 biji petola
1 cili merah
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
Bahan Tumbuk:
1 ekor ikan kembung mentah( yang belum dimasak) ambil isinya
1/2 biji bawang besar
1 susu teh lada hitam biji
2 ulas bawang putih
1 ekor ikan kembung mentah( yang belum dimasak) ambil isinya
1/2 biji bawang besar
1 susu teh lada hitam biji
2 ulas bawang putih
1. Buang gerigi pada petola dan kikis kulitnya
2. Basuh dan potong petola
3. Tumbuk isi ikan mentah bersama bawang,lada hitam dan bawang putih
4. Masukkan petola,bahan tumbuk ,cilinpotong dan air kedalam periuk dan masak hingga mendidih
5. Tambah garam dan santan pekat 1/2 kotak..
6. Biar mendidih sekejap dan sesuaikan rasa.
7. Siap..
2. Basuh dan potong petola
3. Tumbuk isi ikan mentah bersama bawang,lada hitam dan bawang putih
4. Masukkan petola,bahan tumbuk ,cilinpotong dan air kedalam periuk dan masak hingga mendidih
5. Tambah garam dan santan pekat 1/2 kotak..
6. Biar mendidih sekejap dan sesuaikan rasa.
7. Siap..
Nak tengok step by step cara sediakan isi ikan tu boleh temgok kat post MASAK LEMAK PUTIH PETOLA ISI IKAN... kat sini
Resipi kat atas tu c&p dari post KAT SINI......
Ikan Goreng
Tapi ni bukan ikke konge la
Ni mak aku kata ikan selayang
Yang berketul- ketul pada ikan tu mak aku kata sebab guna kunyit fresh yang ditumbuk bersama garam
Cicah lak ngan budu
Aummm
Aku makan ikan cicah budu
Mak aku makan petola tu cicah ngan budu
Kakak x makan
Abang la yang x boleh blah
Siap tuang budu buat kuah 🤣
Sebab abang xnak kuah lemak putih
Sama macam aku
Heee
Ikan cicah budu memang A++ la
So.. hari Ahad rumah aku dah macam rumah Kelantanese
Makan lauk ala Kelantan
Actually aelain Sayur Lemak Putih Petola tu
Hari Ahad juga kan mak aku masak Pepahat ni
Dah makan banyak ikan.. Budu & pepahat
Molot rasa macam x selesa plak
Mak aku hiris buah ni + garam, gula & kicap
Layannnnm
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAunty baru nak komen ada sambal belacan sedapnya, hahaha, terliur tengok sambai belacan tu
ReplyDelete🤣Kalau masa sekolah kena marah ngan cikgu BM & cikgu BI ni sebab baca petikan x habis dah jawab pemahaman🤣🤣🤣
Deleteok, baca balik, budu rupanya. lain kali aunty nak trylah buat budu macam tu
ReplyDeleteHeee... Sedap tau budu ni cicah gan ikan goreng @ ikan bakar..
DeleteTapi kitwr hanya suka budu yang botol dia kecik tu.. Sebab budu dia sedap & cantik
perghhh meleleh ayaq liur kami aih. haha
ReplyDeleteHeeee.. Kiter x minat zayur lwmak putih.. Kalau kuning onz... Hee
Delete