Monday, 9 March 2020

PEPAHAT /BAMBOO LALA/SIPUT BULUH MASAK PEDAS


Pepahat
Bamboo Lala
Siput Buluh
Aku pernah beberapa kali makan binatang ni.
Binatang ker?? 不不不


Banboo Lala  Masak Pedas..
Lauk lunch semalam
Sedap gilerk
Mak aku cakap sebab siput ni fresh
Sebab tu sedap..
Hari tu pernah beli kat Kuala Selangor
Tapi kulit dia dah pecah-pecah & iai x fresh

Kalau tengok isi dia macam kan..
Hahaha.. Kakak x nak makan sebab geli tenvok rupa isi dia macam Ulat Sagu
Alhamdulillah....
Dapat aku makan puas2 sebab kakak x suka不
Tapi abang plak boleh suka plal dia ngan bamboo lala ni..
Biasa abang x suka seafood
Tapi bamboo lala ni abang kata sedap
Hmmmm... Naper lah abang suka


PEPAHAT TUMIS PEDAS
1 kg pepahat
2 sudu minyak
2 helai daun limau purut

Bahan Tumbuk :
10 cili padi merah
2 cili merah
1/2 bawang  besar
3 bawag putih
1 batang serai
1/2 sudu teh belacan
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh gu;a


1. Bersihkan pepahat  untuk membuang pasir & selutnya
2. Panaskan minayk & tumis bahan tumbuk hingga harum
3. Masukkan pepahat & goreng hingga semua buluhnya terbuka & nampak isi dalamnya sudah keras
4. Tambah daun limau purut & sesuaikan rasa

Pepahat ni mak aku cakap beli kat simpang 3 kuaters polis tu..
Ada lori jual pepahat ni & kupang fresh
Hmmm... Kat ttempat aku memang ada jer orang jual macam2
& kadang memang murah
Timun 3 biji rm1
Cili hijau 1kg rm5
Memang selalu nampak tepi jalan tu..

Siput ni bukan kat Malaysia jer ada tau
Kat Korea pun famous.
Selalu tgk kat youtube cara dorang tangkap bamboo lala. I
Memang unik..
Kalau yang x biasa tengok boleh tengok kat link ni... https://youtu.be/eeR5oJDYq3Y


8 comments:

  1. Replies
    1. Kadang untung
      Kadang rugi..
      五五

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Siput pepahat ni sebenarnya sedap, tapi kalau boleh nak makan sambal tutup mata, hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 不不
      Kalau tutup mata nanti termakan kulit buluh dia laaa..

      Delete
    2. Tengok Kaki la. Auntie Tu Pro...

      Delete
  3. Pepahat ni...cara basuh dia camne ye?

    ReplyDelete