Tahu x lempeng cair..?
Haa...jangan x tahu lempeng ada macam2 jenis..
Ada Lempeng Cair
Lempeng Tebal
Lempeng Kelapa
Lempeng Pisang
Lempeng Ubi Kayu
Lempeng Sagu..
Haaa.....aku tahu pun sebab mak aku pernah masak semua lempeng tu
Paling aku suka Lempeng Pisang la sebab aku suka Pisang...
Tapi yang ni mak aku masak Lempeng Cair
Lempeng ni mak aku masak hari Ahad lagi untuk minum petang merangkap makan malam sebab lepas makan lempeng ni waktu dah lewat petang ...kenyang sampai malam dah xmakan nasi lagi dah...
Ada orang kata Lempeng tu Pancake..
Tapi mak aku cakap kalau Lempeng Tebal atau Kuih Serabai ok la kalau nak panggil Pancake
Tapi kalau Lempeng Cair ni lebih sesuai panggil Crepe in English...
Haaa...jangan x tahu juga ada sejenis Western Cake yang dibuat menggunakan susunan crepe yang banyak disapu cream berlapis2..
Mak aku cakap tu namanya Mille Crepe..
Nak tahu macamaner Mille Crepe...google la..memang bersepah..
Temgok jer pun aky dah terliur tau..!
Suruh mak aku buat..
Mak aku cakap leceh sebab remeh..
Rasa Mille Crepe..?
Mak aku cakap rasa dia memang sama dengam rasa Durian Crepe..
Depend pada flavour apa digunakan..
Kalau guna mango ..xkan nak rasa durian plak...
Huhuhu...dulu mak aku selalu juga buat DURIAN CREPE kat sini..
Mmm....sedap wei...tapi sekarang durian dah MAHALLLLL..!!
So makan lah Crepe a.k.a Lemngpeng Cair ni cicah ngan Kuah Kari..
Rasa dia..??
Mmmm.....kena makan lah baru tahu..
Mak aku makan sampai diam x bercakap..
Aku tanya pun mak aku terus jer makan....
Sambil minum.Teh O...
Hahahaha...mesti lah sedap kan..
Aku yang makan sambil bercakap pun sedapppp jer...
Hahahaha...
LEMPENG CAIR
2 cawan tepung gandum
3 1/2cawan air
1 telur
sikit garam
2 sudu minyak
sikit minyak lagi untuk sapu kuali
1. Blend semua bahan tu hingga berkrim
2. Jika guna kuali biasa sapu sikit minyak & dadarkan kuih sesenduk demi sesenduk..
3.Jika guna pan..just sapu minyak sekali sahaja masa dadar pertama..
4. Buat hingga selesai & boleh hidang dengan sambal tumis atau kati atau sambal sardin
Kalau nak senang blend jer semua bahan sampai creamy macam nu
Tapi yang ni mak aku bancuh guna garfu jer..
Mak aku cakap sebab wisk yang ada dah karat..
So...guna garfu sebagai wisk..
Ok jer creamy xde ketulan tepung..
Mak aku kata sebab tu kalau nak puk telur nak buat telur dadar elok guna gargu daripada guna sudu..
Sebab garfu dia menggebukan adunan..
Haaaaa.....ko faham faham ke...?
Aku buat2 faham jer ni
Pesan mak aku tips nak dapatkan Lemepng a.k.a crep yang lembut..
Selepas dah blend or bancuh adunan...
Biarkan selama 1/2 jam sebelum dimasak supaya biji2 tepung dapat mengembang bersama cecair dan kuih akan jadi lembut
Pastu panaskan kuali..
Kualai biasa jer ni..
Yang melengkung tu..
Bukan pan pun...
KUALI BIASA...ok..
Panaskan kuali dan guna tissu untuk celup sikit minyak dan saou pada kuali..
Sapu untuk kali pertama sahaja..
Selepas ni untuk crepe seterusnya...xyah sapu minyk lagi dah...
Ratakan secara membulat seberapa lebar yang dapat selagi batter belum mengering
Macam mamak buat tossei..!!
Mak aku cakap xyah nak pegang telinga kuali tu lenggang macam hulahook dah...
Bila nampak permukaan crepe dah kering ..
itu tandanya sudah masak
Boleh angkat..
Nak kasi nampak vogue skit lipat macam apam balik boleh...
Nak kasi lakn skit boleh gulung/ roll
Nak kasi kanak2 macam Aqil boleh jer guna cutter biskut corak bintang..bear..bunga etc
Selain daripada dicicah dengan kari atau sambal...boleh hidangkan sebafai dessert dengam mengisi inti cteam dan berry didalamnya sebelum dilipat
Untuk kanak-kanak boleh makan dengan fruit jam.
Hari tu tengok kat channel TLC...lagi simple...
X ingat siapa yang masak..
Just perah lime juice & tabur gula..
Pastu roll....
Mmm....cam best jer..
Tapi nak try xde limau plak...
Mak aku cakap asalnya nak buat Cucur Kembong nak cicah ngan kari ni
Tapi sebab nak kurangkan gula...
Deside buat crepe..
Mmm...actually aku dah pernah citer about
LEMPENG CAIR & CERITANYA kat sini....
Selain Lempeng Cair Plain cam ni..
Mak aku juga pernah masak LEMPENG BAWANG PUTIH kat sini...
Ada juga RESIPI LEMPENG KELAPA TEBAL & GARING kat sini..
Paling...paling...paling RARE...kalau kat KEDAH mak aku cakap ada sejenis makanan tradisional kebanggan Kedah dibuat seperti Lempeng Cair ni dinamakan ROTI KERCA..
Unik dan sedap...
Mak aku pernah buat ROTI KERCA kat sini.....
Ok..bye
salam,
ReplyDeletelempeng cicah sambal tumis tak pon ccah kari pekat pekat.. tak pon asam pedas..
tak pon sapu nutella letak pisang sebiji.. best....
Waaa...cam best la sapu nutella letak pisang tu...
ReplyDeleteNanti nak try la...
Sy da cuba buat lempeng lembut ni...sedap sy cicah ngan sardin yum2
ReplyDeleteKannn...
DeleteKiter pun suka lempeng cicah sardin
Br je buat ni lempeng ni cincah dgn saddin sampai menjilat jari....
ReplyDeleteالحمدالله....
DeleteSedap kan...
Ptg ny baru nak try.. Ad smbal udang.. Mesti sedap..
ReplyDeleteSorry baru baca badu nk reply..
DeleteMemang terbaik. Boleh buat eoti jala juga kan?
ReplyDeleteOwh.. Tapi mak kiter swlalu buat roti jala warna kuning hijau d pink
DeleteSaya try harini buat sarapan. Sempena 14 hari Kawalan Pergerakan Nasional di seluruh negara hukhuk
ReplyDeleteالحدالله..
DeleteKita masih ada rezeki..
Semoga Allah jauhkan virus covid 19 ni dari kita semua..
Tengok pageview untuk post ni ramai yang dah view
Tq resepi Nye..da Cuba lembut satu fmly suka smpaii bertambah2😊
ReplyDeleteالحدالله.
DeleteSemoga memberi manfaat kpd ramai orang.. Minggu ni lebih 10k view untuk lempeng ni. Mgkin sebab Perintah Kawalan Pergerakan.. Ramai buat lempeng🤭..
Mak kiter pun cakap nk buat lempeng gak..
Tak pernah2 akk google dik nak buat lempeng.. Sempena perintah kawalan pergerakan ni, semua google. Sbb tu sampai sini �� bru nk try ni. Tq
ReplyDeleteSelamat mencuba cikgu..
DeleteNanti boleh ajar murid masak lempeng... Hoo best ooo kalau murid dapat masak sebab kiter pernah masak kat sekolah masa darjah 6..sweet mwmory sampai sekarang
betul ke ukuran tepung 2cawan? air 3 1/2 cawan? sebab saya buat macam cairr sangat jadinya 😅
ReplyDeleteMak kiter cakap itu sukatan cara mak kiter buat lempeng cair..
DeleteTapi mak kiter ada cakap ikut jenis tepung.
Kalau tepung cap bunga ros memang akan cair sebab tepung ros lebih halus & kurang gelutine.
Kalau tepung cap cempaka, cap kapal & cap sauh memang pekat.
Apapun jika cair, sila tambah tepung.. Peace✌️
wahh.. nak try lah japgi >_<
ReplyDeleteGud Luck👍
DeleteAkak dh try. Sedap! Tq dik byk share resepi mak adik.sedap2 blako. nyum nyum
ReplyDeleteالحدالله...
DeletePKP semua orang makannnnn jer
Macam juga kiter🤭🤭🤭🤭
Tahniah dah try..
Kiter pun dah try..
Tapi try makannnnnn jer🤣🤣🤣
terima kasih sbb kongsi resepi mak awak...😍😘
ReplyDeleteالحمدالله.
DeleteSama-sama & terima kasih juga kerana baca catatan dalam blog ni. Semoga memberi manfaat..
Sy selalu juga jelajah blog sis bila idea nak masak dh buntu. Semua simple2 senang nak buat & sedap. Pagi ni buat lempeng lak. Tq sis.
ReplyDeleteWaaa...
DeleteSelamat makan lempeng..
TQ baca & semoga bermanfaat
Kiter puasa hari ni
#Stay at home
Try hari ni... Lembutnya.. Saja try Google resepi lempeng @ tempek ni... Kot lain skit Dr selalu buat.. Hahaha.... Tq tau share resepi mak
ReplyDeleteالحمدالله...
DeleteSemoga perkongsian ilmu memberi nmanfaat
Tqvm...sy share resepi yr mom...ikut btul2..hasilnya ok sgt....
ReplyDeletedah try. memang sedap
ReplyDeleteAlhamdulillahhhhh.....
DeleteAlhamdulillah.. Tq atas perkongsian
ReplyDeleteالحمدالله......
DeleteMcm sedap je thok ni..nk trylh.
ReplyDeleteAlhamdulillah...
DeleteDh try. Sedap. Tq share resepi.
ReplyDeleteAlhamdulillah....
DeleteTerima kasih..
Tapi kalau guna tepung cap bunga ros merah tu kurangkan sikit air sebab tepung rose kurang gelutin
Terima kasih banyak2 dik, kongsi resepi ni.. terbaik 👍🏼
ReplyDeleteAlhamdulillah..
Deleteterima kasih
Terima kasih banyak2 dik, kongsi resepi ni.. terbaik 👍🏼
ReplyDeleteHehe saya pun suka ikut resepi ni.. dulu ada screenshot kat phone lama rapi dah rosak. Nasib ingat lagi blog ni..
ReplyDeleteAlhamdululillah...
Deleteterima kasih
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete