Tuesday, 30 April 2019

BEGEDIL JAGUNG

 Baru lepas makan Begedil Jagung
Sedapnyaaaaaa...
Dah lama mak aku  masak Begedil Jagung


 Hari tu balik Kedah ..
Nenek soh mak aku buat Begedil.Jagung nj
Tapi nenek x tau nama dia
Nenek cuma cakap soh mak aku buat Cucur Jagung yang letak telur tu...yang garing tu..
Haaaa....Begedil Jagung la tew...!
Tapi sampai balik KL mak aku kata x sempat nak buat untuk nenek...
Sebab lupa nak beli telur..
Mmm...nenek mana ada simpan stok telur
Kan dah selalu citer nenek x suka telur dijadikan lauk
Bagi nenek.. telur hanya untuk kuih..
Hahaha....jangan sesapa berani ubah kepercayaan nenek...!
So....kalau nenek dok sorang memang xde stok telur...
Mak aku pernah beli 1 tray telur buat stok kat nenek..
Sampai balik Kedah lagi sekali telur tu masih ada dalam peti ais..nenek x makan
Sudahnya buang sebab dah x elok...
Bila dipecahkan ..kuningnya melekat pada kulit dalam telur dan warna dia dah cair...
Telur tu x busuk tapi x sampai hati nak makan takut sakit perut..
Haaaa....
Sebab xde telur lah ...mak aku kata x dapat buat Begedil Jagung untuk nenek
Just buat Cucur Jagung Kembong Manis


 See.....nampak rangup kan..
Memang rangupp
Mak aku makan sambil.minum Kopi O
Aku minum Teh O..
Abang ngan kakak belum makan

BEGEDIL JAGUNG
2 tongkol jagung
2 biji telur
1/2 cawan isi udang
1/2 sudu teh garam
4 susubtepung jagung
4 cili kering - gunting halus
1 bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sp- hiris halus
minyak untuk goreng


1. Hiris jagung ambil.isinya
2. Campur isi jagung, isi ayam,garam,daun sup,cili dan tepung jagung.Gaul rata
3. Masukkan telur dan gaul sebati
4. Panaskan minyak
5. Cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas
6. Biar bawahnya garing baru diterbalikan
7. Goreng garing dan toskan minyak


 Jagung fresh


 Hiris jagung ambil.isinya


 Campur isi jagung,baaang,daun suo,udang,cili,garam dan gaul rata


 Pacahkan telur kedalam campuran jagung


 Tepung jagung...


 Gaul sebati..
Walaupun nampak cair
Tapi bila goreng ia akan melekat sebab ada telu
Cedok adunan dan tunag dari tepi kuali supaya meleleh dan jadi nipis..
Janga  terbalikkan terlalu awal.
Biar nampak bawahnya garing skit baru terbalikkan kuih
Balik- balikkan kuih hingga garing


 Toskan minyak


Krup...krup...krup

PERGI SEKOLAH SEBELUM SUBUH

Jalan Loke Yew di awal pagi....
Semalam nyer citer...
Belum subuh dah gi sekolah..
Biar betik....!
Heee...memang bapak awal giler gi sekolah...

 Hee...actually ni otw gi hantar kakak...
Semalam kakak kata kakak kena gi kerja awal pagi.
Sebelum subuh kena adankat office...
Naper...?
Kakak kata sebab nanti team kakak kena gi event kat Masjid Wilayah ..
Kakak kata ada Pelancaran Marhaban Ya Ramadhan 1440..
Kakak kata ada menteri nak datang..
So kena gi sebelum subuh..
Kakak kata kena ada kat office pukul 5 pagi..
Mak aku cakap kalau macam tu kena bertolak pukul 4.30 pagi la..
Abang lak demam..x boleh hantar kakak
Mak aku cakap aku pun kena gerak awal jugak la..
Sampai office kakak dah 5 lebih jugak la..
Lepas hantar kakak terus gerak ke sekolah aku..
Ish...belum subuh kot...


Sementara nak tunggu subuh...
Singgah sahur ...
Hahahaha...banyak la sahur....!
Nak tunggu dalam kereta ..takut la plak sunyi...
Nak minum kat mamak ....mak aku xnak..
Dolu2 mak aku oknjer lepak mamak
Lately ni dah lebih setahun jugak la..
Mak aku dah xnak makan & minum kat mamak
Aku pun x tahu naper...
Ajak.minum pun mak aku xnak...


Pusing- pusing....
Mak aku singgah McD depan Stesen MRT tu...
Sunyi jugak..
Tapi ada beberapa customer Chinese sedang sahur..
Hahahaha...
Makanlah slow- slow sambil tengok Stesen MRT..
Heeee....
Sedar- sedar jer McD dah penuh..
Mostlybyang masuk mesti mak ngan anak @ bapak ngan anak yang pakai uniform sekolah...
Semua Chinese ..
Bapak arrr.....semua Chinese student breakfast kat McD ker...
Tengok kat Stessn MRT pun dah mula terang benderang dan mula ramai...
Jalan raya dah mula sibok...
Mak aku cakap sebab dah pukul 6 pagi...
Public transport dah mula beroperasi
Orang ramai dah mula keluar untuk bekerja...
Mmm....jarang aku dapat tengok situasi ni sebab xde pasal nak kuar sebelum subuh.
So...hari ni dah ada pasal....dapat la joint orang2 yang memang keluar awal pagi..
Sebelum jalan mula jammed...
Mak aku ajak gerak...
Singgah Petronas untuk solat...
Terus mak aku drive slow- slow hantar aku..
Bapak awal la aku sampai sekolah...
Hahahaha

Monday, 29 April 2019

TALBINAH- BUBUR BARLI UNTUK ORANG DEMAM

Talbinah...
Pernah dengar..?
Aku pun 1st time dengar
Mak aku masak semalam untuk abang
Dah 2 hari abang demam...
Semalam pagi mak aku ada event kat UPNM
Pagi-pagi mak aku dah siakan Bubur Nasi  untuk abang.
Mak aku pesan soh aku pastikan abang makan bubur nasi tu & makan ubat
Aku dah jalankan amanah tersebut..
Hahahaha....skema
Lepas zohor mak aku balik terus masuk dapur
Dengar bunyi blender memang berdengung telinga..
Ingatkan apa lah mak aku buat
Rupanya mak ku tengah blend barli..
Mak aku cakap pernah baca info about Talbinah ni bagus untuk orang demam
Kata mak aku sepatutnya guna Tepung Barli untuk masak Talbinah ni
Tapi sebab xde tepung barli...
Sebab tulah bunyi bising sebab mak aku tengah blend barli
Blend kering lak...
Memang berdengung jer telinga...
Hahahaa
Aku tanya mak aku...naper x rebus jer dulu barli tu..than blend la...
Haaaa...mak aku cakap rasa dan texture dia lain..
Kata mak aku kalau rebus dulu baru blend...barli akan melekit & sedikit berlendir.


Talbinah  ni mak aku kata just Bubur Barli versi guna Tepung Barli
Dimasak bersama air dan susu
Dicampur madu


Mak aku cakap sepatutnya guna Whole Barley
Tapi dah xde...just guna barli yang orang rebus buat air barli jer
Susu Segar
Madu

BAsuh barli dan lap kering
Kemudian blend kering


Ni la Tepung Barli
Asalnya



Guna 1/2 cawan tepung barli
Bancuh dengan 2 cawan air  dan kacau rata


Masak atas api hingga mendidh dan pekat.
Kacau anggaran 1/2 jam
Jika perlu tambah lagi air
Kalau ikut info kena masak lagi lama...


Bila pekat tambahkan susu danmasak lagi hingga mendidih semula dan pekat



Cedok dan bairkan suam sebelum ditambah madu secukup rasa..
Untuk abang semangkuk ni..
Bang makan separuh sahaja..
Abang kata x lalu
Mak aku soh aku rasa..
Aku kongsi semangkuk ngan mak aku..
Hmmm...rasa dia sejibik macam.nestum baby
Abang pun cakap macam tu..
Rasa dan bau dia macam nestum baby..
Aku pun makan 3 suap jew..
Sebab tetiba aku rasa macam aku xnak jadi baby...
Hahaha...
Mak aku habiskan semangkuk yang kingsi ngan aku...
Kakak langsung xnak rasa bila cakapmmacam nestum..
Mak aku cakap antara khasiat makan bubur ni ialah mampu menenangkan hati..
Mak aku cakap sedap..
Siap makan sambil pejam- pejam mata...
Memang tenang betul tuh...!
Hahaha...
Aku lebih suka barli yang mak aku selalu masak ngan ayam & sayur..
Sedap..
Tapi dah lama mak aku x .asak macam tu..
Jap nak cari old post....
Mmmmmmmm.....ok dah jumpa
SUP BARLI & AYAM ....macam.kat sini....
Kalau ada yang demam mak aku selalu masak bubur & air barli panas...
Kadang mak aku masak dua- dua macam MAKANAN ORANG SAKIT ...kat sini

Sunday, 28 April 2019

LONTONG - BRUNCH HARI SABTU

 Semalam mak aku masak Lontong
Untuk Breakfast + Lunch = Brunch
Haaa....sebab makan pukul 10 dah  nak habis breakfast time & dah nak start lunch..


Lontong ni fav nenek ni
Nenek kiter suka sangat makan lontong..
Kalau raya mesti mak aku akan masak lontong untuk nenek sebab nenek suka..
Tapi nenek tetap akan masak Ketupat Palas vs Kari Daging..
Dolu- dolu masa we all masih kecik mak aku akan masak macam- macam lauk kalau hari raya...
Pastu ada ketupat anyam dari daun kelapa..
Nenek akan masak Ketupat Palas
Mak aku akan masak Ketupat Daun Kelapa dengan macam -macam lauk
Yang x miss opkos la Ayam Masak Merah .
Abang paling suka makan Nasi Impit nga  ayam masak merah..
Lauk lain aku dah x hengat .
Haaa....mak aku cakap lauk.lain tu namanya Kuah Lodeh,Kuah Kacang,Sambal Goreng dan Serunding Kelapa..
Mmmm...tapi lately ni mak aku dah x masak lagi dah Ketupat Kelapa tu..
Just ganti ngan Ketupat Segera
Lauk- lauk pun dah banyak mak aku skip...
Mmmm....tak tau naper




 Mak aku cakap dolu2 kat kampung nenek  jarang ada orang masak lontong..
Kata mak dolu- dolu jiran dan oranv kampung nenek x pandai makan lontong kalaubhidang masa raya..
Tapi lama- kelamaan bila datang raya rumah nenek ..
Mak aku cakap mereka akan tanyakan lontong pulak..
Haaaa...Kalau cakap dah habis...siap ada yang sanggup selongkar kat dapur ..nak cari juga lontong..
Hahahaha...bapak teruk sangat sampai selongkar dapur nenek..
Mmm....tapi aku percaya sebab fenomena tu aku pernah beberapa kali tengok..
Mak aku cakap kat umah nenek.,.lontong ni dah jadi hidangan raya lebih suku abad..
Mak aku cakap sejak mak aku study & pastu bermastautin di KL....banyak makanan dari macam- macam negeri mak aku masak dan jadi hidangan raya...
Contoh..?
Contohnya Lontong ni mak aku cakap dari Johor & Selangor.
Makan dari negeri lain yang pernah mak aku buat hidangan raya termasuklah
Nasi Dagang Trengganu
Nasi Dagang Kelantan
Soto Madura Indon
Nasi Arab...
Bihun Singapura
Mmnnm.....apa lagi ntah aku dah x hengat
Lagi pun raya setahun hanya 2x..mana la nak ingat kan..
Hahaha...alasan mesti boik


 Lama dah mak aku x masak lontong
Selalu mak aku masak Ketupat Segera ni makan ngan rendang Ayam.  kuah kacang @  Rendang Daging
Palibg best makan ngan Rendang Ayam Cili Padi..
Aummmm....!
Tapi ni mak aku masak Kuah Lontong
Ops....
Mak aku cakap kuah tu nsmanya Kuah Lodeh a.k.a Masak Lodeh.
Lontong tu mak kata merujuk kepada nasi impit @ ketupat bungkus daun pisang..
Ish...yer ker...?
Selama ni aku tahu lontong ni mean kuah kuning ni...
Mmm...

KUAH LODEH..Mak aku
½ biji sengkuang- potong jejari
1 batang carrot - potong jejari
10 kacang panjang - kerat pendek
¼ kobis- hiris halus
2 keping tempe - potong & goreng
2 keping tauhu - potong & goreng
1 paket fucuk- rendam
1 paket kecil suhun - rendam
2 kotak kecil santan
garam
2 sudu minyak


Bahan Blend:
1 bawang besar
5 bawang putih
1 sera
3 hiris lengkuas
1 ketul kecik.kunyit
1 genggam udang kering @ bilis
1. Panaskan minyak

1. Panas minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
2. Masukkan 1½ kotak santan + 6 cawan air hingga mendidih
3. Masukkan sengkuang & carrot dan masak hingga lembut
4.Masukkan tauhu goreng,tempe goreng,fucum dan kacang panjang serta kobis.
5. Bila.mendidih baru masukkan suhun,garam dan ½ kotak santan pekat..
6  Sesuaikan rasa




 Ketumpat Segera Adabi...
Siap rebus sejak malam
Macam nak raya


 Sambal Tumis Blis
Pun masak sejak malam


 Samval ni aku suka sebab sedap
Mak aku cakap mak aku blend bilis bersama bahan blend sebab tu sedap


 Kuah Lodeh
Yang selama ni aku panggil Kuah Lontong
Hahaha


Aummmm...
Makan dari pagi sampai malam
Makan sampai lebam...

Saturday, 27 April 2019

FETTUCCINE CARBONARA - IFTAR HARI JUMAAT


Fettuccine Carbonara...
Menu iftar aku semalam petang..
Lasday puasa ganti...
Alhamdulillah ...akhirnya sempat juga bayar hutang puasa sebelum tibanya Ramadhan 1440..
Heee...jangan ingat aku x hafal tahun Hijrah...


Mak aku masakkan Fettuccine Carbonara
Asalnya mak aku cakap nak masak nasi jer
Tapi aku request nak Fettucinne Carbonara..
Haaaa....mende bokeh request kan...
Buat apa nak biarkan ..
Hihihi....puasa boleh la request special skit
Kalau bulan puasa lagi la..
Setiap hari mak aku tanya aku nak makan apa...
Tahun ni puasa semua ada kat rumah...
Abang ada .
Kakak pun tengah intern ...memang dok kat umah
Cuma bulan puasa kakak kata x tahu lah macamana jadual kerja kat tempat kakak tu...
Kakak inter kat TV AlHijrah ebab tu kakak kata x tahu camaner jadual kerja waktu bulan puasa.
Mesti lagi banyak.event untuk bulan puasa
Sekarang pun kakak kata tenvah bz recording macam2 program untuk puasa & raya...
Kakak kata maybe banyak iftar kat tempat kerja
Silap2 sahur pun ada hari yang kena sahur tempat kerja .
Abang plak memang akan kena iftar tempat kerja la kecuali off..
Tapi sahur kat umah la...
Aku...?
Hee....mestilah kat umah ngan mak aku..
Kadang aku sejer jer usik- usik.mak aku...
Nanti tahun depan silap- silap mak aku kena iftar sengsorang...
Kalau aku dah dapat sambubg study..
Kakak & abang kerja...
Haaa.....sapa lagi nak teman mak aku aku iftar...
Haaa....masa tu mesti mak aku rindu aku...
Tak pun aku yang menangis nak balik iftar kat umah...
Kalau dah kat kolej...sapa nak.layan request aku...
Huhuhuhu....



 Aummmmm.....
Sedapnya Fettuccine Carbonara ni....


 Letak sos carbonara banyak- banyak....
yummy....
Abang makan sepinggan...
Mak aku makan sikit jer...
Aku...?
2x ulang....heeee...
Mak aku pesan soh tingvalkan kat kakak skit..
Kakak kata kakak balik lambat sebab ada recording
Tapi sudahnya  sampai tengah malam..
Kakak call dorang semua tidur kat kolej kawan sama intern ngan kakak kat UKM sebab lagi dekat ngan Cyberjaya...


Selalu mak aku masak carbonara letak isi ayam...
Kali ni mak aku letak sosej jew..
Kata mak aku sebab nak express..


FETTUCCINE  CARBONARA ...mak aku
1 paket sosej - potong nipis- nipis
1 tin susu cair
2 cheese slice
1 sudu serbuk lada sulah
1 kiub pati ayam
1 bawang holland
2 sudu besar butter
2 sudu tepung gandum
parsley cincang

1 paket fettuccine - rebus

1. Cairkan 1 sudu  butter dan tumis bawang holland cincang.
2. Masukkan sosej hiris dan goreng sekejap hingga wangi.
3. Tambah 1 sudu butter lagi dan masukkan tepung gandum..Masak hingga tepung masak
4. Tambah susu cair + 1 tin air
5. Masukkan kiub ayam,lada sulah dan masak hingga mendidih
6. Masukkan semula ayam+bawang tumis tadi dan kacau rata
7. Sesuaikan rasa dan mepekatan sos
8.Tabur parsley

Friday, 26 April 2019

MUTTON GRILL -IFTAR HARI KHAMIS

Menu Iftar aku semalam...
Heee...kalau puasa ..mak aku selalu akan masak special untuk aku
Walaupun puasa ganti dihujung Sya'aban
Hihihihi....yang penting tinggal esok sehari jer lagi dah nak habis puasa ganti...
Huh strugle membayar seminggu...
Sib baik sempat...
Alhamdulillah....


Iftar hari Khamis...
Mak aku masak Mutton Grill & the gang..
Ada coleslaw & fries..
Hari Rabu aku hanya iftar Nasi Ayam...
Mak aku cakap Mak Zamir yang belanja...
Hari Rabu tu hari yang mak aku bz sebab purse & Mycard ...lesen bagai semua hilang tu..
Mak aku cakap jumpa mak Zamir..
Mak aku cakap gi makan Mee Kolok ngan mak Zamit ..
Sebab mak aku cakap aku puasa...mak Zamir kirim Nasi Ayam untuk aku iftar
Hari Khamis...masa sahur aku just makan roti & minum susu jer
Mak aku x masak bekal & breakfast pun..
Mak aku kata semua orang kena breakfast roti jer sebab mak aku tak masak..
Mmm...jarang mak aku x masak pagi..
Kata mak aku penat & stress dokumen hilang
W/ pu  hari Rabu dah settle buat baru..
Tapi still risau takut dokumen semua tu disalahguna oleh orang yabg tak bertanggubgjawab...
Sebab purse tu tertinggal dalam kereta...
Hari Selasa tu memabg hujan  lebat giler...
Pukul 12.30  pagi kakak call  bagitau grab car buat hal....Kakak masih tersadai kat stesen LRT sebab Grab x datang..tapi xleh nak cancel..
Mak aku cakap nak gi amik kakak kat LRT...
Masa nak amik handbag tu la baru sedar purse tertinggal dalam kereta
Mencari purse hingga kakak dah sampai rumah pukul 1 pagi...
Masa suruh kakak tekan remote kereta tu mak aku cakap hanya lampu terpasang tapi xde bunyi ..
Masuk kereta cari purse...
Wassalamuuuuuuu......!!
Mak aku cakap antara lock boleh buka @ memang lupa nak lock...
Puas menyelongkar dalam kereta dan dalam rumah...
Memang wassalamuuuu.....!
Mak aku suruh aku tidur jer sebab dah pukul 2.30 pagi.
Mak aku  cakap x boleh nak lena sampai pagi  .
Hari Rabu.....wajib kena settle semua tu..
Huhuhu...begitulah sedikit ujian dari Allah untuk kami hamba- hambanya ini...!
Mak aku ajak semua doakan agar ada hikmah disebaliknya....
Ok....sambung citer iftar...


Masa on the way balik mak aku tanya nak iftar apa...
Aku cakap maggi pun boleh...!
( syyy.....actually tu bukan ikhlas nak makan maggi tau...sajer ayat pancing simpati maknaku...)
Hahahaha.....
Strategi menjadik...!
Mak aku cakap nak masak mutton grill untuk aku..
Yezzzz....!!
Mak aku singgah Speedmart ...suruh aku turun beli frozen fries
Sebab kat umah xde fries
Baru nak gerak balik rumah kakak call cakap soh amik kakak kat LRT..
Kakak kata kakak diberi cuti sebab dah 2 weekend kena kerja..
Kakak kata kakak baru balik Mid Valley..
Mmm...ni mesti gi tengok movie


Ni la menu iftar aku hari Khamis...
Air Sirap tu mak aku cakap free gift..
Air sirap free gift..?
Haaa...lepas amik kakak..
Kakak cakap belum makan..
Mak aku terus drive gi BTS beli Nasi Ayam Cincang..
Setiap pembelian Nasi Ayam Cincang tu dapat free gift Air Sirap..
Sebab kakak beli 2 pack Nasi Ayam Cincang tu ..
Dapat la 2 bungkus besar Air Sirap..
Sebungkus tu mak aku kata dapat 1 jug kecik...
Mak aku dah makan ngan kakak
Sebungkus lagi mak aku cakap frozen untuk aku iftar..
Pun sebungkus tu dapat 4 gelas .
Banyak kan....!
Semoga penjual tu juga dipermurahkan rezekinya....



Muttln Grill ni actually mak aku cakap baki mutton yang buat suop hari Ahad untuk makan ngan Nasi Ayam Selatan tu
Ada 3 slices jer...
2 untuk aku..
1 mak aku kongsi ngan kakak sebab dah makan nasi
Aku xnak nasi...


Mutton Slice  sedang di marinnate...
Mak aku cakap just guna
- garam
-Lada hitam tumbuk + rosemary
- serbuk kunyit
- tomato sos
- sikit brown sugar

Grill dalam.magic pan jew
Mak aku cakap nak beli oven kecik untuk buat grill masa puasa nanti
Tapi x beli pun ...
Kata mak aku duit yang patut beli oven kecik tu dah SELAMAT dalam purse yang hilang tu..
Huhuhu....xde rezeki...
Semoga Allah melimpahkan rezeki yang lain pula untuk kami


Coleslaw ni banyaknya mak aku buat.
Kata mak aku untuk simpan dalam fridfe
Nak buat filling wrap untuk bekal hari Jumaat
Tapi sayangnya lupa nak simpan...
Mana aku tahu kena simpan dalam fridge..
Aku igat simpan bawah tidung saji jew..
Esoknya dah rosak..
Huhuhu...


Fries...
Guna frozen fries jew..


Black Peper Sauce..
Homemade by mak aku...


Mak aku cakap buat extra
Nanti simpan untuk next menu..
Cicah ngan friez pun dah sedap


Haaa.....masa upload kat status
Nad ngan Auni reply dorang pun tengah iftarK
Hee....we all memang janji puasa sama- sama
Sebab tunggu menunggu lah dah sampai hujung Sya' ban baru nak habis ganti..
Hehehe....we all kan trio ..
Kena la ganti puasa sama - sama
Sebab kalau waktu rehat memang kami selalu makan bekal sama- sama
Puasa pun kena la sama- sama
So...masa rehat lepak surau...
Acah dhuha sama2..
Syyy...memang buat pun..
Tapi bukan selalu...
Time puasa jer..
hehehe