Monday, 30 April 2018

SERAWA LABU CARA NENEK

Serawa Labu Cara Nenek...
Serawa Labu tu Pengat Labu la..
Sebab dah mak aku cakap versi nenek..
Kena la sebut serawa...
Sebab Pengat tu nenak panggil Serawa..
In English apa ek..?
Sweet Pumpkin Soup ker..?
Hahaha....
Kalau western...soup labu tetap savoury ...
Sebab mak aku pun pernah masak SUP KRIM LABU kat sini....
Semalam nyer  minum petang...
Weekend ada la minum petang ..
Kalau weekday....just breakfast & dinner jer terus..


Serawa Labu Cara Nenek...
Tapi mak aku yang masak..
Mak aku cakap hari ni nak masak Serawa Labu Cara Nenek..
Apa bezanya Serawa Labu Cara Nenek..?
Haaa...mak aku cakao kalau cara nenek..

1. Labu TAK BOLEH buang kulitnya
2. Kuah MESTI guna santa  segar
3. HANYA boleh guna GULA PUTIH

Haaa...mak aku cakap itulah syarat Serawa Labu Cara nenek...
Mak aku kata nenek memang buat Serawa TANPA buang kulit labu..
Eii...lulit labu boleh makan ker..?
Haaa...mak aku cakap nenek sangat suka makan labu bersama kulitnya ....samada untuk masak Serawa @ Masak Sayur Lemak memang nenek akan masak bersama kulitnya...
Jangan nak Eiii...baca dulu sampai habis
Santan palak opkos lah nenek2 hanya akan guna santan fresh...
Satu lagi kepantangam nenek ialah kalau masak Serawa atau bubur...nenek hanya akan guna gula pasir putih..
Mak aku kata sejak dulu nebek.memang x suka gula melaka atau gula perang dimasukkan dalam bubur atau serawa..
Mak aku cakap walaupun mak aku suka gula melaka dan gula perang tetapi kalau masak untuk nenek memang guna gula putih..
Habis tu masak kena masak 2 pengatbyang berbeza ker..?
Haaa...mak aku cakap xyah masak 2x ..
Kena WORK SMART...
don't WORK HARD..!
Macamana..?
Haaa...mak aku cakap kalau pengat atau serawa...
Masukkan jer lah separuh labu yang kopek kulit dan sebahagian lagi xyah buang kulit..
Pastu masa masak letak lah gula pasir dulu...
So masa.cedok...pilih lah yang berkulit untuk nenek.. dan kuahnya putih gula pasir...
Baki yang tinggal tentulah yang labu xde kulit..
So..kalau nak.gula melaka,tambahlah gula melaka...
Tapi kali ni maknaku cakap buat semua versi Labu Berkulit cara nenek...



SERAWA LABU CARA NENEK
1/2 biji labu
3 cawan santan cair ( boleh tambah jika suka kuah lebih)
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan gula putih
1 helai pandan
1/4 sudu teh garam
1/4 cawan sagu biji-rendam

1/2 sudu teh garam

1. Basuh bersih labu dan belah buang bijinya
2. Potong-potong labu tanpa dibuang kulitnya
3. Masukkan labu dalam periuk bersama santan cair dan masak hingga mendidih
4. Masukkan sagu biji dan masak hingga sagu jernih
5. Bila sagu jernih dan labu empuk masukkan ,garam, gula putih dan pandan
6. Akhir sekali masukkan santan pekat dan terus matikan api


Sebenarnya sebab labu ni agak besar..
Mak aku cakap masak 1/4 biji jer..
1/4 lagi maknaku cakap nak kukus buat Apam Labu


Labu yang dah dibasuh bersih dan dipotong2 bersama kulitnya...Tanpa buang kulit
Masak bersama santan dan sagu biji

Serawa Labu Cara Nenek..
Labunya berkulit
Kuah dia jadi kuning sebab labu ni jenis lembut dan mudah larut dalam kuah
Kalau betul2 versi nenek..mak aku cakap sepatutnya kuah dia putih macam Masak Lemak Putih...
Rasa dia...???
Mmmm....jujurnya....
Aku ...SUKAA....
Sebab kulit labu tu memang ada texture..
Keras rangup..
Tapi Lembut empukk..
Haaa....camaner tu...?
Tak tau camaner nak explain..
Memang ada rasa dan teksturnya...!
Patut la nenk suka...!

TERUNG HIJAU MASAK KICAP

Terung Hijau..
Selalu kalau terung warna purple..
Tapi yang ni teung warna hijau...


Ada terung yang purpel panjang macam botol
Panggil brinjal
Ada juga terung yang purple bulat besar-besar
Yang ni bulat bujur macam telur
Mmmm...ni egplant la kot
Sebab memang macam telur
Tapi mak aku cakap ni Terung Thailand
Kalau kat Kedah memang banyak
Nenek selalu beli kat Pasar Lambak
Selalunya nenek akan masak Asam Rebus dengan Ikan Keli
Selau juga nenek rebus buar ulam
Nenek cakap sedap
Mak aku pun cakap sedap
Tapi aku cannot go sebab biji dia banyak sangat




Haaa...kan aku dah cakap biji dia banyak sangat
Biji dia macam saseme la..
Macam kuih apa tu yang chew kat luar dia penuh saseme tu



Mak aku beli hari Sabtu
Balik dari hantar kakak hari Sabtu tu singgah kat Hero
Mak aku cakap nak beli beras SAHAJA..
Mak aku cakap xnak beli barang lain pun
ONLY RICE..!
Aku x masuk Hero
Aku tunggu dlam kereta jer sebab mengantuk
Bila mak aku keluar Hero..
Dah boleh agakkan..?
Bukan beras SAHAJA
Haaaaa...beras SAHAJA tu means beras,terung,mangga,cili,bawang,gula & labu.
Hahahaha...
Mak aku cakap beli sikit jer sebab aku x ikut..
Nanti xde orang nak angkat barang masuk bonet serbab beras dah berat
Hahaha...


Terung Hijau Masak Kicap
Mak aku masak terung hijau tu untuk dinner
Tapi mak aku sorang la makan
Aku x suka terung ni sebab warna dia hijau dan biji dia banyak

TERUNG HIJAU MASAK KICAP
5 biji terung hijau
segenggam ikan bilis
1/2 bawag besar\
2 bawang putih
1 sudu besar cili blend
1/2 cawan kicap
sikit suhun
1/2 sudu teh asam jawa
garam
3 sudu minyak
5 cili padi

1. Terung dibelah- belah dan rendam dalam air supaya tidak jadi lebam
2. Panaskan minyak dan goreng bilis hingga garing
3. Masukkan bawang putih dan terung
4. Tambah kicap dan 1/2 cawan air
5. Masak hingg terung lembut dan empuk
6. Tambah suhun dan asam jawa serta garam
7. Sesuaikan rasa dan tmasukkan cili padi patah-patah dan sesuaikan rasa




Aku makan laukIkan Bilis Goreng Cili Bawag jew
Tapi kuah kicap tu amik jugak la..
Heeeee


Pastu mak aku buatkan Telur Dadar Garing
Aku suka TELUR DADAR GARING MACAM kat sini....

Sunday, 29 April 2018

NASI GORENG PEDAS UDANG KERING vs SOMTAM

Nasi Goreng Udang Kering
Semalam nyer
Sampai rumah cam biasa la x pernah x lapar..
Sebab mungkin dah jadi habitat perut ni kena makan nasi waktu petang...
Haaaa....banyak la ko nyer habitat..
Habit la....!


Asal sampai umah jer mesti lapar x menyempat2
Tapi yang peliknya time tengahari xde lah lapar
Kalau sampai umah pun kalau dah lama berehat x rasa lapar dah..
Dia nyer peak lapar tu time elok2 jer buka pintu..
Kalau time tu dah ada makanan terhidang atas meja penas2....apa nak kata..
Rasanya memang x pandang kiri kanan dah...
Tapi memang x la nak berlaku situasi macam tu..
Kecuali kalau time nenek datang KL ni
Kalau nenek ada KL..
Haaa....balik sampaibumah jer memang dah siap nasi...ikan/ ayam goreng....kari/ asam pedas..
& yang paling wajib ada ulam dan sambal belacan.
Tapi nenek x panggil sambal belacan..Nenek panggil cabai tumbuk
Mmmmmm...cabai tumbuk nenek eanv the best arrr...tambah kick bila nenek masukkan juga ikan rebus..walla weh..!!!
Tapi itu semua kalau la nenek ada sini..
Huwaaaaaaa.....nak balik Kedahhhhh
Huhuhuhu...



Sebab semua tengah kelaparan kenasikan
Haaa....mak aku cakap nak masak Nasi Goreng Udang Kering jer..
Sebab Nasi Goreng jer yang paling cepat..
Itupun x le cepat sangat..
Sebab masuk jer rumah..
Mak aku baru nak  masak nasi
Sambil tunggu nasi masak...
Sambil tunggu mak aku sial mandi & siapkan Nasi Goreng...aku mentelaah..!!!
Haaaaa.....rajin kan aku...sampai rumah terus mentela'ah..
TAPI...bukan mentela' ah buku..
Mentela'ah HANDPHONE la..
HAHAHAHAHA...
Seharian tinggalkan h/ phone
Bila balik memang penuh la berderat la wasap bagai..
Time ni la nak


NASI GORENG UDANG KERING
2 mangkuk nasi
1 pokok kailan
2 sudu minyak
1 sudu udang kering

Bahan Blend:
1 sudu udang kering
5 cili padi
5 bawang putih
1/2 bawag besar

1. Panaskan minyak dan goreng udang kering hingga harum
2. masukkan bahan blend dan masak hinngga naik minyak
3. Masukkan nasi dna gaul rata
4. Masuk sayur kailan dan gaul rata
5. Sesuaikan rasanya


Air beli jer
Thailand Ice Tea & Grenn Tea


Somtam rezeki
Ada hamba Allah yang sedekah

PENCICAH MANGGA CHIK AM

Pencicah Mangga Chik Am..
Mak aku yang cakap pencicah mangga ni namanya Pencich Chik Am...
Chik Am tu siapa..?
Penjual kuah pencicah ker..?
Haaa...bukan la...
Pencich ni mak aku yang buat...


Tapi namanya Pencicah Chik Am..
Sebab Chik Am yang ajar buat pencicah cam ni..
Sedap pencicah ni...
Tapi sebab aku x suka mangga masam...
Aku just rasa sekeping jer mangga tu untuk tahu rasa pencicah tu..


 Pencicah Mangga Chik Am ni mak aku cakap diajar oleh Chik Am beberapa tahun yang lepas.
Chik Am tu achik cleaner tempat mak aku..
Tapi dah lama aku nampak chik Am tu..
Mak aku cakap chik Am tu dah pindah jadi cleaner kat kuaters plak..
Ooo...patut la dah x pernah nampak..
Dulu chik Am tu pernah datang rumah aku..
Bukan datang jadi cleaner..
Tapi datang tolong..
Hahahaha...citernya masa tu abang terkurung dalam toilet sebab kunci pintu jem..
Sib baik abang bawa hp masuk toilet..
Abang call mak aku.
Mak aku cakap chik Am yang offer untuk tolong sebab suami chik Am tu ada alatan nak buka pintu yang jem..
Padalhal dorang tinggal jauh...bukan berjiran pun
Masa tu kalau lampu rosak pun mak aku akan minta tolong chik Am dan uncle Joe suami chik Am tolong baiki..
Tapi uncle Joe dah arwah dah..
Al fatihah untuk uncle Joe
Chik Am pun sekarang tengah mengerjakan umrah kat Mekah..
Mak aku cakap ralat sangat sebab x sempat jumpa chik Am sebelum chik Am berangkat  hari Rabu lepas..
Semoga chik Am mendapat Umrah yang Maqbul..!
Mak aku cakap buat pencicah ni sebab teringat chik Am lah..!
Mak aku cakap masa tu pokok mangga dekat pondok jaga tubtengah berbuah lebat..
Waktu petang time orang dah balik Chik Am akan buatkan pencicah untuk cicah ngan mangga muda tu..
Resepi chik Am sempoi tapi sedap..
Mak aku cakap chik Am x guna lesung tumbuk pun ..
Sebab chik Am bawa bahan2 nak buat pencicah tu dlam mangkuk jer...
Apa bahan2nya..?

PENCICAHANGGA CHIK AM
5 biji cili padi
1 sudu besar  asam jawa
2 sudu brown sugar
2 sudu gula
1 sudu kecik belacan
1 sudu kecik garam
1/2 cawan kicap manis

1. Patahkan cili padi.
2. Campur semua bahan dalam mangkuk..
    Garam..gula..asam jawa...gula perang dan
    kicap
3. Gunakan sudu untuk lenyekkan sambil kacau2kan semua bahan hingga gula larut bersama asam dan kicap hingga menjadi pekat..
4. Rasa pencicah ni.mesti ada masam..masin..manis dan pedas..

 Jarang aku nampak mak aku.makan mangga masam dengan pencicah..
Bukan x pernah..
Tapi jaranggg nampak sebab rasanya mak aku pun sama macam aku...x suka asam- asam..
Tapi kalau Achik aku x heran sangat sebab Achik memang peminat asam- asaman...

 Ni pencicah mangga versi Achik
Untuk pencicahangga versi Achik boleh tengok
RESIPI PENCICAH MANGGA MUDA kat sini...

Achik bukan sahaja suka mangga ..
Segala buah pun Achik akan cicah ngan pencich dia..
Event ...buah anggur yang manis pun Achik akan makan ngan pencich..
Kalau omputih tengok..mau nagis nih..
Hahahaha...




JUS MANGGA NAGA MERAH

 Jus Mangga Naga Merah..
Haa...bapak ganas nama jus ni kan...!
Haa....ni bukan gimiks tau..
Memang namanya camtu..
Sebab buat jus ni guna buah Mangga Naga Merah..
Betul....nama mangga ni Naga Merah...
Sebab kat bakul buah tu memang tulis Red Dragon Mango..!


Kisahnya minggu ni mak aku asyik beli mangga..
Hari Khamis beli 3 biji..
Sebiji Water Lily Mango
2 biji Red Dragon Mango
Yang dah potong warna kuning tu kulitnya masih hijau..
Isi dia kuning tapi masih rangup..
Mak aku nak makan mangga rangup cicah pencicah sambal kicap..
Yang kulit warna oren kemerahan tu la Red Dragon

 Asal dua biji..
Tapi sebiji dah makan...
Yang sebiji ni mak aku kupas .
Kakak ngan aku yang makan...


 Warna dia memang cantik...
Sesuai la namanya Red Dragon..


Ni pun Red Dragon..
Tapi versi yang belum masak sangat...
Kulit masih hijau..
Yang tompok2  purplr tu..
Nanti bila dah masak merah macam kat atas tu..



 Walaupun kulit dia belum merah lagi tapi isinya kuning dan lembut serta manis
Tapi ada sedikit rasa masam sebab belum betul2 masak..
Mak aku lata kalau belum betul2 masak baru sexap buat jus sebab ada rasa masam manis..
Mmm....aku plak lavi suka jus dari mangga yang betul2 masak...
Baru lah manissss....
Walaupun aku x suka sangat makanan manis
Tapi kalau jus...aku suka yang betul2 manis...
Tapi bukan manis gula..
Aku suka manis ori dari buah...

JUS MANGGA NAGA MERAH
1 biji red dragon mango
2 sudu gula
2 gelas air masak sejuk
ice cube

1. Kupas mangga dan ambil isinya
2. Blend bersama gula dan air masak
3. Tambah ice cube



 Segelas tu abang minum
Segelas lagi aku minum...
Yang dalam bekas biru tu extra


Sebaldi Jus Mangga
Haaaa...mana ada baldi...
Tu bekas minuman yang nenek beli beberapa tahun lalu untuk kakak
Nenek kata untuk kakak guna kat kolej time bulan Ramadhan..
Buat simpan minuman sejuk sebab ni kira coleman versi  siingle size la


Beberapa tahun lepas memang viral la kat Kedah..
Sebab penjula minuman sejuk memang jual minuman terus  bersama bekasnya yang jumbo size ni..
Nenek kata ais blended dan jus memang dijual bersama bekas ni only rm10...
Memang boleh minum beberapa orang..
Itu kalau yang x kuat minum air la..
Kalau jenis minum air spesis gajah kat Kuala Gandah...
Memang boifren ko minta break ar..
Hahahahaha....

Saturday, 28 April 2018

BEKAL NASI LEMAK KUNING

Bekal Nasi Lemak Kuning..
Tapi bukan la hari ni
Jarang aku nak bawa bekal nasi
Tapi bukan lah x pernah..
Cuma jarang
Sebab kalau bawa nasinmemang leceh skit nak makan...
Nak kena duduk sopan santun bagai
Kalau bawa bekal sempoi yang boleh pegang terus ngap jer...
Senang skit..


Bekal aku ngan abang...
Mak aku letak banyak nasi sebab rasanya bekal.ni hari Rabu..
Sebab hari Rabu kan kelas sampai petang..ada 2x rehat
Tapi aku makan masa rehat pertama .
Kalau makanan berat aku akan makan masa rehar pertama..
Rehat kedua makan keropok lekor pun dh ok..
Selalunya rehat kedua tu aku beli jer..
Masa makan bekal Nasi Lemak Kuning ni aku tengah kecik hati ngan best friend aku Umi .
Sampai aku x lalu nak makan..hahaha
Pas makan sikit jer aku past jer kat Nik..Mai..Auni & Dahlia..
Esoknya Nik citer dia hanya dapat makan sikit sebab Dahlia...
Ala...Dahlia biasa ar..kalau dapat bekal kat dia..memang yang lain pishang ar..
Dia akan makan x hengat dah kawan kemudian!!
Dah banyak kali kitorang tegur..supaya bila makan bekal kawan- kawan..ingatlah juga orang kemudian..!!
Tapi Dahlia memang jenis selamber..
Ko cakap lah apapun...
Dia hanya akan sengih buat muka x bersalah jerk..!
Esok dia buat lagi..
Haaa...pasni kitorang nak buat peraturan baru..
Semua orang akan makan dulu..
Dahlia akan jadi orang terakhir makan..!
Sebab kalau dia dulu makan..
Alamat yang kemudian tinggal ciput..
Kalau orang lain makan dulu xper..
Memang dia akan dapat juga walaupun last
Sebab orang lain makan jenis ingat orang kemudian.
Tapi tu lah...
Kadang x menjadi..
Sebab dia akan selamber juga makan dulu..
Dah tu xkan ko tergamak nak tarik kalau kawan ko tengah makan...kan...
Tapi bagusnya Dahlia ni..
Ko cakap lah apapun pasal makan.
Dia bukan jenis sentap ..
Dia jenis x amik hati pun...
Kalau aku x bawa bekal..
Dia ok jer..boleh beli keropok lekor & beli air..
Makan sama- sama
Dah 10 tahun kitorang kenal..berkawan..bermasam muka ..berbaik...bertekak...baik semula..
Tahun depan dah tahun akhir kitorang dapat bersama..Pastu masing2 akan ikut hala tuju sendiri...
Pasti kami akan merindui kenangan inj..
Makan..berebut...bergaduh..berbaik..merajuk..
kecik hati..baik semula..!
Huhuhuhu...


Pasti dorang akan merindui Nasi Lemak Kuning Lauk Sambal Ayam & telur rebus ni..
Banyak kali dah dorang request soh aku bawa lagi nasi lemak ni sebab nak beli kat sini mana ada jual Nasi Lemak Kuning Kedah ni..
Kecuali kena gi cari restoran Nasi Lemak Royele
Tapi rasa mestilah lain-lain..



Nasi Lemak Kuning Kedah ni dah banyak kali mak aku masak
Tapi baru sekali ni jer kot aku bawa bekal Nasi Lemak Kuning ni kat sekolah..
Sebab kalau Nasi Lemak bagai ni mak aku akan masak hari cut @ weekend..
Sebab kalau weekday meztilah leceh nak masak nasi dan lauk bagai..
Tapi aku ingat lagi masa aku sekolah rendah..
Memang mak aku masak nasi dan lauk setiap hari untuk aku bawa bekal lunch sebelum gi sekolah agama..
Masa beberapa tahun awal2 sekolah lagi ar..
Mak aku siapkan masukkan nasi..sup bagai dalam termos...supaya bila aku makan waktu tengahari nasi dan lauk masih panas..
Sebabnya aku akan makan ..mandi dan bersiap kat sekolah jer..
Pastu terus gi sekolah agama..
Selalunya yang sama gang ngan aku..Najwa..Shasya..Wani..
Aku memang la rumah aku jauh..memang x sempat nak balik..
Tapi Najwa..Shasya tu rumah dekat jer..
Tapi sama2 siap kat sekolah juga sebab boleh terus gi sekolah agama..
Seronoknya kenangan itu..
Huhuhuhu.....
Ops..nak citer bekal dan flashback sampai sekolah agama plak...



Bahan tumis yang memang aku suka bau dia..
Tapinpaling x suka kalau tergigit buah pelaga..
Ha...buah pelaga ..tunyang warna putih tu..
Tapi kadang ada juga mak aku beli buah pelaga tu warna hijau..
Haaa..aku tahu nama dia buah pelaga sebab memang selalu mak aku citer nama2 rempah ratus ni
Kalau kat sekolah ...bab bahan masakan kengkawan akunmesti tanya aku..
Heee...bukan la pandai pun..
Tapi kalau dengan dorang boleh la aku berlagak skit sebab kalau nak banding dorang aku tahu lebih la skit..
Kadang kalau aku kelentong pun...dorang percaya jer...kah..kah..kah....!!
Tapi nanti balik rumah aku tanya la mak aku plak...
Kalau betul ahamdulillah..
Kalau salah nanti aku cakap la kat dorang nama bahan tu x berubah lah..
Dulu nama lain...sekarang nama lain..
Kikikiki..!!!


Nasi Lemak Kuning ni memang tengok mak aku masak nampak leceh skit nak banding nasi lemak santan yang putih tu..
Kalau Nasi Lemak Putih yang biasa tu aku tahu mak aku masukkan jer beras,santan,garam,gula dan daun pandan dlam rice cooker..
Pastu on jer suiz...Biar jer rice cooker tu menyudahkan kerja2 masak nasi lemak tu


Kalau Nasi Lemak Kuning ni maknaku cakap kena tumis bagai dulu la...
Tapi sebab dah pernah ada post pasal nasi lemak ni sebelum ni..
Aku C&P jer lah dari post  18 February 2018 tu..
Haaa...tahun ni jer dah beberapa kali mak aku masak Nasi Lemak Kuning Kedah ni..


NASI LEMAK KUNING KEDAH ..cara mak aku

3cawan beras( sebaikknya beras jenis nasinya lerai)
3 cawan air( ikut jenis beras)
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula( opsyen)
1sudu teh serbuk kunyit( yang ni guna pewarna kuningvtelur star brand 1/2 sudu)
1 daun pandan simpul
2 sudu minyak+ 1 sudu merjerin

Bahan Tumis:
2 biji bawang merah keecil- hiris
2 ulasa bawang putih- hiris
1 batang kulit kayu manis ( anggaran 3cm)
5 biji buah pelaga
2 kuntun bunga lawang
10 bunga cengkih
1/2 sudu besar lada hitam biji
1 helai pandan digunting2

1. Panaskan minyak+ marjerin dan tumiskan bahan tumis hingga harum
2. Masukkan 3 cawan air( ikut beras). Kalau nak cepat..masukkan air panas baru mendidih
3. Tuang kan dalam rice cooker dan biar mendidih



SAMBAL ISI AYAM
1 mangkuk isi ayam dadu
( gaul garam kunyit)
1 serai ketuk
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
1/4  cawan minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1 bawang besar

1. Panaskan minyak  dan goreng ayam hingga masak.ketepikan
2. Guna minyak yang sama dan tumis serai dan bahan blend .
3. Masukkan asam,garam dan gula dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan ayam dan sesuaikan rasanya...


Paling aku suka kalau Nai Lemak Kuning ni makan ngan Lauk Sambal Ayam...
Kadang mak aku buat juga sambal bilis tapi aku lagi suka ayam..

Nasi Lemak Kuning ni memang makanan nostalgia ..
Haaa...kalau selalunya banyak citer makanan nostalgia mak aku jer..
Haa...Nasi Lemak Kuning ni..
Memang sama2 nostalgia ..teasuk aku sekali .
Tapi semua dah pernah citer dalam  post kat entri NASI LEMAK KUNING BUNGKUS SURAT KHABAR kat sini...


Friday, 27 April 2018

MEE MAGGI KAMBING

Mee Maggi Kambing...
Lamb Noodle...
Semalam nyer dinner...
Aku jer dinner..
Iftar untuk mak aku
Sebab mak aku puasa..
Aku x tahu mak aku puasa...
Kalau aku tahu...aku pun nak puasa sebab hutang puasa aku ada lagi sehari..
Mak aku cakao dah habis dah ganti puasa...
Mmm...mak aku cakap x plan pun nak puasa..
Sebab x sahur...
Tapi mak aku cakap sebab x sempat makan sampai dah lewat tengahari..
Terus niat puasa sunat.


Sebenarnya Mee Maggi Kambing ni ..
Untuk mak aku iftar...
Tapi aku pun tumpang semangkuk..
Heee....

Padahal pukul 6 aku dah makan ayam goreng..
Beli kat Giant..
Sebab mak aku nak gi beli barang..
Aku ajak mak aku gi Aeon Maluri..
Tapi mak aku cakap penat sebab puasa.
Sebab aku belum makan..
Aku cakap nak makan ayam ni..
Take away jer..
xkan nk ajak mak aku temankan aku makan plk kan...
Tapi makan seketul jer..
Seketul lagi nk simpan dinner..
Tapi sebab mak aku masak mee maggi kambing..
Mmm...mesti la aku pilih kambing


Baki lagi seketul aku x tahu sapa yang makan..
Sebab bila bangun pagi dah xde ayam ni..
Mungkin abang @ kakak..
Sebab mak aku xkan makan nyer...


Kambing....
Mmmm...our favourite...
Aku..abang & mak aku suka kambing..
Kakak x suka...


Mangkuk aku...
Penus lamb cube...
Walla....!!


2 bungkus mee maggi..
Untuk aku ngan mak aku...
Mmmm...kenyang...

MEE MAGGI KAMBING
2 pkt mee maggi kari
daging kambing + sikit garam
1/2 bawang besar
1/4 broccoli
1/2 pack enoki mushroom
3 cawan air
1 sudu minyak

Panaskan minyak hingga berasap  dan  masukkan daging kambing. Biar daging sedikit brown baru masukkan bawang


 Biar kambing dan bawang  berkerak..
Baru masukkan 3 cawan air..
Rebus hingga daging kambing empuk.


 Masukkan mee maggi kari bersama perencahnya..
Bila mendidih tambahkan mushroom & broccoli

 Kacau rata dan matikan api supaya broccoli kekal rangup


Mee Maggi Kambing...