Monday 16 April 2018

BUBUR KACANG CHINESE STYLE


Bubur Kacang Chinese Style...
Kacang apa tu ...Kacang Dal ke..?
Bukannn....
Ni mak aku katanya namanya Kacang Hijau Tanpa Kulit....a.k.a Mung Bean Split..
Haaa...al kisah kacang ni mak aku beli masa gi Giant minggu lepas la..
Yang aku citer aku cari Pulut Hitam sebab aku nak makan Bubur Pulut Hitam Kuah Santan tu..
Kan aku dah jumpa Pulut Hitam kat temoat segala kekacang tu..
Mmm...macam2 kacang la mak aku sambar..
Mak aku cakap sebab pack dia semua saiz S...
So boleh beli macam2 serba sikit
Kalau macam kat Hero semua pack dia banyak..
Mesti la harga dia pun mahal sebab banyak..
Pastu mak aku kata kita bukan vegeterian yang makan kacanggggg jer..
Hahahaha....
Nak makan kekacang hanya sesekali dan kuantiti sikit buat dessert dan buah side dish jer
So...dengar sini semua supermarket & kedai runcit...!!
Kalau pack kekecang ke...makanan apa ker...
Tolong buat pack kecik sekali yer..!!
Hahahaha....

Bubur Kacang Chinese Style...
Tapi aku x nampak macam bubur pun..
Mmm..mak aku cakap ini bubur Chinese Style..
Bukan Melay Style...yang lemak berkrim pastu makan lak ngan santan..tambah sirap ..topup susu cair..gaul gula bagai...
Hahahaha...melampau sangat bandingan omak den tu kan...kikikiki..
Chinese kan suka healty food... like soup...steam...
Tapi aku suka Bubur Pulut Hitam Kuah Santan..
Haaa....sah-sah la aku bukan Chinese
Hihihihihi.....
Sebab tengok kulit aku pun dah tahu kan...
Tapi mana lah tahu makan Bubur ni boleh jadi putih berseri ke...
Kah..kah..kah...


BUBUR KACANG CHINESE SYLLE
1 cawan kacang hijau tanpa kulit (mung bean)
3 cawan air
1 helai pandan
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan gula
1 sudu tepung ubi/tepung jagung
1 cawan pati santan ( jika suka)


1. Basuh kacang hijau tanpa kulit
2. Rebus bersama 1 cawan air hingga mendidih dan tutup api.Tutup periuk rapat-rapat. Biarkan 1/2 jam
3. Kacang akan mengembang dan lembut
4.Masukkan baki 2 cawan air dan masak semula kacang hingga mendidih
5. Tambah daun pandan,garam,gula dan masak hingga gula hancur
     Jika terlalu pekat tambah lagi air
6. Masukkan bancuhan tepung ubi dan kacau hingga nampak kuahnya sedikit pekat..
7. Boleh terus hidang panas-panas begitu sahaja.
8. Jika suka boelh hidang bersama santan pekat


Kacang Hijau Tanpa Kulit(Mung bean)
Ni pic tahun lepas dalam entri Kuih Peria...
Kacang Hijau Tanpa Kulit ini selalunya digunakan untuk membuat inti Kuih Peria
Untuk resipi kKuih Peria boleh lihat CARA BUAT KUIH PERIA kat sini...


Ni pic Kacang Hijau Split versi beli kat Giant masa aku nak cari Pulut Hitam
Dah cerita  KAT SINI...pasal aku tunjuk Pulut Hitam tapi mak aku beli bagai jenis kacang



Setelah direbus mendidih dan ditutup api..
Biar bertutup selama1/2 jam...
Kacang akan kembang dan lembut
Masukkan baki air dan masak semula hingga mendidih..
Masukkan pandan,garam dan gula..
Bancuh pula tepung ubi dengan swdikit air dan pekatkan kuahnya....


Bubur Kacang plain
Tanpa santan..
Kuahnya seperti sup pekat



 Jika suka makan besama santan
Campurkan sedikit santan pekat kedalam bubur seperti cara menghidang BUBUR PULUT HITAM di sini....



Bubur Kacang ini sesuai dimakan panas-panas  terutama pada musim sejuk


Rasa Bubur Kacang ini seakan Bubur Kacang Hijau
Keranan kacangnya adalah kacang yang sama
Tetapi versi Kacang Hijau Tanpa Kulit.
Antara makan plain dengan bersantan...
Lebih sedap versi ori makan tanpa santan...
Baru terasa Chinese Style..
Sebab mak aku cakap kalau kebanyakn Cjinese dessert x guna santan..
Tapi kalau Cina Baba Nyonya masakan dorang banyak guna santan sebab pengaruh Melayu..
Sebab kalau belajar Sejarah kan Baba Nyonya tu  ialah etnik China yang datang dari negara China zaman Sultan Mansur Shah dan mereka berkahwin dengan orang Melayu dan mengamalkan cara hidup Melayu..
Sebab tu pakaian mereka kebanyakan pakai kebaya,batik sarung dan lelakinya memakai kain pelikat..Makanan pun banyak pengaruh makanan Melayu yang menggunakan belacan...sdan santan...
Mak aku ada ke masak masakan Nyonya...
Antara masakan Nyonya yang maknaku pernah masak ialah....
PULUT BUNGA TELANG & HOMEMADE KAYA kat sini
Dessert lain yang hampir macam bubur ni ada pernah mak aku masak TANG YUEN kat sini...
Siap ngan Sejarah Tang Yuen
Kalau lauk pauk mak aku cakap etnik Baba Nyonya memang sedap dan special..
Antara lauk versi Baba Nyonya yang mak aku pernah masak...
AYAM PONGTEH CHEF WAN kat sini...
Haaa...mak aku cakap Cheff Wan tu memang keturunan Baba Nyonya..
Haaa....tu mak aku yang cakap...
Aku x cakap...
Kalau nak kepastian...sila wasap Cheff Wan...
Hahahahaha...





3 comments:

  1. Bubur kacang atau buat kuih Koya. Blend halus tepung kacang hijau..campur gula.. masuk acuan kayu..telan padat padat. Ketuk keluar... Dan jemur bawah matahari..

    Jadi kuih Tu.
    Takpon intinkuih nyonya..

    Nice..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiter ada tanya mak kiter pasal Kuih Koya..
      Sebab kiter x pernah dengar...
      Mak kiter cakap Kuih Koya tu Kuih Orang Melaka...Orang Kedah Panggil Putu Kacang..
      Mak kater nenek pernah buat masa raya..
      Tapi kiter dah x ingat yang mana satu...

      Delete
  2. Slm akk sini pulak nk cuba sgt2 Tapi susah nk dpt kan split mung bean masalah nya . Nnti nk cuba😊

    ReplyDelete