Thursday, 15 April 2021

NASI PADPRIK - IFTAR 2 RAMADHAN 1442

 


Semalam Adah kata nak masak Nasi Ayam Kunyit.Tapi saya suruh dia ubah jadi ayam padprik sebab nak ada kuah.Saya suka sahaja nasi lauk kering tanpa kuah,tapi depa la kot nak kuah.

Akhirnya pukul 6.30 petang terjadilah Ayam Padprik.Kalau di Sabah  6.30 petang dah masuk waktu maghrib & iftar yer...?


Padprik by Adah..Tapi ni saya C&P resipi dari old post sahaja.


PADPRIK AYAM...

1 mangkuk ayam siap potong-potong & gaul sikit garam

1 batang carrot

10 kacang panjang(ganti kacang  buncis

1 bawang besar Holland

1 biji tomato masak

10 cili padi hijau – ketuk

10 cili padi merah – ketuk

1 batang serai - ketuk

10 babby corn

1 cwn couliflower( xde stok)ganti broccoli

4 sudu minyak

1/2 cawan pes tomyam

 

1. Panaskan minyak & tumis ayam yang dah digaul garam(gaul garam supaya tidak melekat & lebih sedap)

2. Bila ayam 1/2 masak masukkan pes tomyam & bawang holland hiris

3. Tambah carrot & sayur-sayur yang agak keras dahulu. Sayur yang mudah lembut masukka akhir sekali

4. Masukkan cili padi

5. Sesuaikan rasa

 

Tambah telur dadar


Tambah ulam untuk saya.Ada ulam baru makan nasi rasa puas


Padprik ni pun bubuh sorang semangkuk ,sebab ada yang nak makan dengan tangan,ada yang nak makan dengan sudu garfu


Saya nak campur lauk dengan nasi.Nak tambah ulam


Makan....


Anak bujang balik kerja dibelinya air tembikai.Dia tak tahu saya dah order air tebu dari Ros sebab Adah nak sangat minum air tebu.Dah jadi 2 air manis


Tapi saya minum lemon panas 


Anak bujang tu juga beli popia basah.Saya jamah juga segulung .Sedap jugak popianya.


Dibeli juga favouritenya roti john ni.Sudahnya roti john jadi sahurnya pagi tadi .


Kurma pun lupa nak makan.Hihihihi


Anak dara bongsu tu video call ...Mata dia dah macam mata panda tak tidur 2 malam siapkan assigment katanya.Dia cakap  nak gi ambil maknan yang dah order untuk iftar.1st Ramadhan hari Selasa beli Set Nasi dengan Ayam Korea,wedges & air RM5.Ni semalam iftar dia cakap order Nasi Goreng Ayam + sikit sotong goreng kunyit,mini chicken chop  & minuman tu pun harganya RM5.Alhamdulillah,dengan RM5 dapat set yang macam tu kat sana.Senang cakap kalau kat KL memang tak dapat la kan.Kata Cella memang beratur panjang la gerai tu.





Wednesday, 14 April 2021

SET NASI & IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA - IFTAR 1 1442

 Panjang tajuk entri ni.Kali pertama Ramadhan tanpa anakanda Cella bersama.Dengan abang & kakaknya sudah biasa bertahun .Masa depa study dulu memang tak dapat puasa bersama la kecuali sesekali depa balik.Tahun ini giliran Cella berpuasa jauh dari keluarga. Pagi semalam pukup 4.30 pagi dia whatsApp bagitahu sahur roti.Kami pun sahur pertama makan roti sahaja.Sahur ke 2 pagi tadi saya buar tortila sorang 1 roll .Tu sahaja sahur simple sebab semua tak nak makan nasi.Lepas maghrib semalam iftar 1 st Ramadhan dia cakap beli kat luar  nasi,ayam Korea,wedges & air.Harga semua tu baru RM5.Alhamdulillah,semoga peniaga tu dimurahkan lagi pintu rezeki yang halal lagi barokah.


Saya & Adah makan nasi 
Ada masak Nasi Putih Set Ikan Siakap Masak 3 Rasa.Beria Adah nak masak.Dia dah siapkan beberapa menu nak masak sepanjang Ramadhan ni.Syararnya no kuih,no bubur bagai.Hanya nasi & lauk.

1st Ramadhan dia pilih nak masak Siakap 3 Rasa.Tapi ikan tu saya jugak la kena siang...hihihi
Masak dia yang buat.Dia kata pukul 6 dia nak masak.
Saya pernah masak SIAKAP 3 RASA ....kat sini tapi Adah masak dia kata dia tak guna cuka & garam pun.Dia kata sebab dia guna fish sauce & kiub ayam.Pastu banyak guna bawang dadu halus + cili padi merah hiris agak banyak.Pedas tapi sedap juga la.Depa sekarang untung sebab ramai orang berkongsi resipi & tips dalam youtube bagai.Zaman kita dulu salin resipi dalam buku & nak kalau masakan banyak bahan pakai tak buat la..Hanya guna apa yang ada ditanam keliling rumah...Hihihi


IKAN SIAKAP 3 RASA.

1 ekor ikan siakap - sapu sikit garam
2 sudu tepung ubi
2 sudu sos tomato
2 helai daun limau purut
1 pokok daun ketumbar @ daun bawang -hiasan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu cuka makan

 

Bahan Blend:
2 cili merah
10 cili padi merah
1 biji buah tomato (sederhana)
1/2 bawang besar
2 bawang putih
2 daun limau purut
1 pokok  ketumbar -dengan akarnya sekali
1 serai
sikit lengkuas

1. Sapu ikan dengam sikit garam & sapu tepung ubi. Goreng ikan hingga garing
2. Dalam minyak yang sama,tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Tambah sos tomato,garam,gula,cuka & daun limau purut.
4. Masukkan ikan & tabur daun ketumbar / daun bawang

Lepas masak ,dia suruh saya tolong tuang kuah ikan ni dia nak ambil video.Pastu dia bising cakap sepatutnya kena siram kuah tu atas badan ikan dulu ,bukan tepi pinggan...Mmmmm,mana saya tahu,saya bukan youtuber..Hihihi


Sayur Bendi Goreng Telur
Pun Adah masak

Ulam bayam brazil buat ulam.Kalau dulu saya rajin nak masak kuih la bubur la bagai.Sejajar dengan umur,sekarang dah malas.Memang tak buat kuih pun 

Rezeki,Dekat nak berbuka ada adik kawan Adah datang hantar kuih peria ni

Juga bubur caca ni..

Kurma 

Ni la hidangan kami 2 beranak untuk iftar...Ikan kerat 2,makan sorang 1/2.Adah amik video masa tengaj azan.Siap ada suara azan surau sebelah ni..Hihihi

Air Lemon Panas.Berazam tak mau minum ais (sebenarnya tengah batuk & sakit tekak) hihihi


Kami makan 2 beranak sebab anak bujang berbuka kat tempat kerja.Lepas isyak baru sampai.Untuk anak bujang yang tak makan ikan tu,saya gorengkan 2 ketul ayam untuk dia.Jadi kami makan Siakap 3 Rasa, dia makan Ayam 3 Rasa la.Hihihi




BUAH MELAKA vs BUAH ANGGUR

Rindunya puasa dalam PKP 1 tahun lepas.Nikmat kelapangan masa.Cuma surau & masjid kesunyian kerana hanya beberapa orang AJK yang dibenarkan.


Buah Melaka vs Buah Anggur.Kedua- duanya buah,satu buah local & 1 lagi buah import


Buah Melaka.Local fruit..Hihihi..fruit ke?

Buah yang paling popular di bulan Ramadhan..Tapi itu dulu la..Kalau kat rumah saya,dulu,- dulu memang macam tu.Bulan Ramadhan akan ada buah Melaka.Buah Melaka akan ada hanya pada bulan puasa.Mak tak pernah buat buah Melaka kalau bukan Ramadhan.Kalau Ramadhan pula ,tak pernah mak tak buat buah Melaka.Hampir setiap petang mak akan buat buah Melaka @ mak akan suruh buat buah Melaka ni.Kalau zaman kanak- kanak,saya paling tak suka kalau bulan puasa ada buah Melaka.Manusia bersifat baharu ,berubah dengan waktu.Kini buah Melaka manjadi antara yang dirindui.


Buah anggur juga ada nostalgianya.Jika dulu buha anggur dikira sebagai buah have- have yang kami hanya akan dapat dinikmati jika sakit atau demam.Jika kebiasaan memang emak tak akan beli la...Kalailu teringin sangat,makan la buah kerekup & bayangkan la tu anggur....Tak pun jambu batu,buah kemuyu,buah keriang @ buah kekkek menjadi habuan..Hihihihi.
Sekarang anggur tidak lagi exclusive  macam dulu.Boleh dinikmati sepanjang masa.Sayangnya buah keriang & kemuyu sudah menjadi buah nadir.

Bukan juadah 1 Ramadhan hari ini.Ini pemanis iftar minggu lepas ketika Adah puasa penghujung Sya'ban minggu lepas.
Patutnya posting malam tadi..Tapi terlena.Dah jafi posting waktu sahur pulak....hihihi




Tuesday, 13 April 2021

RAMADHAN PLANNER - 1 RAMADHAN

 


SALAM RAMADHAN 1442

 

Orang yang dinantikan setahun 3 kali.Pengumuman puasa,pengumuman raya puasa & pengumuman raya haji.


In sha Allah puasa kita bermula Selasa..13 April 2021.Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya.

Salam Ramadhan untuk semua muslimin & muslimat


Monday, 12 April 2021

BAKUL RAMADHAN

 Alhamdulillah rezeki Ramadhan..







NASI AMBENG MENYAMBUT RAMADHAN

 Minggu lepas saya ajak Shifa,T & B buat makan- makan kecil- kecilan kami group " kayangan".Maklumlah kami jarang menjejak bumi hingga dipanggil "orang kayangan"Hihihi

Saya memang suka kalau nak buat makan- makan cara kampungan ni.Kalau cara modern saya tak reti.Sebab nak juga makan nasi ambeng ni saya ajak la mereka ni sahaja.

Saya sanggup nak masak serondeng kelapa,ayam masak kicap & klubannya.Nasi pun saya akan masak.Shifa pula setuju nak masak mee goreng.T saya minta dia masakkan sambal goreng Jawa.B pula saya minta bawa ikan masin goreng.


Alhamdulillah,hari ni menjadi jugak la nasi ambeng kami



Kata T,cara susun lauk pauk nasi ambeng tu salah...Hihihi..mana saya tahu.Saya belasah lambakkan sahaja macam saya selalu buat nasi ambeng makan anak beranak kat rumah

Asalnya depa semua takmau makan kongsi sedulang ni.Semua nak makan dalam pinggan masing- masing.Saya ajak juga (lebih kepada memaksa😁😁😁)kerana bagi saya apalah ertinya nasi ambeng jika tidak dimakan sedulang bersama.Melebih- lebih pula saya.(Padahal saya bukan Javanese..Hihihi)
Nyiru tu saya beli kat Kelantan lebih 10 tahun dulu.Saya beli 1 nyiru bulat & 10 nyiru segitiga.
 Tapi sekrang nyiru segitiga dah kurang bilangannya sebab dia berjalan ramai- ramai,tapi bila balik sikit jer sampainya...hihihi
Tak apalah,harta dunia jer ..hihihi


Malam tadi Adah mengacau serondeng sebanyak 2 biji kelapa.
Saya masih guna resipiSERONDENG KELAPA MEMORY CIK ZAH tapi kali ni biar Adah yang siapkan

Saya pula masakkan Ayam Masak Kicap

Mee Lidi Goreng ni by Shifa..Dah banyak kali Shifa bawa mee ni untuk makan sama-sama & sebab sedap sangat,maka tugas goreng mee kita serahkan kepada Shifa

Depa kata serondeng ni sedap...hehehe
Daun pisang tu depa amik kat pokok di bawah sanun.


Ulam kaduk tu saya beli kat Pasar Tani.Asalnya nak buat kluban.Tapi lupa beli kencur.Kelapa putih pun saya dah terhabis masuk dalam serondeng.Pucuk ulam raja tu cleaner petik kat mini kebun ulam Pak Man dekat tangki air tu.

Ikan masin B bawa.Semerbak bau dia


Sambal kentang + tempe + paru,Shifa beli sebab T nak gantikan sambal goreng.T tak dapat nak masak sambal goreng sebab tak sihat.Keropok moni tu pun Shifa yang bawa

Sebelum makan....

Tengah makan semua diam sebab sedapnya ya ampun...Sebenarnya lebih kepada feel "menikmati " nasi ambeng tu

Licinnnnnnn....tak tinggal sebutir nasi pun.Semoga membawa barokah.
Banyak juga lagi lebihan nasi & lauknya..Saya suruh depa bungkus.Ala- ala berkat la kunun..Hihihi..
Alhamdulillah,tertunai hajat saya nak ajak depa bernasi ambeng sebelum Ramadhan esok(in sha Allah)
Yang seronoknya depa siap ajak buat lagi lepas raya nanti..Depa kata syok & sedap...Hihihi
In sha Allah

Sunday, 11 April 2021

PROBLEM!

 


Sudah  2 hari tak boleh buat apa....Nak tengok TV pun tak dapat..nak update blog pun tak boleh..

Friday, 9 April 2021

TUMPANG IFTAR

Semalam Adah puasa.Saya menumpang iftarnya...hihihi

Dia masak sambal udang


Ni versi ori Adah masak,memang takdak make up..
Kemudian saya make up sikit...Hihihi

Untuk abang dia yang tak makan seafood,saya masak sambal telur hancur sahaja.Tapi sudahnya dia tak makan pun.Dia keluar

Tempe goreng 

Beli tempe daun

Sayangnya tak berapa fresh....
Kalau tempe baru,lagi sedap nih


Sayur Kailan..

Keropok untuk makan bersama nasi .Untuk variasi crispy sebab semua lauk lembut

Buah tembikai..
Eh,dah rasa bahang Ramadhan la...