Thursday, 24 June 2021

JOM,BUAT ROTI MARYAM..!

Nak hilangkan stress semalam..Terapi dengan memasak.

Sarapan Roti Maryam..
Macam roti canai kan?
Tapi ni roti maryam.
Salah satu menu dari Indonesia.

Beberapa tahun yang lepas,saya pernah cuba buat roti maryam ni.Tapi tak berapa menjadi kerana lapisan dia macam melekat.Bila koyak dia tak mau lekang.
Pastu dah tak pernah terfikir lagi nak buat.Pada saya baik saya buat roti canai sebab biasanya Alhamdulillah menjadi.Berkat dok tengok mak buat zaman kami masih kanak- kanak lagi.Bila remaja cuba buat sendiri sambil mak pantau.Canai kat belakang dulang besar tu tarik sampai nipis macam kertas.Lipat 4 segi,masak & biasanya kalau roti canai kami hanya cicah gula.Kalau ada kari cicah cucur kembong.Bila dah jadi mak-mak pun masih buat roti canai berpandukan ilmu dari mak.


Roti maryam ni bila buat sekali dua kali tetap melekat tak berapa menjadi,saya stop.
Hinggalah 2 hari lepas ada kawan yang sama study kat U dulu.Dia ni la banyak tolong saya masa zaman belajar dulu.Banyak jasa & budinya kepada saya.Syukran Allah kirimkan sahabat yang baik macam Shaari ni.
Dua hari lepas dia dok share link untuk kelas Al-Qur'an.

Pastu ada dia selitkan video roti maryam ni.


Katanya wife dia dah buat & menjadi.Tapi dia kata ni roti canai.Saya cakap ni kalau kat Indonesia namanya roti maryam.Saya cakap saya nak try.Kalau menjadi saya hantar report.Kalau saya diam2 maknanya tak menjadi la tu..Hahahaha


Berpandukan video yang Shaari share tu lah saya buat roti maryam ni.Saya tak ikut sukatan pun,cuma saya agak2 & saya tambah susu & gula sikit. Yang saya buat sebelum ni saya tak tabur tepung.So,lapisan tu tak terpisah sangat.
Tips penting yang saya dapat dari video ni ialah penggunaan tepung yang ditabur sebelum dough dipotong tu.Sangat penting tu kerana tips itulah yang buat jadi lapisan cantikn& tak melekat.
Ops..Masa saya buat dulu,guna pisau biasa memang macan susah nak potong dough tu..
Now,sldapat lagi tips dari video tu,better guna pisau plastik.Mudah sebab tak melekat.

ROTI MARYAM
½ kg tepung gandum
½ sudu teh garam halus
2 sudu besar susu pekat
1 sudu marjerin
1 cawan air suam
Minyak/marjerin

Saya guna resipi ni supaya dough lebih berperisa.Cara buat memang saya ikut dalam video

Dough dah salut marjerin/butter.Saya peram tak lama pun,dalam 3 jam sahaja.Rasanya kalau biar semalaman macam dough roti canai,lagi lembut ni

Saya alas table top dengan aluminium foil untuk canai.Takdak sapa nak tolong ramkamkan video masa saya buat ni.Dengan tangan berminyak payah nak urus handphone.
Takpa la,simpan sahaja video tu,ikut cara kat situ.Insha Allah menjadi..


Dah siap canai,potong,gulung & biar rehat sekejap

Goreng dengan sikit marjerin/minyak

Balik-balikkan.Api kena perlahan.Bila tonton semula video tu saya perasan,lain kali saya kena tambahbaik masa goreng ni kena usik-usik roti ni kiri kanan supaya helaiannya tidak melekat

Hasilnya Alhamdulillah menjadi la pada pandangan saya..hihihi

Menjadi la kannnn....hihihi


Saya amik video nak hantar laporan kepada Shaari & nak ucap terima kasih kerana share video tu.Juga kirim salam kat wife dia.Tak kirim roti pun...Depa dok Langat nu...PKP...takleh rentas negeri...hihihihi

Hanya cicah susu sebab takdak kari & malas nak masak sardin.Lain kali la pulak buat lagi bagi cukup set kari & sambalnya.


Tak mengecewakan.Kawan-kawan buat la yer...Saya pun akan buat lagi..In sha Allah....
Sangat seronok bila menjadi..!







KEBAHAGIAN

 

السعادة ليست في مال يجمعه الإنسان وإلا لسعد قارون، وليست في طلب الوزارة والمنصب ولو كانت كذلك لسعد هامان وزير فرعون، وليست في متعة دنيوية مؤقتة بل السعادة الحقيقية في طاعة الله، والبعد عن معصيته التي هي سبب في الفوز الأبدي (فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَاز) 


Kebahagiaan itu bukan pada harta yang dikumpulkan oleh seseorang , kalau tidak nescaya bahagialah Qorun .

Kebahagiaan itu bukan pada mengejar pangkat dan kedudukan , kalau begitulah halnya nescaya bahagialah Haman menteri Firaun.

Kebahagiaan itu bukan pada keseronokan dunia yang sementara ini tetapi kebahagiaan yang hakiki adalah terletak pada ketaatan kepada Allah dan menjauhkan diri daripada perkara maksiat yang merupakan penyebab kepada kemenangan yang abadi sebagaimana firman Allah Taala: 

"Sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya dialah orang yang berjaya".

Wednesday, 23 June 2021

MAK DAH VAKSIN 2nd DOSE

 

Semalam Achik share pic mak dah vaksin 2nd dose.
Simpan sini untuk lain kali kalau mak tanya boleh rujuk sini..hihihi


Kesian Achik,banyak perkara kena urus.Suami,anak-anak & mak juga.Semoga Allah mudahkan urusan Achik di dunia serta akhirat & ganjarkan pahala melimpah.

Mak semangat nak terima vaksin


Rasanya dalam kalangan rakan-rakan sebaya mak,mak advance pasal Covid 19 & vaksinasi.Setiap hari mak boleh sebut statistik kes Covid sebab mak memang akan mengadap PC KKM.Kalau hari tiada PC,Achik akan update kat mak.Mak tak reti nak tengok dalam My Sejahtera tu tapi Achik akan update dalam Family Group untuk mak tengok.Kalau Achik lupa update,mak akan call saya tanya berapa kes baru.Kadang mak akan call untuk update beritahu saya...Lebih- lebih lagi kalau kes meningkat...Saya malas membaca...Hihihi...
Tak macam mak.Walaupun dulu-dulu mak tak sekolah kerana arwah Tokwan tak benarkan,tapi mak boleh membaca serta menulis  jawi & rumi dengan baik.Kata mak,mak curi-curi belajar dari anak saudara mak.Kemudian mak kata mak sempat hadiri " Kelas Dewasa" beberapa kali hingga boleh membaca,menulis & mengira dengan baik.Tahu tak "Kelas Dewasa"??
Kelas Dewasa tu macam dalam filem "Pendekar Bujang Lapok" tu.


Alif Ya Mim ....Buaya!
Ba Wau Ra Nga....Unta!
Hahahaha
Tapi tu belajar jawi..
Mak kata mak belajar rumi & jawi pun mak boleh baca.

Sekarang mak dah lengkap 2nd dose.Maknanya dalam family ,mak la yang advance dari kami semua.
Tahniah mak!!


PISANG DAH MASAK!

Hari Isnin,masa ke tempat kerja untuk jenguk bilik kerja + hangkut kerja bawa balik rumah.Rose pun datang juga nak COD barang kat office katanya.Jumpa Rose kat parking.Rose bagi 2 sisir pisang yang masih hijau.


Sukanya saya bila Rose bagi pisang ni.Sudah terbayang esoknya Selasa saya nak masak lemak cili api dengan ikan haruan masin.Lama tak makan gulai pisang muda..Bukan semua pisang sesuai dimasak gulai.Kalau pisang yang selalu orang guna untuk goreng,pisangnya berkulit tebal & susah nak siat.Isi pun lebih padat & agak keras kalau masak gulai.Kena guna pisang jenis pisang yang selalu orang buat dessert baru kulit pisang mudah disiat & isinya gebu.Contohnya pisang ni la..Saya kenal pisang ni sebagai Pisang Emas Ringan.Ada yang panggil Pisang 40 hari.


Semalam pagi tengok pisang ni kat penjuru dapur tu..dah mula kuning.Memang tak sesuai dah nak masak gulai.Isinya dah mula lembut & manis.4,5 biji dah hilang.Cella suka sangat makan pisang.Tak sempat nak betul-betul masak,dia dah paw.Tak dapat kupas kulitnya,dia belah macam nak buat pisang goreng & keluarkan isi pisang ni & makan.Dia cakap pisang yang baru nak masak ni lagi sedap.


Malam tadi tengok lagi pisang ni dah kuning.Sesambil post Ayam Masak Sup dalam blog,terbayang esok pagi boleh buat cekodok.Buat kek pisang pun sedap gak.

Tapi teringat kerja belum susun.Esok pagi pukul 8 hingga tengahari nak berGM.Apapun belum susun.Terus keluarkan isi perut beg,gagau cari handphone nak semak kerja.Satu jam duduk kat birai katil tepi tingkap.Atas katil penuh berterabur sambil susun kerja.Meja luar penuh assignment Cellla,taknak la campur.Teringat esok nak masak apa bekal anak bujang.Baju seluarnya dah gosok ke budak bertuah tu.Esok kerja pagi tu.Eh,dah janji dengan kawan nak gi ambil barang pukul 10 pagi.Alamak,bil maintenance  rumah Kedah belum bayar la.Dalam group whatsApp perumahan sana dah sebut- sebut tu.Bil mantenance rumah sini dah bayar ke belum ek bulan ni?Eh,beras dalam bonet dah dua hari tak keluarkan,rosak ker tak?Beras dalam tong dah habis tu!
Kenapa macam bau hangus,siapa masak tak tutup api dapur ni...????

Aduh,tiba-tiba dada terasa teramat sakit menyucuk² .Rasa berdebar kencang & senak pada ulu hati.Puas mengurut,tapi makin sakit.Teringat tips untuk orang sakit jantung,kalau sakit menyerang kena paksa diri untuk batuk berulang kali supaya oksigen dapat dipam masuk.Terus paksa diri untuk batuk walaupun bukan pesakit jantung.
Terus cari minyak angin,minyak terapi bagai sambil mengucap tak henti.Takutnya kalau Allah tarik nyawa.Dah pukul 11 malam belum solat Isya'.Ya,Allah ampunkan hambamu ini yang lalai.Cecepat ambil wudhu' & tunaikan kewajipan.Kalau dah sampai masa berpisah nyawa dengan badan,biarlah waktu tengah solat.huhuhu
Lepas solat,baru rasa kurang sikit sakit dada & perhan-lahan cuba tenangkan hati.Fokus bahan nak GM esok dulu.Yang lain esok kita manage semula.Nak tidur...Pisang dah masak..
Eh,tidur la...takyah ingat pisang tu!


Pagi ni ...dah tinggal banyak ni...Ada yang makan la malam tadi tu..
Hihihi...
Alhamdulillah,kerja dah selesai separuh...slow slow kita kayuh...
Pasal pisang tu....
Petang ni tengok dia nak jadi apa..


BEBOLA DAGING MASAK SAMBAL TUMIS

 Minggu ni minggu menyambal...hihihi


Sambal bebola daging Ramly...Bukan daging Ramly,ni daging lembu tapi brand Ramly.Ramly yang burger tu..hihihi
Kalau baca sejarahWak Ramly tu memang kagum dengan semangat & ketekunan beliau.Dengan adik beradik 16 orang,dengan bermula kerja buruh,jadi pemotong daging,bertatih bersama isterinya memulakan bznz daging burger sejak hujung tahun 70-an .Berani ambil resiko ketika umat Melayu lain belum begitu terdedah dengan makanan barat seperti burger & sosej & kini merupakan antara usahawan yang gah .
Eh,nak tahu lebih lanjut boleh merajinkan diri membaca.Hihihi.
Saya hanya mengenal burger pada tahun 90's ketika sambung belajar kat KL.Zaman sekolah tak kenal burger lagi..apa lagi meatball ni...hihihi

Beberapa hari lepas masak kurma bebola ayam.Ni masak bebola daging pulak.Ceritanya sebab selalu belanja barang dapur weekday & selalunya waktu petang.Mana nak cari ayam bagai dah.Ikan ada la,tapi anak bujang tu tak makan ikan.Maka sebab kesian asyik masak telur untuk dia,belilah altenatif,bebola ayam,bebola daging & sosej.Tahu...protien tipu ni memang tak bagus untuk kesihatan.Tapi beli juga..hihihi.


SAMBAL BEBOLA DAGING
1/2 paket (30 biji) meatball Ramly
1 asam keping
1 sudu  teh garam
2 sudu teh gula perang

1 serai - ketuk
1 cawan cili blend

½ bawang besar +3 bawang putih - blend

 ½bawang besar- hiris

5 cili padi

1/2 cawan minyak


1. Panaskan minyak & goreng meatball hingga nampak berubah warna.
2. Terus masukkan serai, bawang & cili blend.
3.Masukkan asam, garam, gula dan masak hingga naik minyak.
4. Tambah bawang besar & cili padi. Sesuaikan rasa. 


Tak tau dimana silapnya,masak sambal kali ni masa mendidih tu ..oiii dia punya merecik ..Habis tebing kuali & dinding dapur wei..!!

Nasib baik dapur macam dapur makcik kantin sekolah menengah dulu @ dapur dewan makan asrama..Senang nak lap..

Tapi tang lantai tu...adoi,macam nak serik masak sambal..jenuh la nak lap ..

berminyak...

Selalu tak la macam ni pun.Ni bukan salah bebola daging sebab sebelum ni masak elok ja tak la mercik sampai macam tu.Mungkin ada sesuatu yang tak kena ,tapi tak tau pasai apa!


Tapi lepas siap masak,dah lupa dah pasal dinding tadi.Tak tak serik dah nak masak..hihihi


Lauk bebola daging masak sambal tumis...Lauk anak bujang nan seorang tu.

KEBAHAGIAN ITU TERBAHAGI KEPADA DUA BAHAGIAN

 


السعادة تنقسم الى قسمين:

1- سعادة دنيوية مؤقتة .

2- وسعادة اخروية دائمة .

 وأن السعادة الكاملة في الدنيا والآخرة إنما هي للمؤمنين المتقين كما قال تعالى: ((مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ )).


Kebahagiaan itu terbahagi kepada dua bahagian : 

1- Kebahagiaan dunia yang sementara.  

2- Kebahagiaan akhirat yang kekal abadi .


Sesungguhnya kebahagiaan yang sempurna di dunia dan di akhirat adalah untuk orang mukmin yang  bertaqwa sahaja sebagaimana firman Allah Taala :  

"Sesiapa yang beramal soleh dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan".

Tuesday, 22 June 2021

AYAM SUP CICAH KICAP

 

Dah memalam tayang sup jer lah...walaupun sebenarnya nak post sambal...hihihi...asyik menyambal sahaja sepanjang minggu ni...


Sup pun terus dari periuk ja...Sejak-sejak PKP dah lebih setahun ni,banyak kelonggaran undang-undang di dapur.Bahan masakan boleh ganti apa sahaja yang ada.Sesuai tak sesuai kena sesuai juga..kikikiki..

Hidang dalam periuk dalam kuali pun sudah dihalalkan...hahahaha


Ayam sekor pun bahagi ikut bahagian..Yang isi digoreng atau disambal.Yang tulang,leher,kaki dijadikan sup.Hikmahnya bila PKP ni lebih menghargai makanan & rezeki.Bersyukur..!

SUP AYAM PKP

1 kg ayam + bahagian tak banyak isi..leher,kaki,sayap

(orang Kelantan sebut kropeh)

1 batang carrot-kerat & belah 4

2 biji kentang- belah 4

½ limau nipis

5 cili padi ketuk(jika nak pedas)

4 sudu minyak

Garam & secubit gula

daun sup 


Bahan Tumis:

1 bawang Holland - cincang

3 bawang putih-ketuk

1 ketul halia -ketuk/mayang

1 bungkus rempah sup tulang 

(walaupun hanya tulang ayam,bukan tulang lembu..tulang jugak kan😁)


1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis.

2. Masukkan ayam & kacau biar ayam kecut baru.masukkan air anggara banyak mana nak kuahnya.

3. Tambah kentang & carrot.Masak hingga semua empuk.

4. Tambah garam,secubit gula,cili api & perahkan limau nipis.

5.Sesuaikan rasa & tabur daun sup


Siap & dah boleh teruskan WFH...

Dalam PKP ni undang-undang makan bersama macam dah tak dipraktikkan.Sapa free boleh makan dulu.Sapa belum nak makan,boleh makan kemudian.Jadual kita tak sama.

Huhuhu,adakah semakin lama nanti,barokah makan bersama juga akan semakin hilang..?


Potong cili padi,hiris bawang merah,tuang kicap manis & perah limau nipis.Lawankan dengan sup ayam.Sapa nak makan baru goreng telur dadar untuk tambah.

Lagi pedas,lagi minum minuman panas...menggigil,tapi berkesan mengurangkan pedas...hihihi..


SARAPAN NASI KUNING ALA SABAH

 

Sarapan nasi kuning ala Sabah.Title dia sarapan..
Tapi hakikatnya....hahaha


Nasi kuning,sambal ikan,telur rebus & ulam selom sebagai pengganti timun.Kalau SK ganti timun dengan petai,rasanya tak salah juga timun saya gantikan dengan ulam selom.Hihihi


Nasi kuning ala Sabah.Selalu nampak kat dapur Cikgu Amie yang jauh di Sabah nun.Ni kali kedua masak nasi kuning ala Sabah.Bulan Mei hari tu masak
Bulan Jun ni masak lagi Nasi Kuning Sambal Ikan Tongkol.Bulan Julai nanti macam nak masak jugak la untuk harijadi diri sendiri..Selalu memang tak mau ingat tarikh lahir tapi tahun ni macam nak raikan hari jadi sendiri pulak...Hihihi 

Sebenarnya pagi semalam masak SAMBAL IKAN TONGKOL...kat sini.Plan asal masak seawal pagi sebelum ke tempat kerja  untuk anak-anak makan dengan nasi putih la untuk lunch.Tapi bila tengok sambal ikan tongkol ingat pula nasi kuning Sabah.Sedap juga tu...Maka,teruskan la...hihihi


Saya masak nasi kuning versi simple saja.Versi tanak macam nasi lemak.
Saya guna:

NASI KUNING ALA SABAH
4 cawan beras basmathi
1 kotak santan + 3½ cawan air.(bargantung kepada beras)
2 helai pandan
1 ketul halia muda - mayang
2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil gula
1sudu kecil serbuk kunyit.

**Saya campur semua dalam rice cooker & cook

Seperiuk penuh nasi kuningnya...tamak punya pasal.Tapi bagusnya,bukan jadi breakfast,tapi jadi lunch.Pakat berkali- kali sampai petang sampai malam pun ada.Pastu tengah malam pakat cari biskut cicah air teh 0
Hahaha....

Ni balik dah petang,kebulur,terus sendukkan nasi kuning & tu segelas air tebu order dari Rose.Beli 2 jug air tebu & nikmatnya la minum sambil makan nasi kuning.Patutnya plan nak buat kerja sampai petang,tapi office pun pukul 12 dah semua balik.Tak berani juga nk buat kerja sengsorang kat puncak kayangan nun.Pukul 1 balik merayap ke Speedmart cari beras,megi,biskut & nak cari stok telur.Telur tak ada.Kata cashier tu dah 2 minggu tak ada stok telur.Tak tahu apa punca..Patutlah kat tepi jalan tu pun gerai telur dah tutup..Dah la PKP kali ni konon tak nak la buat stok banyak-banyak macam dulu.Ingat sekali beli 20 biji cukup la.Dah habis nanti beli lagi Ni,jadi macam ni pula...Uish,jenuh kalau telur tak ada stok ni...!!!!

JADIKAN DIRI SEBAGAI PENGEMBARA

Jadikanlah dirimu di dunia ini seorang pengembara , tinggalkan di belakangmu itu satu peninggalan yang cukup indah dan bermanfaat .Kita di dunia ini hanyalah sebagai tetamu , maka adat tetamu pasti akan pergi.

Monday, 21 June 2021

NAK MAKAN YANG MANIS TAPI MALAS NAK MASAK

 Perang tadi,memang craving nak makan yang manis.Tapi malas nak masak.Pepagi dah masak nasi & lauk untuk anak-anak.Pastu gi tempat kerja sampai tengahari.Lepas Zohor dah ada kat rumah.Nak makan yang manis,tapi malas masak.Eh,malas ke?


Makan ini memang dah confirm masak.Hihihi
Buah ni memang masak sendiri.Tak payah kita masakkan.


Sejuk sampai ke dalam urat perut.Hihihi



Superfood ...Saya suka tapi masalahnya setiap kali beli,kalau biar 2,3 hari nak bagi masak,pasti nanas tu akan berair kat tangkai dia & empulur dia.Bukan sekali dua,tapi acapkali.Masa beli elok.Bila biar 2,3 hari akan berair & mula membusuk.

Tak tahulah nanas yang bermasalah @ orang yang beli nanas ni bermasalah.....



WAJIK PULUT PUTIH

 Tiba-tiba rasa nak makan sesuatu yang manis.Tapi tak mau la makan gula pasir tu.Hihihi...


Eh,jumpa dalam draff & tarikhnya baru jugak lagi.Sah,saya pelupa.Ingat dah post pasal ni.Rupanya belum.

Wajik Pulit Putih.Wajik gula merah & wajik gula melaka dah biasa.Wajik putih ni favourite saya.Saya suka bau harum asli & warnanya juga putih memikat.



WAJIK  GULA PUTIH  BERKILAUAN
1kg pulut
1kg santan (anggaran 4 cawan santan pekat)
1kg gula pasir putih
3 ketul gula batu (anggran sebesar ibu jari kaki) 🤣
1 sudu teh garam
3 helai pandan
bunga rose/melur ( jika suka)

1. Pulut dibersihkan & direndam semalaman & sekurang-kurannya 4 jam
2. Kukus pulut hingga masak. Setelah masak biar sejuk

3. Masak santan, gula batu, gula pasir, garam & daun pandan. Kacau sentiasa hingga pekat. Mula-mula mendidih buihnya laju.. Bila pekat buihnya perlahan. Air gula bersantan akan jadi buih-buih pekat.

4. Masukkan pulut kukus kacau sebati.
**Gula pekat akan kembali cair selepas mashk pulut. JANGAN risau. Terus kacau hingga pekat semula & semua pulut bersalut

5.Bila sudah kental, . Masa mengacau bergantung kepada jumlah pulut.Kaut & masukkan dalam loyang @ bekas acuan yang diingini.Biar sejuk  sebelum tutup Untuk haruman asli ,tabor bunga kesukaan & tutup beberapa jam untuk haruman diserap kuih.

6. Biar sejuk sebelum dipotong @ dihias untuk majlis special...

***Wajib guna gula batu untuk dapakan effect berkilau . 


Berkilat.Kesan penggunaan gula batu.


Guna plastik cling supaya mudah nak keluarkan dari bekas.


Yang atasnya tu rose bud.
Warna pulut lebih jernih untuk yang ini berbanding sebelum ni.Saya pernah buat & pernah ceritakan kenapa saya sukakan WAJIK GULA PUTIH....kat sini
Resipi nu pun c&p dari situ.Cuma bunga ros kering tu kali ni warna kurang cantik sebab bunganya sudah lama.Tapi masih harum .
Ok,nak ke dapur jap.Nak masak sesuatu yang manis...Hihihi


SAMBAL IKAN TONGKOL LENGAT

 Baru balik dari tempat kerja..Jalan boleh tahan juga kenderaan.Minggu lepas pun sama.Setiap orang ada urusannya

Dah siap masak sambal ikan tongkol


Kalau di Kedah ramai yang seangkatan saya & ke bawah mengenali ikan tongkol ni sebagai "Ikan Mamu"..Cuma lately ni sejak zaman internet ramai dah panggil ikut bahasa suratnya sebagai ikan tongkol @ ikan kayu.Pantai Timur belah Trengganu rasanya depa panggil "Ikang Aye" 


SAMBAL IKAN TONGKOL.

10 ketul ikan tongkol lengat/rebus

1 asam keping

1 sudu garam

1 batang serai- ketuk

1 sudu teh gula perang

Minyak

1 cawan cili blend

3 sudu bawang merah + bawang putih blend

1.Goreng ikan lengat hingga garing.Jika tiada ikan lengat,ikan tongkol lepas di siang digaram kunyit & goreng garing.

2. Panaskan ¼ cawan minyak.Tumis serai  bawang blend hingga harum.

3. Masukkan cili blend & asam keping,garam,gula& masak hingga  hingga naik minyak.

4. Masukkan ikan goreng,bawang besar hiris & cili padi biar sebiji-sebiji.Masak hingga mendidih sekali lagi & pekat

5. Sesuaikan rasa.


Sambal ikan tongkol lengat in the making

Ikan tongkol lengat

Nak goreng dia kena bertabah...minyak merecik penuh dinding

Tapi kalau dah jadi sambal..

Sedap baq hang...