Udang Goreng Tepung Hot & Spicy..
Plus Super Crunchy..
Haaa.....bapak gempak nama dia..
Tapi itu nama glam dia jer..
Nama dia dalam Mykad hanya Udang Goreng Tepung Pedas dan Rangup...
Mak aku cakap just guna udang putih yang kecik yang selalu orang buat campur dalam sayur goreng atau campur dalam cucur udang jer.
Ni kiranya Udang Goreng Tepung versi bajet ar..
Tapi biar la versi bajet ke..
Versi apa ker..
Yang penting memang sedappppppp
Rangup...pedas...
Mmmmm....
Rezeki bulan Ramadhan dapat makan special skit dari hari biasa...
Dapat makan lamb...
Dapat makan Udang...
Saya suka...
Saya suka...
( baca ikut suara Mei Mei dalam Upin Ipin yer..)
Heeeeeee.....
Nak makan ngan nasi pun sedap
Nak makan cenggitew cicah mayonis & cheese sauce pun sedappp.....
Waktu sahur mak aku buat Nasi Goreng
Makan ngan Udang Crispy ni..
Mmm...sahur nasi aku ....
Ini Nasi pertama sahur Radhan ini..
Aku dah jemu makan cereal ngan susu
Accually...udang tu yang lepas iftar mak aku soh aku simpan skit untuk abang..
Bukan ke abang xmakan seafood?
Mmm..mak aku cakap simpan la juga..
Kalau abang x makan nanti waktu sahur leh makan ngan Nasi Goreng
Haaa.....ni bukan udang yang buat Udang Goreng Rangup kat atas tu..
Ini pic udang Achik post by whatsApp
Achik cakap Pakcik tengah masak untuk iftar..
Achik ngan nenek gi Pasar Kemboja..
Achik kata Pakcik lak tengah bz masak..
Haaaa....jangan x tahu..
Kalau masakan Pahang Pak cik akan masak sendiri..
Achik kata sebab Pakcik nak rasa masakan tu seperti yang tekak Pakcik nak..
Kalau orang Kedah masak nanti rasa dia lari...
Lari ke mana..?
Lari ke Thailand...hahahahaha
Potaiiii....
Fav den nih...!
Ni lepas dah siap masak
Achik upload masakan Pakcik untuk iftar hari Jumaat tu
UDANG TEMPOYAK + PETAI...
Pergh....!!!
Masa aku tengok post ni ..
Aku minta mak aku masak sambal Udang Tempoyak Petai juga..
Tapi mak aku cakap xde petai...
Makanya sebab tu udang putih kecik ni
Jadi Udang Goreng Tepung Crispy...
Eh...Crunchy ke Crispy...
Nanti kalau salah Sis Nor akan betulkan...
Heeee
Tengok mak aku buat sempoi gilerr baq hang...!!!
Udang tu just bersihkan buang kepala dia dan basuh bersih..
Pastu gaul jer ngan Tepung Pedas Bestari...
No salt...no sugar...no pepper...
Hanya guna tepung pedas bestari SAHAJA...
pastu ayak2kan untuk buang lebihan tepung dan goreng garing..
Ops...mak aku pesan jangan terus goreng sekaligus..
Goreng sikit2 demi sikit supaya udang jadi crispy...
Toskan..
Siap Udang Goreng Tepung Pedas Rangup..
Seddappp baq ang....!!!
As adjectives the difference between crispy and crunchy is that crispy is having a crisp texture; brittle yet tender while crunchy is likely to crunch, especially with reference to food when it is eaten. As a noun crispy is (informal) the well-baked fat on the surface of a piece of roasted meat....
ReplyDeleteudang kecik kecik la sedap..
semlam beli sotong kecik beku dari india/china. baki udang ada 10 ekor yang frozen dan dkopek kulit.
Lepas tu ambil onion potong half and quartered. kendian capsicum dan tomato kecik=.m
Oeh...so..kalau udang ni crispy la kan..
ReplyDeleteHee...TQ teacher Nor
Selamat Hari Raya...
Sis nor raya kat mana...