Dah nak masuk hari ke 13...
Semua plan nak puasa hari Isnin
Kakak belum habis ganti puasa
Abang plak cakap macam ada teringgal 1 hari puasa Ramadhan hari tu masa abang demam. Abang kata macam dia ada makan ubat. Nak selamat gantilah....
Kalau x tinggal pun atleast dapat pahala puasa sunat Sya'ban
Aku dah habis ganti
Mak aku pun dah habiskan masa Puasa 6 lagi rasanya
Tapi semua deside nak puasa esok
Mak aku cakap nanti mak aku kejut untuk sahur
Bilis Masak Tauc Pedas
Actually ni lauk hari Sabtu
Tapi baru nak publish
Bilis Masak Taucu Pedas
Bau dia agak kuat macam familiar plak bau dia & tak nampak pun kacang taucu
Kata mak aku ni guna taucu pedas
Taucu tu dalam bentuk pes
So, xde rupa kacang soya dah
Mak aku ngan kakak la suka sangat lauk ni
Aku x minat sangat masak taucu
Abang lagi la.. X suka ukan bilis
BILIS MASAK TAUCU
1 cawan bilis bersih
1 bungkus taucu pedas
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul halia muda(saiz ibu jari) - mayang
1 cili merah-hiris
10 cili padi hijau - dibelah
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak
1 cawan bilis bersih
1 bungkus taucu pedas
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul halia muda(saiz ibu jari) - mayang
1 cili merah-hiris
10 cili padi hijau - dibelah
1 sudu teh pes asam jawa + 1 cawan air
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula perang
Minyak
1. Goreng bilis hingga garing. Ketepikan
2. Tinggalkan minyak anggaran 3 sudu & tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili padi & cili merah
3. Agak-agak bawang layu, and
masukkan taucu
4. Bila sudah harum masukkan ikan bilis goreng, air asam& gula. (garam jika perlu kerana taucu sudah agak masin)
5. Biar mendidih & sesuaikan rasa.
2. Tinggalkan minyak anggaran 3 sudu & tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili padi & cili merah
3. Agak-agak bawang layu, and
masukkan taucu
4. Bila sudah harum masukkan ikan bilis goreng, air asam& gula. (garam jika perlu kerana taucu sudah agak masin)
5. Biar mendidih & sesuaikan rasa.
Ni la pws taucu pedas yang mak aku guna
Mak aku cakap rasa dia lain skit dari guna whole taucu
Rup dia pun gelap
Haaaa.. Baru tingat
Bau dia macam bau Ayam Pongteh..
Ayam Pongteh tu mak aku pernah masak dah AYAM. PONGTEH.... kat sini
Mak aku cakap cari taucu Bilal ni xde stok hari tu
Kalau guna whole raucu Bilal tu warna dia lebih terang
Mak aku kata rasa dia lebih light
Ni pic BILIS MASAK TAUCU.... kat sini
Salaam
ReplyDeleteSedap.. jepun punya miso paste. Taucu Chinese..
Ada mama lain bagi org jawa....so.international masakan ni.
Masak dgn is ikan tongkol marinate Dan goreng. Sedap..
Makan dgn nasi stay bubur..
Owh..
DeleteMiso Jepun tu taucu ke?
Pernah tengok dalam AFC mereka masak miso soup.. Patut nampak macam cube belacanš¤£
Ingatkan belacan versi Jepun keš¤