Tuesday 3 March 2020

SAMBAL TEMPOYAK MANIS


Sambal Tempoyak Manis
Sambal Tempotak Bilis pun
Tapi guna durian fresh la
Cam biasa la memang mak aku akan guna durian fresh tapi dinamakan sambal tempoyak..
Ntah dari celah mana nama tempoyak🤭
Hahaha...
Mmm... Tapi memang itulah pengertian temppyak dalam family aku
Nenek.. Mak aku.. Abang... Kakak & aku pun ganya akan makan tempoyak yang belum masam..
Haaaaa... abang yg x makan durian fresh tu boleh plak makan tempoyak manis ni
Hahahaha...
Abang kata sebab dah di masak..
Akalau tempoyak dalam sambal mentah memang x la...
Aku plak suka sebab manis..
Kalau dah masam... Xde sapa nak makan dah..
Hahhahaa..
Dulu selalu mak aku sebut sebagai Tempoyak Tipu
Kadang dipanggil Tempoyak Upah..
Pernah post about SAMBAL TEMPOYAK UPAH... kat sini
Tiap kali masak sambal tempoyak inilah ceritanya.. 🤭🤭🤭
Pasal tempoyak durian fresh yang masih manis
Dalam post SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS... kat sini pun dah banyak citer pasal tempoyak tipu a.k.a tempoyak upah ni
Now mak aku sebut lak sebagai Tempoyak Manis...


Sambal Tempoyak ni mak aku masak untuk lunch hari Sabtu..
Guna durian fresh yang abang beli tu
Sedap baq hang....


Ni hari Ahad..
Mak aku masak lagi Sambal Tempoyak manis ikan bilis ni
Haaaaa... Dua hari berturut-turut makan lauk sambal tempoyak ni


Tapi sambal tempoyak yang hari Ahad ni lagi sedap..
Nampak rupa pun berbeza kan..
Yang hari Sabtu dia nyer extra hijau..
Pedas giler tapi sedap jugak
Yang hari Ahad lebih berminyak & kurang pedas..
Tapi sedap giler...
Licinn
Kalau ada petai ni mesti lagi aummmm


Makan lak ngan ayam goreng panas-panas
Heaven...


Tapi cili padi tu xde la aku makan..
Mak aku yang habiskan cili padi tu..
Sebab mak aku kata sambal  tu x cukup pedas..
Aku dah rasa cukup pedas dah...


TEMPOYAK BILIS  ..mak aku
1 mangkuk ikan bilis
1 cawan tempoyak baru
1/2 cawan minyak
1 helai daun kunyit
1 sudu teh garam
1 asam keping
Bahan blend:
1 mangkuk cili padi
1 bawang besar
1 serai

1. Blend  cili padi,bawang dan serai
2. Ikan bilis boleh dibiar seekor- seekor arau diblend kasar
3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
4. Masukkan tempoyak,ikan bilis,asam keping dan garam.Jika tempoyak sudah masam masukkan sedikit gula untuk seimbang rasa
5. Masak sampai naik minyak dan taburkan daun kunyit.
6. Sesuaikan rasan dan siap

2 comments:

  1. Salaam

    Sedap.
    Nak masam.perah je limau....

    ReplyDelete