Wednesday, 18 March 2020

NASI GORENG BLACK FUNGUS


Nasi Goreng Black Fungus
Bekal & breakfast hari Isnin
Eh.. Mana ada breakfast
Hari Isnin semua bawa bekal la
Include me
Heee

**Lepas ni sampai minggu depan memang dah xdebekal... 
Mak aku cuti
Kakak cuti
Abang pun cuti
Pekerja kerajaan yang lain juga kebanyakan dicutikan atas arahan Perdana Menteri kerana wabak Covid-19
Hari Isnin malam PM dah umum dalam 
PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN...


 Nasi Goreng  Black Fungus ni sedap tau
Memang habis sekuali
Tapi bukan makan sorang la
Kena makan ramai la baru habis
Hahaha
Tapi siyes memang sedap

Haaa.... 4 bekal
Semua bawa bekal hari Isnin
1 bekal abang
1 bekal mak aku
1 bekal kakak
1 bekal akuuuuu...!


 Bekal abang ada sudu
Sebab hari Isnin abang kata kena gi Bangi
Selalu bawa bekal gi akademi xyah bawa sudu sebab abang kata guna sudu kat cafe jer
Kalau keluar kena la bawa sudu
So.. Nanti kalau makan kat luar nak cadi sudu kat mana kannn

Bekal kakak
Bekal kakak memang stay tupperware biru
Tak boleh tukar-tukar
Kalau aku.. Mak aku d abang kadang tertukar-tukar jer tupperware tu
Kakak ni lain skit
Bekas dia jangan orang lain guna
Bekas orang lain pun dia xmo guna
Jangan kata bekas
Aku kalau dalam peti ais ada ais krim ke ya g kakak beli...
Memang aku x berani makan kalau kakak x offer
Hanya abang jer yang selabadak akan makan kalau makanan kakak beli..
Kalau kakak tanya sslamber jer abang kata x tahu不
Tapi kakak xkan tuduh aku nyer sebab aku memang x berani usik barang kakak五
Ops.. Termengumpat kakak plaks.. Heeee..

Actually hari Isnin aku ikut maka aku & kakak..pukul 10 makan nasi goreng ni 1 bejas share ngan mak aku..
Sambung kerja
Pukul 11 keluar nak gi KL
Kakak kata nak kena gi cop borang & pastu kena gi hantar kat kat KL
Dah sampai rulanya salah tempat
Kena gi jabatan kat Jln Duta
Sampai sana dah la kena parking jauh giler
Turun naik tangga bagai
Pastu dia bagi lagi form baru
Kena balik semua isi & cop majikan lavi sekali..
Kena gi semula jabatan kat Jln Duta tu lagi sekali..
Pukul 3 petang lagi sekali ke jabatan
Kena kejar masa sebelum takut jem
Kalau lambat kang nanti ofis tutup nanti  kena gi esok plak..
Lagi la penat
Haaaa.. Sampai kakak suka sangat drvinterpaksa surrender minta mak aku lak drive masa gi jabatan kali ke-2
Sebabnya  dari pagi kakak bz urus form kerja tu sampai x sempat makan
Mak aku drive.. Kakak makan bekal dalam kereta
Sib baik Nasi Goreng Black fungus  ni sedap
Heee

 Ni la black fungus tu (pic google) sebab lupa nak snap pic sendiri
Macam asam keping jer aku tengok

 Ni lepas dah rendam beberapa jam.. Ni. Pic sendiri d aku yang rendam tau.. Heeevangga skit
Kembang dia semacam kan..
Dah la licin-licin
Mak aku cakap ada orang panggil Cendawan kering
Ada yang panggil Cemdawan Telinga
(五五五 memang macam telinga la)
Ada yang panggil kulat hitam

NASI GORENG BLACK FUNGUS
2 cawan beras basmathi - tanak jadi nasi
1 tin kecil sardin macerel
10 keping black fungus - rendam semalaman/hingga kembang)
2 sudu cili blend + bawang
1 cili merah - hiris
3 sudu minyak
1 sudu garam
1 pokok daun bawang + daun sup

1. Leraikan nasi & hiria halus black fungus
2. Panaskan minyak & tumia cili blend hingga garing
3. Masukan saedin macerel berzama sosnya & lenyek kasar
4. Tambah garam & cili hiris
5. Masukkan  black fungus & mazak beberapa minit hingga cendawan masak
6. Masukkan nasi dan gaul rata sampai nampak berasap
7. Sesuaikan rasa & tabur daun sup & daun bawang

No comments:

Post a Comment