Thursday, 26 March 2020

CENDAWAN TELINGA MASAK LEMAK CILI API


Cendawan Telinga Masak Lemak Cili Api
Menu lunch  dah hampir sebulan dalam draff


Cendawan Telinga
Macam geli plak namanya
Sebab macam makan telinga orang🤣
Ok panggil  Black Fungus

Black Fungus Masak Lemak Cili Api
Tengok pic hanya telan air liur
Sebab sejak Perintah Kawalan Pergerakan  i
Hanya makan lauk-lauk segera
Telur, sardin, bilis, sosej, daging burger & xde sayur

Aku suka sangat cendawan ni
Sebab krup krap krup
Plak tu aku memang suka masak lemak cili api.


MASAK LEMAK CILI API BLACK FUNGUS
1 genggam black fungus- rendam semalaman
1/4 ekor ayam - bahagian tulang
1 asam keping
1 kotak santan
4 cawan air
1 sudu teh garam

Bahan Tumbuk
10 cili padi
1/2 bawang besar
1 ketul kunyit

1. Masukkan ayam dan bahan tumbuk dalam kuali + 4 cawan air & masak hingga mendidih & ayam empuk
2. Masukkan asam, garam & black fungus
Jika terlalu besar potong black fungus
3. Tambah santan pekat & biar mendidih sambil dikacau
4. Bila semua empuk sebati sesuaikan rasa



Ayam

Bahan tumbuk


Black fungus yang sudah direndam kembang

Siap..
Sedap...
Aum..



4 comments:

  1. Oh belum pernah try lagi menu camni 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba... Sedap sebab krup krap krup macam makan telinga orang🤣

      Delete
  2. Replies
    1. Telinga kera? 🐵🐵🐵
      Geli ar twlinga kera ada bulu kera🤣

      Delete