Ayam Masak Kicap Pedas
Dah lama mak aku x masak lauk all time favourite ni
Heee...kalau lauk ni semu suka
Abang suka..
Kakak suka..
Aku lagi la sukaaaaaaa....!
Tempe Goreng Ikan Bilis ni plak fav kakak
Mak aku masak untuk lunch semalam
Sebab semua pun cuti kecuali abang
Kalau kakak ada mak aku mesti masak tempe sebab kakak tu Javanese Tongoue..
Hahahaha.....
Kalau Ayam Masak Kicap Pedas ..
Kalau mak aku masak hari- hari pun aku suka
Sebab sedap
Tapi aku pelik
Kalau masak ayam
Mak aku makan kuah jer
Taoi jalau masak ikan
Mak aku laju jer
Mak aku cakap ikan lagi sedap dari ayam.
Mmm....aku..?
Ookos lah ayam lagi sedap
Heeeee......
Sebab lauk ni dah berbelas ratus kali dah post..
Resipi just c&p
AYAM MASAK KICAP PEDAS
1ekor ayam-gaul garam kunyit dan goreng
3 biji kentang - potong wedges & goreng
1 bawang besar- hiris bulat
1/2 botol kecik kicap lemak manis
1/2 cawan minyak
1pokok daun sup daun bawang
1 cili merah hiris
2 biji buah tomato masak
1 sudu teh asam jawa
2 helai daun limau purut
Bahan Blend:
10 biji cili kering- rendam air panas
1/2 bawang besar
3 bawang putih
2 hiris halia
2 hiris lengkuas
1 batang serai
1. Goreng ayam yang dah bubuh garam kunyit.Goreng pula kentang wedges.Toskan
2. Tinggalkan agak2 1/4 cawan minyak dalam kuali dan tumis bahan blend hingga naik minyak..
3.Masukkan kicap manis..kicap pekat dan asam jawa yang dibancuh dengan 1 cawan air.
4. Masukkan ayam..kentang,tomato ,bawang besar hiris bulat dan daun limau purut
5. Sesuaikan rasanya dan tutup api
6. Taburkan daun bawang daun sup..
Tempe Goreng Dengan Ikan Bilis + Bawang & Cili..
Sayur..?
Sayur xde..
Ok..bye
sedap... lauk simple tapi jenuh nak mengelap minyak splattered.. dan kena buka tingkap pintu semua....tapi makan best
ReplyDeletetempe.. pun sedap makan dengan petai...
Hahahaha....kalo buka tingkap ok lagi ..
DeleteKalo buka pintu bahaya