Friday 15 March 2019

GULAI IKAN MACEREL LENGAT vs SAMBAL JANTAN

Kari Ikan Macerel Lengat
Aikkkk...title dia Gulai..
Haaa....aku panggil kari
Nenek aku cakap gulai...

Mak aku lak cakap Gulai is lauk berkuah dan berempah...
Dalam family Gulai ada
Kari
Asam Pedas
Masak Lemak Cilk Api
Masak Kicap
Masak Singgang...
Mmmm...ada lagi mak aku sebut
Ada yang x pernag aku dengar
Actually Gulai Kari Ikan ni bukan hari ni la
Tapi hari apa lagi ntah...
Tapi resipi semua memang dah ada .
Cuma..cerita jer belum tulis
Hari ni makan Nasi Lemak Ayam Rempah..
Beli kat simpang tu
Mak aku cakap penat nak masak..
Lagipun kakak ...abang x makan kat umah
Mak aku lak cakap dah kenyang ada event apa ntah...
So....aku sorang jer belum makan...
Beli jer Nasi Lemak Ayam Berempah
Semalam pun mak aku x masak dinner...
Balik drive thru beli Loaded Potato Bowl jer sorang satu...
Untuk aku...kakak dan abang..
Abang off semalam
Tapi kakak balik kakak kata dah kenyang...
Abang la  belasah makan loaded potato tu sampai 2 bowl...
Mak aku. ?
Mak aku cam biasa la mesti nak makan kat umah..
Walaupun cakap x masak tapi mak aku tetap masak untuk herself..
Tengok semalam mak aku masak nasi kukus dalam cawan.
Lauk Ikan Rebus Goreng & bawang putih goreng  & Kopi O Panas...
Mmm...aku x tau camana mak aku leh makan lauk camtu..xde kuah
Sebab dah 2 hari dinner tapaw jer
Takdelah citer lauk semalam..
Takkan nak letak nasi kukus secawan & 2 ekor ika  rebus goreng bawang Putih & Kopi O..
Hahahaha....
Tapi tengok mak aku makan selera tul ngan lauk tu...
Mmmmm....


KARI  IKAN MACEREL LENGAT ..
3 ekor ikan mackerel lengat
5 sudu serbuk kari ikan
1 sudu pes asam jawa/2 kepinga asam keping
2 biji tomato
10 kacang bendi
5 cili padi
½ kotak santan + 2 cawan air
garam

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih cincang
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak

 1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga harum.
2. Bancuh sebuk kari & tuangkan dalam bahan tumis.Masak hingga pecah minyak
3. Masukkan asam keeping/air asam jawa dan garam
4. Masukkan kepala ,& biar hingga 1/2 masak.
5. Masukkan santan, dan biar hingga mendidih sebelum masukkan bendi
5.Masukkan bendi  & cili padi biar mendidih.
6. Biar mendidih perlahan  dan kecilkan api supaya kuah pecah minyak.



****Untuk PETUA MASAK KARI SEDAP....kat sini


Ikann Mecerel Lengat & digoreng bersama bawang
Lau fav mak aku ni Ikan Lengat Goreng
Iakan lengat mean ikan yang direbus bersama garam & asam dan dipanaskan berulang kali


Ni C&P CARA BUAT IKAN Lengat ..KAT SINI...

Cara Buat Ikan Lengat Sedap
1kg ikan kembung / ikan selayang
10- 15 keping asam gelugur( asam kena banyak)
2 hiris lengkuas (ketuk)
1 sudu garam kasar @ 2 sudu garam halus
1 sudu teh gula melaka
1/4 cawan air

1. Ikan dibersihkan dan jika besar potong dua
2. Tabur 1/4 garam dan 1/4 bahagian asam keping yang dikoyak2kan,lengkuas  dan sedikit gula melaka
( Gula melaka hanya sedikit sahaja..untuk rasa..Jika guna banyak nanti masa nak goreng ikan cepat hangus dan hitam)
3. Susun ikan memenuhi atas lapisan asam dan garam..
4. Ulang langkah yang sama me gikut sebwrapa banyak lapisan ikan dan asam garam hingga semuanya habis
5. Akhir sekali perlahan2 tuang 1/4 cawan air..Jika ikan sikit x perlu tambah air  kerana semasa dipanaskan ikan akan mengeluarkan airnya..Air hanya dimasukkan jika nak panaskan berulang kali
6. Jika ikan banyak...ulang panaskan setiap hari .Sehari sekali sudah memadai..Tetapi pastikan panaskan hingga mendidih dan semua ikan panas hingga kedalam isinya..


This is SAMBAL JANTAN
Do you know Sambal Jantan..?
Sambal Jantan mean Male Chilly Dressing
Hahaha....broken giler bahasa
mak aku kata Sambal Jantan ni la yang selalu makan kat  Restoran Ayam Kampung tu..
Sambal dia pedas giler,manis,masam,masin &masam.
Memang sedap....
Mak aku cakap kena simpan beberapa hari baru sedap yang giler..
Kalau terua makan nanti x berapa giler
Memang mak aku selalu buat stok banyak- banyak simpan dalam botol..
Tapi selalu lupa jer nak snap sambal dalam botol tu...


SAMBAL JANTAN
1 mangkuk cili padi merah Bangladesh
1 bawang besar
5 bawang putih
1/4 cawan gula
1/4 cawan cuka
1 sudu besar belacan
1 sudu makan garam

1. Rebus cili,bawang besar dan bawang putih
2  Blend bahan rebus dengan belacan dan  cuka .
3. Tambah garam,gula dan sesuaikan rasa.
4. Simpan dalam botol bertutup & biar beberapa hari, barulah sedap rasanya



Bekal mak aku
Nasi
Gulai Ikan Macerel Lengat
Kacang Bendi
Ikan Goreng
Sambal Jantan
Masa ni aku ngan kakak bawa bekal  sandwich Telur..
Mak aku bawa bekal nasi..

6 comments:

  1. Kecur jer baca cete makan kat sini.. Oh ya, definasi gulai tu betullah, lauk yg berkuah.. Lain negeri lain gulainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau te.pat sis SKTJ mezti famous asam pedas kan...
      Masa kakak study kat Johor...gerai nasi campur jual macam- macam asam pedas..
      Kakak siap dah boleh select mana gerai yg sedap

      Delete
  2. salam, sedap lah kari.. ada sambal belacan dan lain lain sambal..
    dan ada ikan goreng.. memang boleh jadi kucing silap haribulan..

    tak pun ikan masin, ikan pekasam... sedap...

    boleh berulang makan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..

      Heee...kalau sis nor makan kari nenek kiter..pergh,lagi power...memang miaw..miaw...miaw..

      Delete
  3. nak ambik lah resipi sambal jantan ni.kalau cili api hijau boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeee...memang aedap sambal ni..
      Mak kiter swlalu buat..
      Semalam makan kat Warung Simple mereka guna cili padi hijau + merah...pun sedap jer...

      Delete