Mak aku cakap Ikan Lengat Goreng..
Tapi aku cakap Ikan Rebus Goreng..
Haaaa...Sebenarnya Ikan Rebus ke...Ikan Goreng...?
Jawapannya both..!
Sebab memang Ikan Rebus....tapi di Goreng...
Ikan Rebus Goreng ni lauk fav mak aku..
Fav aku juga sebab aku suka rasa ikan ni yang sedap...
Ada rasa masin..masam skit...
Lemak2....garing..
Combination antara ikan segar dan ikan masin...
Kalau Ikan segar goreng rasa dia lemak2 ...moist
Kalau ikan Masin plak..rasa dia masin berperisa
Kalau Ikan Rebus Goreng ni..
Semua rasa yang ada pada kedua- dua ikan tu..
Don't Judge Book By The Cover.. .
Sebab Ikan Rebus Goreng ni ...
Rupa Tiada.....Manis Ada...macam juga lagu P.Ramlee dalam citer Labu Labi..
Masa Labu dan Labi nyanyi untuk Manisah anak Tn Hj Bakhil..
Tapi Ikan Rebus Goreng ni..
Rupa dia memang x santeks la
Tapi rasa dia sedao berperisa...
Ikan Rebus ni mak aku cakap kalau kat Kedah panggil IKAN LENGAT..
Kalau kat KELANTAN panggil Ikan Kukus...
Kata mak aku lagi LENGAT tu bahasa orang tua2 dulu untuk kukus..
Contoh kuih yang dikukus dipanggil kuih lengat..
Loyang yang nak isi kuih untuk dikukus tu nenek panggil PELENGAT...
Tapi mak aku kata kalau zaman dolu bukan dikukus dalam periuk kukus yang berlubang2 tu..
Tapi kuih dikukus a.k.a dilengat dalam kuali...
Eh...kuali berlubang ker..?
Haaa...mak aku cakap kuali tu x berlubang pun..
Tapi kuali tu diisi air 1/4 penuh..
Kemudian diletakkan gegelang khas dalam air tu untuk diletakkan loyang atau pelengat..
Kemudian kuali ditutup dengan penutup..
Air mendidih dalam kuali tu akan jadi wap untuk melengat atau mengukus.
Mmmmmm....aser2 aku faham x...?
Hahahaha... memang x faham..
Ok jap..
mak aku kata nak tunjukkan contoh...
Ok ni sambung citer Ikan Rebus/ Ikan Kukus / Ikan Lengat Goreng..
Ikan yang dah dilengat tu...
Mak aku cakap kalau jumlah ikannya banyak kena ulang panaskan setiap hari
Semakin dipanaskan berulangkali rasanya semakin sedap sebab rasa asam dan garamnya semakin diserap oleh ikan..
Tulang2 ikan tu juga akan lebih lembut dan jika tulang yang kecikw memang akan lembut boleh dikunyah..
Tapi bukan lah reput macam tulang Sardin dalam tin tu...
Just LEMBUT...bukan REPUT
Mak aku suka goreng letak Bawang Putih bagi rangup..
Mak aku cakap bawang putih tu bau harum dan boleh jadi ubat angin & buang kolestrol..
Haaa....tang jadi ubat tu aku setuju..
Tapi tang bau harum tu....aku xsetuju sebab mana ada bau harum..
Tapi mak aku tetap kata bau harum...
Mmmm....dalam hatibaku tetap kata x harum..
Bau dia macam ca ya nun alif..
Hahahaha...
Cara Buat Ikan Lengat Sedap
1kg ikan kembung / ikan selayang
2 hiris lengkuas (ketuk)
1 sudu garam kasar @ 2 sudu garam halus
1 sudu teh gula melaka
1/4 cawan air
1. Ikan dibersihkan dan jika besar potong dua
2. Tabur 1/4 garam dan 1/4 bahagian asam keping yang dikoyak2kan,lengkuas dan sedikit gula melaka
( Gula melaka hanya sedikit sahaja..untuk rasa..Jika guna banyak nanti masa nak goreng ikan cepat hangus dan hitam)
3. Susun ikan memenuhi atas lapisan asam dan garam..
4. Ulang langkah yang sama me gikut sebwrapa banyak lapisan ikan dan asam garam hingga semuanya habis
5. Akhir sekali perlahan2 tuang 1/4 cawan air..Jika ikan sikit x perlu tambah air kerana semasa dipanaskan ikan akan mengeluarkan airnya..Air hanya dimasukkan jika nak panaskan berulang kali
6. Jika ikan banyak...ulang panaskan setiap hari .Sehari sekali sudah memadai..Tetapi pastikan panaskan hingga mendidih dan semua ikan panas hingga kedalam isinya..
Mak aku kata ....Inilah yang dikatakan ....
" Ikan Dilaut...Asam Didarat...Dalam Periuk Bertemu Jua.."
Mmm....Ikan Lengat boleh buat apa lagi...?
Mak aku cakap Ikan Lengat ni makan ngan nasi sambil tuang sikit air lengat tu pun sedap..
Betul..!!
Aku dah cuba sedap air rebusan ikan tu buat kuah nasi..
Tapi x boleh makan banyak sebab masin dan masam...Hanya gaul macam kuah sambal jer..
Jangan gaul macam kuah sup...nanti kena darah ringgi sebab banyak garam..
Hahahaha....tu pesan mak aku la...
Kata mak aku lagi masa zaman kanak2..
Kat kampung nenek belum ada elektrik..xde lah peti ais nak simpan ikan..daging dan sebagainya..
So...Ikan Lengat adalah salah satu cara mengawet ikan supaya tidak rosak..
Selain dimakan begitu Ikan Lengat ni juga mak aku cakap nenek akan masak Kari....
Ikan Lengat juga boleh dimasak Lemak Cili Api..
Ikan Lengat boleh di Goreng Cili Bawang...
Ikan Lengat Goreng boleh dimasak Sambal Tumis...Masak Kicap dan Masak Cuka..
Haa.....seronok betul mak aku bercerita...
Mak aku kata bila semakin berumir...
Memang seseorang akan seronok bercerita kisah2 nostalgia....
Hmmm.....camtu ker....
Aku nanti pun kalau dah berusia akan macam tu juga ker...?
Mmm....apa la nostalgia aku nanti ek...????????
Cara orang dulu dulu nak preserve ikan.. ingat dulu arwah mak rebus ikan dulu Baru freeze.. so ikan tahan lama..kdian masak la APA APA.
ReplyDeleteOwh...kalau rwbua dulu baru freeze mezti lagi sedap kan..
DeleteMmm....kiter suka ikan rebus