Thursday, 30 May 2013

MANDIKAN KERETA......

Haa..ni la cousin aku tu...Haikal nama dia....kami sebaya.......dia ni baik,rajin...tapi kadang2 buat perangai gak (cam aku gak la..)Kalau balik kampung aku memang bercerita ngan dia je la...Dulu dia nak tunggal selama 10 tahun....( mesti best kan jadi anak tunggal )Tapi sekarang title tu dah hilang...hahahaha...adik dia hanya bagi peluang 10 tahun je...pastu dia terpaksa mngucapkan "welcome" pada adiknya yang comel tu..Aqil......hahahaha...Sian dia kan...tengok tu dh kena dera cuci keta...Eh,akupun sama la....huhu..tapi aku suka mansikan keta ni sbb paatu boleh mandi tuannya skali.....Hahaha

KALAU AKU SEORANG PETANI......

Kalau lah aku seorang petani...cam ni lah rupa aku jika aku seorang petani.....cute kan...(biar la aku perasan kejap)hehehe....gambar ni masa gi melawat Muzium Padi di Gunung Keriang,Alor Setar Kedah....Akupun tak tau apa nak panggil benda alah ni.. Ala ...gambar tu dorang lukis....than tebuk bahagian muka...so,kita just berdiri kat belakang & muatkan muka kat lubang tu... Ada untuk lelaki,wanita,kanak-kanak lelaki & kanak-kanak perempuan... cousin aku (ala Haikal tu) ada gak amik gambar tapi agaknya aku sh terdelete kot...yang aku simpan ..ni je..heeee

KUCING : Binatang kesayangan Rasulallah...

Aku pernah dengat ustazah kata kucing adalah binatang kesayangan Rasullalah s.a.w ...Akupun sayang gak kat kucing...Tapi aku tak boleh nak bela kucing sebab abang aku tu ada asma.. Dia alah dengan bulu kucing... Kucing yang kat atas tu aku jumpa maearayau-rayau dekat rumah achik masa balik kampung ari tu...Sian aku tengok dengan comot & kakinya tempang sebelah...Aku pun buatkan sikit susu (aku cilok susu Aqil (anak achik) hahaha....Tapi esoknya aku sh tak nampak lagi kucing tu.... tak tau la apa nasibnya.....harap2 ada la orang yang amik bela

PERNAH DEMAM DENGGI..?

Hadoi...sesapa yang perrnah merasa demam denggi pasti tau camaner hazabnya...Dengan nak muntah...tekak pahit...badan plak lemah & sakit2.. x larat sesangat...tapi xtau nak buat camaner...Aku pernah la gak diberi peluang oleh Allah S.W.T merasa demam denggi..Walaupun sakit tapi kita "kena bersyukur" (pinjam tagline mak aku...hee) sbb berpeluang rasa ...Bukan seme org pernah rasa kan...kan....Tapi ni bukan cerita semalam tapi cerita tahun lepas...Bulan puasa wei....seminggu aku terpaksa tidak puasa sbb doktor kata kena minum air banyak2 kalo nak raya....Kata doktor lagi...demam denggi ni tiada ubat melainakan minum air banyak-banyak.....Berbotaol la air 100plus & air cap badak mak aku beli suruh juga aku minum...Doktor tanya nak waded @ balik umah...Awal2 la aku deside nk balik umah...Tp doktor kata kalau xnak dok wad kena janji minum air banyak-banyak..."I promise doctor..."  Hahaha..tapi tiap hari kena ulang gi spital amik darah....huhuhu...Apapun bersyukur sbb akhirnya aku sihat & boleh raya.....yewww

UDANG OH UDANG..Ada ceritanya....

Ni sebenarnya masih dalam episod Bukit Merah ..tapi ada cerita disebalik nasi goreng udang yang kat atas tu.....Hee (dalam pic tu bukan tangan aku ye..) Itu tangan cousin kita yg umur baru setahun lebih....kalau tengok nasi goweng tupun dah rasa cam ada yang tak kena...Nampak kan nasinya masih macam beras je....sebenarnya xde saper pun makan nasi tu kecuali udangnya je.....Cerita sadis la jugak...huhuhu..nanti.....!!!!

Wednesday, 29 May 2013

MELAWAT SEDARA DEKAT PAIP AIR BESAR....

Bukan paip untk buang air besar tau..tapi paip air tu yg besar...Aku suka tgk benda2 yang kreatip ni..Sapa la punya idea..Kt Pandan Indah pun aku nampak ada gak paip air ni..SYABAS punya kot...Tapi yg ni aku amik gambar kt Bukit Merah Lake Town Resort masa bercuti bulan 12 ari tu... Sbenarnya mak aku bw sbb nak pujuk aku la tu...Ye la ...dia gi jalan jauh...bw aku gi Bukit Merah je..Huhuhu...tupun on the way nk balik KL singgah la tido situ 3h2m...Boleh la tgk orang utan jap & main air kt Water park dia..Tp mak aku cakap kita x boleh merungut..."kena bersyukur"...(hmmm..tu dh jd tagline mak aku...)..Yolah mak...
Hehehe..aku ngan cousin (Haikal) kt depan pintu masuk..Amik gambar sementara Achik & abang aku Q beli tiket..
Haa...ni ler paip air besar tu...patut la ada water park...rupanya air dari paip ni kot...
Ni senarai harga pakej...Kami amik pakej "Water Park & Orang Utan Island"...
Sempat amik gambar  kt jeti nk gi Orang Utan Island....Masam .....
Biasa la ..mana-mana water park (yg aku pernah pergi la) kena la pakaigelang...Yg ni nk naik bot gi pulau pun kena pakai gelang gak...kalo gelang emas medti achik & nenek aku suker tu..hahahaha
Huh..dah naik bot pun....Haikal tu jeling macam nak kuar biji mata...
Ni la sedara yg kami melawat tu....hahahaha..malu la plak dia....
Boring pun lama2 dok situ..Camana la akak2 & abang2 yang hensem tu buleh keja kat situ lama2...Mesti boring kan....

Tuesday, 28 May 2013

AYAM PANGGANG ROSEMARY

Saje je nak tayang menu yang mak aku masak(rasanya tahun lepas kot..Ntah camana selak-selak album yg besepah dalam drive D jumpa gambar ni...Tapi memang mak aku masak tau...Mak aku masak ni sbb puncanya aku merajuk...(hahaha kira mak aku rasuah ngan ayam ni la..)Aku merajuk sbb abang aku la sibok dok berlagak dengan kek nanas dan ayam panggang yang kononnya mak aku ajar dia masak time aku balik kampung...So,nak pujuk aku kot,mak akupun beli la 3 ketul peha ayam & kentang.pastu soh aku tabur2kan garam & rosemary tu untuk jadikan ayam panggang...SERIUSLY....sedap banget walaupun simple giler.Taktau plak dari mana asal usul resipi ni......Aku ingat lagi bahan-bahannya yang mak aku guna...hehehe yang x ingat aku tanya la mak aku....hahahaha:

AYAM PANGGANG ROSEMARY
3ketul peha ayam (peberet aku tau..)
7 biji kentang
2 batang carrot
Minyak zaiton
garam secukup rasa
lada hitam (suka hati)
herba rosemary(ni yg buat bau & rasanya best kot)

1. Perap ayam dengan minyak zaiton,lada hitam, garam & rosemary..gaul2 sampai sebati.& perap beberapa jam(ala,aku bukannya jenis sabor key...1 jam je aku dh masukkan slm oven...hahahaa)
2.Kentang tu aku tgk mak aku rebus 1/2 masak.Pastu gaul ngan ayam tadi tu
3.Carrot tu potong besar2(sbb nnt dia akn kecut -tu kata mak aku la)
4.  Panggang dalam oven dalam 45 minit @ hingga garing ....
5. Tapi aku paling suka jus ayam tu...Bila cicah ngan kentang bakar tu...pegh...CEDAP....


Monday, 27 May 2013

Tmpat Romantik yg aku rase BEST..

Hai..!haaa,..(gambar ni aku copy je dari Google)ni tmpat ni kt korea & name tmpat ni ialah Pulau Nami..slah stu tmpat yg ade di Korea,dan tmpat ni jgak dknali sbagai tmpat yg romantik...!Aku tau,..msti ade org yg prgi right?Dan tmpat ni jugak Winter Sonata pernah brlkon kat Pulau Nami ni...Aku tau tmpat ni msti best!!Aku nk sgat pegi..tapi belum ada rezeki lagi,mungkin 1 hari nanati..tpi aku kna blajar brsgguh-sgguh dlu kan? :) Aku tau tmpat ni msti rmai pelancong yg mlawat tmpat ni..Waaa...tmpat ni tgok bersih...cantik plak tu!!

Sunday, 26 May 2013

ADA WAKTUNYA.........

Rasanya seme orang tahu simbol ni....Kalau x tau jgk,ada masalah la tu...hee....Tp kekadang klu xde simbol ni waktu diperlukan lagi la masalah....Kenapa tetiba aku cakap pasal simbol ni...? Haaa ada cerita la tu...Hari ni pepagi buta lg aku ikut mak aku antar kakak aku gi satu seminar kat NSTP Bangsar.pastu ikut plak mak aku & kawan dia merayap kat Jalan TAR cari kain buat baju raya..Pastu lunch ayam kampung goreng kt Velodroom. Petang dh malas nk ikut lagi time mak aku nk gi amik plak kakak aku & her friend,tapi mak aku paksa jg aku ikut sbb risau kot tinggal aku sowang2 kt umah..Disinilah kisah bermula.....


Masa kt Jln Bangsar tu,aku tgk muka mak aku dh berkerut.Hujan plak renyai-renyai.Time tu gak kakak aku sms cakap seminar dh habis,dia tunggu kt gate NST..Lepas kakak & her freind masuk je keta,mak aku dh semacam je drive..Rupanya dia tengah menahan sakit perut memulas2..Mana nk cari simbol macam kt atas tu kat tengah2 jalan tu...Aku tgk bulu roma mtangan mak aku dh berdiri tegak & mukanya berkerut..Apa yang kami tanya dia dh x jawab..Yang keluar dari mulutnya.."ssshhh...shhhhh...hadudududu...mana tandas ni..."..Cemas gak aku tgk mak aku dh x tentu harah dia drive...Akupun suggest la soh mak aku singgah je kt petrol pam dekat bomba tu...Sepantas tu jgk mak aku paut stereng keta langgar one way benti depan pam minyak tu... Hasoi....tandasnya satu je(satu tandas ada dua2 simbol kat atas tu...sah la kongsi..!).. Baru je turun ada plak mamat mana ntah dok tggu jgk nk masuk...Aku tgk mak aku dh menari2 dh menahan sakit perut..(x tau plak mak aku pandai menari time2 cenggini...hee)..5minit menunggu org kt dalam x juga kuar...Terus mak aku masuk keta drive cam F1 sbb nak cepat sampai Petronas @ Shell kt Permaisuri. Kata mak aku 5 minit bleh sampai...Skali dh masuk Federal H/way jem banget..tambah plak hari hujan...Naik pucat muka mak aku menahan gelodak perutnyer.. Dengar mak aku merungut2...Sah,mesti penangan sambal budu ayam kampung t/hari tadi tuh...Kami seme diam x berani nk cakap@ tanya apa2 sbb takut pertanyaan @ suara kitaorang akan membuatkan isi perut mak aku tu lagi melonjak 2 nak kuar...hahahaha..Elok je sampai dekat Permaisuri,dengar mak aku cakap...."pegh...tau takut perut ni...nampak pam minyak terus baik...".Makanya x jadilah singgah pam minyak tu. Teruslah mak aku drive nk anto kwn kakak aku kt Alam Damai..Sekali...sampai je simpang nk masuk Alam Damai,sekali lg muka mak aku berkerut & mak aku bernyanyi lagi.."shhhhh...shhhh...mana tandas ni..." Aku suruh je mak aku singgah plak Petronas Alam Damai,tp mak aku kata sempat lagi hantar kwn kakak aku dulu..pastu nk singgah skolah aku sbb dia kata x selesa nk guna tandas kat pam minyak....Aku diam je la....Lepas drop je kwn kakak aku dpn rumah dia,terus je mak aku pecut menuju sekolah aku ikut jalan short cut (ada la dalam 1/2 km)..Habis batu,lubang jalan & ntah apa2 kt jalan tu mak aku redah...Sampai depan gate skolah...tgk pondok jaga kosong la plak..Gate kunci tapi radio kt pondok jaga terpasang..Kipas angin berpusing...Puas hon...xde plak mak gurd tu....Hadoi....skali lg mak aku menari-nari depan gate skolah..(sah la dh tak tahan sangat tu...)Puas aku panggil mak gurd tu...xdela plak nampak bayang.....Akhirnya semua masuk balik dlm keta & sekali lg la kami seme kena diam je sepanjang mak aku drive menuju  plak Petronas Alam Damai....Dah tu...4 traffic light yg kami nk kena hadap...Empat2 tu plak,time kita sampai je dia merah....Akhirnya setelah melalui hampir 30 minit masa yang aku pasti mak aku rasakan paling perit,sampai jg kt Petronas Alam Damai & sepantas kilat terus mak aku berlari kuar dari keta & masuk dalam bilik yang ada simbol kat atas tu...Huhhhh...nasib baik dalamnya ada 4 bilik yg selesa...Yang pasti...aku bersyukur sangat......sbb mak aku mampu bertahan...Bayangkan kalau dia x boleh nak bertahan.....ish.....!!!!

Saturday, 25 May 2013

KAWAN BAIK or.....

Hmmmm....hai!aku x de ape-ape nk kngsi ngan korang...tapi aku nk jgak la kongsi benda yg best dlm hidup aku..hmm..smua org msti ade kwan baik kan?mcm aku gak..tapi aku rse ade sesetgah tu x de..tapi kbanyakkan ade right?mcm aku...aku pernah la kne 'kwn mkan kwan..'sesetgah org tu msti pernh kene mcm aku jgak kan?okey kawan baik aku ni perempuan..tapi ni crita lama okey?name dia...RAHSIA la...aku x tau knp die dgki ngan aku..tau x,dia hsut BFF aku tu yg aku ni seolah-olah aku ni jahat..dia buat mka sdih kat BFF aku tu..ok la,klau korang kne mcm aku ape prasaan korang?msti sakit hati right?sbnarnye aku tau yg dia tu mmg masalah..tpi aku diam..tapi lame-kelamaan dia tu mmg.....ntah la,x tau nk ckp mcm mne..tapi aku bkn nk mmbrukkan dia..cume..nk crite gak..aku tahu ni adat brkwan right?but..dia tu tmlampau giler kot..! And skrang ni,dia ade lgi kt skola..cme aku x rpat ngan dia..skrg nih,aku dh mkin rapat ngan BFF aku..pase kwan-kwan aku yg bce blog ni..korang jgn trase plak..! :) ok la tu je aku nk kngsikan pde hri ni..bye!

Friday, 24 May 2013

W.....S.....



Haaa...ni la lagu winter sonata..klau korang nk tau aku minat giler!bleh dikatakan aku ni hnye nyanyi lagu ni je la stiap mase..klau waktu skola pon same..tapi ramai kawan-kawan aku ckap yg aku ni asyik nyanyi je..ye la klau kt skola time muzik..perhh,..aku paling awl dtang blik muzik..pastu,msti aku mintak ckgu bkak lagu ni..tapi,kwan2 aku smue x nk..sbb diorang nk lagu Gwiyomi..hadoi,kesian aku..!Winter Sonata..perhh,pndai director cerite ni..aku ske tajuknye,lagunye,wataknye & lain-lain la..Bkannye aku ni x minat K-pop..cume,you know I x bleh nk lupekan lagu ni..hahaha..!Smpai aku kt skola digelar sbagai Winter Sonata..SERIUSLY okey!

LAGU JIWA AKU....



Kan aku da kte..aku ske lagu lame-lame..! lgu ni da jadi makanan aku da..aku rase ni lgu yg paling...BEST dlam hdup aku..hmmm..Mak aku kate lagu ni popular masa dia kecik2....Hahahaha...cer bayangkan...lagu 80-an boleh plak aku ske.....kan aku dh kte,mak aku tu ske layan klasik fm & Sinar fm..klu dh masuk keta mmg aku dh fhm...aku ngan kakak aku ngah layan era fm @ hot fm ke...mmg mak aku akan tukar chanel dia nyer...so,kalau aku dh sebati ngan lagu2 retro ni ...jangan peliks wokey....

Winter Sonata


Hai..ni la crita yg aku lyan tadi..Mak aku kate crita ni popular mse aku blum wujud lagi..x ksah la,sbb aku pon mmg suke crita,filem,lagu&makanan(bab makanan mmg aku laju..hehe)yg lame-lame..walaupon,lahir thun 2002(zaman mellenium)tapi..selera aku old taste skit..aku bleh lyan crite-crite p.ramlee dan lagu-lagu 70-an,80-an,90-an smpai la skrang..SERIUSLY!!aku ske sgat lagu dlu-dlu..mgkin sbb mak aku slalu bkak radio 'klasik f.m' dan 'sinar f.m' wktu dlam kreta..so,lagu-lagu lame da jadi srapan aku stiap pagi..mcm jgak cerite ni..aku ske sgat..!!

SESI PERKENALAN

Assalamualaikum...
Hai..namaku cella...Aku mungkin budak hingusan lagi..(hidung aku xde hinguss key...)Hari ni sbenarnya boring sesangat sbb skola da start cuti...tpi aku xde apa2 program pun...Boring giler ar....!!!Sbenarnyer banyak h/work yg cikgu aku bekalkan untuk santapan sepanjang cuti ni...tpi aku je yang belum ada selera nak hadap h/work tu...ala kawan2 lain pun msti cam aku gak kan..kan..kan....
Dah macam2 aku cuba buat....lukis gambar cerita winter sonata la (hahaha...td aku baru je layan citer tu...kt youtube sbb boring..)pastu untuk kali ke sebelas ratus kali aku on lagi pc abang aku ni layan youtube sampai boring..(hahah boring lagiiii...) Ntah camaner plak aku ter klick plak cara nk buat blog...think..! think..! Hmmm kalau aku ada blog sndri kan best....bleh gak sembur je apa yang aku suka..hehehehe...Akupun try la ikut step by step yg ada kt youtube tu..Yessssss...hasilnya.........lahirlah namakucella....nak creat cantik2 cam blog yg slalu aku tengok tu aku blum pandai lgi....xpe nnti aku study lgi......