Wednesday, 31 May 2017

LAKSA KELANTAN

Laksa Kelantan...
Menu Iftar hari ke 4
Hari Selasa....
Laksa Ada macam2 laksa..
Mak aku selalu masak Laksa Lemak Utars.
Tapi hari ni Laksa Lemak Kelantan

Haaa....aku suka bulan Puasa sebab macam- macam  makanan special..
Heee....macama la bukan bulan puasa xmakan...
Heee ..
Tapi bulan puasa memang bila makan rasa lain kan...
Aku la rasa camtu...
Rasa excited di lain macam....
Time dekat nak berbuka tu lagi la....
Huh dam macam dak Aqil...
Dak Aqil tu my cousin
Anak Achik...Umur dia 6 tahun..
Tahun ni Achik cakap dak Aqil dah mula puasa.


 Ni arr dak Aqil tengah tunggu Azan Maghrib...
Achik post pic kat Family Group..
Memang sweeettt muka budak puasa...!!


Kerang tu dah la fav diaaa...
Achik letak depan dia...
Memang laaaa terlior do...!!!
Achik cakap 1st day Aqil puasa smpai pkl 10 jer merayu- rayu nk Air Kosong jew...
2nd day sampai pkl 5.30 kot..
Ni dah 2 hari Achik cakap Aqil puasa penuh...
Kiut dan  jer muka dia...
Ok...sambung citer Laksa Kelantan...
Mak aku cakap Laksa Kelantan ni ada citernya..
Masak Laksa Krlantan ni sama ngan Pulut Mangga tu..
Pukul 6 petang baru mak aku nak mula masak...
Mak aku cakap petua nak masak bagi cepat ialah mesti plan dolu apa nak masak..
Sebab ada benda or step yang kiter kena buat awal- awal...
Contoh???
Contohnya sebab dah plan nak masak Pulut Mangga dan Laksa...
Pulut tu mak aku dah rendam sejak sahur..
Pulut Mangga xde masalah..
Yang masalah ...laksa..
Mak aku cakap lagi 1 kena ada plan A& plan B..
Contoh macam laksa ni la...
Mak aku cakap asalnya nak masak Laksa Lemak Utara..
Tapi xde stok rempah kari ikan..
Mak aku memang ada suruh aku gi beli kat kedai mamak tu..
Tapi belum sempat aku tukar baju..
Memang hujan ribut kuat giler..
Makanya mak aku cakap xyah gi kedai..
Aku pun sambung tidur...
Hehehehe....
Akunpun x tahu apa sudahnya Laksa Lemak Utara tu...
Sampai waktu iftar baru tahu dah jadi Laksa Kelantan...
Huh Utara vs Timur kot...
Tapi siyes Laksa Kelantan ni sedapppp...
Kakak yang dah kenyang makan Pulut Mangga boleh makan Laksa ni 2 mangkuk lagi...
Huh....!!

Masa aku bangun...
Bila tengok kuah ni aku x perasa  kuah apa..
Bila cium...
Mmmm....bau kuah Laksam...
Tapi bila hidang ...tengok ad laksa...
Baru tau Laksa Kelantan kuah dia sama ngan Laksam...
Sebab Laksam memang mak aku pernah buat
RESEPI LAKSAM mak aku..kt sini

LAKSA KELANTAN-versi mak aku
½ paket laksa kecik kering

Kuah:
3 ikan kembung
2 asam keping
1 bawang besar
3 bawang putih
1 ketul kecik halia
1 btg serai
½ sudu makan lada hitam
1 sudu teh garam
1 kotak santan+
2 cawan air

Ulam:
1 ikat daun selom
5 batang kacang panjang
1 ikat daun kesum
1 kuntum bunga kantan
1 mangkuk taugeh
*** Semua ulam dihiris halus


 Sambal Belacan:
2 cili merah
10 cili padi
½ suduvteh garsm
1 sudu teh belacan
1 limau nipis
 ** Tumbuk  semua bahan kecuali limau.
      Bila seua bahan tumbuk lumat..perahnlimau

1. Rebus ikan..ambil isu dan tulang diblend dengan 2  cawan air ambil airnya. Isi ikan juga di blend dgn air tulang ikan
2. Blend bwg besar,halia,bwg putih dan lada hitam.
3.Dam periuk campur isi ikan,bahan blend,asam,serai,santan,air dan garam.
4. Masak hingga mendidih perlahan dan kuah pekat..Sesuaikan rasa.

Step bt step:

1. Ikan kembung direbus dengan asam keping hingga masak.sejukkan dan asingkan isi dan tulang serta kepalanya.

2 Blend kepala dan tulang ikan dengan 2 cawan air hingga hancur


3. Taois air blend tulang dan kepala ikan..buang hampasnya

4. Isi ikan diblend menggunakan air tapisan tulang tadi..


Bahan herba


5. Ketuk serai.
    Blend bawang besar,bwg putih,lada hitam dan
    halia


6. Dalam periuk masaukkan ikan blend ..santan, 2 cawan air, asam keping,garam, serai dan masak hingga mendidh dan pekat.. sesuaikan rasa




Kuah Laksa Kelantan mesti pekat


Laksa yang mak aku guna
Brand Eka...tapi verai saiz kecik..
Mak aku cakap ni namanya Laksa Siam..
Yang makan ngan kuah lemak siam or Laksa Lemak Utara..


Special laksa ni xyah rendam bagai..Rebus pun cepat masak

°°°° Sebab mula masak dah pukul 6.. semua kena exspress..So, nak lagi cepat mak aku cakap masak air panas ngan kettle jar..
Tuang air panas dalam rice cooker dan masukkan laksa...masak 15 minit dah lembu.t


Basuh laksa beberapa kali hingga airnya jernih..xde lagi kesan air putihnya..

Masuk dalam tapis dan lalukan bawah paip air..
Biar 10 minir sblm makan  supaya laksa hilang basah airnya...

Makan........

PULUT MANGGA..IFTAR KE-4

Pulut Mangga...
Pulut Mempelam...
Pulut Pelam...
Pulut Pauh...
Mango & Sticky Rice With Creamy Coconut Milk...
Haaaa....namer macam- macam...
Benda nya samer...
Sedap ngan x sedap jer....


Pulut Mangga for Iftar 4th day..
Mak aku masak Pulut Mangga sebab kakak dah balik dari umah Achik...
Semalam kiranya berbuka ber3 la...
Abang x de juga...
Puasa kali ni mak aku cakap lum ada hari yang  cukup korum
Semalam kakak sampai kat bus stand pukul 4 pagi..
Abang gi amik kakak..
Balik terua sahur...
Aku ngan abang sahur Cornflake + Susu jer...
Kakak nak makan nasi...
Mak aku cakap ada lauk Kari Daging jer...
Kakak pun cedok nasi dan terua suap...
Baru suapan pertama...
Kakak dah tanya.." daging apa ni?"
Mak aku cakap " daging la...naper?"
Mak aku pandang aku...
Aku senyum jer...
Rupanya kakak tahu lah tu Kari Daging Kambing...
Kan iftar ke3 tu mak aku masak Kari Kambing
Hahahaha....
Kakak kan x suka kambing...
Kikiki.....
Mak aku cakap sengaja cakap Kari Daging jer sebab nak bagi kakak makan..
Rupanya kakak tahu lah pulakkkk
Akhirnya aku yang makan daging tu sebab kakak memang xnak..
Kakak sambung makan Cornflake ngan Susu la pulakk...


 Semalam Iftar mak aku masak Pulut Mangga ni...
Pagi masa sahur memang nampak mak aku dah rendam pulut.
Tapi ingatkan maknaku nak wat Pulut Kuning ker..


Tapi Pulut Mangga ni kategori Dessert...
So mak aku cakap makan kemudiannn.
Sebab mak aku juga ada masak Laksa...
Laksa Special...
Ader citernya Laksa tu...
Nanti pasni lak citet yer..!!

Mak aku cakap mangga tengah musim dan murah
3 kg baru 9 henggit..
Manis lak tu...
Tapi mak aku cakap ni Mangga biasa2 jer..
Ada Mangga Luar Biasa ke..?
Mak aku cakap ada mangga yang jenis mahal...
Nama dia Harumanis...
Mak aku cakap Harumanis ni lagi syiok makan ngan Pulut sebab Harumanis sangat manis...isi oren dan berjus...
Huh...
Mmm...namapun dah macam mahal kan..
Mak aku cakap mangga tu icon Negeri Perlis...
Kira cam kalau Pahan Patin..
Budu Klate..
Cencalok Melaka..
Perlis Harumanis la...
Mak aku cakap baru jer ada kawan mak aku orang Perlis tengah iklan Mangga Harumanis dari Kebun bapa dia..
Mak aku cakap kawan tu jual 3kg RM100....
Omak aiii...!!!
Tapi mak aku cakap tu harga biasa tu..
Kalau dalam FB dorang jual 1kg RM45.
Huh....kalau aku...
Baik beli Musang King...
Heee...akunkan hantu durian..
Mestinlah aku tau Musang King & Raja Udamg...
Tapi....
Aku lagi sukaaaaaaa Duriam Kampung..
Sebab Durian Kampung walaupun isi putih pucat tapi dia nyer ase....
Pergh....sedap giler...
Hanya orang " giler" jer yang tahu sedap dia...
Hahahaha....
Dah...dah...dah...xyah berangan
Xde duriannyer...
Yang ada Pulut Mangga jer ..
Tapi hari ni versi pulut warna plain jer
PULUT MANGGA HIJAU KUNING kat sini...



PULUT MANGGA
½ kg pulut- rendam 4 jam @semalaman
2 cawan santan  fresh pekat
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Sos Santan:
1 kotak santan
2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 sudu yepung beras @ tepung gandum
1 helai pandan

Mangga:
Mangga masak

1. Kukus pulutbyang sudah direndam..
    Mak aku guna periuk ajaib...
    hehehe... Rice Cooker jer..
    Tapi kukus tau...bukan tanak macam nasi


2. Santan + gula dan garam...Untuk gaul pulut..
    Yang ni mesti SANTAN SEGAR...
     kalau santan kotak...memang x cantik sebab
     pulut xkan berkilat dan berminyak...
Sebab my mom cakap dah pernak try & error..
So, biarlah mak aku sorang dah try memang x sedap dan x cantik...
Yang lain xyah la try...
Kalau nak juga try....mak aku x marah pun...


3. Bila pulut masak...telangkup kukus dalam bekas besar supaya semua pulut senang kuar


4. Masaasih berasap macam ni....Gaul ngan santan segar yang dah campur gula & garam tadi...

Don't worry jika santan nampak macam kuah...
Sebab kejap lagi pulutbakan serap santam tu


Kacau jer pulut dan santan supaya sebati


5. Kalau nak  lepas g santan...terus makan boleh terua hidang TANPA perlu kukus semula semula
TAPI sebaiknya biar 10 minit supaya pulut jadi padat x berderai


6. Yang ni sebab nak bagi tahan lama supaya lambat basi...Mak aku cakap nenek pesan kukus semhla TETAPI JANGAN TUTUP pengukus tu supaya wap keluar masa kukus tu dan pulut xkan lembik...

SOS SANTAN:

1 kotak santan + 2 cawan air+ 1 sudu garam +1 sudu besar gula + 2 sudu makan tepung beras.
Bancuh dan tapis..Letak juga pandan ..pastu masak sampai mendidih dan meletup- letup macam lava gunung berapi


Biar sejuk...
Bila sejuk rupa dia creamy...

Pulut dah siap...
Sos santan dah masak....
Mangga jangan kupas dolu...
Tunggu dah nak azan baru kupas...
Sebab nanti terliur...
Hihihihi....



Ok... dah nak azan...
Lagi 10 minit elok hidang siap- siap..
Achik selalun pesan time dekat nak berbuka...
Ramai- ramai mohon doa..
Bukan doa buak puasa la...
Doa yang baik- baik...
Sebab masa hampir berbuka Achik cakap waktunpaling afdhal berdoa...
Jom doa....



Tuesday, 30 May 2017

KARI KAMBING

Ramadhan ke4 dah...
Huh cepatnya...
Tukang tulis resipi dah x bz...
Leh sambung menu iftar semalam...
Hahaha....
Menu biasa jer pun...
Tapi favourite aku nih...


Kari Kambing.....
Favourite aku...mak aku & abang...
Kakak memang x suka kambing..
Tapi saper kisah sebab kakak kat umah Achik..
So yang tinggal semua peminat kambing....
Lagi special sebab selalu beli kambing dlice yang frozen..
Tapi hari ni nyer mak aku cakap Local Lamb...
Fresh beli kat pasar
Hari Ahad mak aku kuar sengsorang gi pasar..
Selalu mak aku ajak aku..
Tapi hari Ahad mak aku gi sorang..
Aku pun x sedar sebab lepas sahur aku sambunv tidur..
Hehehe...
Tapi xde lah sampai petang..
Mak aku balik pasar aku dah bangun
Petang kambing tu  pun dah jadi kari...
Cooked by my mom la..

KARI KAMBING
½ kg kambing+ tulang
2 kentang
½ santan kotak
3 cawan air
¹ sudu teh garan
5 cili padi
3 sudu rempah kari daging
4 sudu minyak

Bahan tumis:
½ bawang besar
2 bwg putih
1 kulit kayu manis
5 buah pega
5 cengkih
5 hiris haliaf

1. Gaul kambing dengan tepung gandum.Biar 5 minit dan basuh hingga bersih


2. Gaul daging kambing dengan rempah kari..
   ( yang ni .ak aku cakap campur sikit serbuk kunyit dan rempah ketumbar sebab rempah kari x cukup..heee)


3. Rempah tumis


4. Daun pandan untuk tumis


5. Panas minyak dan tumis bahan tumis termasuk pandan


5. Masukkan daging kambing digaul rempah kari

 6. Masak hingga terbit minyak



7. Masukkan kentang dan air serta masak hingga daging empuk baru masuk santan dan garam dan cilibpadi.sesuaikan rasa dan masak dengan api perlahan benerapa minitbsupaya kuah canyik dan naik minayak




 

Ini kari yang baru masak ..Untuk lebih sedap masak beberapa jam sebelum makan supaya kuah pekat dan sebati



Ni selepas dipanaskan masa sahur...
Kuah lebih pekat dan cantik serta lebih sedap..




BIHUN TOMYAM SEGERA

Anda kesuntukan masa..???
Penat...baru balik kerja..??
Masa nak iftar hanya tinggal ½ jam..?
xde idea nak masak apa....?
Jangan risau...
Buka peti ais....kuarkan apa yang ada...
Ini idea nyer...
Bihun Tomyam Segera...!!!!
Hahahaha....macam iklan TV x...
Sebab apa segera?
Sebab guna pes tomyam segera jer...



Sebenarnya aku yang xde idea...
Masakan iftar semalam mak aku lumbtulis resipinya...
Selongkar peti ais...
Ops.... bukan peti ais..
Aku just selongkar folder draff...
Tengok apa yang belum publish...
Nampak Bihun Tomyam ni...
Tapi bukan juadah iftar semalam...
Ni sebelum puasa hari tu...
Masak masa kakak demam hari tu
Sebab kakak nak makan tomyam
Abang xde nak soh abang gi beli..
Mak aku cakap Bihun Tomyam Budus jer..
Sudahnya mak aku masak jer
Guna pes segera
Tambah udang & chickenball
Tambah sikit sayur


Tapi aku suka ...
Hirup kuah panas-panas
Masam-masam...
Uh.....sedap do..!!!
Seperiuk tu pun boleh habis..
Kalau makan sampai esoknya lah...
Hahahaha...
Pecah perut kot
Kalau nak habiskan seperiuk tu sekali hadap..

BIHUN TOMYAM SEGERA
3 sudu pes tomyam
10 udang
15 chickenball
1 cawan kobis hiris
1 cawan carrot potong
1 biji bawang besar
1 serai
1 pokok daun sup
(lagi sedap daun ketumbar)

1/2 paket bihum- celur dalam air panas hingga lembut dan toskan

1. Panaskan air anggaran 5 cawan hingga mendidih
2. Masukkan chickenball dan bawang dan serai
3. masukkan pes tomyam
4. Tambah carrot dan kobis
5. Bila sayur keras dan lembut baru masukkan udang
6. Masak sekejap sahaja sekadar udang masak
7. Tabur daun sup atau daun ketumbar



 Siapkan bahan-bahan


Pes Tomyam yang mak aku guna...


Seperiuk tomyam yang baru masak
Boleh makan gitew jer or makan ngan bihun..
Lepas la untuk iftar kalau hari yang darurat kan...
Ala...kalau gi makan kat luar pun ni juga yang order kot...
Silap- silap hari tu tukang masak bergaduh ngan towkey dia...
Masak terlebih masin...
Haaa...nyesal kot makan kat luar
Heee....kalau aku..???
Dah pernah buat time mak aku lambat balik
Perut dah lapar giler...
Nak goreng nasi...nasi xde stok..
Nak makan maggi Kari dah jemu..
Selongkar peti ais...amik carrot bagai..
Rebus ngan sos tomyam segera ni..
Tapi aku bubuh mee segera maggi..
Sebab aku x tahu nak celur bihun ...
Hihihi....


Bihun faiza
Mak Ismail yang bagi...
Mak aku cakap sebab tu juga buat Bihun Tomyam ni
Kata mak aku Bihun brand ni kalau goreng "kureng" skit
Urat bihun tu halus sangat dan rasa dia agak tawar..
lebih sesuai buat bihun sup or bihun tomyam...