Wednesday, 24 May 2017

CUCUR IKAN BILIS DAN SAYUR

Pada suatu hari...
Diwaktu petang...
Sepinggan Cucur Ikan Bilis Bersayur..
Panas- panas...
Bersama sepiring Sos
Hidang bersama Air Teh O Panas.
Arhhhhhh.....
Sedapnyer..!!!!


Ambil satu....
Bismillah.......
Bila gigit...
Krup..krap..
Kunyah- kunyah...
Nyam...nyum....
Telan....
Hirup Air Teh...
Gulp...gulp...
Sedar- sedar cucur dah habis...
Perut dah kenyang...
Cepat- cepat cakap
Alhamdulillah..!!!


Tapi minggu depan...
Jangan buat macam tu ...
Diwaktu siang hari...
Sebab minggu depan...
Kita dah puasa....
Hahahaha...
xde idea nak tulis...
Macam Cucur Bilis ni juga..
Mak aku kata Cucur Bilis ni selalu jadi kuih minum petang jika dah xde idea nak buat kuih..
Cuma selaluny sekadar ikan bilis dan bawang bersama tepung dan garam..
Yang ni ada tambah sayur
Jagung,Carrot, bawang dan daun bawang

CICUR BILIS BERSAYUR..
Bahan tepung:
2 cawan tepung
2 cawan air suam
2 sudu air kapur ( air kapur yang jernih)
1 sudu teh garam halus
1 sudu makan gula
2 sudu besar minyak

Bahan sayur:
1 tongkol jagung- hiris ambil isi
1 rumpun daun bawang- hiris halus
1 bawang besar - dadu halus
1 batang carrot- parut kasar
1 genggam ikan bilis

1. Siapkan bahan- bahan sayur


2. Bancuh bahan- bahan tepung...
    Tepung,air kapur, air suam,garam dan gula..


3. Masukkan bahan sayur dan ikan bilis


4. Gaul rata dan tambahkan 2 sudu minyak...
     Boleh terus goreng sesudu demi sesudu
     dalam minyak panas hingga garing..

** Boleh bancuh banyak- banyak simpan dalam peti ais...Pagi - pagi boleh goreng...petang pun boleh...malam pun boleh...


5. Masukkan dalam plastik makanan agak- agak untuk sekali goreng dan simpan dalam peti ais...
Bila - bila rasa nak makan keluarkan sebungkus dan goreng...
Tu lah mak aku nyer style...
Sebab mak aku kata
Adunan yang dah simpan dalam peti ais akan lagi merangupkan kuih...

**** Pesan mak aku supaya isikan dalam plastik sebelum simpan dalam peti ais:
Sebabnya:
a) Senang nak simpan x risau tumpah
b) Jimat ruang dalam peti ais...berbanding guna
     bekas makanan
c) Kalau dah lama simpan..lupa nak masak or
     malas nak goreng sampai tepung tu dah rosak
     Boleh kuarkan terus masuk bakul sampah je!!
     xyah nak cuci bekas bagai dah..

Hahahaha....sebab yang (c) tu aku suka


Tapi kalau rajin goreng...sekejap jer habis..
Lagi- lagi kalau kakak ada..
Terus cedok dari plastik jer..!!
xyah nak kotorkan mangkuk...
Bab nak goreng kakak laju jer..
Tapi nak menyiapkan bahan bagai tu aku x jamin kakak rajin...
Aku...????
Mmmmm... lagi la xkan ...!!!
Hehehehe....

CENDAWAN ENOKI GORENG

Cendawan Enoki Goreng..
Sedap....
Kalau kat pasar malam pun ada jual Cendawan Goreng
Tapi mak aku kata yang tu biasanya guna Cendawan Tiram....



Ni bukan hari ni nyer..
Ni mak aku masak bila ntah...
Tak ingat tarikh..
Tapi ingat lagi rasa dia...
Hahahaha....



Abang la paling suka makan
Kakak ngan aku makan sikit jer kot sebab
Dah kenyang
Pastu mak aku simpan juga untuk abang
Tengok esok pagi tu memang tingga bekas kosong ..
Hahahaha


Sebenarnya mak aku cakap masak Cendawan Goreng ni
Sebab mak Ismail bagi Tepung Goreng Cendawan...
Sedapppp
Tapi x tau la plak apa brand
Sebab mak dia bagi bungkus dalam plastik maknan tu
Mula aku ingatkan Cheese Powder,,
Sebab warna tepung tu macam Cheese Powder..
Sib baik aku x bancuh  cicah ngan wedges..
Hihihihi
 Nak buat Cendawan Enoki  Goreng mak aku kata xyah resipi bagai sebab sempoi jer

Hanya perlu ada:
1- Cendawan Enoki
2. Tepung berperisa
3. Telur
4. Minyak

Ni la rupa cendawan Enoki ( pic yang 1 ni  dari Google)
Sebab lupa nak snap pic dari packet ..
1 pack tu mak aku cakap kalau kat Tesco or Giant x sampai singgit pun
Tapi ni biasa la beli kat era umah aku ni
1 pack tu dekat 2 henggit la juga..
Kalau suka beli..
Kalau x suka xyah beli..
Hahaha...tu ayat siapa tu..????


Ni  pic cendawan enoki yang dah dipotong pangkalnya..Ceraikan supya terpisah
Dah cerai pisah pulak...
Ada citer lawaks pasal cerai ni..
Ada kawan aku kat sekolah (nama dirahsiakan ..hihihi)
Pompuan...
Masa BI...
Dia citer parent dia dah "DISCOVERY"
Kitorang semua tercengang-cengang..
Apa yang discovery..??
Bila tanya balik dia cakap parent dia dah "bercerai"
Oooooooo....itu bukan discovery..
Itu......"DIVORCE"
Discovery tu penemuan
Divorce tu baru maksudnya cerai..
Pastu ramai-ramai ketawa kuat-kuat..
Sib baik dia pun ok jer..
xde la dia sentap
Dia pun sama -sama ketawa juga..
Hahahaha...
Kitorang ketawa bukan sebab nak ejek dia
Cuma sebab masa cakap tu dia cakap dengan penuh excited..!!!
Dia cakap dia bukan x tahu...tapi terlupa jer perkataan divorce tu..
Hmmm...apapun lawak ar..
Setiap kali sebut divorce atau discovery mesti kitorang teringat .......

Ok..ok...sambung cendawan goreng



Cendawan enoki tu gaul dengan telur yang dah dipukul

Angkat cendawan tu dan gaul plak ngan tepung berperisa tu..
gaul kering....
Jangan tambah air lak..


Pastu goreng la garing-garing...
Siap

Tuesday, 23 May 2017

NASI GORENG CILI PADI & SUP

Nasi Goreng Cili Padi bersama Sup Panas..
Huh...makan nasi goreng yang peads berapi...
Hirup pula sup panas...
Memang banjir baju oooo...
Hihihihi...

Ni aku nyer pinggan..
Sepinggan Nasi Goreng Cili Padi
Semangkuk Sup Panas.
Nampak macam banyak..
Tapi x sedar lak habis aku makan ..
Kikikiki....


Mak aku nyer...
Sebenarnya ni mak aku masak untuk iftar semalam..
Mak aku puasa sunat hari Isnin..
Mak aku cakap
Sebab rasa-rasa macam 1st day puasa nanti rasa cam due date (....)
Sebab tu mak aku cakap nak puasa juga minggu ni..
Nak feel puasa Ramadhan...
Hahahaha...

Sup ni mak aku cakap sup budus jer...
Clear sup untuk feel makan kat kedai..
Hehehehe...
kalau makan kat kedai
Kalau order nasi goeng memang akan dapat semangkuk sup kosong kan...
Kalau kedai makan yang baik hati lagi...mesti dorang kasi juga sambal belacan + timun potong..
Tapi yang ni sup ax la kosong sangat..
Ada ayam & carrot

Sebenarnya masa maka ku masak nia aku terlena..
Penat do....!!!
Sampai rumah jer..
Aku terus tertidur walaupun dah petang...
Memang tahu..tidur petang x bagus..
Tapi aku x sengaja...terlena..
Hahaha...bagusnyer alasan.!!!
Dah nak berbuka baru mak aku kejut aku..
Suruh mandi sebab dah nak maghrib..

Pinggan aku nyer sayur hijau tu sikit jer...
Pinggan mak aku yang banyak sayur hijau tu..
Mak aku cakap takut aku x suka sayur tu..
Mmmm...aku makan sedap jer..!!!
Sayur apa tu..???
Mak aku cakap tu ulam pegaga..
Pegaga..???
Bukan Lady Gaga tau,,,kikikiki
Eh, tapi naper x rasa pahit pun..
Selalu kalau aku gigit daun pegaga tu ada rasa pahit..
Mmmmm...mak aku cakap mungkin sebab dah campur pedas cili padi ..
Kena pulak ngan ulam pegaga tu
rasa dia jadi ngam plak..
Seriouly sedapppp...!!!!
Huh ..akhirnya berjaya juga aku makan ulam pegaga dengan agak banyak..
Mak aku cakap pegaga ni banyak khasiatnya...
Antaranya ialah pegaga membantu mengurangkan stress...!!!!
Haaaaa...saper-saper yang stress tu makan lah pegaga yer!!
Aku pun nanti kalau nak axam kena makan pegaga la..
Hehehehe...

Sebab aku TERRRRR tidur masa mak aku masak...
Mak aku yang snap semua pic ni..
Mak aku juga yang taipkan resipi bagai..
Ala...kalau aku tengok dan tolong mak aku masak pun..
Mak aku juga yang tulis resipi..
Aku snap pic jer...
Sebab aku suka.....
Nak tulis resipi...manalah au tahu sangat..
Makan ...aku pandai la...
hahahaha...


NASI GORENG CILI PADI

4 cawan nasi putih
1/2 batang carrot
1 cekak ulam pegaga
2 sudu nam pla
1/2 sudu teh garam
3 sudu minyak

Bahan blend:
10 biji cili padi
1genggam ikan bilis-buang kepala.perut dan tulangnya
1 bawang besar
3 bawang putih


1. Siapkan bahan-bahan


2. bahan untuk blend

3. Nam pla  a.k.a   fish sauce...
4. Ulam pegaga....
5. Bahan yang dah siap blend ( cili padi,bawang besar, bawang putih dan ikan bilis)



6. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak supay kurang pedas Masukkan juga garam dan  nam pla


7. Masukkan nasi putih



8. Kacau hingga sebati dengan perencahnya



9 Masukkan carrot yang di racik memanjang.Gaul rata


10.  Sesuaikan rasa dan tutup api..
       Kemudian baru masukkan ulam pegaga yang dipotong kasar.
       Masukkan setelah tutup api supay ulam pegaga kekal segar
       Selain daripada itu warna juga lebih menarik


11. Gaul rata dan sedia dihidang..


SUP UNTUK NASI GORENG
1 dada ayam-hiris
1 bawang besar -dadu halus
1/2 carrot- potong -potong
1pokok daun bawang
1 sudu minyak
1/2 sudu teh garam( boleh ganti 1/2 kiub ayam)




Siapkan bahan
Sayur dan ayam


1. Pnaskan minyak dan tumis bawang


2. Masukkan ayam dan masak hingga ayam berubah warna


3. Tambah caroot dan 3 cawan air


4. Tambah garam @ guna kiub ayam untuk lebih rasa ayam


5. sesuaikan rasa dan tabur daun bawang

Monday, 22 May 2017

NASI DAGANG GULAI IKAN TONGKOL

Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol
Mak aku masak
Untuk b/fast & lunch  sekali semalam..

Aku suka sebab rasa nasi tu macam pulut sikit..
Sebab aku kan suka pulut..
Gulai dia pun aku suka...
Lemak,pedas,masam,masin & sikit manis..
Cukup rasa..
Eh, cam iklan cukup rasa lak


Mak aku cakap Nasi dagang ni makanan popular kat Pantai Timur.
tapi Nasi Dagang Putih ni mak aku kata lebih popular kat Trengganu
Sebab kalau Kelantan lebih popular Nasi Dagang yang guna beras warna merah...
Mmmmm...dua-dua tu aku biasa makan...
Tapi aku lebih suka Nasi Dagang Putih sebab rasa pulut..
Mak aku pun cakap camtu
Mak aku cakap kalau Nasi Dagang Merah tu mak aku cakap susah nak masak sebab beras dia keras..
Hahaha...ada beras lembut ke..
Mmm,,,,mak aku cakap ada...
Mak aku kata kalau beras wangi tu kira beras lembut la...
Bukan beras tu yang lembut
tapi kira nasi dia la yang lembut..
hahahahaha..

Selain lauk Gulai Ikan Tongkol ...mak aku juga buat Acar Carrot + Mangga
Mak aku kata sebab masakan Pantai Timur Berlemak..
Kena ada acar untuk kurangkan muak
Walaupun kitorang bukan orang pantai timur
Tapi suka makan makanan Pantai Timur sebab sedap...!!!
Tapi mak aku kata dalam rumah we all ni bukan sahaja suka makanan Pantai Timur
semua maknana pun kitorang suka...
UItara ..Selatan...Timur...Barat...
Western....Arab...Indon...
Semua kitorang suka


Bila suap jer Nasi Dagang Lauk Gulai Ikan tongkol..
Pergh....sedapppppp...
Tapi kalau buat Nasi Dagang...
Mak aku cakap mesti ingat Achik ...
Mak aku kata ada kisahnya...
Hmmm...malas nak tanya..
Nanti mak aku citer panjang-panjang
Kikikiki...


Ni abang nyer...


Abang cakap nak bawa bekal
Selalu abang x bawa bekal dah sebab tempat kerja abang memang sediakan nasi untuk lunch..
Tapi hari i abang nak bawa bekal sebab x sempat b/fast..
Tapi abang tu makan ke lauk ikan..???
Mmmm....lupa nak tanya semalam..
lagipun sebab Nasi dagang bukan selalu mak aku masak..
Setahun...ada la beberapa kali...
Mak aku cakap kalau orang Trengganu or orang Kelantan masak mungkin lagi sedap..
Sebab makanan dorang..
Tapi mak aku masak aku rasa ok jer..
Sedapppppp.....mmmmm




NASI DAGANG mak aku
1 cawan beras pulut
3 cawan beras biasa 
1 sudu halba
1 ketul halia- mayang halus
5 biji bawang merah- hiris
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 helai pandan



1. Beras pulut dan beras biasa dicampurkan. Yang putih tu beras pulut...Yang jernih tu beras buiasa.
Basuh dan rendam semalaman


2. Bila dah rendam sama jer warnanya....


3. Halba... guna 1 sudu jer...basuh dan rendam


4. Rendam berasingan dari beras sebab nanti air rendaman halba ni akan berlendir dan baunya memang kuat


5. Panaskan kukusan dan kukus campuran beras pulut dan beras biasa yang sudah direndam bersama pandan..
Kukus anggaran 1/2 jam..


6. Angkat nasi yang separuh masak tu dan gaulkan dengan santan cair yang kosong
   Gaul rata dan kukus semula anggara 20 minit lagi



7. Rasa dengan makan sikit nasi tu.. Jika dah masak angkat dan gaul bersama santan pekat yang sudah dicampur garam dan gula..
Campur dan gaulkan juga bawang merah hiris,halia mayang dan halba yang sudah direndam..


Mesti guna santan segar,,,,
Kalau guna santan kotak  nasi xkan berkilat...dan nampak kusam x berseri
Rasa juga berubah
8. Boleh terus hidang  tanpa perlu mengukus sekali lagi..
    Rasa akan lebih sedap dan berlemak

*** PETIA NENEK AKU:

       Mak aku cakap nenek aku pesan:
      Jika untuk tahan lama supaya x cepat basi,,,,,Kukus lagi sekali selepas digaul santan pekat
      TETAPI   buka  penutup pengukus....Kukus dengan keadaan terbuka supaya wap x masuk dan 
      nasi x lembik... 

Nasi Dagang sesuai dimakan bersama Gulai Ikan Tongkol,Acar dan Telur Rebus
Tapi ni resipi Nasi Dagang dulu lah sebab panjang sangat...
Nanti entri pasni Gulai Ikan Tongkol lak sebab panjang sangat...
Mana x panjang ...
Sebab mak aku siap soh cari lagu Nasi Dagang...
Mak aku bagi klu lagu tu...
Mak aku siap nyanyi lagu Nasi Dagang..
Aku x pernah dengar pun lagu tu...
Mmmm....memang la x pernah dengar sebab mak aku kata penyanyi tu pun umur dia dah hampir sebaya nenek aku..
Jap aku nak buka youtube...
Ada x lagu tu...
Taipkan lagu Nasi Dagang..
Mmmm...ada...ada...
Antara yang aku sempat dengar..::

Beras pulut dan beras biasa
Campur santan kelapa dan halba
Bawang hiris dan juga halia
Enak rasa...

 Nasi Dagang itulah namanya
Dah terkenal meratanegara
DiPantai Timur tempat asalnya..
Istimewa....

Asal - usul dinamakan dagang
Gulai satu dan tak berlebihan
Sangat elok untuk dihidangkan 
Dimajlis dan keramaian

Bila makan pagi atau petang
Bungkuslah sedikit untuk pulang
Jangan lupa ibu ayah abang
Nasi dagang.....
Nasi dagang......

Hahahaa....xkan nak tulis semua wording lagu tu kan...
Siap ada resipi dalam lagu tu weh....
So....kalau nak dengar
full version lagu tu. Klick Sini....

***tengah taip citer Gulai Ikan tongkol jap..
      1 jam lagi upload Gulai tu..
       Sebab nak mandi dolu..hahaha