Friday, 31 May 2019

IFTAR RAMADHAN 25- DAH BALIK KEDAH

Iftar hari Khamis...25 Ramadahn 1440
Yeyyyy......dah balik Kedah
Alhamdulillah dah selamat sampai.
Pukul 8 pagi bertolak



Pukul 3 petang selamat sampai...
Achik dah pesan nanti iftar kat rumah Achik
Macam- macam adaaaaa...!


Daging Masak Sambal by Achik
Memang marveles...!


Sup Kelapa Ikan....
Cooked by nenek...
Aummm


Kari Kepala Ikan by Achik
Huh 2 pcs kepala ikan  hari ni...

Iakn Goreng


Bihun Singapore by Achik


Kuih- muih dari Bazar Ramadhan..
Haaaa...macam- macam ada...

Nenek pun beli kuih


Kuih fav mak aku
Macam karipap kan...
Tapo mak aku kata ni namanya Spera
Kulit macam karipap
Intinnya macam serunding kelapa

Kuih fav Aqil
Samos


TQ Achik...
Sediakan juadah iftar yang sedap- sedap
Bruuppp
Alhamdulillah

Thursday, 30 May 2019

KARI KEPALA IKAN

Kari Kepala Ikan
Lauk iftar hari Rabu...
Still iftar berdua ngan mak aku
Abang iftar tempat kerja
Kakak iftar ada iftar ngan group reunion

Mak aku masak Kari Kepala Ikan Salmon
Haaa....dah lama mak aku x masak salmon
Tapi  hanya mak aku makan kari kepala ikan ni...
Hari Rabu gi Subang Jaya
Cari baju melayu abang...
Iftar mak aku masak lauk Kari Kepala Salmon

 Aku makan Salmon Goreng...
Salmon Goreng lagi sedap



KARI KEPALAA IKAN SALMON
1/2 kepala salmon + isi -potong
1 pkt kecil(2sudu) rempah kari ikan
2 cawan santan cair
1sudu  pes asam jawa
garam
4 sudu minyak

 bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.
3. Biar naik minyak baru masukkan ikan
3. Masukkan santan biar mendidih dan ikan masak.
4. Masuk asam jawa dan garam serta sesuaikan rasanya..

Minum pun minuman readymade jer


ASAM PEDAS SARDIN DENGAN TERUNG

Asam Pedas Sardin Dengan Terung
Lauk iftar hari Selasa
Lauk sempoi jer
Iftar berdua ngan mak aku
Abang cam biasa iftar tempat kerja
Untung la abang hari- hari ada buffet Ramadhan
Hari- hari boleh makan Kambing Golek..
Makan western...
Kakak lak cakap iftar kat Dataran Merdeka dengan officemate dia

Mak aku masak Asam Pedas Sardin Campur Terung
Sedapnyaaa...sampai menjilat jari
Heee...memang pun setiap kali habis makan aku akan jilat jari sebelum cuci tangan
Tak kira la lauk sedap ke tak sedap
Kalau sedap lagi la jilat jari sampai bersih
Memang habitat aku..
Heeee...habit la
Lepas makan kalau x jilat jari rasa x puas.
Kalau gi makan kat rumah oreng selalunya aku akan jilat jari masa bawa pinggan kat sink
Nak jilat masa kat meja makan kat meja takut ada yang penggeli
So...sambil bawa plinggan ke sink sambil aku jilat jari
Haaa...baru rasa puas makan
Heee...



ASAM PEDAS SARDIN
1 tin kecil sardin
1 bijinterung panjang
1 sudu teh  asam jawa + 2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 kuntum bunga kantan- belah dua
2 sudu minyak

Bahan Blend:
10 cili kering- gunting &rebus
1/2 bawang besar
2 bawang putih
2hiris lengkuas

1. Terung dikerat 3 dan dibelah 4
2. Goreng terung hingga garing
3. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
4. Masukkan air asam jawa,garam,gula dan bunga kantan
5. Masukkan sardin dan terung goreng
6. Kecilkan api supaya kuah mendidih perlahan dan naik minyak
7. Sesuaikan rasa


                  
Telur Dadar Garing
Request dari aku
Heee.....kalau dah masak sardin
Mesti lah nak ada telur dadar
Aku memang suka telir dadar
Kalau makan ngan kuah sardin
Heee...kuah jer tau
Ikan sardin aku x makan


Esokngya sahur pagi Rabu makan sahur
Nasi Goreng Sardin
Sebabnya sardin xde sapa makan
Nasi lak mak aku masak banyak
Mak aku kata memang plan nak buat Nasi Goreng Sardin untuk sahur

Wednesday, 29 May 2019

CARA BUAT JERUK MAMAN & CARA MAKAN KERUK MAMAN

Minggu kepas mak aku asyok citer pasal Maman
maman ni bukan nama orang
Tapi maman ni zejenis sayur
Mak aku kata maman ni sejenis sayur tradisional...
Aikkkk....sayur pun ada tradisional & modern ke..?
Haaa...mak aku kata ada...
Mak aku kata sayur tradisional mean satur kampung la macam peria,petola,pucuk ubi,pucuk paku
Sayur modern mak aku cakap macam carrot,broccoli,peas etc
Mmm...macam tu ke


 Ni Jeruk Maman
Mak aku cakap ni makanan kampung yang mejadi nostalgia untuk golongan mak- mak ..bapak- bapak ..atuk- atuk  & nenek- nenek..
Mak aku kata bukan semua orang suka
Tapi bagi yang suka ....sayur jeruk ni sangatemancing selera
Haaa....bukan ikan jer orang pancing tau..!
Ni antara lauk iftar hari Isnin..
Ada mak aku masak Daging Goreng Kacang Panjang untuk aku
Tapi....
Tapi....
Tapi...aku lagi berselera makan nasi ngan Jeruk Maman ni..!!
Terkujat zirafah mak aku tengok aku pulun makan nasi berlaukkan jeruk.maman ni sampai bertambah aku makan nasi
Haaaa.....
Actually aku pun x tahu yang jetuk maman ni kena ngan selera aku
Sebab mak aku cakao masa mak aku kanak- kanak & masa muda- muda mak aku kata mak aku x suka Jeruk Maman
Ini pun mak aku buatkan jeruk maman just nak tunjukkan kepada aku sejenis makanan tradisional jer
Mak aku cakap mak aku memang x boleh brain yang aku akan suka Jeruk Maman ni
Haaaa....baghu ampa thau...!!!


 Ni la Jeruk Maman yang dah ready to eat
Mak aku  buat jeruk ni pada hari Sabtu
Haaa...baki dari manan yang buat RENDANG AYAM DENGAN MAMAN ...kat sini



Mak aku siap panggil aku dan tunjukkan cara bersihkan maman ni


Panjang la citer mak aku about pokok maman ni
Macam- macam.nostalgia la mak aku kaitkan..


Masa petik maman ni bau dia bukan lah menyelerakan..
Bau dia macam pahit


Ni bunga maman
Cantik juga
Pun mak aku petik sekali untuk dijeruk

CARA BUAT JERUK MAMAN
½ kg sayur maman segar
2 sudu teh garam halus
1 genggan ( 1/4 cawan nasi sejuk)
1/4 cawan air masak sejuk


Daun dipetik- petik dan dibasuh beberapa kali untuk membuang pasir yang melekat


Segenggam.nasi diperlukan untuk lebih kurang 1/2 kg sayur maman


Sayur maman yang sudah dibasuh dimasukkan kedalam balang ..
Juga garam ditabur  garam
Caranya ialah lapiskan daun maman dan tabir sedikit garam..
Lapis lagi dan tabur lagi hingga habis sayur dan garam


Lapisan atas ditabur nasi sejuk
Tuangkan 1/4 cawan air masak
Agak- agak separuh tenggelam kerana nanti sayur akan mengecut dan tenggelam sendiri


Masa masih segar penuh balang


 Selepas 2 hari diperam
Daun berubah warna
Nasi akan tenggelam ke bawah
Sayur akan menyusut


 Bau jeruk
Tetapi bila dikunyah
Ianya rangup krup..krup..krup
Rasanya sedikit masin sedikit masam dan sedikit pahit


CARA MAKAN JERUK MAMAN


 Jeruk.maman bukan dimakan dengan banyak macam.makan sayur bayam
Tetapi sebagai pembuka selera
Ambil agak-agak segenggam jeruk maman bersama airnya
Tambah potongam bawang merah,potongan cili padi dan limau nipis
Gaulkan seperti kerabu



Jeruk.maman yang digaul dengan bawang,cili dan diperah limau dihidangkan bersama ikan bakar atau ikan rebus
Konsepnya ikan dicicah sambil dilenyekkan dalam jeruk maman..
Aummmm......
Huh.....Terkulat- kulat mak aku tengok aku makan dengam penuh selera
Aku x pandang Daging Kunyit Kacang Panjang yang mak aku masak..
1 mug penuh nasi yang mak aku kukus..
1/4 mak aku makan
3/4 aku habis kan...
Mak aku cakap kalau nenek tengok pun mau nenek terkezut aku boleh go ngan jeruk maman
Haduhhhhh.....aku dah pesan kepada mak aku
supaya lepas ni jangan buat lagi jeruk maman
Takut aku....
Nanti gemuks....
Huhu...

Tuesday, 28 May 2019

DAGING GORENG KACANG PANJANG

Daging Goreng Kacang Panjang...
Lauk iftar semalam...
Hari Isnin 22 Ramadhan
Mak aku masak Daging Goreng dengan Kacang Panjang


Mak aku cakap masaknlauk ni sebab nak campur sayur dan daging sekali masak jer
Daging pun mak aku dah rebus awal- awal lagi
Mak aku kata untuk jimat masa memasak..
Kalau daging x rebus dulu kena masak lama...
Bulan puasa mak aku kata kena plan awal nak masaka apapun..
Even lauk yang simple

DAGING GORENG KACANG PANJANG
1/2 kg daging - rebus seketul- seketu besar hingga empuk baru hiris
1 bawang holland
1 cili .erah
10 kacang panjang
1 carrot
2 sudu teh garam
1 sudu makan serbuk kunyit
Minyak

1. Daging rebus dihiris nipis dan gaul garam kunyit
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis daging bergaram kunyit
3. Goreng hingga naik wap.Jika kering tambah sikit air rebusan daging
4.Tambah sayur- sayuran dan gaul rata
5. Masak hingga naik wap dan sesuaikan rasa

Sedap...
Moist...juicy & sayur lak crunhcy
Mak aku cakap kalau nak sedap rangup camtu kena pilih sayur kacang panjang yang masih muda dan fresh
Mak aku cakap.kalau bulan puasa memang special sebab sayur yang dijual mostly fresh dan lebih murah dari bulan lain
Naper ek...?
Mak aku cakap.mungkin petani semua memang tanam sayur target nak.jual bulan puasa
Tapi kalau semua dah target camtu
Maka banyak lah lambakan sayur
Orang plak hanya makan sayur masa iftar jer
Kalau bulan lain sayur dibeli sepanjang masa
Tapi kalau dah dekat nak raya mak aku kata harga kembali mencanak naik...

Iftar berdua ngan mak aku
Abang iftar tempat kerja
Kakak dah wasap bagitau iftar Nasi Arab Hadramawd kat Wangsa Maju
Mmm....huntong la kakak
Tukar- tukar tempat iftar
Ok...by....nak sambung Zzzzzzzzz

TART NANAS BUNGA MATAHARI

Mak aku buat Tart Nanas
Biskut fav kakak
Tapi kakak hanya suka Tart Gulung.
Aku lak suka kulit tart jer..
Tak suka jem nanas tu
Mak aku lak suka tart yang ada inti kat luar
Mmm....dah big bos yang buat...
Ikut taste big boss la
Tapi ni kuih tart yang orang order




Ni mak aku ngah buat tart nanas la  ni
Mak aku cakapnkena gentel dulu supaya semua sama besar
Coz yang ni x guna mold
Just manual guna tangan & penyepit

TART NANAS BUNGA MATAHARI
1 pail butter ( 1kg)
2 cawan gula icing
2 sudu teh garam paling halus
1 pack tepung rose
2½ cawan tepung jagung
2 biji telur + 4 camt.esen vanila
jem nanas( dari 3 biji nanas)

1. Mix butter & gula icing
2. Masuk telur + esen vanila
3. Tanbah tepung jagung
4. Ayak tepung rose + garam & masuk sikit demi sikit
5. Uli sebati.Gentel dough sebesar fishball supaya sama saiz.
6. Gentel jem nanas
7. Sepit setiap bebola dan isi jem
8. Bakar 180° selama 25-30 minit ikut tebal kuih

Mak aku gentel dough dia



Aku gentel jem

Tak best sebenarnya nak gentel jem nanas ni
Sebab melekit
Jari boleh jadi kecut- kecut tau..!
Nasib baik x banyak sangat
Mak aku cakap untuk tart nanas memang x ioen order pun sebab leceh nak buat
Tapi mak aku cakap bila request dari regukar customer..
Kena la paksa diri buat juga...


Ni pun kerja aku juga
Letak bebola jem nanas atas kukit tart yang mak aku dah sepit..
Rupa tart ni macam bunga matahari kan....


Dulu- dulu aku ingat mak aku guna penerap yang macam tekan- tekan tu..
Rupanya mak aku sepit sendiri
Aku tak tahu macamana mak aku sepit
Yang pasto dari bebola bulat- bulat tu dah jadi macam bunga matahari

Monday, 27 May 2019

MEE SUP BEBOLA AYAM

Hari Ahad mak aku meneruskan kerja membaking
Abang kerja
Kakak ada iftar ngan kawan- kawan kat Dataran Putrajaya
Seronok la tengok orang ramai iftar kat Dataran Merdeka
Dataran Putrajaya bagai
Tapi tahun ni aku mempishang sendiri
Kelas aku ada jer buat tapi hanya beberapa kerat ner joint..
Puncanya spoil dari organiser si Nopal Anak Bahenol tu la...
Ada ke patut nak buat iftar kelas diajaknya habis kelas lain ..kawan2 dia...boipren gelpren semua..
Itu bukan iftar kelas..
Itu iftar ko sendiri
Sudahnya hampir semua classmate boikot
Termasuk aku..!
Bila tengok IG...semua merungut
Annual iftar yang paling x best
Hahaha..padan muka dia
Padan muka aku...& padan kami semua..!
Ok..ok...sudah..sudah...
Itu cerita dah lepas..
Semua dah ok dah..
Dah janji nak kuar makan sama- sama lepas raya..ganti iftar yang hambar

Ni citer semalam...
Hari Ahad nyer juadah iftar...
Sebab mak aku masih menyiapkan biskut raya  tempahan orang
Maka aku dah cakap ngan mak aku xyah masak special..
Masak Ikan Goreng jer pun dah ok dah
Mak aku cakap nak masak Mee Sup Bebola Ayam



 Specialnya Mee Sup Ayam ni sebab guna homemade Chickenball..
Yer..mak aku buat semdiri bebola ayam ni..
Memang kalau bebola ayam..
Mak aku akan buat sendiri pun...
Untuk masak Mee Sup or untuk masak pasta...

Iftar berdua jer ngan mak aku
Abang iftar ditpat kerja
Kakak keluar iftar kat Dataran Putrajaya
Mmmm...mak aku kasi jer


 Ni la homemade chickenball by mak aku

HOMEMADE CHICKENBALL
2 dada ayam( dada dari seekor ayam)
1 cawan tepung ubi
1 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh garam

1. bersihkan isi ayam dan buang semua kulit serta tulang.
2. Blend isi ayam..Guna blende kering dan guna teknik pulse.Bkend hingga halus
3. Campus isi ayam blend denga  lada sula dan tepung ubi dan uli sebati
4. Bulat- bulatkan & sedia untuk digunakan

Untuk step by step boleh tengok KAT SINI......

                               
 Bebola Ayam siap untuk dimasak sup

CHICKENBALL SOUP


30 biji bebola ayam
1/2 batang carrot
sikit broccoli
1 batang sadri
2 batang daun sup
1 paket cendawan shimeji
3 cawan air
garam & lada sulah

Bahan Tumis
2 sudu minyak
2 ulas bawang putih
1/2 bawang holland,- cincang
2 hiris halia - hiris halus

Cara Masak:

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum..
2. Masukkan 3 cawan air & biar hingga mendidih.
3. Masukkan chicken ball & carrot serta batang sadri.
4. Masak hingga chicken ball timbul.
5. Masukkan semua sayur yang lain & garam serta lada sulah.
6. Masak sekejap hingga sayur lembut & siap...


 Siap.seperiuk Chickenball Soup
Ready untuk.makan ngan mee
Nak sedap mak aku cakapnmasukkan mee dalam tu dan biar mendidih baru sedap
Pastu tambah la daun sup..bawang goreng dan limau
Jangan lupa Samval Kicap
Aummmmm


 Ni mee yang mak aku guna
Mre Gardenia
Tapi mee ni rasa keras sikit la
Kena rebus lama


Nama lain untuk Mee Sup ni ialah ..
Mee Sup Patuh Syariah...
Hahahaha....ingat lagi tak citer Nur 2
Ustaz Hamadi....
Hahahaha....