Saturday, 31 January 2015

BISKUT OATS SALJI

Biskut Oats Salji....
Belum....belum.....
Apa yang belumm????
Belum nak raya lagi la...
Heeee


Agaknya mak aku tengah stress la tu...
Biasanya kalau mak aku duduk je kat dapur & buat biskut la masak macam-macam tu...ada la yang mak aku tengah stress tu...
Aku dah tau dah peel mak aku...!!!!


Mak aku kata ni untuk kaka bawa balik asrama....


Yang dalam balang tu untuk makan & untuk aku bawa bekal gi sekolah minggu depan...
Hmmmm...kalau la ada lagi...
Rasanya esok licin la dalam balang tu sebab biskut ni peberet aku nih...!!!!

BISKUT OATS SALJI
1ketul butter
1cawan gula perang
1biji telur
1 sudu vanilla
1/2 cwn koko
1 cawan oats
1 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum- anggaran ikut keras
1cawan susu tepung

1. Masukkan butter & gula perang dlam mixer & putar hingga putih
2. Masukkan telur & vanila
3. Masukkan pula 0ats & koko..
4.Masukkan tepung jagung
5. Masukkan tepung gandum sikit-sikit hingga boleh canai
6. Canai antara 2 plasti & terap..



7.Susun dalam loyang



8. Bakar suhu 180c hingga garing-20 minit.


9. Semasa masih panas...sadurkan dengan susu tepung



10. Sejukkan atas redai...




 Biar sejuk sebelum dimasukkan dalam balang  & kalau nak makan letak dalam  dalam piring kuih..
Makan hati-hati sebab kalau salji tu tumpah kat depan TV...maka bersedialah untuk kena leter 4hari 3malam...@ pun memang seluruh rumah akan kena tempias "'ribut salji...."hahahaha


NASI LEMAK AYAM GORENG BEREMPAH.....



Nasi Goreng Ayam Berempah.......
Brunch hari ni...
Hanya 2 pinggan sebab mak aku dah makan...
Aku ngan kakak...cam biasa la kan...hari cuti..hehehe




Kenapa Brunch...?
Sebab masa ni dah pukul 11 lebih dah pun...
Nak kata Breakfast macam dah lewat...
Nak kata Lunch....macam awal lagi..tapi makanan sarapan nyer..
So...gabungkan Breakfast & Lunch..
Brunch la tu....
Kalau makan sarapan  dah nak tengahari tu memang oarang panggil Brunch la...


 Aku nyer peberet...drumstick...!!!


Kakak nyer...semua dia suka....tapi semua orang x boleh amik drumstick...sebab tu aku nyer...
Cuma kalau time balik kampung....aku palk xleh amik drumstick...sebab tu peberet Aqil...huhuhu



xpe ....ada sepinggan lagi Ayam Goreng Berempah ni....
Mak aku dah pernah buat
AYAM GORENG BEREMPAH.....kat sini la....
tapi dah ubah sikit cara masaknya


AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan dan Bumbu :

  • 1 ekor ayam, potong-potong sesuai selera
  • 3 lembar daun jeruk purut -daun limau purut
  • 2 batang serai, memarkan -di ketuk (tapi mak blend)
  • perasan air jeruk nipis
  • 1½ gelas air
  • ½ butir kelapa agak muda, parut kasar - beli kelapa putih je
  • minyak sayur secukupnya
Haluskan :
  • 5 butir bawang merah
  • 5 siung bawang putih
  • 5 butir kemiri -( buah keras)
  • 2 ruas jari kunyit
  • garam dan gula secukupnya
CARA MEMBUAT AYAM GORENG KELAPA :
  1. Campurkan ayam, bumbu halus, perasan air jeruk, daun jeruk dan serai dengan air. Kemudian masak hingga ayam empuk dan kuah mengental.
  2. Panaskan minyak, goreng ayam dengan menggunakan api sedang. Angkat dan tiriskan.
  3. Tapis bahan rempat supaya agak kering & goreng hingga garing.
  4. Toskan bahan rempah yang digoreng & tabur atas ayam goreng
 NASI LEMAK ..
2 cawan beras
1 kotak (250 ml) santan
1 1/2 cawan air
2 daun pandan
sikit garam & gula
sikit halia mayang halus

1. Cuci beras & masuk dalam rice cooker..Tambah semua bahan lain & biar nasi tanak hingga masak...

 SAMBAL IKAN BILIS MAK AKU
1 genggan ikan bilis- cuci & goreng
10 cili kering
1 bawang besar
2 asam keping
1 sudu gula merah/gula kelantan
sikit garam
Minyak masak

1. Blend cili kering yang dah rebus..+ bawang besar & blend sampai halus...Patutnya letak sikit belacan tapi sebab x boleh makan belacan maka xyah bubuh.
2. Tumis bahan blend hingga naik  minyak..Tambah asam keping ,garan & gulka merah.
3. Bubuh ikan bilis goreng & kacau rata.Rasa asam garamnya & angkat



BUTTER PRAWN...

 Butter Prawn.....
Udang Mentega.....
 Sama la tuuuuuuu................
Mak aku masak sebab kakak nak makan nasik malam-malam buta dah pun....
Masak 1 lauk ni jew,,,!!!!
xde lauk lain dah....
Nasi Putih dengan Butter Prawn...

BUTTER PRAWN
10 ekor udang
1 tangkai daun kari
5 cili padi-potong
2 bawang putih-cincang
5 sudu susu cair
2 telur - ambil kuning sahaja
1 cawan minyak
2 sudu butter

1. Basuh udang ..jangan buang kulit
2. Panaskan minyk + butter hingga panas berasap
3. Pukul kuning telur.
4. Dengan menggunakan chopstick buluh @ senduk bulat buat pusingan dalam minyak panas dengan hati-hati seperti buat puasingan pada air mendidih untuk buat Telur Rebus Carak.
5. Tuang kuning telur dari aras tinggi hinggan menjadi aliran halus sambil minyak dipusingkan tanpa henti

**** Sebaiknya gunakan kuali yang besar kerana bula telur dimasukkan,,,minyak akan berbuih & jika guna kuali kecik minyak akan melimpah...

6.Teruskan menggoreng telur yang bertali hingga garing.
7. Tuangkan dalam tapis aluminium & biarkan minyaknya tos.
8. Panaskan semula 2 sudu minyak & tumis bawang putih dan cili padi.
9. Masukkan sedikit sahaja garam& masukkan semula udang.Biar hingga pekat.
10. Angkat udang masukkan dalam pinggan & serabut telur yang sudah ditoskan tadi...





Friday, 30 January 2015

MEE KARI EXPRESS..!!!


Mee Kari Express....
Mak aku yang latak nama express tu
Kenapa express...?
Haaa....mak aku kata sebab buat dalam keadaan kelam kabut & cepat je siap...
Express tu kan maknanya cepat...
Kalau letak naman Mee Kari Cepat..cam xbest je...
Kasi nama Mee Kari Express....
Ok la sikit...
Walaupun maksudnya sama....



 Kata mak aku lagi....
Nama yang kita letak pada makanan tu boleh menarik perhatian untuk kita makan...
Mak aku siap bagi contoh..
Antara Nasi Putih dengan Nasi Putih-Putih Melati...
Mana yang akan aku pilih..?
Hmmmm.....
Tentulah aku akan pilih Nasi Putih-Putih Melati....!!!!
Walaupun ianya nasi yang sama...



Sebab tu lah mak aku kata artis-artis juga ada sesetengahnya guna nama lain dari nama asalnya supaya orang lebih tertarik ..
Contoh yang aku tau ialah Saloma....
Namanya asalnya Salmah...
Camaner aku tau..?????
Sebab 3hari 3 malam aku tengok citer Saloma kta Astro Warna tahun lepas la ...heee
Dalam citer tu memang dia bagitau nama asal Saloma tu Salmah....
Kakaknya Mariam...tukar jadi Mariani....
P.Ramlee panggil Saloma jadi Sally...
& Saloma panggil P.Ramlee sebagai Remy...
Hohohoho....rasanya ada x pengarahh filem nak amik aku jadi pelakon extra...???
Ambil la...ambil la...!!!!!
Huhuhuhu....




Haipppp....
Apa ni melalut pasal artis ni...
Ok..ok...ok....citer Mee Kari Express....
Mee Kari ni mak aku aku kata masak express pada hari Khamis ...
Dah 2 hari dah punnnnnn...!!!
Hari Khamis tu aku ada kokurikulum sampai pukul 4.30 petang...
Masa mak aku amik aku kat pagar sekolah tu...aku ajak mak aku gi makan...
Tapi mak aku kata xboleh sebab nak kena cepat-cepat keranan kakak call dia dah nak sampai terminal..
Ooooo.....aku lupa yang hari ni kakak balik..
Terus mak aku masuk F1...
Hahaha...pecut keta nak gi amik kakak Sampai terminal...kakak dah sampai pun...
Ada kawan kakak nak tumpang sebab dia call mak dia x dapat..
Lapar giller doh...
Nak singgah makan..hujan pulak...
Pastu nak hantar kawan kakak...
Huhh..hampir setiap minggu kakak akan balik..
Kakak kata kena dia rindu kat rumah...hahaha
Kata kakak ada sorang collagemate dia lagi "home sick.."
Setiap hari nengis ingat rumah...tiap minggu kawan dia akan balik dari Johor ke Seremban...
Hahaha...hahaharu...memang haru..!!!!
Eh...melalut lagiiii....!!!!


Ok..ok..ok...Mee Kari Express...!!!
Mak aku kata hanya 20 minit masak Mee Kari Express ni...
Itupun sebab mak aku yang masak..
Kalau aku masak memang 2hari 2malam la...hhahaha
Pun belum tentu boleh makan..
kannnnnn......

MEE KARI EXPRESS
2 ketul ayam-potong kecik
10 fishball
5 biji arrowhead- sebab xde kentang
1/2 bawang besar-dadu hallus
3 bawang putih-cincang
1 bungkus kecil serbuk kari ikan
1sudu serbuk cili
1/2 kotak santan + 3cawan air
garam,gula\Minyak untuk tumis
daun sup
limau
1/2 bungkus spagetti /vermecelli

1. Panas sikit minyak & tumis bawang-bawang..
2. Masukkan rempah kari & serbuk cili yang telah dibancuh dengan 1 cawan air.
3. Masukkan ayam & arrowhead..
4. Masukkan santan & fishball, garam sikit gula & masak hingga semuanya empuk.
5. Semetara nak tunggu kuah masak...rebuslah spagetti hingga lembut..
6. Hidangkan spagetti dengan kuah & tabur daun sup & perah limau.
 

** Pesan mak aku spagetti tu kena rebus lama sikit untuk dapat rasa mee..Tapi kalau nak masak resipi lain rebus ikut arahan pada pembungkusnya...

Kat umah aku kalau buat Mee Kari memang mak aku hanya guna spagetti....untuk ganti mee...sebab kitorang lagi suka spagetti daripada mee kuning...

Ni mak aku kata Mee Kari Express...
Walaupun express  tapi kitorang makan x pandang kiri kanan dah sebab memang lapar giller...!!!!
Kakak kata dia memang belum makan..
Aku plak penat kokurikulum..
Memang lapar la..
Hujan plak lebat...
Lagi la laparrrrrrrr....!!!
Kalau yang  bukan express....mak aku kata kena letak macam2 la baru cukup syarat...
Tapi mak aku kata...buat je ikut apa yang ada..
Rasa pun lain lain la

MACAM MEE KARI YANG NI....

Belasah je kata mak aku...tapi apa juga yang mak aku masak....aku tetap kata sedap...!!!!
Kerana aku anak yang baikkkkkkkk...
Hahahahahaaa...!!!!

Wednesday, 28 January 2015

KUIH LAPIS TEPUNG BERAS........KUIH DEN BETINGKEK-TINGKEK..!!!

Kuih Lapis Tepung Beras....
x tau la aku naper namanya cenggitu....
Sebab aku yang aku tau kuih ni memang selalu mak aku buat warna pink & putih...
Mak aku kata ada orang panggil Kuih Rumah Flat sebab berlapis atau bertingkat.tingkat...
Oooooo...kiranya boleh juga la panggil Kuih Den Bertingkek-tingkek.....heee


Kuih untuk minum petang semalam...
Masa aku tengah sibok buat homework petang semalam....
Mak aku plak sibok masak kuih ni....
Sebab tu aku x tengok pun mak aku buat step by step...
Yang aku tengok .....kuih ni dah siap mak aku bawa dalam piring ni kat aku...
Bersama secawan teh O panas.....



Kalau terbalik kan kuih ni nampakla bertingkek2 tu..
Tapi mak aku kata ada ompek tingkek yo...
Namanya Kuih Lapis Tepung Beras...
Sebab buat dengan tepung beras...
Kata mak aku ..kuih ni juga boleh buat ngan tepung gandum..
Namanya juga kena la panggil KUIH LAPIS TEPUNG GANDUM macam kat sini......



Kalau makan kuih ni....
Aku suka kopekkan selapis demi selapis camni....
Baru feel nak makan....
Kata mak aku ....buat kuih ni dalam cawan2 kecil yang selalu buat kuih apam tu sebab nak buat sikit je...Kalau nak buat dalam loyang kena buat banyak baru banyak lapisnya & baru la cantuk...
Kalau nak buat sikit..bolehh buat dalam cawan2 kecil tu sebab cawan tu kecil & cepat sejuk...cepat boleh makan..heee
Walaupun x tengok mak aku buat ...tapi resipi tetap mak aku taipkan...

KUIH LAPIS TEPUNG BERAS 
1cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi/tepung jagung
3 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
pewarna merah/perisa ros
sikit minyak

1. Campur tepung beras & tepung ubi .
2. Bancuh tepung tersebut dengan santan,gula & garam.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian yang sama banyak.
4. Panaskan pengukus hingga air mendidih.
5. Sapu minyak pada acuah kecil & susun dalam pengukus.
6. Kukus acuan yang kosong sehingga panas.
7. Cedok adunan putih & tuangkan dalam acuan yang sudah panas & kukus selama 5 minit.
8. Sudukan pula adunan merah & kukus lagi 5 minit.Pastikan sukatannya sama supaya lapisan akan
     sama tebal.
9. Buat hingga habis & akhiri dengan warna merah... tambah warna merah lebih pekat untuk lapisan
    paling atas supaya nampak berkilat & cantik.Kukus lapisan akhir 10 minit
10. Angkat & biarkan sejuk baru dikeluarkan dari acuannya...


Tuesday, 27 January 2015

SATE AYAM GORENG.....


Sate Ayam Goreng...
Bukannya ayam goreng tu dibuat sate...
Tapi Sate Ayam tu yang digoreng...!!!!
Kata mak aku....rasa nak buat sate sebab kuah kacang yang buat makan ngan nasi impit hari Ahad tu ada lagi...
Ala...buat banyak2 frozenkan.....


x tau la nak kata lunch atau dinner...
Sebab mak aku masak masa petang...
Makan pun masa petang..!!!


 Ni aku nyer.....
Alaa......xde nasi impit....!!

Mak aku nyer....
Kata mak aku sebab malas nak cucuk pada lidi sate...
Mak aku kata rela makan ngan garfu je..
Hahahaha...
Sepinggan mak aku nyer yang x bercucuk...
Tapi tetap panggil sate juga...
Sepinggan yang betul-betul cucuk macam sate tu aku nyer.....!!!!!
Nyum3...
Tengah makan...tetiba mak aku kata bestnya kalau makan rebut2... ngan abang & kakak..
Abang tentu suka....!!!
Ala.....nanti abang balik KL ...buat la lagi....!!!
Rasa sedap sangat walaupun mak aku kata Sate Bodo2 jew....
I likeeeeeeeeeeeeeee....!!!!


SATE AYAM GORENG

2 keping besar dada ayam- potong dadu
20 lidi sate
1 cawan minyak

Bahan rempahh perap :
1sudu rempah serbuk ketumbar
1 sudu serbuk rempah sup
1 sudu serbuk kunyit
1serai - hiris & tumbuk halus
1 keping gula kelantan/gula melaka
sikit garam

Kuah Kacang:
RESIPI KUAH KACANG KAT SINI....!!

( sebab kuah kacang ni yang buat masa makan ngan nasi impit hari Ahad tu...heeee)

1. Perap ayam dengan bahan perap..
2. Panaskan  minyak & bila minyak panas...masukkan semua daging ayam yang dah perap.
3, Goreng agak2 5 minit hingga nampak ayam tu masak...bukan garing...sekadar masak..
4. Angkat & cucuk pada lidi sate...
5. Hidangkan dengan timun,bawang & kalau nasi impit baru la cukup geng...


BURGER UNTUK DINNER .....& CERITA LUNCH SEMALAM....

Burger Daging  dengan cheese ni semalam nyer dinner...
Satu mak aku nyer & satu untuk aku....
Ala beli daging burger beku & bun burger tu pun beli kat bakery di Hero Market...
Semalam petang mak aku masakkan daging burger tu .
Hmm....sedapnya rasa sebab dah lama x makan burger....
Daging..cheese...thousand island & black pepper sauce...
Jus Timun Jepun lagi.....
Hari Ahad dah buat dah  JUS TIMUN JEPUN ni....
Semalam mak aku beli lagi Timun Jepun ni & buat jus lagi...
Minum sambil makan burger...

Mak aku masak burger ni sebab mak aku kata malas nak masak nasi..
Sebabnya tengahari tu dah lunch kat luar...
Aku yang ajak mak aku lunch kat satu restoran ni yang agak baru jugak la...
Aku ajak mak aku lunch situ sebab dah petang pun..
Kalau petang panggil lunch lagi ke..
Hmmm...x kisah la...
Masa tu dah pukul 3.00 petang dah pun ...
Masuk dalam restoran tu memang kosong xde orang...
Aku ngan mak aku jew...
Kat situ memang self service...kena amik nasi sendiri..
Lepas dah amik nasi & order air kitorang duduk kat meje tepi kaunter lauk tu je sebab xde orang pun.

Masa tengah makan tu ramai pulak pelanggan baru datang...ada lebih dari 10 orang..!!
Tapi aku x kisah pun...sebab memang tu kan tempat makan...
Cuma ada 4 orang perempuan muda sudah amik nasi & lauk & duduk kat meja depan meja kitorang..
Dah la ketawa mengilai2....
Pastu selamba je salah sorang pompuan tu gi amik tuala yang kat atas susunan pinggan tempat orang amik nasi tu.....
Tuala tu atas susunan pinggan tu sah2 la untuk lap pinggan sebelum kita isikan nasi kan...
Tapi pompuan ni selamba amik tuala atas pinggan tu & bawa gi meja dia ...
Siap lapkan meja...lapkan kerusi sebelum duduk sebab ada kuah tumpah atas kerusi tu...
Memang la bagus...
Tapi pastu...dia boleh gi letak balik tuala tu atas susunan pinggan kat tempat amik nasi tu...

Aku pandang mak aku...
Mak aku pandang aku...
Kohajar betul..!!!!!
Pelanggan lain yang datang lepas tu ..yang x tau tuala tu dah diguna untuk lap meja & kerusi..terus guna tuala tu untuk lap pinggan & sendukkan nasi ...
Sakittttttttt jer hati aku tengok pompuan yang x bertanggungjawab tu...!!
Mak aku kata sepatutnya dia lap la dengan tisu @ minta tuala pada pekerja restoran tu...@ pun kalau dah nak juga lap ngan tuala tu...jangan la gi letak balik atas pinggan tempat orang amik nasi tu...!!!!
Eiiiii...terus rasa kembang tekak...
Pastu masa gi bayar kat kaunter,mak aku cakap kat pekerja tu apa yang pompuan tu dah buat & mak aku suruh pekerja tu amik tuala tu supaya pelanggan yang seterusnya ...yang x tau citer...x la lap pinggan dengan tuala yang dah lap meja & kerusi...
Nasib baik pekerja tu ok je bila diberitahu...
Tapiiiiiii.....
Masa lalu kat meja pompuan yang kohajar tu...
Eiiii....rasa nak je aku sound kat dia...
Eiiiii....eiiii....geram je aku tengok...

SAYUR BETIK DAUN SELASIH & PAIS IKAN KEMBUNG...



Sayur Betik Daun Selasih....
Lauk hari Ahad......
Sebenarnya mak aku kata ni baki betik yang buat SAYUR BETIK LEMAK PEDAS hari Selasa.
Hari tu hanya guna 1/2 je betik tu...mak aku kata masih elok dalam peti ais...


Tapi mak aku nyer lauk...
Selalunya kalau mak aku masak sayur ni,aku suka sangat hirup kuah dia...
Tapi sebab yang ni mak aku letak daun selasih,aku x suka...bau dia kuat sangat..!!!

Tapi mak aku kata sebab bau daun selasih tu la rasa lagi sedap...
Daun selassih yang seikat tu mak aku boleh buat ulam makan sampai habis...
Mak aku kata rasa dia sedap....
Hmmm...selera mak-mak memang camtu kot..heee
Walaupun aku x suka daun selasih tu tapi resipi mantain tulis juga...
Cuma kalau aku yang masak sayur ni nanti.....sah2 la aku akan skip daun selasih tu..


SAYUR BETIK DAUN SELASIH
1/2 betik mengkal - potong2
segenggam daun selasih
2 cawan air
1/2 sudu lada hitam serbuk
sikit garam

Bahan tumbuk:
sikit ikan bilis
1/2 bawang besar
2 bawang putih

1. Masuk bahan tumbuk  & semua bahan lain & masak sampai mendidih & betik lembut.


Ni plak Pais Ikan Kembung....
Juga lauk hari Ahad....
Mula pelik juga aku dengar nama Pais Ikan Kembung tu...
Bila tanya mak aku...
Mak aku kata pais tu maksudnya lauk2 yang dicampur rempahnya dan dibungkus dengan daun pisang & biasanya dipanggang.
Kata mak aku lagi kalau dulu2 nenek selalu masak lauk pais udang sawah & anak2 ikan yang tangkap di sawah padi...
Waaaaa...macam best jer...!!!

Mak aku kata hari Ahad ni hari untuk masak lauk2 kampung...
Hmmm...x kisah pun...
Sebab lauk ni aku suka....
Sorang sekor makan ngan mak aku...Tapi aku paling suka kelapa dia....
Pedas tapi sedap...
Bau daun pisang tu lagi feel...!!!!

PAIS IKAN KEMBUNG
2 ikan kembung
1 helai daun pisang

Bahan tumbuk:
10 cili padi
1 cili merah
1 kunyit segar
1/2 bawang besar
1 cawan kelapa parut putih
1sudu teh air asam jawa
sikit garam & gula

1. Ni bahan yang nak tumbuk untuk Pais Ikan Kembung...
Yang daun selasih tu sebenarnya untuk Sayur Betik...tapi dia tumpang inteprem jap...heee

2. Bahanyang dah siap tumbuk separuh diratakan atas daun pisang...
Daun pisang ni mak aku kata daun pisang frozen...bawa dari kampung sejak Raya Haji & mak aku frozenkan supaya tahan lama..
3. Susun ikan kembung atas  bahan tumbuk...


4. Ratakan sebahagian lagi bahan tumbuk....& bungkus kemas2...
    Kata mak aku kalau kat kampung cucukkan  hujung bungkusan tu  tu dengan lidi supaya kemas..
    Kat sini xde lidi..heee


5. Pastu pangganglah dalam pemanggang Vantage ni hingga ikan tu masak..
    Part ni mak aku kata ..dolu2 nenek kepitkan bungkusan pais tu & kepit pada semanggang...
    Semanggang....?
    Apa tu...?
    Mak aku kata semanggang tu dibuat daripada buluh kecik dan dibelah dua tetapi tidak putus.
    Bungkusan pais tu akan dikepit antara  belahan buluh tu dan dipanggang atas bara api...
Hmmmmm.....masa mak aku terangkan memang aku angguk...
Macam la aku faham...
Tapi jujurnya....jujurnya...
Aku langsung x leh bayangkan...
hehehehehe....jangan mare,,,!!!
 Ni plak minuman masa makan nasi dengan lauk Sayur Betik Daun Selasih & Pais Ikan Kembung...
Segelas Teh O Ais....
Aaaaaaa........segarnya...!!!!!
    




Sunday, 25 January 2015

JUS TIMUN JEPUN......

Jus Timun Jepun....
Pagi lagi mak aku dah buatkan jus ni..
Pagi la sangattttt....dah pukul 10 lebey dah pun...!!!!
Heeeee....
Tapi kenapa namanya Jus Timun Jepun..?
Kalau letak nama Jus Timun  je x leh ke...?


Haaaaa....
Namanya Jus Timun Jepun sebab mak aku kata guna Timun Jepun yang hijau ni...
Bukan timun hijau muda tu...
Lupa nak amik gambar Timun Jepun ni masa belum buat jus...
Dah tinggal sebiji x cantik la plak nak amik gambar....

Takpe2...kita Google...
Haaa....ada pun timun nyer...!!!!!
Mak aku kata mak aku buat Jus Timun Jepun ni sebab  mak aku tengah sakit kepala...
So ,minum Jus Timun Hijau ni untuk sejukkan badan..

Timun Jepun ni pun beli kat Hero semalam masa beli barang dapur...
Kata mak aku timun ni kadang2 harganya mahal...kadang2 harganya murah..
Yang ni semalam mak aku kta harganya murah....
Kat pack tu ada tulis 1 kg = 1.29 jew....
Memang murah doh..
Sebab baru minggu lepas mak aku kata harganya RM.4.99....hmm senang cakap 5 hengget la...!!!
Semalam mak  aku beli 3 batang  biji timun ni hanya 90 sen je...!!!!
Asalnya mak aku nak beli 5 biji tapi....
Cam biasa la ...aku buangkan separuh...
Sebab mak aku kalau time membeli ni tamak skit...heeee!!!
Cam biasa la ayat aku..." tak bail membazirrrr...!!!"

Gelas besar tu untuk mak aku...
Gelas kecik tu untuk aku...
Sedap doh...!!!!
Rasa macam Jus Tembikai.....
Cuma warna je hijau.....
Nyesal pulak aku x kasi mak aku beli banyak...
Kalau tidak...dapat la buat lagi Jus Timun Jepun ni..
Huhuhuhu....


JUS TIMUN JEPUN.
2 batang timun Jepun
2 sudu gula
1 gelas air
air batu kiub secukupnya

1. Kupas kulit timun Jepun supaya tidak terasa hampas.
2. Potong kiub & blend bersama air, gula & kiub ais...memang bunyi bising tau sebab ada kiub ais
3. Blend hingga halus & tuang dalam gelas..
Arghhhhhh.......sejukkkkk....segar......sedap.....!!!!

*** Pesan mak aku...buang kulit timun supaya warna jus cantik hijau muda & xde bintik2 hijau pekat  sebab jus ni x perlu tapis..Kalau x buang kulit nampak x berapa cantik & masa minum rasa berhampas ...Tapi kalau timun organik, elok blend  bersama kulit sebab kulitnya kayya dengan fiber...
Lagi satu..guna kiub ais yang kecik2 supaya blender x rosak...

Sebagai anak yang baik.....
Aku kena ia kan ajer....
Hahahahahaa....!!!!!