Wednesday, 29 January 2014

BEKAL HARI SELASA & RABU

 Bekal semalam...bekal hari Selasa....
Karipap Dalam Sangkar tu...Mak aku buat hari Ahad.....Pastu frozenkan.....Pagi Selasa hanya goreng je....
 Yang dalam tuppeware biru tu je aku bawa bekal....Yang  lagi 2 bekas ni ....1 bekas kakak bawa bekal untuk makan dalam kereta sebab kakak ada kelas belajar memandu hari Selasa tu...
 Lagi 1 bekas tu nak bagi cikgu Normila...Kan hari Sabtu tu cikgu Normila dah bagi Puding Koktel Kuah yang sedap....kakak la makan banyak puding tu..huhuhu
3 cawan yang warna hitam,orange & biru tu bukan ada air teh pun...Cawan tu dalam kotak lagi...Yang tu mak aku dapat free gift masa gi service kereta ngan abang hari tu...cantik..aku nak yang warna biru terqoise...
  
Hari ni nyer bekal..Hari Rabu....Bawa nugget jew pun.....
Macam biasa...Dalam tupperware tu untuk bekal..dalam piring tu untuk sarapan....
Opps..jangan lupa...bawa juga sos cili...Hmmmm..sos cili ni masa abang beli KFC tu...Guna cili sos yang kat rumah...yang dalam pek kecik-kecik ni simpan supaya kalau bawa bekal senang ....heeee
Hmmm minggu ni 3 hari jew sekolah..
.Isnin..Selasa & Rabu jew...
Khamis & Jumaat cuti Chinese New Year....
Sabtu & Ahad memang la cuti...
Isnin pun cuti lagi...
Sebab ganti hari Ahad tu 1 February...
Kan Hari Wilayah...
Huh...5 hari cuti beb...!!!
 Tapi ingat boleh goyang kaki kew...
Berlori2 cikgu bagi homework tau...
Math sahaja Cikgu Puspa bagi 100 soalan...!!!!!!
Diulangi...
100 soalan wokey....
bukan 10 soalan...
Sains lagi.....
BM lagi....
English lagiiiiiiiiii....
 Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... !!!!!!!!!!!!!

Tuesday, 28 January 2014

BEKAL HARI ISNIN- HOMEMADE CHEESE BALL

 Hari Isnin bawa bekal cheese ball....sedap sangat...sebab mak akuj yang buat..!!! hehehehe
 Sebenarnya aku dah banyak kali minta kat mak aku nak beli KFC cheese ball....tapi mak aku buat derk jew...Sampai la minggu lepas masa abang nak belanja KFC tu aku cakap ngan abang aku nak KFC Cheese ball...

Tapi abang kata KFC Cheese ball dah x jual lg dah..kempunan aku...
Tapi abang kata sebenarnya xsedap pun sebab abang dh pernah makan.Abang kata muak & cheese dia keras bila dh sejuk....Ala,abang tu saja nak pujuk aku la tu...Aku dah bayangkan mesti sedap sebab aku suka cheese
Amik kau....!!!! haa melecur lidah makan cheese yang panas meleleh dalam mulut....hehehe..memang melecur lidah aku...tapi bukan masa makan bekal...Tapi melecur makan cheese ball ni masa mak aku buat panas-panas hari Ahad


 Sebenarnya mak aku buat cheese ball ni hari Ahad...Goreng separuh..separuh lagi mak aku frozenkan untuk aku bawa bekal hari Isnin.

Yang best tu sebab kakak xnak..Dia kan x suka cheese...Yesss!!!! dapat aku makan puas-puas...sedap sangat...sangat...sangat.....!!!
Mak aku cakap dia main belasah je buat......
Tapi aku ada amik gambar masa mak aku buat...Aku tolong sekali tau..hehehe

HOMEMADE CHEESE BALL..belasah cara mak aku..

1. Lima biji kentang rebus sampai empuk..buang kulit .Mak aku rebus 6 biji tapi sebiji dah kena makan..hee

2. Lenyek kentang dengan garfu
3. Capur serbuk lada hitan dengan sikit garam.Lenyek lagi..Tambah 1 cawan tepung gandum...Lenyek lagi
4. Buat bulat-bulat supaya boleh tau berapa ketul boleh dapat..boleh la adjust cheese nanti..heee
5. Mak aku guna slices cheese perisa ceddar.Mak aku kata perisa cheddar rasanya lagi lemak & masin.
6. Mak aku terangkan  lagi..dia susun 5 keping cheese..supaya tebal & nanti potong jadi 4 segi.
7. Pastu potong 5x5 = 25  bentuk kiub..Boleh la isi untuk 25 ketul...
8. Pastu isi kan dalam kentang bulat-bulat tadi....Buat macam tu hingga siap semuanya..Macam buat buah melaka la...Aku pernah isikan gula melaka dalam tepung masa mak aku buat buah melaka bulan puasa tau..heee
9. Celup dalam telur yang dah dipukul..
10. Golek dalam sebuk roti..macam golek buah melaka dalam kelapa pulak...heee
11. Buat sampai habis...Kalau nak frozen mak aku pesan xyah goreng sebab nanti cheese dia cair..Mak aku simpan 12 biji dalam tupperware & frozenkan untuk bekal hari Isnin
12. Goreng dalam minyak sampai  nampak garing..Pastu letak atas tisu tebal....mak aku kta tu namanya  kitchen towel....Ooooooooo

13. Memang meleleh la cheese dia...hahhuhhahhuh...panassss..hehehe

14. Mak aku kata nak bagi nampak vogue....cucuk lidi cungkil gigi...lepas makan boleh cungkil gigi..hahahaaha

***** Mak aku kata kalau guna mozarella cheese yang buat pizza tu memang bertali-tali la masa panas..tapi bila sejuk cheese tu akan keras macam atas pizza yang dah sejuk tu..Bila guna cheddar cheese rasa dia lagi lemak & bila sejuk cheese dia x keras...cuma dia tetap cair....

Memang betul la sebab masa aku bawa bekal cheese tu tetap melelh ..cuma x la cair sangat macam masa panas-panas...
Shasya..Najwa...Asniza,Maisarah..Umi Amirah..semua makan bekal aku sorang seketul & dorang cakap lagi sedap dari yang KFC nyer sebab lembut & cheese dia lagi sedap....Aku x cakap aaa...sebab aku x makan pun yang KFC tu...Ini kawan aku yang cakap.....hehehe










Monday, 27 January 2014

DAPAT HADIAH BIRTHDAY LAGIIIIIII...!!!!!

Walaupun  birthday aku dah 3 hari berlalu.....Birthday aku hari Jumaat...tapi hari Isnin masih dapat lagi hadiah.....

Ni campur-campur hadiah dari kawan-kawan .....Yang dapat hari Isnin....shawl 2 helai.....
Shawl yang warna hitam merah tu....Aishah Balqis kasi...Aishah tu darjah 4...anak Cikgu Norimah ..Ala cikgu Norimah Guru Pengawas tu....
Lagi 1 shawl warna krim bunganya coklat....brand Lasqas ni......Hadiah dari Ariff....
Ariff tu bekas Ketua Murid sekolah aku..Sekarang Ariff dah form 1....

 
 Ariff memang rapat ngan aku masa tahun lepas...Walaupun dia Ketua Pengawas tapi dia x sombong..Lagipun kalau ada camping dengan Pusat koko selalunya cikgu hantar aku ngan Ariff....

Yang kelakar tu....Ariff siap tulis "DRPD:- ARIF  YG ENCEM & FAMILY"...hahaha...semua kawan-kawan yang tengok hadiah tu ketawa...Arif siap datang sekolah lagi...tapi bukan datang semata-mata nak hantar hadiah ni..Sebenarnya Ariff ni juga anak cikgu Norimah,cikgu pengawas sekolah aku...Ariff kata dia dapat offer MRSM..bulan February ni daftar...Waaaaa...bestnya dia.....
Bila cakap ngan mak aku.. Mak aku kata...tanyalah macamana dia study...
Harap2 aku juga akan dapat ikut jejak Ariff untuk dapat 5A dalam UPSR nanti & dapat sambung belajar kat MRSM.....Apapun TQ Ariff sebab ingat harijadi aku & TQ bagi aku shawl tu...
Hmm mak aku kata lepas ni dapat la aku tukar2 shawl..x la pakai tudung hitam je...heeeee
Coklat Cadbury tu plak dari Maisarah...Hmm balck forest lagi...peberet aku tu....TQ Maisarah.....
Suka sangat sebab ramai kawan yangn ingat kat aku...
TQ Umi Amirah...Shasya....Maisarah..Aishah....Ariff .... Cikgu Normila.....Cikgu Norimah.....Achik....
Yang x bagi hadiahpun tq tau mendoakan yang baik-baik untuk aku...
Mak aku kata ramai orang ingat kat aku mungkin kerana aku anak yang baik...heeeeee...:-) feeling perasaaaannnnnnn.....heeeee



Sunday, 26 January 2014

KARIPAP KENTANG - DALAM SANGKAR...?

Hari ni Ahad...x gi mana-mana pun...Langsung x kuar rumah....Kakak je kuar buang sampah & beli surat khabar kat kedai mamak tu....mak aku suruh aku ikut kakak gi kedai..tapi aku malas nak kuar..Balik dari Motivasi Thn 6 semalam sampai hari ni x kuar...
Kalau dah duduk rumah je..mesti makan jew....Mak aku macam tau je aku tengah lapar.....
Ni la makanan dan minuman petang tadi...Mak aku kata KARIPAP KENTANG.....& AIR TEH O....
Tapi aku perasan dah dua kali mak aku buat karipap  macam jaring ni....

 
 Ni karipap jaring yang aku cakap tu....Cuma,yang mak aku buat 2 minggu lepas intinya tuna ngan mayonis......

 Yang petang ni punya nampak macam KARIPAP KENTANG DALAM SANGKAR....hari tu dalam jaring..hari dalam sangkar...nanti nak suruh mak aku buat karipap dalam beg la pulak...hahahaha

Tadi petang ,masa aku tengah layan internet...memang tau mak aku tengah masak sesuatu kat dapur..
Aku tau sebab sebelum tu aku nampak mak aku tidur..Pastu bila azan asar nampak mak aku bangun......
Alaa.... bila bangun tidur mesti mak aku pun lapar juga kan..hehehehe.....
Dengar bunyi tung-tang-tung -tang kat dapur tapi aku x amik pot pun apa yang mak aku masak...
Malas nak nyibok...mungkin mak aku tengah buat cekodok ke..apa ke....
Tapi bila lama sangat...xde apa2 makanan pun yang keluar ..termasuk mak aku sekali x kuar-kuar pun...aku jenguk la kat dapur..Ala..umah aku bukan besar pun..dapur belakang kabinet je..tapi memang la xnampak....hehehehe


Bila aku jenguk je...nampak la ni...Rupanya mak aku tengah buat karipap ni...patut la lama sangat...
Tapi sebab masa aku tengok..mak aku dah siap buat...tinggal nak goreng je...x dapat la aku amik gambar cara mak aku buat sangkar karipap tu....huhuhuhu..macam la aku nak buat...heee

Nampak banyak.....dah boleh agak la...Mak aku kalau buat karipap mesti banyak-banyak sebab nak frozenkan....Syyyyy...nampak semua jalur-jalur sangkar karipap tu semua serong-serong kan...kecuali ada satu yang  garis dia melintang...haaa nanti aku tunjuk yang dah masak...


Semua karipap lain nampak macam sangkar....kecuali yang satu tadi tu ..
Kecuali yang ni.....Mak aku kata dia sengaja buat macam ni sebab nek tengok bila goreng cantik ke x....
Mak aku tanya aku...nampak rupa karipap ni macam apa....Mak aku kata rupa dia macam "Kuih Celorot" yang beli masa kat Kuching hari tu...

 
 Bila tengok balik kuih celorot tu...hmmmm..ada la sikit sama kat garis-garis tu....
Tapi aku nampak karipap ni macam lobster je....xpun macam udang mentadak yang pernah mak aku masak tahun lepas


 
Betul kan..? Aku memang nampak macam
udang mentadak la...hujung dia pun macam ekor udang tu...cuma xde kepala je...

Apa pun mak aku kata tepung & inti karipap tu sama je macam KARIPAP KENTANG  hari tu...akupun mengopy & mengepaste je la dari entry hari tu...

 KARIPAP INTI KENTANG BODO2
1/2 kg tepung gandum
2 sudu butter
sikit garam
1/2 cawan minyak
air
garam

INTI KENTANG
 10 biji kentang
1 labu bawang besar- cincang
1pokok daun sup-cincang
1 kiub ayam-hancurkan
garam & sikit minyak

 Buat Inti Dulu:
1. Rebus kentang sampai empuk  tanpa buang kulit..Rebus dalam rice cooker je.
2. Kopek kulit kentang & potong dadu .
3. Panas sikit minyak dalam kuali & tumis bawang besar cincang.
4. Masukkan  kiub ayam & sikit garam &  sikit je air bagi kiub & garam hancur.
5. Masuk kentang & daun sup.Gaul rata.Angkat & biar sejuk
 Ni la Inti Kentang Bodo2 tuh....langsung x pedas tapi cukup sedap bagi aku & kakak..


BUAT KULIT KARIPAP
1. panaskan minyak & butter.tuang dlam tepung yang dicampur garam
2. gaul rata & uli dengan sikit air sampai boleh bentuk.
3. Bulat-bulatkan agak2 saiz untuk sebiji karipap.
4. Gelek bebola tu sampai agak nipis.
5. Isi inti & kelim tepi..
 Buat sampai habis & goreng dalam minyak banyak dengan api sederhana 
** Goreng separuh masak & frozenkan untuk guna bila2 masa.








**** Sebab x tengok mak aku buat karipap sangkar tu... xleh la nak tunjuk cara buat...Hmmm..nampaknya lain kali kalau buat karipap ni lagi...kena pesan kat mak aku supaya aku boleh amik gambar cara buat dia....

Saturday, 25 January 2014

SIPUT SUDU = MUSSELS BAKED WITH CHEESE......YUMMY...!!!!!

Mak aku kata menu omputeh hari ni...
Petang tadi makan ni...Mussels Baked With Cheese...Macam yang Syanie masak dalam Master Chef....Waaa..rasa macam dalam master Chef la kejap......
Sebenarnya balik dari Motivasi tadi...mak aku singgah Hero beli barang dapur...masa kat tempat ikan-ikan tu..mak aku ada beli benda ni....Aku ingat tiram...oyster tu...
Tapi mak aku kata ni bukan tiram tapi adik beradik tiram jugak la..Mak aku kata ni nama dia "KUPANG"..
Hah,nama macam duit la....sekupang..dua kupang..tiga kupang...hehehe
Mak aku kata nenek x panggil kupang tapi nenek panggil "SIPUT SUDU" Mak aku kata kalau kat kampung memang mak akupun panggil ni siput sudu..Cuma kat KL ni je panggil kupang sebab dah tulis camtu...


Bila kopek kulit dia memang macam sudu la..boleh buat cedok kuah ni..heee
Mak aku kata selalunya dulu-dulu nenek akan masak rebus dengan serai je...ataupun rebus ambil isi & goreng kunyit....
Tapi hari ni mak aku kata dia nak baked dengan cheese macam Syanie masak dalam Master chef tu...Mak aku kopekkan kulit cengkerang dia & biar dia nampak isi mussels  tu...
Aku tengok isi mussels tu ada yang oranges...ada juga yang warna krim je...Bila tanya mak aku kenapa macam tu..mak aku kata dia pun  xtau...Mungkin yang orange tu jantan & yang krim tu betina kot...Tapi mak aku kata dia hanya agak je...kalau tanya nelayan mungkin dorang tau...
Mak aku susun dalam loyang yang buat bakar kuih tu je...






 Pastu kakak tolong letak sikit garam....sikit serbuk cili & koyak-koyakkan cheesedale & letak atas isi mussels tu...Pastu masuk dalam oven....

Hmmmmm...masa masuk dalm oven tu yang paling buat aku x sabar....Bau dia masa sedang dibakar tu....pergh...rasa memang xsabar sangat...
Resipi ni mak aku kata dia belasah je...
 MUSSELS BAKED WITH CHEESE...
2 dozen mussels
4 keping cheesedale
sikit garam+ lada sulah
Serbuk cili

1. Cuci & kopek mussels & tinggalkan kulitnya sebelah sahaja.
2. Tabur sikit garam+lada sulah & koyak-koyakkan cheesedale letak atas isi mussels.
3. Bakar sampai cheese cair & nampak keluar jus mussels
4.Angkat..makan la..Mak aku kata kalau guna serbuk paprika lagi sedap tp sebab xde,mak aku guna je serbuk cili...Lemon pun xde..so xyah la nak perah lemon bagai..makan je camtu..pun bagi aku dah cukup sedap...



Bila nampak mak aku buka oven ...waaa...lagi la bau dia....buat aku x sabar nak makan.....
Kakak plak langsung xnak rasa sebab dia x suka cheese.....
Yessss...!!!!!!! lagi aku suka..dapat la makan x yah rebut-rebut...
Aku ngan mak aku je makan sampai habis...Memang sedap sangat..Rasa jus dia dengan cheese meleleh & sikit pedas...hmmmm memeang sedap lah...
Pastu mak aku buat teh hijau..Mak aku suruh aku minum sikit teh hijau tu..Kata mak aku lepas makan seafood minum teh hijau untuk kurangkan kolestrol...hmmmm...ye ke.? Mmmm minum je la..nanti mak kau bising...
Bila kira kulit dia macam dah bahagi-bahagi plak..Mak aku makan 12....akupun makan 12...Semuanya ada 24 ekor mussels yang kitaorang habiskan...Brrrrrpppp...!!!!!!!