Wednesday, 30 November 2016

KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE

Klebang Original Coconut Shake..
Mmm...yang jadi viral tu...


 Akhirnya dapat juga hari ini...


Setelah gigih mencari...
Beratur dengan sabar..


Dapat la sorang 1 cup..
Aku mak aku & kakak...
Huh...
Minum dululahhhhh.....

Tuesday, 29 November 2016

HANYA GAMBAR...







SOTO MADURA..X JEMU-JEMU

Acikkkk....
Kami makan Sot Madura lagiiiii
Hehehe....
Acik selalu cakap kitorang ni senonim dengan Soto Madura & Salmon..
Hahaha...ada ke Achik boleh samakan kitorang dengan Soto Madura & Ikan Salmon...
Hihihihi...
Bestnyer kalau dapat duduk kat Norway..
Dapat makan Salmon fresh puas-puas..
Alaaa...x duduk Indon pun selalu dapat makan Soto Madura ..
Mmm...ada kaitan ker...



Soto Madura memang favourite semua orang dalam rumah ni...
Aku..mak aku..kakak & abang..
Mmm...tapi abang x cuti lagi..
Makan bertiga jer..
Huhuhu...xselera sangat aku nak makan..
Hanya 4 mangkuk jer..
Hew..hew..hew...


Ni mak aku masak kelmarin...
Hari Ahad...
Awal-awal lagi nampak mak aku dok rebus ketupat adabi..
Camaner aku tau..?
Heee...xkan la x tau kalau rebus ketupat adabi tu kan...satu kampung boleh bau harumnya..!!
Untuk sarapan mak aku buat apple pie tu..
Hihihi...omputih makan pie wat dessert or tea time...
Kitorang wat sarapan..
Heeee...
Tapi hanya aku ngan mak aku yang makan..
Kakak x suka..
Sebab tu mak aku masak lunch awal..
Haaa...lunch Soto Madura yang owesome ni..

Makanya dari lunch...tea...dinner memang ulang makan Soto Madura ni..
Tu yang sampai 4  mangkuk aku makan..
Berpuluh kali mak aku masak pun ...
X pernah jemu-jemu
Camaner nak link entri Soto Madura sebelum ni ni...
Argh....
Update dengan h/phone susah juga nih...
Dah la line kat sini lembab macam siput khinzir..
Huhuhu

Sunday, 27 November 2016

DAGING KAMBING GORENG KUNYIT


Daging Kambing Goreng Kunyit..
Lauk semalam...
Sedapppp...

Sebab sedap ..
Kakak yang x makan kambing..
Dah makan kambing...
Hihihi..

Pasni dah kena rebut ngan kakak la pulak..
Dolu kakak x makan kambing ok lah
Sekarang dah makan tu...kena rebut lah..hahaha

DAGING KAMBING GORENG KUNYIT
2 lamb slice
1sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh lada hitam tumbuk
1 sudu teh tepung gandum
1 bawang besar
10 cili padi
1 pokok daun sup
2 sudu besar minyak

1. Cuci daging kambing & potong kiub
2. Gauk daging kambing bersama garam,kunyit,lada hitam &tepung gandum 
3. Panaskan minyak & tumis daging hinggan nampak berkaramel
4. Tambah 2 sudu air & masak hingga daging lembut
5. Tambah bawang hiris,cili padi & daun sup

APPLE PIE GORENG

Apple Pie lagi...
Baru minggu lepas kot mak aku buat..
Tapi minggu lepas

APPLE PIE GUNA ROTI GARDENIA...

Hari ni mak aku buat lagi...
Boh nama lain la plak.
Walaupun bendanya sama jer..
Hihihi..
Hai..siapa lah yang kreatif cipta resipi sedap ni...
Ish..kalau kita ganti apple tu ngan nanas ke..pisang ke...jambu batu ke...keledek ke...
Ish..macam best plak..
Nanti nak ajak mak aku try lah..



Hujan lebat selebatnya...
Perut asyik lapar...
Mak aku cakap dolu-dolu zaman mak aku masih sekolah...kat kampung
Kalau hujan-hujan macam ni..
Cabut ubi kayu..rebus cicah kelapa.
Tapi bukan senang ..
Mak aku cakap masa tu guna dapur kayu..
Kalau kayu api basah ,api susah nak menyala..
Air telaga pula keroh kalau hujan..
mmmm...I can't imagine la...
Nasib baik aku x lalu zaman tu..
Hahaha...

Hujan-hujan...sejuk...
Dapat makan apple pie yang baru digoreng..
Minum teh 0 panas...
Huh...layannnnnn


Banyak mak aku buat..
Goreng separuh jer...
Separuh lagi simpan dalam peti ais..
Boleh goreng bila-bila nak makan..

APPLE PIE GORENG
Bahan inti:
4-5 biji apple hijau
1Sudu besar butter
1 sudu teh serbuk kayu manis
(kalau xde serbuk.. guna 1 batang )
Secubit garam
2 sudu gula perang
1 sudu tepung gandum

Bahan lain:
10 keping roti
Minyak untuk goreng

Gam Tepung:
2 sudu tepung gandum +sikit air
(Boleh jer gantikan dengan putih telur)

1. Basuh apple
2. Kupas kulit apple & belah 6 buang bahagian keras dalamnya & potong dadu
3. Dalam pan campurkan apple,butter,gula,garam,kayu manis
4. Masak hingga gula larut & mendidih hingga apple lembut
5. Taburkan tepung & kacau rata
6.Sejukkan pada suhu bilik

Cara Buat
1. Stimkan roti lebih kurang 2minit
2. Gelekkan ketika masih panas supaya nipis & tidak terlalu menyerap minyak bila digoreng nanti
3. Isikan 1 sudu inti
4. Sapu gam tepung @ putih telur untuk lekatkan roti
5. Lipat & potong tepinya supaya kemas
6.Buat hingga selesai..

 Goreng hingga garing...


Sedap makan masa panas..
Lagi best sebab kakak x suka..
Kakak x suka sebab ada rasa kayu manis
Dolu-dolu kalau makan kat McD mak aku selalu order apple pie...
Aku berebut ngan mak aku jer..
Abang lebih minat makan burger & fries
Kakak kata x kena ngan selera dia
So..so..
Aku boleh makan banyak-banyak..
Hahaha..

Saturday, 26 November 2016

APAM SOLO?

Apam Solo...
Solo..?
Tapi tu ada 5..
Kalau solo...tu kan maksudnya satu..tunggal..bujang..belum berpunya
Mmm..mak aku kata Solo tu nama tempat kat Indon..
Nama sungai...
Mmm..entah lah..


Cantik la Apam Solo..
Warna pink..hijau
Pink is my favourite colour...
Tengok kat Google..
Kt FB ....
Kt IG...
Memang itu warna kuih ni..
Cantik...

 Sebenarnya Apam Solo ni bukan mak aku buat..
Ni mak aku beli..
Order..
Mak aku kata order kat Miss Mastura..
Miss Mastura yang selalu suply buah belimbing buluh tu..
Tapi kata mak aku lagi bukan juga Miss Mastura yang buat..
Miss Mastura just tolong order dari kawan dia..


 Specialnya Apan Solo ni bukan sebab cantik sahaja..
Tetapi sebab ada inti..
Inti Kacang Merah...
Mmm...sebab inti kacang merah la aku x minat tu...
Huhuhuhu...
Aku x minat kacang merah..
Tapi mam aku janji nanti mak aku nak buatkan untuk aku guna inti kelapa...
Yesss....!!!
Tapi bila...?
Mmmm...mak aku kata tunggu mud mak aku rajin...
Mmmmmmm......lambat lagi lar tu...
Huhuhuhu


 Mak aku ngan kakak jer suka Apam Solo ni...
Banyak mak aku beli..
1 kotak...
1 kotak tu ada 25 biji...
3hari 3malam tengok mak aku dok makan kuih tu..
Tengok mak aku simpan dalam peti ais..
Bila nak makan aku tengok mak aku panaskan atas nasi yang baru kering...
Kata ma aku kuih tu akan lembut semula..
Mmmmm....
Tapi aku nak yang inti kelapa..
Nak jugak..!
Nak jugak...!
Huhuhuhu

PENGAT KELEDEK

Pengat Keledek...
Untuk minum petang tadi...
Waktu hujan tengah lebat giler..
Guruh berdentum..
Kilat menyabung...
Eh,guruh dulu ke kilat yang dulu...
Heee..
Belajar Sains kan...
Guruh dan kilat bergerak serentak..
Tapi kenapa nampak kilat dulu?
Sebab cahaya bergerak lebih cepat dari bunyi...
Kilat kan cahaya...cepatlah..
Guruh kan bunyi...lambat dari cahaya...

Semangkuk Pengat Keledek..
Memang layan ar sebab cuaca hujan & sejukkk
Secangkir Teh O Panas..
Heee...sajer nak guna perkataan cangkir..
Sebab perkataan tu pernah buat aku hilang 2 markah dalam BM...
Soalan suruh cari senonim untuk cangkir..
Aku belasah jawab teko..
Mana aku tau..
Soalannya secangkir teh..
Aku tukar la seteko teh..
Haaa...memang hilang la 2 markah..
Rupanya cangkir tu cawan...
Mmm...ingat sampai la ni lar...


Yang pink tu nak panggil teko ker jug...?
Mm...mak aku cakap dua2 pun boleh..
Kalau isi minuman panas...namanya jadi teko..
Kalau isi minuman sejuk...dia jadi jug..
Hahaha...amfibia la tu..
Hihihi...

Walaupun nampak low class..
Tapi mak aku sayang tu..
Specialnya teko/jug tu sebab kalau isi minuman panas...
Minuman tu akan tetap panas beberapa jam..
Dengan syarat tutup ketat..
Mak aku cakap ni kira macam termos la
Kalau kat runah nenek saiz dia lagi besar..
Kalau ada orang datang...bancuh penuh letak kat meja luar..
So,sesapa datang terus sambung minum..
Air Teh O tetap panas
Yang kat umah ni..Achik yang belikan..

Keledek Oren..
Aku suka..
Kalau nenek..suka keledek purple..
Mak aku plak suka keledek kuning..Keledek Jepun..
Pengat ni mak aku guna keledeh favourite aku..
Keledek Oren..

PENGAT KELEDEK
2 ketul keledek oren
2 sudu besar sagu biji-rendam
4 cawan air
1 kotak kecil santan
1 helai daun pandan-simpul
1/2 sudu teh garam
2 keping gula nissey(gula melaka)

1.Kupas keledek & potong kiub
2. Rebus bersama 4 cawan air hingga empuk..
3. Tambahkan sagu biar mendidih hingga sagu jernih.
4. Tambah santan pekat ,pandan.garam & gula nissey..
5. Biar mendidih sekejap hingga gulanya larut.
6. Tutup api.
7.Biar sejuk supaya kuah lebih pekat & rasanya lebih sedap

MEE POK LAN

Mee Pok Lan..
Pok Lan masak ke?
Mana ada....
Ni mak aku yang masak...
Habis tu Pok Lan tu sapa?
Oooo....tu...nama mee kuning tu
Kat paket tu tulis Mee Pok Lan..
Aku bukan kenal pun..
Heeeee....

Pagi ni sarapan Mee goreng & Teh O..
Mak aku yang masak...
Kat umah aku dah lama x bli mee kuning
Sebab selalunya nak makan Mee Goreng ke..
Mee Kari ke...Mee Sup ke..
Mak aku hanya guna spaghetti..
Lagipun aku memang x suka mee kuning sebab rasa pedar kapur..


Tapi yang ni mak aku cakap Mak Ismail yang bagi mee kuning ni..
Dah banyak kali juga mak Ismail bagi Mee Kuning brand Pok Lan & Mee Kuning brand Ibu Halimah..
Mak Ismail tu memang cerewet  ...ops bukan cerewet tapi prihatin pasal makanan..
So..mak aku kata..kalau mak dia yang cerewet pasal makanan tu pun suka mee  Pok Lan tu..
Mmmm...maknanya mee tu bagus la tu..
Ooooo...camtu yer
Heee..
Tapi mak Ismail tu selalu bagi macam2 kat kitorang...
Bukan takat mee kuning...
Kalau nak tulis x cukup entri ni..
Hihihi..
Tapi memang betul mak dia bagi macam-macam..
Mak Zamir pun sama..selalu kirim makanan kat aku..
Alhamdulillah...semoga Allah mempermurahkan lagi rezeki untuk kita semua.i


So...pagi tadi makan lah Mee Pok Lan..
Heee..me goreng jer pun...
Mak aku cakap guna apa yang ada dalam peti ais jer..
Sebab malas nak gi kedai...
Ayat tu macam nak suruh aku gi kedai jer..
Tapi aku pun malassss juga...
Hihihi...

MEE GORENG ..mak aku
1pack mee kuning- basuh & tapis
1 cawan kobis potong
2 pokok daun sup
1 keping dada ayam-kiub +sikit garam
4 sudu minyak
4 sudu sambal tumis frozen
1 sudu sos tiram
3 sudu kicap manis

1. Panas minyak & tumis ayam
2. Masukkan sambal tumis & kacau hingga naik minyak
3. Masukkan mee & sikit air.
4. Masak hingga mee lembut
5. Tambah sos tiram..kicap & kobis
6. Sesuaikan rasa & tutup api.
7.Masukkan dau

Friday, 25 November 2016

MEATBALL WITH HOMEMADE GRAVY BY KAKAK

Meatball with gravy & whipped potato..
For dinner
Cooked by kakak...


Aroiii ching-ching...
Heee tetiba plak terkeluar bahasa Thai
Meatball tu readymade
Mak aku beli dah lama nak buat bakso..
Tapi kakak nak makan meatball dengan gravy..
Masa mak aku balik..
Terus kakak suruh mak aku gi mandi..
Rehattt....
Nanti dah siap masak...
Kakak akan panggil makan...
Haaaaa...tu hari mood kakak terlebih rajin kot
Hihihi...
Tapi...kakak nyer peel..kalau dia masak jangan sesekali nk komplen pasal masakan dia...
Mesti kena cakap sedap
Kalau masin ke..tawar ke...
Makan jer ...
Mmmmm...agaknya kakak ni banyak makan pasta kot..
Tu sebab dah terikut macam orang Italy...
Hahahaha...

Kakak yang masak untuk dinner 2 hari lepas
Tapi...
Tapi..
Air Oren tu aku buat tau..
Hehehe...
Kakak cakap dia nak buat gravy untuk meatball..
Pastu nak buat whipped potato...
Sebab tu kakak suruh aku buatkan air oren...
Kakak dah cakap ngan mak aku jangan kacau kat dapur...
Hihihihi....
Sebab kakak tu kalau dia masak dia xnak orang lain kacau..
Aku pun kakak panggil suruh buatkan air oren tu masa dia dah siap masak...


 Gravy on the making. .
Aku cuma boleh tengok...
Tapi jangan kacau..
Hihihi
Tengok kakak tumis bawang...
Campur tepung...
Tambah susu...kiub daging...
Black pepper...
Mmmm....apa lagi ntah....
Tapi sedapp arrr

Whipped potato ...
Ready to serve...
Pun aku boleh tengok jer...
Kakak yang siapkan...
Aku tengok kakak rebus kentang..
Lenyek kentang campur susu cair...butter & black pepper...
Pastu amik scoop ais krim cedok supaya bulat
Aku curi cedok sikit...rasa...mmm...sedapppp

Thursday, 24 November 2016

NASI GORENG SAMBAL BELACAN

Nasi Goreng Sambal Belacan..
Mak aku kata namanya begitu sebab guna sambal belacan...
Kata mak aku ni makanan recycle
Tapi bukan makanan yang dah buang...
Makanan elok lah..
Tapi bila nama recycle macam x best kan
Ok lah...
Makanan modified la...sedap sikit..
Hehehe...

Asalnya hari tu mak aku suruh aku beli Nasi Kukus Ayam Dara
Nasi Kukus yang lauk ayam goreng rempah..ada acar & sambal belacan
So sambal belacan tu dia bungkus asing
Ada la lebey banayak
Agaknya masa aku beli tu ,dorang dah nak tutup kedai
So dia bagi extra sambal belacan
Malam tu mak aku masak nasi & buat Nasi Goreng sambal Belacan ni..


Letak juga ikan masin & sayur kailan....
Berpeluh makan memalam...
Sedapppp

NASI GORENG SAMBAL BELACAN
2 mangkuk nasi
sikit garam
2 pokok sayur kailan- potong asingkan batang & daun
2 ekor ikan kembung masin
4 sudu minyak
2 ulas bawang putih
4 sudu sambal belacan

1. Panaskan minyak & goreng ikan kering
2. Tumiskan bawang putih & sambal belacan & batang kailan
3. Tuangkan nasi & gaul hingga rata.
4. Masukkan daun kailan & perisakan dengan sikit garam
5. Siap


SAMBAL TERUNG IKAN GORENG

Sambal Terung Ikan Goreng...
Lauk hari Selasa..
Lunch bukan..
Dinner pun bukan...
Haaaa
Sebab makan nasi waktu petang..
Dah nk malam la...

Haaa...baru terangg sikit...
Tadi tu gambar kat dapur...
Memang gelap sikit...


Ingatkan kakak masak..
Masa balik tengok kakak tengah tido..
Bila bangun kakak cakap tadi dia pergi interview...
Dari pagi...petang balik terus tido..
X masak..
Tapi kakak ada beli cheesstick favourite mak aku....


So,mak aku yang masak lauk ni..

SAMBAL TERUNG IKAN GORENG
2 biji terunh bulat-belah 6-goreng garing
3 ekor ikan (gaul garam kunyit & goreng)
Sikit garam
Secubit gula
Minyak masak

Bahan Blend
4 cili merah
10 cili padi
1 bawang besar

1. Panaskan minyak anggaran 4 sudu & tumis bahan blend hingga garing
2.Masukkan terung goreng & ikan goreng
3. Tambah garam & secubit gula.
4. Masak hingga naik minyak & sesuaikan rasa.