Friday, 31 August 2018

SAMBUTAN HARI MERDEKA MALAYSIA 2018


MERDEKA...!!!
MERDEKA...!!!
MERDEKA...!!!

Macam suara Tunku Abdul Rahman..
Tapi pastu dengar lak macam suara perempuan yang laung..MERDEKA...!!!!
Ingatkan aku bermimpi terjatuh dalam putaran masa 1957
Rupanya tu suara mak aku la..
Tengah laungkan MERDEKA !
Depan TV..
Pastu suara laungan MERDEKA !
makin dekat dengan telinga aku..!
Pastu dengar suara macam orang berleter..!

Haaa....tu la ampa la ni..
Bukan nak tengok perbarisan merdeka ni
Tau ngadap handphone ja...!
Tok nenek moyang dulu punya lah berkorbam harta dan nyawa..
Ampa la ni hari Merdeka pun pakat ngadap handphone 
Bukan nak tengok perarakan bagai ni..

Sebelum lagi panjang tazkirah merdeka tu..
Baik lah cepat2 bangun gi tengok perararakan merdeka tu


Sayangi Malaysiaku
Tema Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia tahun 2018
Tahun ni sambutan kat Dataran Putrajaya..
Hari tu dah plan dengan classmate semua nak gi tengok perarakan merdeka ni..sebab masa tu ingatkan kat Dataran
Pastu bila dah tahu kat Putrajaya..
Mmm..pishang ar...
Semua pun cam malas la nak gi sebab leceh lah nak gi Putrajaya 
Kalau kat Dataran Merdeka leh naik macam2 Public Transport..
Bus ada..
LRT ada
Komuter ada..
Macam2 ada.
Kalau kat Putrajaya..
Nak naik apa..?
Mak aku bukan nak gi tempat sesak2 camtu
Ajak gi mall pun mak aku dah cakap serabut sebab ramai orang..
Mmmm...kakak kata nak gi ngan Kak Ziha
Tapi lastly x jadi
Tahun lepas 2017 kakak ngan Kak Ziha gi perarakan merdeka kat Dataran..
Dataran xper la...
Sebab rumah aku dekat je ngan LRT..
Terus jer turun kat Sogo..jalan kaki skit jer dah sampai Dataran Merdeka
Ni kat Putrajaya...nak naik apa..?
Kakak kata boleh jer amik komuter turun Serdang
Ada jer bas gi Putrajaya
Tapi leceh laaaaa....

Sudahnya tengok jer kat TV...
Dah pukul 8 dah pun nak deside apa lagi..
Tu kat TV pun Angung dah sampai dah
Jom tengok TV
Buka TV 1
Ingat nak tengok kat TV3..
Dah depa dok sembang ja
Kat TV 1 memang dah live dah ..



 Jap..jap..jawab teka teki ni sat...
Dalam banyak2 Negara...
Negara apa rakyatnya x boleh duduk..?

Haa......jawapannya "NEGARAKU" 
Sebab kalau masa nyanyian  " NEGARAKU" kena la berdiri
Ok..jom ikut nyanyi macam dalam TV tu


 Daulat Tuanku...!!!!


 Our PM  & DYMM  SPBYDA Sultam Muhammad V..

Pemeriksaan Perbarisan
Segak2 nya tentera

 Persembahan Merdeka


 Dataran ni aku tahu kat sepan Istana Kehamiman Putrajaya tu
Mak aku selalu bawa ronda2 sink kalau weekend
Weekday pun selalu juga ronda sini..
Ada satu  bangunan tu memang dah pernah jadi tempat tidur aku masa mak aku berurusan tahun 2015 tu..
Masa tu setiap minggu mak aku ada urusan kat situ ...
Putrajaya tu port yang mak aku suka ronda2 kosong..
Tapi mak aku hanya akan ronda time pagi dan petang jer..
Sebab mak aku cakap time tu sejuk
Orang x ramai..
Jalan x sibuk..
Boleh drive slow2 sambil feeling & bersyukur  sebab Putrajaya ni cantik dan bersih..
Bangunam dia pun nampak something diffrent
Environment pun tenang jer...
Tak macam KL yang panas dan penus dengan pendatang asing sampai dh x leg feel tis is Malaysia...

Tukar channel jap..
Buka TV3
Pic memeng lebih clear
Tapi tengok kat tepi dia tulis " gambar ihsan RTM"..
Hahahaha..baik tengok TV1
Mmm..tempat ni kalau malam2 best..
Haaa....Sebelum selalu gak ronda sini time malam
Tengok kanak2 maik rollerblade..
Eh, jap..jap...
Dengar macam bunyi helikopter melintas dekat rumah aku ni..!!!
Jom tengok kat tingkap

Waaa.....betul la...
Deretan helikopter sedang berarak menuju Putrajaya...
Kalau tahun lepas heli tu bergerak dari kiri rumah aku menuju ke kanan arah KL..
Ni dari kanan menuju ke kiri sebab Putrajaya belah kiri tu
Banyaknya...lebih dari 20 helikopter..
Tapi nampaknjauh skit la
Tahun lepas memang lalu dekat jer ngan tingkap ni
Bye helikopter...!!


Eh....abanm bombaaaa.....


Ops....baru sekejapan jer heli tadi dah nampak dalam TV...
Dah sampai dah dorang kat Putrajaya


Waaaa.....cantiknya view Putrajaya dari atas helikopter..
Cameraman TV 1 pun ikut berarak ker..
Live dari tingkap helikopter


Ni la helikopter tadi
Tadi tengok live kat tingkao
Sekarang live kat TV


Lepas helikopter...
Ni ha pesawat tentera
Haaa...saja nak sebut pesawat..
Kalau kat Indon...Kapal Terbang memang disebut Pesawat..


Agung nampak handsome la bila buang jambang..
Nampak smart la dengan sunglasses tu..
Cer tengok lengan baginda..
Putih melepak!!!!
Daulat Tuanku..!!!!

Ha...ni betul2 depan istana kehakiman ni
Aku cam bangunan tu sebab macam kubah masjid..


Nanti petang nak ajak mak aku round sini lah
Nak tengok ada lagi x pentas ni
Tak dapat tengok pagi
Tengok petang pun ok..
Mak aku mesti ok jer kalau dah x ramai orang


Uittttt.......helikopter tadi dah sampai sini semula dah..
Ok....live dari tingkap rumah aku plak....
Mmm...jet tadi pun dah mengaum kat ruang angkasa rumah aku ni
Tapi s3kejapan sangat dah menghilang..
Berdesup..!!!
Tinggal helikopter ni jer bergerak dalam barisan sayup2 dah tak tahu menghala ke mana..
Ke Subang kot..!!
Selalunya helikopter dan jet tu dia nyer  kemuncak sambutan la..
Setiap tahun pun camtu..!


Haaa...kan betul...
Ni komanden ni dah mengadap Agung ni


Ok..keberangkatan pulang Agung
Agung kita ni warak orangnya..
Humble...
Itu yang aku baca dan tengok pic kat media la
Aku lum pernah tengok wajah Agung ni secara live..
Aku peratikan kalau berjalan...
Lajuuuuunya baginda melangkah
Tambah lak hari ni hari Jumaat
Pasti tuanku nak gerak gi masjid awal2


Dah masuk dalam kenderaan  rasmi


Agung dah bergerak meninggalkan acara
Haaa...terasa macam aku lak pengulas TV1 tu
Kikikiki....


Ok dah penutup dah.....
Masa ni tengah umum keberangkatan PM & TPM plak berangkat balik

Penat dah nak crop pic
Guna jer pic ori tanpa crop
Penuh border..hahaha

PM pun dah bergerak balik...


TPM pun dah masuk kereta
Nampak tangan jer melambai



Ok semua pun dah pakat bergerak..
Akupun nak bergerak pi mandi sat
Mak aku dah beletiaq soh pi mandi
Soh siap nak kuar
Gi mana..?
Adddaaa arrrr..!!
Hehehehe..
Ok..
SELAMAT MENYAMBUT HARI ULANGTAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE-61

"SAYANGI MALAYSIAKU"

Thursday, 30 August 2018

PULUT LEMAK CEMPEDAK

Pulut Cempedak....
Minggu lepas dan minggu ni asyik makan Daging dan Pulut
Daging sebabmusim Raya Qurban kan...
Pulut la memang sebab musim raya juga
Tapi kalau x raya pun nak rumah aku mak aku  memang selalu masak pulut..
Kalau kat Kedah plak memang pulut dah jadi makanan ke-2 selepas nasi putih.
Kalau sarapan Pulut Ikan Masin..
Pulut Kelapa..
Pulut Ikan Pekasam...Ketupat Pulut...
Pulut Kuning..Pulut Durian..Pulut Mangga
Macam2 pulut lah
Musi durian baru ni banyak kali makan Pulut Durian...


Ni musim Cempedak plak
Mak aku buat  Pulut  Cempedak..
Mmm...aku suka cempedak
Goreng pun aku suka
Makan gitew jer pun aku suka
Makan ngam Pulut pun aku dah mula suka
1st time aku makan Pulut Cempedak tahun 2016
Ada tulis pasal PULUT CEMPEDAK kat sini.....
Sebelum tu raaanya aku lum pernah makan
Tapi mak aku cakap mak aku memang biasa dengan menu Pulut Cempedak ni..
Kata mak aku kalau kat Kedag Pulut  Cempedak mang biasa
Mak aki citer dolu2 kat kampung nenek kalau musim cempedak memang akan ada yang sampai buat Kenduri Pulut Cempedak
Mak aku kata dolu2 memang swsapa yang ada dudun cempedak ..
Kalau cempedaknya menjadi dengan banyak akan buat Kenduri Cempedak
Cempedak yang terlalu banyak dan masak serentak memang x habis dimakan..
Maka yang ada dusun akan buat Kenduri Pulut Cempedak iaitu Pulut Lemak dimakan bersama cempedak masak..
Pulut Lemak tu camaner...?
Pulut Lemak tu sama macam Pulit Kuning..
Cuma bezanya Pulut Lemak versi Putih Bersih x dicampur kunyit
Aku tahu Pulut Lemak sebab mak aku memang selalu sangat masak Pulut Lemak
Kadang mak aku buat Pulut Inti Kelapa Manis
Kadang Pulut Lemak tu makan ngam Sambal Tumis..
Ada juga mak aku masak Pulut Lemak versia warna biru makan nga  Homemade Kaya...
Aku memang suka pulut...
Agaknya sebab swlalu sangat mak aku masak pulut..
Mak aku lak cakap mak aku dah dibiasakan pulut sejak dari kecil
Mak aku citer zaman nenek muda2 dulu nenek memang tanam Padi Pulut dalam sawah..
Mak aku kata stok pulut kat rumah nenek x pernah putus..sama macam beras biasa
Mak aku cakap masa tu bukan nenek sahaja yang macam tu..
Hampir semua penduduk pun sama..
Mengusahakan saqah padi sendiri untuk keperluan makanan sendiri dan juga untuk dijual...
Kata mak aku setiap keluarga akan ada JELAPANG a.k.a KEPUK tempat menyimpan padi sendiri..
Macamana Jelapang tu..?
Mak aku kata Jelapang tu macam pondok kecil yang didirikan berhampiran rumah dan didalamnya disimpan stok padi untuk keginaam keluarga  sehingga sampai musim menuai padi yang seteruanya..
Kalau ahlinkeluarga ramai..maka bangak lah stok padi kena simpan..
Begitu juga jika ada keluarha yang memang merancang untuk mengadakan kenduri kahwin dan sebagainya.
Nenek pun sama jugamm.
Bila beras dah tinggal sikit mak aku cakap nenek akan keluarkan padi pulut dari JELAPANG dan jemur seharian supaya cukup kering dan memudahkan kerja2 menumbuk padi..
Bila dah moden sikit mak aku kata kerja2 menumbuk padi diambil alih oleh mesin.
Tapi mesin tu hanya ada dikilang padi
So..mak aku kata atuk yang akan bawa padi tu daalam guni dan hantar ke kilang untuk dimesin..
Semua penduduk kampung pun hantar ke kilang yang sama untuk mesin padi menjadi beras..
Mak aku kata kebiasaanya kalau ramai sangat yang hantar padi pada hari yang sama maka kena Q la..
Bukan Qacam nak masuk toilet tuTapi guni padi tu yang kena Que..
Sapa yang datang hantar kemudian kena lah tunggu lama
Kadang sehari atau beberapa  hari baru sampai giliran dan  boleh datang amik beras.
Begitu juga dengan stok Pulut
Mak aku kata nenek akan pastikan bekalan beras dan pulut tidak terputus.
Sekarang bila nenek dah x mengusahakan lagi sawah padi..
Nenek still memastikan bekalan beras dan phlut ssntiasa ada dalam tong beras..
Betul sebab bila stok pulut dah nak habis nenek akan ajak Achik dan Pakcik gi Paxang Besar untuk beli stok beras pulut



 Ok....Pulut Cempedak...
Hanya aku ngan mak aku yang makan..
Kakak x suka..
Abang lak asyik x sempat nak makan cempedak ni
Cempedak yang bawa balik dari Kedah hari tu pun sampai dah naik hitam mak aku simpan untuk abang makan..
Tapi abang x sempat nak amakn pun..
Akhirnya terbuang
Pastu ni cempedak yang mak aku beli semula supaya abang dapat makan...


 Cempedak Goreng hari tu pun abang x sempat makan
Ni Pulut Cempedak pun abang x sempat makan..
Tapi xper ada lagi sebiji cempedak belum dikopek



Ni 2 biji cempedak yang mak aku baru beli
Cempedak ni ada ceritanya...
Petang kelmarin...mak aku cakap nak beli cempedak. .
Masa otw balik nampak ada gerai buah yang jual cempedak kat tepi jalan dekat kuaters tu..
Nampak ada tulis 1kg rm8
Tapi xde parking nak benti..
Aku ajak mak aku pusing dulu kot2 ada lagi tempat lain yang jual cempedak yang ada parking..
Pusing kali pertama x nampak
Masa pusing nak balik nampak ada lori cempedam dekat sekolah agama tepi Balai Bomba tu..
Ada tulis 1kg rm5
Ini sudah BAGUS..!!!
Lagi murah..lagi banyak cempedaknya.
Sebab mak aku parking tepi lori tunjwr aku x turun la..
Selalu aku yang jadi tukang beli pefai..rambutan..even durian pun
Tapi ni dah mak aku parking tepi lori jer aku x turun..
Mak aku sendiri yang tirun gi beli
Kata mak aku penjual tu peramah..
Penjual tu orang Pokok Sena Kedah..
Dah la jual dengan harga lebih murah..
Cepedaknya fresh  dan kulitnya masih hijau
Mak aku beli 2 biji


 Haaaa....cantiknkan isi cempedak nj


Isinya tebal dan manissss....
Juicy.....
Aku sukaaaa sangat...
Berulas2 aku makan cempedak ni
Tak sempat nak goreng pun aku dah makan berulas2
Sebab tu mak aku kata nak buat Pulut Cempedak


 Isinya besar2..
Ops...mak aku cakap ini dipanggil ulas..
Ok...ulasnya besar2...
Kuning...manis.....berjus


Pulut Lemak
Untuk makan ngan Cempedak...
Mak aku kata ada orang makan Pulut Cempedak dengan kuah santan macam makan Pulut Durian
Tapi ni versi Pulut Lemak dengan cempedak..


PULUT CEMPEDAK

1/2 kg pulut
(rendam beberapa jam @ semalaman)
2 cawan santan segar + sikit garam
1 daun pandan

Buah cempedak masak ranum

1. Kukus pulut yang sudah direndam bersama daun pandan.
2. Bila pulut sudah jernih & masak,keluarkan pulut dari kukusan & masukkan dalam bekas yang agak besar.
3. Tuangkan santan bergaram dalam bekas pulut sambil dikacau dengan sudip hingga rata.
4. Pulut akan menyerap santan & akan jadi kering & berkilat..
5. Hidang bersama cempedak masak ranum


Nyum3...
Ok...bye..!

LOBAK PUTIH TUMIS DAGING

Makan Nasi Putih
Dengar Sayur Lobak Putih
Minum pun Air Putih..
Hehehehe....



Sayur Lobak Putih Tumis Dengan Daging
Seminggu ni makan daging
Alhamdulillah....rezeki dari Allah sentiasa melimpah..
Ustazah kata kalau kalau kita x bersyukur nanti Allah akan tarik balik rezeki.
Kalau kita bersyukur nanti Allah akan tambah lagi rezeki kita



Kuah dari daging tu memang sedap...
Sayur Lobak Putih a.k.a  white radish ni sedap walaupun ada sikit2 rasa pahit
Aku masih boleh go..
Walaupun x la sesedap sayur kangkung fav aku
Mak aku plak memang beria2 makan..
Mak aku cakap pahit tu pahit yang sedap
Mmmm...aku kalau pahit sikit jer macam radish ni ok lagi la
Kalau pahit macam peria..macam pucuk betik memang takkkkkk laaa..
Aku x tahu camaner mak aku leh makan pucuk betik dengan feel nya...
Eiii...pahit dia bukan takat sampai ke tekak..
Tapi sampai ke paru2 kot..
Hahaha....melampah x bandingan aku?
Kikiki...

SAYIR LOBAK PUTIH TUMIS DAGING
1 batang lobak putih
1 mangkuk daging
1 bawang besar
2 bawang putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 cili merah
1 sudu teh garam
2 sudu minyak

1. Kupas lobak putih dan potong bulat atau potong jejari
2. Hiris daging nipis2 dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada hitam
3. Panaskan minyak hingga panas berasap baru masukkan daging
( tujuannya supaya terjadi kerak daging dan nantinkuah akan lebih berperisa)
4. Jangam kacau daging supaya daging berkerak pada kuali.
Bila nampak daging garing bahagian bawahnya dan berkerak baru dikacau
5. Masukkan bawang besar dan bawang putoh cincang.
6. Masukkan 1 cawan air dan kikis2kan kerak daging supaya bercampur air serta biar mendidih hingga daging lembut.
7. Masukkan lobak hiris dan garam
8. Masak hingga lobak nampak lut cahaya
9. Masukkan cili potong dan sesuaikan rasanya


Daging sedang di marinate


Lobak Putih....pic dari Google
Mak aku cakap Lobak Putih mempunyai banyak kebaikan kesihatan
Sesuai untuk orang demam..
Orang sakit...
Orang tua..
Orang berpantang...(pantang apa?)
Orang- orangan...
Hahahaha...tu orang- orangan tu aku memandai tambah sebab bangak sangat...orang


Lobak Putih yang dah dikupas kulitnya dan dipotong jejari
Mak aku cakap kalau selalu slice bulat2 aku x makan sayur tu
Kali ni mak aku cakap ubah skit cara potong..
Potong fingers..
Haaaa...
Betul lah...
Bila mak aku potong fingers cam ni aku rasa nak makan lak
Kalau selalu mak aku masak sup dan tumis ngan ikan bilis aku x memang xnak maka sebab x suka
Lagipun lobak putih ni aku rasa macam ada bau semacam skit
Tapi yang ni xde lak aku bau semacam dua macam tu..!!
Mak aku cakap mungkin sebab ada serbuk kunyit dan serbuk lada hitam dalam daging tu telah membuatkan bau semcam dua macam tu hilang diganti bau yang menyelerakan..
Haaaa....selalu aku akan cari alasan sebab xnak makan..
Nksebab dah aku nak makan aku cari la alasan untuk nak makan..
Hahahaha .....



Nyum3...
Ok..bye

Wednesday, 29 August 2018

JERUK KULIT CEMPEDAK a.k.a MANDAI

Jeruk Mandai Goreng Ikan Bilis
Lauk fav mak aku nih
Kalau musim cempedak
Mak aku mesti akan  buat jeruk mandai a.k.a Jeruk Kulit Cempedak ni
Mak aku la suka sangat
Aku..??
Mmm...aku makan juga tapi xdelah suka tahap gaban macam mak aku
Nenek pun makan juga
Tapi nenek jamah2 jer
Jamah tu maksudnya makan sekadar rasa la...

Jeruk Mandai Goreng Ikan Bilis
Bersama Bawang dan Cili Padi
Ni mak aku masak kat Kedah masa hari Khamis sebelum balik KL
Jeruk mandai yang Achik buatkan sebelum kitorang balik Raya Haji
Achik kata sebab banyak kulit cempedak yang fresh
Memang la banyak sebab Achik kata nenek selalu balik kampung amik buah cempedak
Achik kata bila dah amik isi cempedak dia nyer kulit banyak rambu ramba jerami cempedak tu yang tebal2 dan rasanya macam isi cempedak juga
Cuma jerami cempedak tu kalau kita makan dia liat2 sebab ada fiber
Selalu orang makan isi jer
Kulitnya dibuang
Tapi Achik kata sebab tahu mak aku suka Jeruk Mandai ni
Maka Achik buatkan siap2
Ada 2 balang Achik dah siapkan jeruk mandai ni untuk mak aku bawa balik KL

Haaa....nampak x jerami2 cempedak tu warnanya dan rasanya sama jer macam isi cempedak
Tapi dia xdelah berisi tebal masam isi cempedak
Just urat2 fiber je
Untuk buat Jeruk Kulit Cempedak ni kena kupas dulu kulit luarnya yang menggerutu tu
Pastu kena potong2 sebelum dijeruk
Mak aku cakap biasanya dipotong sebesar saiz tapak tangan..
Kemudian dibasuh untuk buang jika ada terlekat kekotoran.
Mak aku cakap sebaiknya basuh buah cempedak tu sebelum di belah dan bil isinya...
Mmmm.....naper tak kupas jer terus kulit cempedak tu sebelum dibelah amik isi..
Kan lebih mudah kupas kulit sebelum belah..?
Mmmm...mak aku cakap dah try &error buat macam tu..
Apa jadi...,?
Mak aku cakap kalau  kupas kulit luar dulu baru belah amik isi...
Kerja2 nak kuarkan isi cempedak menjadi lebih rumit kerana jerami dan kulit cempedak akan melekat bersama dengan isinya
Yang peliknya jika x kupas kulit dulu...elok jer isinya tanggal darinkulit dan semua melekat pada pulurnya..
Dah dijadikan cara makan cempedak orang terus belah ...x perlu kupas kulit...
So....jangan melawan takdir..
Hahahahaha


Ok.....dah siap kupas kulit luarnya yang menggerutu tu
Dah siap potong2
Dah siap basuh...
Masukkan dalam  balang bersih
Kemudian masukkan garam kasar dan juga air hingga agak2 tenggelam kulit cempedak tu..
Garam banyak mana...?
Ala...mak aku cakap kalau dah biasa buat dah boleh agak sukatan garamnya..
Macam ko goreng ikan la
Takdenya ko sukat dan timbang garam dan serbuk kunyit  untuk gaul dengan ikan kannn...?
Mmmm...kalau orang x biasa buat..?
Ok..kalau x biasa buat Jeruk Kulit Cempedak ni mak aku cakap bancuh jer dulu air garam
Contohnya amik 1/2 jug air dan bancuh dulu dengan 1 sudu garam...
Kacau hingga larut dan rasa air garam tu
Rasa dia mestilah lebih sikit masin dari kuah sup sebab garam tu kan nak mengawet kulit cempedak..
Oooooo......ok...macam dah faham dah...
Pastu biarkan jer kulit cempedak tu berendam air garam selama seminggu..
Kalau kurang seminggu..?
Kalau kurang seminggu rasanya tetap sedap tapi belum lah ada rasa masin masamnya
Ibarat makan tempoyak upah la
Macam Tempoyak yang belum masam..
Kalau lebih seminggu..?
Kalau lebih seminggu rasa jeruk mandai ni akan jadi masin dan sedikit masam
Tapi teksturnya tetap xbanyak berubah
Kulit cempedak ni akan still liat dan fibernya pun x akan lembik..
Mak aku cakap memwng pun Jeruk Kulit Cempedak ni dibuat untuk simpan lebih seminggu...
Malahan biasanya akan disimpan berbulan- bulan sehingga tiba musim cempedak seterusnya..
Mak aku cakap makanan ni biasanya popular di sesetenagh tempat di Indonesia
Tapi kat Kedah juga ada tempat yang memang menjadikan Jeruk Kulit Cempedak ni sebagai salah satu makanan exotic terutama di kawasan pantai barat
Mak aku cakap sebab kat Kedah juga terdapat suku kaum Banjar terutama kawasan berhampiran laut..
Laaaa.....yer ker...??
Ingatkan ada etnic Siam jer ..
Mmm....Achik pernah cerita kat Kedah juga ada 1 kampung bernama Kampung Majapahit..
Tahu Majapahit?
Haaaa....kena  baca Sejarah Nusantara...
Kan dalam Sejarah ada sebut Kerajaan Majapahit..
Achik kata Sejarah Kampung Majapahit tu memang ada kaitan dengan Kerajaan Majapahit..
Kalau nak tahu kena baca Sejarah
Haaa....baca tau...
Aku pun kena baca banyak lagi Sejarah ni
Sebab bila mak aku citer Kerajaan Majapahit aku ingat2 lupa jew..
Maklumlah tahun ni aku banyak study Sejarah Islam ..
Heeee.....
Yerrrr....aku tahu subjek Sejarah WAJIB kena LULUS..
Ok...ok...
Hari ni citer Jeruk Mandai la dolu


Ni 2 balang Jeruk Mandai yang Achik dah siapkan untuk mak aku
Achik x makan Jeruk Mandai ni
Pakcik pun x makan
Nenek pun macam x minat sangat nak makan
So...mak aku bawa semua tu balik KL


Siap mak aku tambah lagi buat jeruk ni dari cempedak yang nenek kopek buat Cempedak Goreng tu

Camana nak masak Jeruk Kulit Cempedak ni?


Mak aku cakap kena la goreng dulu macam goreng Lobak Masin
Ada 2 cara nak goreng
Boleh siat nipis2 dan goreng garing macam ikan bilis..akan jadi crispy...
Boleh juga potong tebal2 goreng macam ikan masin..akan jadi liat2 sikit  dan lebih rasa masam dan masin


Ada masa mak aku cakap gorwng garing lebih sedap
Ada ketika mak aku cakap lebih feel makan yang tebal2..
Ikut taste la...
Selera boleh berubah2...
Macam kakak dolu x makan petai
Sekarang dah makan..
Seperti mak aku selalu cakap...
"Kita Yang Bersifat Baharu...
Berubah Dengan Waktu.."


Ok...ni yang mak aku goreng tu versi siat nipis dan goreng garing..
Di campur bilis,cili dan bawang
Macam mak aku selalu masak Lobak Masin
Cuma pesan mak aku goreng dulu Jeruk Mandai yang dah siat2 tu sampai garing
Kemudian angkat
Goreng pula ikan bilis sampai rangup..
Pastu angkat bilis tu
Dalam minyak yang sama baru tumis bawang besar dan cili potong...
Kemudian masukkan semula jeruk mandai goreng dan ikan bilis goreng...
Sedap baq ang...
Selain dari goreng boleh masak apa lagi ngan Jeruk Mandai ni...
Mmm...mak aku cakap ada yang masak kari macam masak kari daging..
Ada yang masak Lemak Cili Api..
Tapi mak aku cakap belum pernah try masak Kari dan Masak Lemak Cili Api tu..
Mak aku cakap orang Banjar & orang Indon lagi kreatif bab2 masakan altenatif ni..
Haaa.....dalam folder tu ada 2 lagi masakan Indonesia yang mak aku masak
Dua2 masakan tu aku xleh go..!!!
Tapi mak aku cakap sedapppppp...
Apa nam masakan tu..?
Tungguuuuuuuuu.....!!!!