Saturday, 28 February 2015

KERABU IKAN BILIS.....





Kerabu Ikan Bilis.....
Lauk dinner mak aku hari Jumaat...
Siang mak aku masak Sotong Lada HItam untuk aku....
Mak kau x makan pun sebab mak aku kata dah kenyang makan roti..
Sebab makan sowang-sowang...makanya lauk Sotong LAda Hitam tu aku boelh makan sampai malam..
Lagipun mak aku  x suka seafood..!!!




MAlam mak aku kata nak buat Kerabu Ikan Bilis...
Haaaa...jangn xtau stok ikan bilis tengah melambak kat umah aku....
Sebabnya hari tu mak aku beli 2kg nak bawa balik kampung tapi x jadi balik...
2 kg banyak tu do.....
Kalau bubuh dalam balang kuh tu maunya 10 balang kottt....!!!!



Rasanya...?
Rasa Kerabu Ikan Bilis ni sedap sebab ada masam-masam ,,,sikit manis...rasa sayur sadri....& ikan bilis dia rangup lagi wei...!!!!




KERABU IKAN BILIS..mak aku
1 cawan ikan bilis-   buang tulang & kepala- goreng garing
2 batang sadri-hiris nipis
1/ bawang besar-potong nipis
1 cili merah- hiris nipis
2 biji limau nipis
3 biji cili padi- hiris nipis
Daun salad
garam & gula

1. Masukkan semua bahan hiris & gaul rata...
2. Tabur sikit garam & gula serta gaul lagi...
3. Perah limau & rasa asam garam & gulanya supaya seimbang.
4. Akhir sekali tuangkan ikan bilis & gaul rata....
Siap.......



SOTONG LADA HITAM....

Sotong Lada Hitam...
Lauk lunch hari Jumaat...
1 lauk jew sebab dah lapar gilerrr...
Grrrrrrr....!!!!!
Siinggah Hero ...aku cuma minta mak aku amik sotong jew & cepat-cepat gi bayar...
Nak tau sebab per..?
Sebab x nak sejarah berulang....
Sejarah apa...??
Sejarahnya kalau hari Jumaat ni orang yang gi solat Jumaat....
YAng mana dah lambat selamba badak jew dorang park kereta atau motor belakang kereta orang & buar derk jew...
Bulan lepas aku ngan mak aku melangut dalam kereta 1 jam do.....!!!
Lepas beli barang kat Hero.....dalam pukul 1.30 kuar tengok ada  motor park belakang kereta siap lock handle....
Kita park dalam petak parking tau...!!!
Jangan ada yang kata kitorang park block keta or motor orang plaks...
Hmmm...nak kata apa.....redho jew la....
Dah sah-sah dorang tu gi solat Jumaat kan....
Agaknya dorang ingat kete kitorang pun kereta orang gi solat jumaat la kot...
Tapi aku minta malaikat kurangkan sikit pahala orang tu bagi kat aku sebab dah nyusahkan kitorang...
NAsib baik kitorang sabarrrrrrr tau...!!!!
Hmmm ingat boleh amik-amik pahala orang camtu jew ke...????
Heeeeee

Lepas peristiwa tu...kalau hari Jumaat dah jadi fobia nak park kereta kalau kawasan tu dekat-dekat ngan masjid....hahahaha


SOTONG LADA HITAM...
5 ekor sotong- bersihkan & potong
2 ubi kentang- potong & goreng hingga masak
1 cili merah
4sudu sos lada hitam
2 sudu kicap manis
1 bawang besar
2 bawang putih
3 sudu minyak
1 cili merah
daun sup

1.  PAnaskan minyak & goreng ubi kentang..angkat
2. Tumis bawang putih dalam  inyak yang sama
3. Masukkan sotong & goreng hingga sotong kecut
4.Masukkan sos lada hitammm...kicap..bawang besar..ubi kentang cili & masak sebentar
5. TAbur daun sup  angkat


ROTI BAKAR CHEESE MELELEH...!!!

Roti Bakar Cheese Meleleh....
Haaaa...bukan Kek Cheese je meleleh....
Tapi Roti pun ada cheese meleleh tau...
Haaa...x caya...???


Haaa.....nampak x cheese yang meleleh....!!!!!
Ni pun kes lapar tengah malam...
Hari Rabu balik dari kokurikulum...
AKu dah ajak mak aku singgah kat mamak...
Aku minum air kelapa & makan roti canai kari kambing...!!!
TApi kan makannya waktu petang...
MAkanya bila malam...aku dah lapar balik...
xleh tido do..!!!!



Kena la mak aku buatkan Roti Bakar Cheese Meleleh ni....
Mula aku nak makan mee maggi....tapi mak aku x kasi...
Mak aku kata nnati mak aku buatkan Roti Bakar Cheese Meleleh...!!!
Yummmy...!!!!



ROTI BAKAR CHEESE MELELEH...mak aku

3 keping roti
2 keping cheese
lada hitamsebuk

1. Potong tepi roti untuk buang kulit supaya nampak kemas
2. Susun dalam dulang .
3. 2keping letak cheese & 1 keping biarkan kosong
4. Bakar dalam oven hingga nampak cheese cair...Kalau nampak cheese berkedut tu dah cair la tu..
5. Susun Roti..jadi 3 lapis berselang cheese..Tabur lada hitam antara lapisan
6. Potong serong & makan panas2....


Sedap makan panas-panas.....
Boleh buat bekal gi sekolah....
Nanti cheese tetap melekat cuma x meleleh jew lah..!!!


MIHUN SUP SEGERA.....

 Mihun Sup Segera....
Nampak budus jerk....
Tapi sedap oooooo...
Sungguh.....
Ke sebab perut tengah laparrr....
Hahahahaha....


Leceh tol la sebab pakai broadband yang macam berok ben ni....
Internet slow giler ....
Macam Siput Khinzir....!!!!!
Bila ingat balik ...
Ooooo...memang compom lambat la sebab beberapa malam ni mak aku asyik layan youtube jew...
Haip....mak aku bukan layan citer Korea ...
Sejak dua menjak ni tengok mak aku rajin jer layan ceramah agama kat youtube...
Memang internet jadi slow la...
Nak cakap kang....mau nanti mak aku hambik terus berok ben tu plaks...
Hahahaha....
Redho jew lah.....



Ulang 2 gambar ni jew la...
Nak upload gambar banyak-banyak kang....
Mau berjuanggut tunggu....
Mihun Sup Segera ni hari Selasa nyer....
Mak aku masak sebab aku tengah lapar...!!!

MIHUN SUP SEGERA....mak aku
1 cekak mihun
1 tangkai brocolli
3 cawan air..
1/2 kiub ayam
sikit daun sup

Minyak Bawang Putih:
2sudu minyak zaitun
5 bawang putih- kupas & potong dadu
** Panaskan minyak & goreng bawang hingga golden brown & tutup api..
Biarkan bawang berendam dalam minyak hingga sejuk

1. Masak air dan kiub ayam dalam periuk hingga mendidih
2. Masukkan mihun yang sudah dibasuh & biar hingga mendidihh dan mihun jadi lembut.
3. Masukkan brocolli & biar hingga empuk.
4. Angkat & tuangkan bawang putih goreng rangup bersama minyaknya,,,
5. Kacau & tabur daun sup...siap....
Slrupppppp.....arrrrrrrr....!!!!

Friday, 27 February 2015

PUDING KOKTEL....

Puding Koktel...
Sedapnya kalau dapat makan time tengahri.....
Sebab sekarang ni xde hujan...panasss weii..!!!


Tapi sayangnya ni bukan hari ni punyer....
Ni hari Ahad nyer....


xper la.....bayangkan makan hari ni...
Huhuhuhuhu....


Puding Koktel ni peberet aku ngan mak aku...
Mak aku buat untuk kakak bawa balik kolej....tapi kakak xnak...

PUDING KOKTEL...mak aku

1/2cawan tepung kastad
2 cawan susu
2 sudu gula

1. Campur semuanya & masak hingga meletup-letup.
2. Sejukkan dalam bekas & bila keras potong dadu

Kuah:
1 tin buah campur dalam tin
1 tin susu cair
1 cawan air
3 sudu gula
1sudu tepung kastad

1. Masak susu,gula air & tepung kastad hingga nampak sedikit pekat....

2. Angkat campuran susu & tuangkan 1 tin fruits cocktail


3. Kacau hingga suam....


4. Masukkan kiub kastad & kacau rata....


5. Sejukkan dalam peti ais sebelum makan...


Ni kes x sempat nk tunggu sejuk....masaukkan ais kiub pun boleyyyyy....





Tuesday, 24 February 2015

NASI BIRYANI & AYAM MASAK MERAH...


Nasi Biryani....Ayam Masak Merah & Acar Buah.....
Hari ahad nyer....
Lunch & bekal untuk kakak bawa balik kolej....

 Mak aku kata masak Nasi Biryani ni sebab x puas hati masa makan hari Jumaat lepas amik gambar kat Laman Seni 7 tu....


Ni Nasi Biryani yang makan kat Seksyen 7 tuh...!!!
Kakak cakap nasi pucat macam orang demam...
Dalca kuah macam air sejuk...huhuhu
Aku ada citer pasal  tu    KAT SINIIIII....!!!
Dah la mahal.... xcedap plak tew...!!!
Tu sebab kakak minta mak aku masak Nasi Biryani ni hari Ahad tu...
Lagipun hari Ahad kakak dah nak balik kolej....



Pagi lagi mak aku dah siap buat Ayam Masak Merah...

RESIPI AYAM MASAK MERAH ..mak aku
1/2 ekor ayam-potong & gaul garam kunyit
6 biji kentang - rebus tanpa buang kulit
1 tangkai daun sup
1 botol kecik sos tomato
sikit garam & gula
2 helai daun pandan
Minyak

Bahan Blend:
6 cili merah
1 bawang besar
5 bawang putih
1 ketul kunyit
3 hiris lengkuas
1 batang serai

1. Rebus kentang & kupas kulitnya.Goreng sebiji sebiji dalam minyak hingga garing.angkat.
2. Goreng pula ayam hingga masak.Tak perlu garing
3. Dalam  minyak yang sama tumis daun pandan yang dipotong-potong.
4. Masukkan bahan blend & biar hingga garing & naik minyak.
5. Masukkan sos tomato,garam & gula.
6. Masukkan ayam goreng,kentang goreng & taburkan daun sup.

 Dah siap Ayam Masak Merah....

Jom tengok mak aku masak Nasi Biryani plaks...!!!



NASI BIRYANI..mak aku
3cawan beras basmathi- cuci & rendam 1/2 jam( tujuannya supaya nasi kembang cantik & ringan)
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
sikit garam & gula
2 sudu teh pewarna kuning telur (jika guna safron lagi baik)
1 kiub ayam (jika suka )


Bahan Tumis:







2 helai pandan-potong-potong
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1 kayu manis
1 ketul halia- mayang halus
1 bawang besar-cincang
1/2 cawan minyak sapi/margerine/butter/minyak jagung( pilih salah satu)

 












1. Cuci & rendam beras basmathi selama 1/2 jam..



2. Panaskan ricecooker & masukkan minyak sapi/margerine/butter/minyak jagung (pilih salah satu) & tumiskan bahan tumis hingga berbau harum & sedikit garing.Masukkan 4 cawan,garam & sikit gula hingga mendidih...( jika suka masukkan 1 kiub ayam)
















3. Biar hingga mendidih & masukkan susu cair.



4. Masukkan beras yang sudah direndam..( rasa airnya untuk mengetahui cukup perisa)
















5. Kacau rata tutup  ricecooker & biarkan hingga mendidih & kering..



6. Setelah nasi kering...titiskan pewarna kuning bertompok-tompok & biarkan...JANGAN DIKACAU
    *** Bertujuan supaya dapat warna nasi yang bercampur antara kuning pekat..kuning & putih



7. Biar hingga nasi masak sepenuhnya....



8. Setelah nasi masak...gunakan garfu atau chopstick untuk menggemburkan nasi....
 ***GEMBUR DENGAN MANJA & BERHATI-HATI SUPAYA NASI KEKAL CANTI & TIDAK PATAH...SENDUKKAN DENGAN LEMBUT SUPAYA NASI KEKAL CANTIK..

Aku paling suka kalau ada papadom...tapi mak aku kata xde stok....Selalu mak aku akan hidang bersama Ayam Masak Merah,Kari Daging ,Acar & Papadom...
Tapi hari ni hanya ada Ayam MAsak Merah & Acar Buah..

Resipi Acar Buah....
Mak aku kata sama je macam ACAR IKAN TALANG kat sini....
Cuma boleh pilih nak letak ikan talang atau hanya letak buah-buahan je...




Siaplah lunch & juga untuk bekal kakak nak balik kolej......
Selain daripada Nasi Biryani...Ayam Masak Merah & Acar Buah ni...
Mak aku juga masak Puding Koktel Berkuah....!!!
Memang rasa macam makan kenduri rumah orang kawin  la plaks...


Monday, 23 February 2015

MASAK LEMAK CILI API AYAM + BELIMBING BULUH.....

4. ASAM TUMIS IKAN KEMBUNG DENGAN BELIMBING BULUH
Masak Lemak Cili Api Ayam + Belimbing Buluh...
Lunch hari Sabtu....



Aku x tau apa yang sedap sangat dengan belimbing yang masam tu...!!
Mak aku suka sangat...
Tahun lepas memang banyak kali la mak aku masak lauk yang ada belimbing buluh ni...

1. MASAK LEMAK CILI API AYAM NGAN BELIMBING BULUH

2. ASAM PEDAS IKANG & BELIMBING BULUH...

3. ASAM PEDAS AYAM DENGAN BELIMBING BULUH....

4. ASAM TUMIS IKAN KEMBUNG BELIMBING BULUH

Cuma bezanya tahhun lepas nyer belimbing warna kuning...


Buah belimbing kuning yang Pn Mastura bagi tahun lepas ...warna kuning...
Albino kot...
Hahahaha....

Hari Sabtu nyer belimbing warna hijau...
Petik kat pasar...hahaha
Jangan x tau...
Belimbing ni aku yang pilih...
Kena pilih sebab kat pasar tu ada yang belimbingnya dah lembik..
Mak aku suruh pilih yang keras-keras..
Masa tu mak aku sibok pilih kunyit ,serai & ayam...
Sebab aku yang pilih...aku ambik dalam 20 biji jew..
Syyy...aku cakap ngan mak aku belimbing tu banyak yang x elok...
Padahal aku xnak la mak aku tamak...
Kalau biar mak aku pilih maunya....dihangkut penuh plastik...!!!!
Nanti mau seminggu asyik makan lauk yang ada belimbing ni..! 
Hahahaha..


Pagi lagi mak aku dah masak ...
Masak Lemak Cili Api Ayam + Belimbing Buluh..
Ikan Masin Goreng..
Ulam Peria...yang ni memang aku x makan la..Bitter Gourd ...namapun dah tau pahit...!!!
Sebenarnya mak aku masak awal sebab mak aku kata nak kuar beli tudung satin..
Aku pun dah target dah nak tumpang sekaki beli tudung bawal...sebab asyik pakai tudung awning jew..!!!
Sekali masa tengah cari tudung kat Eon Big...
Kakak kata kakak ada test interview minggu depan...
Kena pakai kemeja..slack & kasut bertumit...!!!
Whattttt....??????
Akhirnya  mak aku dah x jadi beli tudung ....
Sebab mak aku kata bajet dah lari la kalau nak beli tudung & kemeja la..slack la...kasut la bagai untuk kakak...!!
Huhuhuhuhu...
Terus masuk kereta...pergi plak Jusco untuk cari  pakaian kakak.
Sedis tau....x dapat tudung..!!!!
Tapi kata mak aku...kena la belanja yang paling penting dolu...
xkan nak biar kakak test interview tu pakai baju lama.
Kena la pakai baju baru yang sesuai nkak interview kan........ barulah confidence...!!!
Kata mak aku nanti time aku masuk U...mak aku akan buat macam tu jugak..
Huhuhu..
Ye lah....!!!


Citer Ayam Cili Api lah...
Malas nak sedis..sedis tau...sob..sob...!!!
Mak aku pun dah lama taipkan resipi kat folder tu...
Huhuhuhu...

MASAK LEMAK CILI API AYAM + BELIMBING BULUH

1/2 ekor ayam- potong
2 Cawan santan pekat
20 biji belimbing buluh -potong hujungnya
1 serai
garam & sikit gula

Bahan tumbuk:
1ketul kunyit
15 biji cili padi

1. Tumbuk cili & kunyit .Masukkan dalam periuk bersama ayam & masak sekejap hingga ayam kecut.



2. Masukkan santan,belimbing,serai,garam & gula..


3. Masak hingga belimbing lembut & kuah menjadi pekat...Kena masak agak lama supaya masam dari belimbing keluar dan sebati dengan kuah.Jika tidak belimbing akan berasa sangat masam & kurang sedap.

4. Setelah semua empuk dan masak..perlahankan api & biar hingga kuah pekat.












Saturday, 21 February 2015

LAMAN SENI 7 SHAH ALAM.....

Laman Seni 7 Shah Alam....
Semalam hari Jumaat sebab masih cuti Raya Cina...
Aku ngan kakak pujuk mak aku nak gi Laman Seni 7....
Mulanya mak aku xnak sebab mak aku kata malas nak kuar & x tau tempat tu kat mana..
Alaaaaa....dah la x jadi balik kampung....
x kan x gi mana-mana....
Lepas pujuk-pujuk juga...mak aku setuju...
Yesssss,,,!!!!!
Tapi aku ngan kakak sanggup jadi GPS...
Hahahaha...
.
Walaupun aku belum baik sangat demam & mak aku pun tengah demam juga...
Tapi aku ajak juga mak aku ...aku cakap kena kuar amik angin bari cepat sihat...!!!!
Nasib baik mood mak aku baik.
Heee....
Cuma aku ngan abang ngan kakak dah faham sangat...
Kalau nak ajak mak aku gi mana-mana mesti kena siap awal pagi & sebelum petang mesti mak aku dah nak balik...
Makanya awal-awal lagi aku ngan kakak dah siap...
Dah study kay Google map...
Set GPS cari Seksyen 7....
Pastu landmark dia...cari je Jakel Seksyen 7..
Betul-betul lorong belakang Jakel & Gulatis & Tutty Fruitty...!!!
1/2 jam dah sampai...
Mak aku kata sebab lebih separuh orang KL & Selangoe tengah bercuti kat luar & balik kampung Raya Cina...!!!
Port pertama pondok atas tu...!!!

Masa sampai tu parking melambak lagi sebab cuti kan....
Tapi orang dah ramai dah kat Laman Seni 7 ni..



Sebenarnya Laman ni hanya Lorong Belakang bangunan -bangunan situ jew..!!
Tapi sebab dijaga bersih & ada bnyak port bergambar ,,,tu jew.
Kira cam Art Trick la...
Tapi aku sukaaaaa...!!!!



Three...Two...One...Action..!!!
Hahaha..jadi pengarah citer P.Ramlee jap...Bujang Lapok..!!!!


 Argh....jangannnnn....!!!!
Jangan x terjun...!!!!!


Aksi ni mak aku yang suruh buat..
Mak aku kata buat la macam nak bagi burung tu makan...!!!
Tapi aku maluuuuuu....
Sebab ramai orang lain tengok...
Tu yang muka aku dah kelain..!!!


Paling aku suka kat sini...!!!
Mak aku yang jadi Tuan Director...
Suruh aku buat macam-macam gaya...
Yang ni mak aku suruh bayangkan macam nganga molut tadah ais krim yang meleleh tu...
Kalau tengok album mak aku memang mak aku pandai buat macam-macam gaya..!
Tapi aku yang malu....tapi mau..!!!
 Heeee


Calit sikit ais krim yang meleleh tu ...
&....
Jilattttt.....!!!
Hahahaha


Tumpang sekaki....macam-macam perasaan...
Marah...!!
Pening..!!
Keliru..
& macam-macam..!!!


Sejuknya air sungai ni....!!!!
Eiiii...
Sejuk...!!!
Hahaha...jangn tertipu...
Mak aku layannnn je amik gambar aku...
Tapi kata mak aku....kena pandai cari angle la supaya nampak real...!!
Jangan sampai nampak angle yang x sepatutnya...




Kat sudut ni ...paling ramai yang suka posing...
Makcik-makcik & atuk nenek pun ramai yang bergambar kat sini...
Sebab macam dalam masjid kan...!!!!
Ada satu family tu aku tengok dorang yang lelaki beratur ramai-ramai....kengkononnya sedang soalat jemaah la...!!!
Pompuan x sesuai la sebab xkan nak pakai telekung bagai...Hahahaha


Kira minum doluuuuuu...!!!
Kita curi air dia sebab sibuk sangat dok tipon...!!!


Apa tengok...tengok..????
Garang la sangat tu...
Burung Hantuuuuuu....!!!!!
x takuttttt punnnnnn...!!!!
Sebenarnya masa amik gambar x tau pun gambar apa sebab besar sangat...dah jadi gambar baru nampak yang itu adalah owl...!!



Tolongggggggggggggggg...!!!!
Ada kapal terbang terhempas..!!!
Apa nak buat ni...???


Cepattt tarikkkkkk...!!!
Aduh...x sampai la nak tarik ekor kapal terbang ni....!!!!
Lepaskan je lah....!!!!
Hahhaha...kijam kan...!




Port ni mesti ramai orang suka...termasuk aku
Tengok...sampai terkopak tingkap tuh...!!!
ke...memang dia buat cenggitu..?



 Awak kat mana...??
Awak..awak kat mana...???
(Nyanyi macam Taufik Batisah tau,,,,!!!!)



Syyyy....Ada orang x...??
Jamban pun jadikkkk...!!!!



Pisangggggg....!!!



Sediakan Payung Sebelum Hujan.....!!!!!


 Hai adey manis....!!!!
Marey ikut sama kaka...
Hahaha...tetiba jadi Mijibbur plak aku ni...!!!
Tiga empat kalai mak aku amik gambar aku kat sini baru nampak real...
Mak aku kata kena la pandai berlakon...baru nampak real..!!!


Haaaa...kan dah kena siram ngan  Abang Besar ni..!!!!
Nasib baik suda ada payungggggg....!!!!
Yang ni susuah nak cari angle sebab gajah tu dilukis pada ruang yang terbuka tu



 Satu..... Dua...... Tigaaa.....Lompatttt...!!!!
Jangan x caya benda warna-warni tu dibuat dari cawan yang kita beli air kat pasar malam tu...!!!




Sama juga yang ni....dulang & sudu garfu plasti yang putih macam kita selalu guna kat birthday party tu....
Bila dah warna & susun kreatih...nampak cantik kan...kan...kan...
Sapa la punya idea yang kreatif ni ye...



Berehat sekejap....
Penat..!!!


Ayuh...kepantai....!!!!!
Baring tapi x buka beg tu...!!!
Hahaha..kan dah x real...



Model gigi...!!!
Baru la putehhhhhhhhhh....!!!
Tiba-tiba plaks....ikalan




Sebelum balik....
Jom main game Mario....!!!!



Parking kereta sebelah Jakel jew...
Kat deret tu nampak ada Restoran Briyani yang.....(ops   xleh sebut nama ...sebab nak ngumpat...)
Kakak la beria-ia ajak nak makan kat situ....
Hmmm mak aku kata memang rasa dia dah sangat x macam dolu..
Dolu-dolu sedapppp....!!!
Sekarang...???
Hmmmm......malas nak cakap lah....!!!!