Wednesday, 30 April 2014

MUSIM PASTA KEMBALI LAGIIII...!!!!

Hmmmm minggu ni minggu bekal pasta je...
Tu sebab aku cakap..
Musim Pasta Kembali Lagiiii...!!!!
Heeeee
Hari Selasa nyer bekal & breakfast....Makaroni Sardine tu untuk bekal....
Roti Krim Coklat @ waffles tu untuk breakfast dalam kereta...
Roti Krim tu kakak makan....Waffles ni aku makan....Mkaroni tu buat bekal
MAKARONI SARDINE

1/2 paket makaroni - rebus + sikit garam
2 ketul sardine & sosnya sekali( 1tin kecik @ 1/2 tin besar)
2 bawang putih
2 sudu olive oil
sikit garam

1. Rebus makaroni sampai masak ikut arahan pada pack.
2. Panas minyak olive & tumis bawang putih.
3. Tuang sardine & sosnya.hancurkan kasar2.
4. Masukkan  makaroni & gaul rata
5. Tabur daun sup cincang- tapi sebab hari ni xde daun sup xyah tabur
*** Pesan mak aku,kalau ada masak banyak & x habis,boleh je pecahkan telur ikut berapa banyak makaroni tu & masukkan dalam loyang @ acuan muffin. Pastu tabus cheese & bakar hingga cheese cair meleleh....pun sedap sebab telur dah masuk dalam tiub tu & ada cheese lagi...nym3....

SOSEJ BERTELUR...BEKAL HARI ISNIN

Ni bekal Hari Isnin......
Sosej Bertelur...
Masa aku tanya mak aku pasal bekal ni hari Isnin hari tu...mak aku kata ni Sosej Bertelur...
Hahahaha...ingatkan Sosej tu Sosej Betina...sebab belajar Sains...binatang yang betina akan bertelur untuk membiak...
Ingat sosej tu sosej betina juga la...heeee
 Kakak nyer bekas...warna kuning......Kakak ni selalu sesuka hati dia je nak bawa bekas mana...Aku dah cakap yang merah tu aku nyer....tapi kakak selamber je...mana yang dia suka ,dia akan amik..
Ni yang dalam bekas merah ni aku  nyer......Sosej Bertelur dengan Roti Wholemeal....
Mak aku kata dia bubuh sama banyak je..tapi nampak macam aku nyer lagi banyak....
Mak aku kata x susah pun nak buat....
Mak aku cakap dia bangun tidur,terus kuarkan sosej dari peti ais..
Pastu gi mandi...
Sudah mandi terus rebus sosej...
Sambil rebus sosej,kejut kakak ngan aku ..
Sambil siap gosok baju sosej dah siap rebus..terus masakkan sosej..
Sementara aku mandi,kakak siap & mak aku pun dah siap solat & pakai baju...
Pukul 6.15 pagi semua dh ready nak kuar rumah dah....
SOSEJ BERTELUR...
10 batang sosej ayam Ramly
2 biji telur
1sudu lada hitam
2 sudu minyak olive
sikit daun sup cincang
1 bawang putih cicncang
sikit garam
Roti putih @ Roti wholemeal

1. Rebus sosej sampai timbul & masak.
2. Potong serong semua sosej.
3. Panas minyak olive & tumis bawang putih.
4. Masukkan sosej yang dah potong serong .
5. Pecahkan telur & gaul rata hingga telur masak.
6. Tabur lada hitam & sikit garam..
7. Tutup api & tabur daun sup..
Siap & boleh makan ngan roti @ untuk bawa bekal...heeeeee



SPAGETTI DAGING..BEKAL KAKAK HARI MINGGU


Ni bekal Spagetti Daging...bekal kakak hari Ahad minggu lepas.....
Kakak xnak bawa bekal sebab kakak kata dia nak makan roti jew..Tapi mak aku paksa dia  bawa juga bekal...ingatkan ada kawin paksa je..rupanya bekal paksa pun ada..

SPAGETTI DAGING

1/2 pkt spagetti
2 bawang putih
3 sudu minyak olive
150gm daging batang pinang
garam
daun sup

1. Rebus spagetti dalam air mendidih yang dicampur garam..
2. Panaskan minyak olive & tumis bawang putih cincang..
3. Masukkan daging yang dipotong jalur.
4. Bila daging dah masak,masukkan spagetti & kacau rata..tabur daun sup cincang

*** Pesan mak aku ..guna daging batang pinang sebab ia lembut & x liat...
Hmmmm..aku pun xtau kenapa daging tu nama batang pinang...Pokok pinang aku tau la sebab kat tepi rumah nenek di kampung memang ada pokok pinang...heeee

ROTI SARANG LEBAH...

Roti Sarang Lebah....Ada ke macam sarang lebah..?
Hmmm ada la juga...
Yang meleleh tu apa...?
Oooo yang meleleh tu madu lebah...hahahaha
Ye ke..?
Tak lah..itu namanya butterscotch....
Ooooo

 Mak aku kata dia buat Roti Sarang Lebah ni sebab asyik teringat "Bakhlava" manisan dar Turkey yang mak Asniza bagi..Mak Asniza bari balik dari Istambul..Aku xmakan pun sebab dah tau mesti rasa dia manis giler...Mak aku sorang je habiskan semua tu...Mak Asniza juga bagi magnet Fridge sevenir dari Istanbul....
Mak aku kata nanti dia nak buat Biskut Famous Amos untuk bagi mak Ansiza plak...Raya tahun lepas 3x Asniza order Biskut Famous Amos dari mak aku..So,mak aku kata akan buat biskut tu untuk balas bekas yang mak Asniza bagi ni....
Roti tu kira macam sarang lebah....Butterscotch tu kira macam dia punya madu lebah la... 
Roti Sarang lebah ni mak aku masak hari Khamis minggu lepas..mak aku masak lepas makan malam..Kata mak aku Roti Sarang Lebah ni untuk bekal aku ngan kakak pada hari Jumaat...
Lagipin hari Jumaat aku akan gi Kem Alam Sekitar kat Lanchang,Pahang....boleh la bawa bekal..

Tapi sudahnya aku x bawa pun..Aku tinggalkan sebab aku tau abang suka roti ni..Lagipun abang dah nak balik kampung ngan Pakcik hari Sabtu nanti..Dh hampir seminggu abang balik KL sbb ada appoiment HUKM hari Selasa...
Masa belum tuang butterscotch tu..rupa roti tu biasa2 je..macam roti biasa tapi saiz dia comel2 jew...cuma mak aku kata dia taburkan almond slice & pumpkin seed....nampak la sedap sikit....Tuang plak butterschotch...hmmmm...yummy..!!!
Camanaer nak buat..?
Hmm,tanya mak aku...mak aku kata sama je cam buat roti biasa..cari je folder roti..
Ok...dah jumpa...


 HOME MADE BUN...
 1/2 kg tepung gandum
1bungkus mauripan
1/2 sudu teh bread improve
2 sudu gula
1 mug air suam
sikit garam
2 sudu butter
( oats & cranberrie  @potato strach  - kalau suka masukkan..x suka...xyah la..)
Kalau nak buat Roti Sarang Lebah gantikan dengan almond flakes & pumpkin seed..

1. Campur tepung,bread improve,gula,garam & mauripan.
2. Buat lubang & tuang air sikit-sikit sambil uli sampai lembut & x lekat pada tangan.
3. Masukkan butter sikit-sikit sambil uli lagi sampai lembut.
4. Biarkan 1/2 jam.
5. Uli semula tepung yang dh naik tu.Bulat-bulatkan & masukkan dalam bekas untuk bakar..
**** cuma pesan mak aku nak buat Roti Sarang Lebah kena la bulat2kan tepung tu saiz kecik macam fishball jew...pastu boleh susun bertindih 2@3 lapis pun xpe...
Butterscotch ni mak aku hanya cakap je untuk aku tulis...1/2 cwn brown sugar masak ngan 2 sudu butter sampai cair..Pastu masukkan 1 cawan susu cair & kacau sampai mendidih & pekat..Pastu bolek la tuang atas roti ...Nyum3....

Saturday, 26 April 2014

QUICHE SOSEJ....BEKAL MINGGU LEPAS NYER...

Quiche Sosej...Bekal minggu lepas nyer.....dah 2 minggu aku x update sbb x sempat...Sejak bulan April hari full sampai Sabtu & Ahad ....2 minggu lepas Sabtu & Ahad ada Klinik UPSR dari PIBG kat UKM Bangi...Best...walaupun 2 hari sampai petang tapi best..banyak tips untuk jawab UPSR nanti..Minggu lepas plak Sabtu & Ahad ada Kem Motivasi Pengawas kat Hulu Langat...pun best giler walaupun penat jugak gilerrrr....heeee
Ops...dah lari tajuk....Quiche Sosej ni mak aku buat untuk bekal hari Rabu....
Rasa dia...?
Ermmmmm.....cedap la...heee
Nak buat dia...?
Ermmmmm....jap ye....nak selongkar folder Resipi Mak Aku.....sebab gambar2 ni mak aku yang tolong amik & save dalam foder..Sebabnya,masa ni aku tengah mandi nak gi sekolah..Mak aku dah mandi sebab dia bangun awal....
Taraaaaaaaa...Dah jumpa....

QUICHE SOSEJ
8 keping roti
 Inti:
4 biji telur
1cwn susu
4 batang sosej- rebus & potong2
sikit daun sup cincang
sikit garam & lada hitam
2 slice cheese

 untuk Inti : Campur semua bahan untuk inti & pukul dengan garfu.
 Cara Buat Kulitnya:
1. Gelek roti sampai nipis...Yang ni mak aku kata dia guna roti fiber..sebab roti putih xde..
2. Pastu terap roti tu jadi bulat..Haaaa ni mak aku nyer penerap roti tu...penutup balang kuih raya..hahaha..mak aku belasah je apa2 yang bulat asalkan bersih..
3. Dah dapat bentuk bulat,sebab bulatan tu agak besar,buat la 5,6 potongan yang x putus keliling roti tu...
4. Tujuannnya supaya senang nak letak dalam lubang acuan muffin....

 
5..Ni roti yang dah siap masuk dalam lubang muffin....
6. Sebenarnya roti hanya ada 4 keping jew...Lagi 4 keping mak aku kata dia gantikan dengan capati segera..Tapi nampak sama je kan...mak aku kata sebab capati tu pun mak aku beli yang wholemill juga sbb tu nampak sama je...Oooooo camtu..
7. pastu isikan inti telur & sosej yang dah campur semua tu..
 8. Koyakkan cheese & letak atasnya..
9. Bake dalam oven sampai nampak cheese tu cair...dalam 10-15 minit
10. Kuarkan dari acuan muffin & boleh la makan bersama sos cili...Tapi aku makan gitu je sebab x suka sos cili...
Pastu bubuh la dalam tupperware & bawa la gi sekolah sebagai bekal....haaaaaa....sekian cerita bekal untuk kali ini.... :-)




MUFFIN PISANG....BEKAL 2 MINGGU YANG LEPAS

Muffin Pisang ...bekal 2 minggu yang lepas....
Hahahaha...nasib baik muffin ni dh dijadikan gambar...dapat la simpan sampai 2 minggu..walaupun sebenarnya semua muffin ni dah masuk dalam loji Indah water..hahahaha
Masa ni mak aku memang tengah syok buat muffin...3 hari berturut2 mak aku masak muffin...kakak la paling suka ...3 hari berturut2 jugalah kakak bawa bekal muffin...
Sebenarnya mak aku gian buat muffin sbb dia baru beli mould muffin tu...Masa nak cari vakum hai tu aku ada nampak mould muffin tu..terus aku suruh mak aku beli.Asalnya aku nak suruh mak aku buatkan cupcake...tapi mak aku buat muffin plaks...Kata mak aku buat muffin x banyak songeh...Tapi kali pertama buat muffin chip coklat aku rasa macam keras je...Tapi muffin pisang ni memang lembut giler & semua kawan aku yang makan dorang cakap sedap...Kakak lagi la...3 hari dia bawa bekal muffin..balik rumah makan muffin...sarapan makan muffin...pastu dia bising cakap baju dia dah makin ketat...hahahaha dah macam muffin la tu..heeee
Haaa...ni la bahan-bahan nak buat Muffin Pisang...Pisang tu asalnya ada 5 biji tapi 2 biji aku dah ngap...heee
Kali pertama mak aku guna butter cair...Kali ke-2 mak aku guna minyak masak je...&...&...& kitorang sepakat bersetuju bahawa muffin yang guna minyak masak lagi sedap sebab x muak....
Resipi...?
Hmmmm... mak aku copy paste dari folder resipi mak aku...Mak aku kata dia amik dari internet....

MUFFIN PISANG (dapat 18 biji muffin)
2cwn tepung naik sendiri(tepung kek)
3 telur
3/4 brown sugar
1/2 camt soda bikarbonat
sikit esen pisang
3/4 cwn susu
2 biji pisang besar
1cwn minyak
sikit garam


1. Lenyek pisang.Campur soda,minyak,gula ,garam & telur....
    Bubuh tepung dalam mangkuk & tuangkan campuran pisang tadi & kacau.
2. Semua bahan digaul je...bila semua dah gaul memang nampak cair. Tambah esen pisang..tapi sikit je sbb esen pisang baunya agak kuat...Pastu kalau nak tambah coklat chip tambah je...
 3. Letak paper cup dalam acuan muffin & sudukan sampai 3/4 penuh....
4. Yang ni mak aku taburkan almond flake...mak aku memang suka almond...Aku plak suka kalau mak aku letak coklat chip atau coklat rice....nyum3...Masukkan dalam oven 280' C & masak selam 15-20 minit...
5...Masa tengah bake muffin ni...waaaaa...satu rumah penuh dengan bau muffin....suka sangat aku kalau ada bau kek @ roti masa mak aku tengah bakar...buat perut jadi lapar...
6. Yang banyak almond tu favorite mak aku...yang ada coklat chip tu...sah la aku nyer...hehehehe..Nyum3....

Saturday, 12 April 2014

KAD HARI IBU.....UNTUK CIKGU


Mother's Day Card....Kad Ucapan Untuk Hari Ibu.....
Selalunya kad hari Ibu mesti la orang bagi pada ibu...
Tapi kenapa Kad Hari Ibu aku ni kena bagi kat cikgu plak..?
Kenapa x bagi Kad Hari guru je...?
Sebabnya....
Kad Hari ibu ni cikgu yang suruh buat...
Siapa cikgu yang suruh tu...?
Cikgu yang suruh buat kad hari Ibu ni ialah Cikgu Rusliza.....
Kenapa dia suruh buat..?
Sebab Cikgu Rusliza tu mengajar Pendidikan Seni....
Hehehehehehehe....
Aku bukan rajin pun nak buat kerja-kerja seni ni....Tapi sebab yang suruh tu Cikgu Rusliza....
Hmmmmmm...memang cari pasal la kalau xnak buat kerja Cikgu Rusliza...nanti sekali dia jegilkan mata....mau satu kelas senyap sunyi....x berani angkat kepala...
Syyyyyy...jangan bagitau Cikgu Rusliza plak...hehehehe



 Minggu lepas dari hari Isnin sampai Rabu aku ngan Shasya,Najwa & Fakhrul memang xmasuk kelas langsung sebab buat latihan Pertandingan pantun ngan Cikgu Norimah.Tapi berbaloi la kan sebab menang...johan Zon Pudu.....Shasya pemantun terbaik lagi....Najwa pemantun pertama, Fakhrul pemantun ke-2....Shasya pemantun ke-3...Aku pemantun ke-4 & Aisyah pemantun ke-5....
Walaupun aku hanya pemantun ke-4 & hanya perkenalkan ahli kumpulan je.... tapi aku bangga sebab banyak juga pantun aku yang dibantu mak aku  digunakan oleh team aku...Cikgu Norimah la paling bangga sebab dia kata kita orang dah berjaya harumkan nama sekolah...Trophy yang kitorang dapat tu Cikgu Norimah amik balik sebab nak sampaikan kat perhimpunan pada Hari Isnin ni....:-)
Walaupun x masuk kelas tapi aku memang tanya kengkawan lain kerja yang cikgu bagi..Salah satunya kena buat Kad Hari Ibu...Hari Khamis dorang bagi tau ..Dorang kata Cikgu Rusliza bagi tempoh sampai Jumaat ni je untuk hantar...Siapa yang x hantar ...hmmm..siaplah..!!!!!
Dengar nama Cikgu Rusliza,memang kecut perut la..Kelam kabut aku minta mak aku singgah stationary nak beli barang untuk buat kad ni....Aku nak beli manila kad atau kertas warna yang ada corak2 tu...tapi mak aku bagi idea suruh guna black mounting board..Mak aku kata kalau guna black mounting board mesti lagi cantik..
-----Bunga Ros yang 3kuntuk kat penjuru tu aku cilok je bunga kat bakul dalam bilik mak aku...
-----Yang hijau buat daun tu plak,idea mak aku..Sebab lupa nak beli kertas warna hijau,mak aku koyakkan
         kotak kasut yang ada warna hijau & gunting bentuk daun...
------Tulisan tu plak guna penebuk lubang & tebuk je kertas pink banyak2....
------Pastu  guna gam UHU lakarkan tulisan...mesti guna gam UHU..kalau guna gam stick x kuat,mudah
         tertanggal & x  kemas.
------Bab nak lekatkan kertas yang dah di punch tu memang kena sabar la...sebab kertas tu kecik2 &
        banyak plak tu..ni kira macam kita buat kolaj la...
------ Sebab background dia hitam...kita guna la warna yang contras supaya cantik...polka dot putih tu
        hanya guna kertas soalan yang dah x pakai..guna la bahagian yang xde tulisan..kira kitar semula la..
-----Bunga kecik kat bawah kad tu hanya guna lebihan kertas kotak yang buat daun..pastu susun je 5
        bulatan kecik sebagai bunga yang kembang & 3 bulatan kecik pink tu sebagai kudup bunga la
        kononnya..hehehe
Dalam dia aku tampal je kertas pink & hias dengan ribbon dot-dot..Ribbon ni pun aku cilok dalam bilik mak aku...tapi bukan curi..aku minta tau....Pastu tulis la apa yang patut.....
Sebab xde idea sangat...aku tulis je lirik lagu :
Ibu...ibu...
Engkaulah ratu hatiku...
Bila ku berduka...
Engkau hiburkan selalu....

Pastu tulis la apa2 ucapan untuk ibu..Walaupun kad ni kena serah kat cikgu,tapi ucapan tu tulis la untuk ibu...jangan tulis ucapan untuk cikgu plaks...Kalau tulis juga ucapan untuk cikgu......
Itu memang nak kena ngan Cikgu Rusliza la...hahahaha

Akhirnya,hari Khamis tu,dalam pukul 5 lebih,siaplah Kad Ucapan Hari Ibu ni.....Hari Jumaat sebelum balik aku ngan Shasya pun gi la hantar kat meja Cikgu Rusliza....
Cikgu Rusliza x datang plak tu...Tapi anak dia ada kat meja tu..Dah pesan kat anak dia...Jangan hilang plak kad ni sudah la...Tak sanggup aku nak buat lain...lagi x sanggup nak dengan Cikgu Rusliza marah...hehehehe


BEKAL HARI JUMAAT - BENEDICT EGG


Bekal semalam...Bekal hari Jumaat....Aku panggil Telur Dalam Lubang je....tanya mak aku,mak aku kata Roti Telur Bakar....cari dalam google tengok tulis Benedict Egg....Apa2 je lah....sebab semua dah masuk perut pun...
Aku ada la beberapa kali bawa bekal macam ni...Biasanya mak aku akan buat bekal ni kalau dah lambat atau kalau dia dah kering idea kot...hahahaha....
Aku x suka sangat bawa bekal ni sebab bila makan akan rasa kenyang sesangat & rasa sikit muak.Lagi satu, kalau makan kat rumah panas2 ok la...Tapi bila bawa bekal,kalau dah sejuk roti dia keras sikit...Nak kena minum banyak air...Pastu perut rasa penuh & buncit..Kalau hari Isnin memang x best nak makan bekal ni sebeb hari Isnin kan pengawas kena pakai kemeja..Baju tigh in..mesti la x best kalau perut penuh...kalau Selasa xpe sbb pakai baju kurung..hehehe
Mulanya mak aku letak 1 set je dalam bekas bekal aku...satu lagi untuk kakak...Tapi sebeb kakak xnak bawa bekal ni...
Makanya mak akupun tutup ngan aluminium foil &.....
Tambah lagi satu untuk aku....Mak aku kata makan je ngan kawan...Hmmm.kawan2 aku kalau aku ajak makan bekal aku biasanya memang xkan menolak...Tapi yang ni aku akan makan ngan BFF aku..Aku tau dia suka roti ni...Selalu kalau aku bawa bekal ni memang dia akan habiskan..Aku jarang habiskan bekal Telur Dalam Lubang ni sebab cepat muak...
SSyyyyyy...
Tapi,aku xde la cakap kat mak aku yang aku x berapa suka bekal ni...Nanti kang mak aku merajuk x nak masak bekal untuk aku plaks..hahahaha

TELUR DALAM LUBANG

2 biji telur
4 keping roti
sikit garam & lada hitam/lada putih

1. Letak sekeping roti atas loyang.
2. Lagi sekeping roti ditekap bulat ditengah2nya.
3. Letak roti yang dah berlubang atas roti yang xde lubang.
4.Pecahkan telur dalam lubang roti & tabur sikit garam & lada hitam.
5. Bakar dalam oven lebih kurang 7 minit .Kalau nak kuning tu keras bakar lebih lama..

Roti yang ditekap bulat tadi jangan dibazirkan...Bakar je bulatan roti tu sapu butter & jem...
Telur dalam Lubang tu aku x makan dalam kereta sebab kuning telur tu cair...leceh nanti sememeh...So,aku makan roti bulat  yang ditekap masa buat lubang tu...hehehe
 Lagi satu aku dah sarapan Susu + Kismis...
Sejak gi Kem Motivasi Akhlak minggu lepas,Dr Idris tu ada cakap minum susu+ kismis ni baik untuk minda...Akupun minta mak aku belikan susu & buatkan secawan setiap pagi & malam sebelum tidur.Dr tu pesan suruh guna susu tepung,bancuh susu tu suam2 & rendamkan 5-7 biji kismis .Bilangan kismis mesti ganjil...5 atau 7 biji..pastu minum susu & makan kismis tu....Dah beberapa hari ni aku minum susu+ kismis ni.
Sedap sebab ada rasa sikit manis dari kismis yang kembang tu...Aku minta mak aku belikan Susu Tepung Every Day..sebab susu tepung tu sedap..kalau Fernleaf aku x suka sebab cair & rasa macam susu baby je..Tahun lepas aku dah pernah suruh mak aku beli Susu tepung fernleaf perisa coklat...Sampai sekarang masih penuh dalam tupperware sebab xde sapa nak minum...Tapi kalau Susu Every Day...hhmmm memang every day aku akan minum... Mak aku pun selalu guna susu ni untuk buat Donut atau Roti...Haa,macam iklan Susu Every Day la plaks....mana tau dorang akan panggil aku jadi duta Susu Every Day ke....xpun dorang akan sponser Susu Every Day selama setahun untuk aku...mahal tu...tengok mak aku beli pek 550gm pun dah lebih RM 15....dapat sponser setahun jadi la...hahahaha