Friday, 30 December 2016

JOM MASAK NASI GORENG BEKAL KE SEKOLAH



Jom,masak Nasi Goreng Bekal ke Sekolah..!
Cuti sekolah tinggal 3 hari lagi jer..
Tapi semalam aku dah gi sekolah dah pun..
Orentasi form1 hingga form 5...
Aku dah rasmikan dah beg sekolah baru dan kasut baru..
Kemeje,blazer,tei,kain pakai yang lama jer..
Kasut tu bli baru sebab kasut lama tapak dia dah bocor..



Nasi Goreng Bekal ke Sekolah..
Cuti sekolah boleh la nak goreng sendiri..
Kalau hari sekolah..
Mmmm...boleh jerrr..
Kalau la aku terajin nak bangun sama awal ngan mak aku..pukul 5 pagi..
Selalu mak aku akan bangun pukul 5..
Mak aku kejut aku pukul 5.45..
Time mak aku dah siap masak sarapan dan bekal..
Kadang time tu rumah tengah bau harum tengah bake scone..
xpun mak aku tengah buat pancake ke,spaghetti ke..
Nasi Goreng ..memang jarang sesangat mak aku masak untuk bekal..
Tapi untuk minggu depan,Nasi Goreng ni aku dah masukkan dalam list untuk masak sendiri buat bekal..
Hihihi..
x tau la menjadi kenyataan ke x..
Mak aku memang x cayer tu..!!
Nak masak memang mak aku dah percaya sebab Nasi Goreng ni memang aku xde masalah.
Tapi bab nak bangun awal tu yang mak aku x cayer..hew..hew...hew
Apapun belum cuba belum thaw..!!!!
Let's cooking...!!!

NASI GORENG BEKAL KE SEKOLAH

Ni bahan-bahan nak campur dalam nasi goreng..
Haaa...comfirmlah mak aku yang potong tu sebab kalau aku potong mesti x sama saiz..

Boleh siapkan waktu malam simpan dalam peti ais...esok pagi cepat nak masak.

- 5 batang sosej ayam- rebus & potong jejari
- 2 helai kobis- potong jejari
- 1 carrot - potong jejari
- 5 kacang panjang- kerat pendek2
- Perencah tomyam - guna 1 sudu besar
- 3 sudu minyak


Nasi ni masak siap2 waktu malam..
Guna 2 cawan beras..
Pun mak aku yang masak..
Aku selalu pun masak nasi sendiri..
Tapi dah yang ni mak aku masak..
Mak aku cakap untum nasi goreng kena masak nasi tu agak keras..jangan lembik...so,kurangkan sikit air supaya nasi berderai cantik..
Pesan mak aku lagi..
Kalau nak nasi cantik...masa panas2 tu kacau dengan garfu..esok nak goreng..nasi dah cantik..


Panaskan minyak..biar betul2 panas sambil  kacaukan minyak tu bagi merata kat tebing kuali supaya nanti xder lah nasi berkerak melekat kerana kuali kering..
Tumis 1 sudu besar penuh pes tomyam..
Kalau minyak terover panas dan pes tomyam nampak nak hangud..bubuh sikit air kasi cool...



Masuk carrot & sosej..kacau rata ..


Masukkan pula nasi yang sudah dileraikan..
Kacau gaul rata.


Masukkan kobis yang dihiris halus..kacau rata


Lastly masukkan kacang panjang dan terus tutup api...supaya kacang panjang kekal rangup..


Dah siap....
Biarkan sejuk sedikit baru masukkan dalam bekas bekal..

Tips Bekal:
Selalunya makanan yang bergoreng dan berminyak seperti NasiGoreng...Mihun...Ketupat Goreng..or spagetti ....
Mak aku akan masukkan makanan tu dalam plastik pembungkus lauk dulu..diikat dengan getah dulu baru dimasukkan dalam tupperware..
Tujuaannya supaya kemas dan bersih serta minyak tidak meleleh dalam bekas makanan..
WAJIB juga aku kena bawa kitchen towel..(tissu dapur)...untuk lapkan sisa minyak pada bekas makanan selepas makan .

Haaaa...kalau xnak ikut tips tu pun xper...
TAPI... kalau nanti beg or buku sekolah ada kesan minyak....mmmm tadah jer lah telinga kena pok pek ngan cikgu & mak2..
Larikkkkkkk...!!!!"

Thursday, 29 December 2016

KETUPAT GORENG

 Ketupat Goreng..
Mak aku masak swal pagi tadi untuk breakfast dan untuk aku bawa bekal gi sekolah..
Naper...?
Pelik ker aku kna gi sekolah?
Hahaha..xyah peliks ..
Sekolah aku ni lain sikit..
Sebab sekolah lain orentasi untuk form1 jer kan..
Tapi sekolah aku orentasi untuk senua..form 1 hingga form 5..
Form 1 memang la full uniform sebab orentasi kannn....
Form 2 hingga form 5..pakai baju koko..
Tapi aku & rakan2 pengawas yang sewaktuvdengannyackena pakai full uniform juga sebab kena bantu cikgu..
Yang x boleh blah tu...kena pakai kemeja & blazer lak tu..
Huh...
Tapi..memang best gi sekilah hari ni..
Rindu giler kot kat kawan2...
Kantin cantik giler..cam sekolah kat oversea do..!!



 Ketupat Goreng ni sebenarnya x sempat nak makan pagi tadi sebab nak gi sekolah cepat..!!
Hahaha...bukan cepat pun...
Tapi biasalah dah sebulan coootiiii...Timing dah kena tune balik la...
hahaha...


 Balik orentasi baru sempat makan...
Huh nikmatnyaaaa ..
Sebab tengah lapar gilerrrr...


Sepinggan ni memang kicin aku makan...
Sebenarnya mak aku cakap ketupat ni recycle food..
Ketupat yang lebih mak aku masak Soto 3 hari lepas..
Mak aku cakap memang sengaja masak ketupat adabi tu lebih sebab memang plan nak masak Ketupat Goreng ni..

KETUPAT GORENG
10 biji ketupat mini adabi- rebus
1 keping dada ayam-hiris kecik
1 batang carrot- mayang panjang
2 biji telur
1pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 cawan kobis hiris
3 sudu ninyak
2 sudu kicap manis
sikit garam

bahan blend:
5 cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang putih
sikit belacan - optional
(my mom guna 1/2 cawan sambal bilis frozen)

1. Panas minyak & tumis bahan tumis hingga garing
2. Masukkan isi ayam,carrot dan masak sekejap.
3. Masukkan ketupat mini yang sudah dipotong2
4. Tambah garam dab kicap.
5.Pecahkan telur dan gaul rata
6. Sesuaikan rasa dan tutup api.
7. Tabur daun sup daun bawang .





Wednesday, 28 December 2016

SPAGHETTI SARDIN

Spaghetti Sardin..
Sarapan untuk aku..abang & kakak...
Eh,aku ngan kakak jer yang makan....
Pun aku makan sorang2 sebab kakak sambung tido...
Abang gi hantar mak aku meeting...
Pastu abang nak gi service kereta..
Mmm..mesti abang sarapan kt luar


Spagetti Sardin ni memang selalu mak aku masak untuk breakfast ..
MACAM KAT SINI...


Kadang2 untuk dinner...
Aku pun dah boleh masak sebab x susah pun..
Tapi yang ni mak aku la masak..
Subuh2 lagi mak aku dah masak..
Mak aku cakap sebab nak gi awal ada meeting..
Pastu abang nk gi service kereta kat KL...
Kalau lewat nanti abang jenoh nak makan jem ..
Sebab service centre tu abang cakap jalan nak gi  KLCC...memang jem..

SPAGETTI SARDIN
1 pack spagetti
1 tin sardin
1 labu bawang besar
3 bawang putih
1 sudu lada hitam tumbuk- jika nak pedas
5 cili padi- untuk extra pedas
4 sudu minyak
1 sudu teh garam
1pokok daun sup


Jerang air banyak dalam periuk hingga mendidih.Masukkan spagetti dan rebus anggaran 10 minit


Potong dadu bawang besar,bawang putih cincang dan cili padi juga dicincang halus


 Panaskan minyak..


Tumis bawang besar..bawang putih dan cili cincang..


Masukkan 1 tin sardin..
Kalau nak sedap guna 1 tin besar..
Kalau budget..guna 1 tin kecik....


Hancurkan sardin dengan sudip..


Tambah lada hitam tumbuk dan garam


Terus masukkan spagetti yang sudah direbus..
x perlu tos....


Kacau dan gaul rata ....
Jika nak spagetti lagi lembut..tambah sefikit aircrebusan spagetti.gaul rata..


Tabur daun sup cincang..
Sesuai untuk breakfast...lunch....dinner
Juga sesuai untuk bekal sekolah
Memang aku selalu bawa bekal Spagetti Sardin
Kalau bekal untuk kanak2 ribena nak bawa bekal gi tadika...xyah lah masukkan cili padi dan lada hitam..cukup sardin or tuna pun sedap..
Minggu depa  kan dah start sekolah..
1st week sekolah memang  kantin penuh ngan parent .
So ..bawa bekal yer...

JEJARI PISANG GORENG

Jejari Pisang Goreng..
Bersama Teh O Panas..
Semalam nyer minum petang...
Selalu buat
JEJARI KELEDEK MACAM KAT SINI


Pisang Goreng biasa je kata mak aku..
Mak aku cakap nk kasi something differance..
Potong bentuk jejari..
Supaya lebih rangup..


Mak aku cakap ni namanya pisang abu..
hahaha...
Pisang Abu..
Pisang Ali..Ahmad...Syed xde ke..hihihihi..


JEJARI PISANG GORENG

10 biji pisang
Minyak untuk goreng

Better::
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2sudu minyak
1/4 sudu teh pewarna kuning telur

1. Blend semua bahan better hingga berkrim..


2. Pisang dikupas kulit dan belah 2...Setiap belahan dihiris panjang menjadi 3..
So sebiji pisang dapat 6 jejari
Celup setiap jejari pisang dan goreng dalam minyak yang banyak hingga garing rangup..


Tos atas kitchen towel dan hidang .
Sedap dimakan bersama sambal kicap..
Mak aku cakap ni Pisang Goreng Versi Badget..
Potong hejari supaya rangup..
Selain tu supaya nampak banyak..
Mak aku kata sebab pisang dah mahal...
hahaha

Tuesday, 27 December 2016

TAUGEH KACANG SOYA...CUCUR JAWA...


Sayur Taugeh Kacang Soya..
Masakan Achik..
Mak aku cakap ada orang panggil ni taugeh kasar..
Kalau taugeh yang biasa tu dibuat daripada kacang hijau..
Ada ker yang x tau..??
Jangan nak cakap x tau plak sebab kalau subjek Sains masa sekah rendah semua murid memang cikgu Sains suruh buat taugeh kan...
Memang lah cikgu x cakap buat taugeh..
Tapi kan cikgu suruh kita rendam kacang hijau ..Ada group yang kena rendam kacang tu dalam bikar yang berisi air...
Ada yang kena tabur kacang hijau tu atas kapas basah...
Ada juga yang kena simpan kacang tu kat tempat gelap bagai...
Yang seronok dan excited tu bila tengok kacang2 tu dah tumbuh jadi taugeh..
Waaa...rasa hebat sangat..!!!
Tapi kalau Sains aku paling suka topik pengawetan makanan...
Seronok dan excited giler bila cikgu Sains aku suruh bawa mangga,betik bagai nak buat jeruk..
Tapi hari yang kitorang patut buat jeruk tu cikgu Sains masa tu x datang...
Huh...frust giler...
Antara proses pengawetan yang aku masih ingat ialah...pengeringan...penyejukkan..pengetinan..penjerukan..perlilinan...mmmm apa lagi erk..???
Eh...nak citer taugeh kacang soya kan tadi tu...
Haaaa...sayur taugeh tu biasa orang buat laukkan..
Tapi yang kat atas tu kitorang buat minum petang...
Hshaha...pelik kan...
Sebenarnya minggu lepas nasa Achik Pakcik nenek Haikal Awil semuav u datang...
2 hari berturut2 makan sayur taugeh ni..
Hari pertama achik beli kat Hero..masak & ratah2 .
Esoknya pakcik pulak beli lagi 1kg kat kedai Indon tu suruh achik masak dan ratah2 lagi masa minum petang..
Haaaa...sebabnya Achik & Pakcik yang suka sangat taugeh tu..
Dolu masa Achik Pakcik dok KL dorang cakap selalu masak taugeh tu..
Tapi pakcik cakap sejak dah pindah ke Kedah..
Tak jumpa lagi dah orang jual taugeh tu..
So ni dah datang KL achim ngan pakcik nak makan puas2..
xnak makan ngan nasi...
Just ratah...
Buat minum petang yang x tahan tu..
Hahaha...
Resipinya x sempat minta kat Achik..
Sebab achik yang masak..



Sebenarnya minum petang bukan makan taugeh tu semata2..
Nenek ada buatkan Cucur Jawa ni...
Haaa...cucur favourite cucu kesayangan nenek tu lar...
Tau siapa cucu kesayangan nenek..??
Haaaa...siapa lagi kalau bukan Haikal & kakak...
Bila cakap kakak cucu kesayangan nenek..
Mak aku cakap nenek sayang semua cucunya...
Tapi aku rasa macam nenek tu lagi sayang Haikal ngan kakak..huhuhu..
Kuih ni favourite kakak...
Tapi mak aku pun selalu buat..
Mak aku cakap resipi tulah nenek ajar sejak dulu..
Dah beberapa entri dan step by step  sebelum ni kat sini..
kat sini...

CUCUR JAWA
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pssir
1/2 suduvteh garam
1 1/4 cawan air suam..
minysk

1. Campur dua2 jenis tepung
2. Tambah gula merah,gula pasir dan garam..
3. Tuang air suam sikit demi sikit dan adun hingga licin berkrim..
4. Peramkan beberapa jam @semalaman
5. Panaskan minyak dalam kuali melengkung lebih kurang 1 cawan kecil.
6. Tuang sesenduk adunan better ditengah2 minyak .
7. Kuih akan membentuk ropol2 bermula dari tepi dengan sendirinya..
8. Balikkan kuih dan masak sekejap hingga nampak ropol2nya garing..
9. Tos minyak dan sedia dihidangkan..


Juga Nadi Goreng Tomyam mak aku..
Hmmm Nasi Gireng Tomyam ni memang selalu sangat mak aku masak sebab semua pun suka..
Mak aku cakap just guna pes tomyam adabi
yang dalam paket @ yang dalam botol..
Semua pun boleh masak sendiri...include ne ..
Untuk 2 mangkuk nasi just guna 1 sudu pes tomyam...pastu  tambah la sayur or seafood or isi ayam...Tambah telur jer pun dah sedap x pandang kiri kanan...hihihi

Monday, 26 December 2016

WAFFLE SEDAP DI ALAMANDA

Belated Mary Xmas untuk semua yang celebrate..exspecially Rishmika..
Heee...hari Krismas pun KL lengang..
Ramai yang balik kampung kot..
Ramai yang gi holiday kot...
Sebab semua cuti & kakak nak sangatvgi makan waffle kat Alamanda..
So lepas gi MPH...terus gi foodcourt tu..
Kakak la nak sangat makan waffle ni..
Kakak order Chocolate Nut & Ice Cream..
Hari ni mungkin sebab public holiday ramai orang kot ..
Nampak macam ice cream & chocolate Sauce tu kurang plak hari ni..



Ni yang kakak order minggu lepas tu..
Melimoah chocolate & ice cream tu..
Bento....
Abang nyer..
Mula aku suruh abang order Ramen..
Tapi sebab abang takut aku paw ramen dia..
Maka abang order bento ni..
Eh..bento tu bukan bekal ker..??
Hmmm...yer la tu sebab nasi tu dalam bekas bekal pun...
Hahaha nyesal giler abang order bento ni..
Nasi putih biasa jer ngan saseme chicken, miso soup,wasabi & soya sauce...
3x suap jer dah habis..
Absng cakap baik order nasi mandy..kenyang sikit sebab harga sama jer ngan nasi mandy....
Hihihi...
Mak aku cakap mungkin sebab ringgit dah jatuh..
Kalau makan bento no kat Tokyo mungkin bebera yen jer kot...
hihihi..



Aku nyer...
Heee...terpengaruh juga ngan kakak.
Terlior tengok waffle kakak.
Tapi aku xnak ice cream sebab tengah period pain...syyyyy..
Toppingnya just chocolate & nut ....



Honey & Nut topping
Rezeki dapat free..!!!!
Aku order Chocolate & Nut..
Tapi abang tu cakap dah tersalah buat..
Dia pun dah minta maaf..
Dah buat yang baru pun..
& dia  tanya nak x yang dia dah salah buat tu..
Kakak teragak2 .
Kakak tanya aku..aku memang aku cakap xnak..
sebab banyak2 x habis kang..
Tapi abang tu bagi juga & dia dah siap bungkuskan.. suruh bawa balik...
Ish...rezeki jangsn ditolak..!!!
Tq abang waffle..
Hihihihi  .


Roti John Spacial..
Apa mimpi ntah mak aku leh nak makan Roti John...
Setahu aku..mak aku x suka roti john..
Mmm...tu pun mak aku makan 2 slice jer..
Selebihnya aku ngan kakak habiskan
Huh..
Kakak la paling puas hati sebab dapat makan waffle puas2..
Siap dapat free tapau lagi...
Brrrr...Alhamdulillah..

MAGGI GORENG YANG SEDAP..

Maggi Goreng..
Satu kuali...
Tapi bukan makan dalam kuali..
Nek kena marah ngan nenek lar tu kalau makan dalam kuali...
Hehehe
Semalam nyer sarapan..
Hahaha sarapan makan maggi...
Tap bukan la sarapan sangat pun...
Sebab makan dah pukul 10 lebih dah pun..



Aku ,abang & kakak...
Mak aku dah sarapan awal2 pagi lagi..
Abang sambung tido lepas subuh gajah tadi..
Kakak pun sambung tido sebab hari ni cuti Krismas...
Aku ngadap TV tapi xde citer best pagi2 ni..
Nak sarapan..mak aku hanya panaskan kuah laksa jer..
Mak aku sarapan Laksa Kuah Lemak Kedah tu yang semalam nyer..
Masih ada lagi...
Tapi aku can not go lar kalau makan laksa pepagi...
So...mengadap TV jer nk tunggu mak aku makan laksa..
Dah siap mandi bagai dah..baru mak aku masak maggi ni..
Bau diaaaaaa...
Mmmmmm...
Terus laparrr..
Memang laparrrr pun...
Hihihihi...

MAGGI GORENG
3 paket maggi kari
1 keping isi ayam
2 telur
2 bawang putih
3 sudu kicap manis
3 sudu minyak
1pokok daun sup
1 pokok daun bawang
1 limau nipis..

1. Rendam maggi dengan air panas.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih cincang
3. Masukkan isi ayam yang dipotong kecik
4. Pecahkan telur dan goreng hancur besama isi ayam..
5. Tapis maggi dam masukkan bersama 1 bungkus perencah maggi kari tu..1 bungkus jer.Gaul rata..Jika agak kering tambah 2 sudu air supaya sebati..
6. Renjiskan kicap dan gaul rata..
7. Tutup api dan tabur daun sup dan daun bawang..
8. Hidang dengan hirisan limau nipis dan kalau nak lagi pedas tambah cili padi..



Minum Teh O panas...
Memang licinnnn
Cepat2 cuci pinggan sebab mak aku dah bising..
Sebab kakak cakap nak kuar tapi makan lambat..
Peel mak aku..kalau nak gi mana2 mesti kena awal sebelum tengahari..
Kalau nak shoping raya pun mak aku mesti nak gi awal bulan2 puasa pun..
Buka  pelik kalau belum pukul 10 dok dalam kereta tunggu kedai buka...
Pastu time orang dah ramai mak aku dah bising ajak balik. hihihi..
Semalam sebab Krismas kakak ajak kuar..
Kakak ajak gi Alamanda sebab nak makan Waffle Ice Cream..
Padahal minggu lepas pun dah gi makan waffle tu..
Tapi kakak cakap x aci sebab tu minggu lepas..
Hehehe..sebenarnya kakak x puas hati sebab hari Isnin tu kitorang semua ngan achik..pakcik..nenem..Haikal..Aqil semua outing time kakak kerja..
Kakak memang x puas hati tu.. hihihi


Sunday, 25 December 2016

LAKSA Kuah LEMAK KEDAH


Laksa Lemak Kedah..
Semalam nyer...
Mak aku kalau masak laksa
Mesti laksa lemak kari ni..
Dah banyak entri pasal laksa ni .
Selalu mak aku soh aku tulis Laksa Kuah Lemak Utara..
Hari ni Laksa Kuah Lemak Kedah plak .
Ada beza ker. ?
Mmm...mak aku kata sama jer..
Cuna selalu tu guna laksa siam yang halus..
Hari ni gu a laksa biasa yang besar sikit...
Mak aku jarang masak laksa yang macam beli kat pasar malam tu..
Mak aku cakap yang tu LaksA Asam.. a.k.a Laksa Penang
Selalu memang mak aku akan masak Laksa kuah camni..
Mak aku cakap kalau nak makan laksa asam..Achik masak lagi sedap..
Lagi pun mak aku kata sebab  nak elak elergi belacan..
Laksa Kuah Lemak ni xde guna balacan..
Oooooo....



Mak aku nyer...
Kalau makan laksa mak aku mesti guna pinggan...x guna mangkuk..
Kata mak aku nak feel makan laksa kat Kedah yang memang guna pinggan..
Aku pun x tau naper kalau makan laksa kat Kedah..makan laksa kat kedai selalunya dihidangkan dalam pinggan. .
Tapi mak aku cakap kena la guna pinggan yang boleh isi kuah la..
Bukan pinggan macam untuk dinner yang flat tu..
Hari ni nyer laksa mak aku cakap lebih banyak ulam...
Lagi kick  !!
Tu kata mak aku ..
Mmmm..aku x kisah pun sebab kalau makan laksa aku just bubuh laksa..kuah dan timun jew..Lain2 aku x suka.
Walaupun aku suka ulam..
Hanya kalau makan ngan nasi jer..
Kalau ngan laksa aku rasa ulam2 tu mengganggu..
Rasa tersangkut jer kat tekak..
Mungkin sebab ulam tu dah dihiris halus kot..
Tapi mak aku makan tengok ok jew .


Satu lagi mak aku cakap ..makan laksa ni pinggan tu kena sememeh skit baru umph..!!
Xyah control ayu..
Ish...yer ker camtu..?
Selalu kalau aku makan sememeh mak aku marah..!!
mmmm...x faham lah
Kuah pun mak aku cakap kalau masak awal lagi sedap..
Contohnya nak makan esok..malam ni dah masakkan kuah...baru kuahnya sebati dan lebih sedap..
Mak aku cakap..tu juga rahsia Kari Mamak rasa sedap sebab dimasak lebih awal.
Haaa..kalau ada tetamu nak datang esok,malam ni dah boleh masak kuah..
Kari ikan,ayam & daging pun camtu..
Kalau tetamu nak datang lunch esok..
Malam ni masak kari siap2..
Esok panaskan..
Kalau takut ikan hancur,malam ni masak kuah jer dulu..esok panaskan baru masuk ikan..
Confirm tetamu yang makan tu teringat2..!!

LAKSA KUAH LEMAK KEDAH..mak aku

1 paket laksa kering

Bahan Kuah:
1/2 kg ikan -agak-agak 5 ekor ikan selayang
(rebus bersama 3keping asam gelugur)
1 labu bawang besar
1 cawan santan pekat
9 cawan air(sebagai panduan- boleh adjust)
1paket kecil rempah kari ikan(1 1/2 sudu besar)
5 asam keping
1 bunga kantan @5 tangkai daun kesum
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu minyak
Garam secukup rasa

Bahan Ulam:(ikut pilihan sendiri)
- daun selom
- daun putat
- Timun
- bawang besar
- cili padi
- Limau nipis

1. Ikan diasingkan tulangnya..
    - Blend isi ikan dengan 4 cawan air.Ketepikan
    - Blend pula tulang2 dan kepala ikan dengan 3
      3 cawan air..tapis dan campur dalam isi ikan
      untuk mudah agak kepekatan kuah nanti.
     
2. Blend pula bawang besar dengan 1 cawan air hingga halus..ketepikan

3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.Kemudian masukkan serbuk kari dengan 1 cawan air ..Masak hingga naik minyak..

4. Masukkan bawang blend dan biar mendidih sekejap supaya sebati dengan serbuk kari.

5. Masukkan bahan isi ikan yang diblend dan masak lagi hingga mendidih.Masukkan juga asam keping,garam dan bunga kantan.

6. Masukkan santan pekat dan kacau sebati..
    Biar mendidih perlahan dan rasa asam garamnya..jika kuah terlalu pekat tambah air panas...kerana kuah x perlu terlalu pekat..Bila sejuk kuah akan jadi semakin pekat.y


7. Masuk laksa dalam rice cooker & isi ait hingga tenggelam laksanya..Tekan cook & masak hingga mendidih agak2 45 minit hingga laksa lembut..
AWAS:
            Letakkan sudip kayu yang panjang
            melintang atas permukaan periuk dan
            baru tutup penutupnya biar renggang
            supaya tidak meruap ketika mendidih.
            KALAU x confident..x payah tutup..
            Biar laksa direbus tanpa ditutup

8. Setelah laksa masak angkat dan tuang dalam tapis yang besar..
AWAS...PANAS..!!!
Ulang menyiram air ke atas laksa yang baru dimasak hingga laksa sejuk dan air dari laksa tadi daripada keruh berkanji menjadi jernih..



***Laksa dibiarkan hingga kering airnya dan dibiar dalam tapisan agak-agak  1/2 jam barucdipindahkan dalam bekas lain.
Jika tidak dibiar hingga kering,laksa kurang sedap kerana kalau basah nanti kuah tidak bersalut...Laksa yang basah juga cepat basi..


Ulam untuk laksa..ikut selera..
Tapi mak aku cakap laksa utara ni ulam wajibnya mesti ada daun selom.
Linau nipis juga...sebab untuk seimbangkan rasa lemak..
Ulam lain yang selalu dsediakan oleh nenek..
Mak cakap kalau kat kampung nenek,laksa lemak ni juga sunat ada ulam pucuk putat dan pucuk gajus..
Dah nama pun sunat..so..kalau xde pun xpe..kalau ada lg bagus..!"
Hehehe

Ulam2 tu dihiris halus2..letak berasingan supaya semua orang boleh pilih ulam yang disukai..

Achik cakap 1 lagi laksa yang ngetop kat Kedah ialah Laksa Hadyai..mmm laksa siam
Laksa Hadyai kuah lemak cenggini juga tapi laksanya agak halus macam laksa yang selalu mak aku masak sebelum ni..
Tapi yang uniknya Achim kata Laksa Hadyai akan dihidangkan berasama sedulang ulam2ulaman yang pelbagai seperti ulam raja..tenggek burung..pucuk gajus,taugeh..
Semua ulam2 tu tidak dipotong..dibiarkan sehelai2  dan dihidangkan banyak macam makan ulam dengan nasi..
Aku belum pernah makan laksa yang hidang dengan sedulang ulam macam tu..

Hari tu Achik dah pos pic Laksa Hadyai kat Family Group...tapi dah terdelete...
Acikkkkkkkk....!!!!
Repost pic Laksa Hadyai jappppp !!!!!!