Sunday, 7 January 2018

CARA TANAK PULUT CANTIK DAN TAK LEMBIK

Suka Pulut Durian...?


Pulut Kelapa Ikan Masin suka tak..?



Nak tahu cara masak Pulut..?
Selalunya Pulut direndam dan dikukus untuk dijadikan Pulut Kuning..Pulut Lemak...Pulut Panggang..Pulut Mangga dan macam2 lagi..
Tapi kalau Pulut Kukus mesti pulutnya perlu direndam semalaman @ paling tidak pun beberapa jam...
Ada satu cara lagi menyediakan pulut selain Pulut Kukus..iaitu PULUT TANAK..
Tanak macam tanak nasi la..
Tapi sebab Pulut sejenis beras yang sangat berkanji dan cepat masak..
Maka jika dimasak seperti nasi biasa ia akan lembik dan kurang sedap serta kurang menarik..
Ada beberapa cara untum masak Pulut Tanak..
( Haaa...tu ayat skema mak aku tu..kikiki)

CARA TANAK PULUT:( masak atas daput gas)


1. Cuci beras pulut dan toskan...
    Tidak kira berapa banyak pulut yang hendak
    ditanak...tiada sukatan beras..Contoh ini ialah
   2 cawan beras pulut.
   Basuh beras dan buang airnya..Tak perlu tapis
   Cukup sekadar tuang airnya sa.pai habis. Jika
   masih ada sedikit baki air..tidak mengapa.



2. Masak air dalam periuk anggaran 4 cawan..
    Sebenarnya masak biar banyak x apa sebab
    nanti air ni akan dibuang..So x perlu sukat
   pun..cuma sebagai panduan  sahaja


3. Bila air mandidih masukkan beras pulut yang sudah dicuci..Ada lebihan air tidak mengapa..
Sebaik sahaja masukkan pulut, kacau SEKALI SAHAJA untuk bagi pulut tenggelam.
JANGAN dikacau lama2.
Biar pulut mendidih sekejap sahaja..anggaran dalam 2-3 minit sahaja..


4. JANGAN DIKACAU...
 Terus angkat periuk dan perlahan2 tuang semua air nya...
INGAT....JANGAN KACAU semasa mendidih dan sebelum dibuang airnya
Kalau dikacau nanti pulut akan lembik kerana memerangkap banyak air.
Tuang semua air didihan pulut..Tapi jangan sampai habis terus kering kontang.Kena tinggalkan sikit  agak2 basah beras tu kerana baki sedikit air itu akan membantu menjadi wap untuk memasakkan pulut yang sudah 1/2 masak itu.


5. Letak semula atas dapur dan kecilkan api .
    Masa ni boleh kacau sekejap supaya beras manjadi longgar dan dapat memerangkap wap untuk masak.


6. Tutp periuk dan biar pulut ditanak dengan api kecil sehingga nampak naik wap dan pulut  jadi jernih sepenuhnya..
Apabila Pulut sudah masak ia akan mengeluarkan bau harum pulut dan bila dibuka penutupnya asap wap akan keluar..
Anggran masa untuk pulut masak selepas dikecilkan api lebih kurang 10 minit



Pulut Tanak telah siap


Pulut Tanak sesuai dimakan bersama santan dan durian..kelapa dan ikan masin

PULUT TANAK versi Rice Cooker


1. Masak air anggran untuk tenggelam pulut..
     Contohnya untuk 2 cawan pulut..masak 4
     cawan air hingga mendidih

3. Air mesti menggelegak baru masukkan pulut yang sudah dibasuh


4. Tutup periuk dan biar pulut mendidih beberapa ketika..Anggaran 2 minit sahaja.
Off kan plug dan keluarkan inner rice cooker untuk buangkan semia air didihab pulut tadi..
Kakau ada sikit2 air x mengaoa untuk bantu pulut masak.


5. Masukkan semula inner yang mengandungi pulut tadi dan on semula plug..Tekan "cook" semula dan biar sehingga pulut masak.


6. Bila button cook sudah padam biarkan bebetapa minit sebrlum dibuka penutup rice cooker..Tujuannya supaya wap yang terperangkap dalam rice cooker membantu memasakkan pulut.Juga supaya pulut jafi sefikit kering.



7. Pulut sedia di hidangkan. .


*** Pesan mak aku:
       Pulut tanak hanya sesuai untuk dimasak 
       kosong dan dalam jumlah yang tidak ter
       lalu banyak.Jika banyak lebih sesuai di
       masak pulut kukus..keran lebih mudah dan
       tidak berkerak. Pulut Tanak juga akan terasa
       muak jika dimakan banyak berbanding 
       Pulut Kukus

Mak aku cakap ....
Cara memasak pulut cara pertama( guna dapur gas) diajar oleh nenek sejak mak aku masih kanak- kanak.Kata mak aku...umur 8 tahun nenek sudah ajar menanak nasi...menanak pulut dan menggoreng ikan.Kata mak aku juga zaman itu...bukan mak aku sahaja yang diajar memasak ketika masih sekolah rendah  Tetapi kebanyakan kanak2 perempuan yang lain juga begitu..
Habis tu kanak2 x main ngan kawan2 ke..?
Haaaa...kata mak aku...main tetap msin tapi cukup masa mesti balik rumah masak nasi sebab kebanyakan mak2 semua gi menoreh atau gi sawah padi .
Macamana nak tahu cukup masa..ada jam ke..?
Mmm...mak aku cakap dulu xde jam pun..
Tapi setiap hari ..tepat pukul 12 tengahari akan ada bunyi letupan kuat macam bom atom..
Leptupan itu mak aku cakap bunyi " Tembak Batu"
Tembak Batu tu apa..?
Tembak batu tu ialah letupan bom yang dipasang pada kuari untuk memecahkan ketulan batu granite di Kuari..
Mak aku citer bunyi itu akan didengar dalam jarak hampir beratus kilometer..
Bunyinya pula adalah konsisten setiap hari pada pukul 12 tengahari..
Tak bahayan ke...?
Kata mak aku...Kuari tu agak jauh dari kawasan kampung..
Jalanraya yang hampir dengam kawasan letupan itu juga akan ditutup seketika apabila kerja meletupkan batu akan bermula sehinggalah kerja letupan selesai beberapa minit kemudian...
Itulah rutin setiap hari sejak sekian lama dulj
Semua orang orang kampung sudah memahaminya kerana ia rutin yang sudah sekian lama..
Huh....macam ngeri jer aku dengar...
Sekarang ada lagi ker letupan tu..?
Haaa...yang ni mak aku cakap x pasti sebab macam dah x pernah dengar..
Mjngkin juga Kuari itu sudah berpindah kekawasa  lain..
Mungkin juga masih ada tetapi sudah x dapat didengari kerana dunia semakin bingit dengam macam2 bunyi dah..
Mmm...atau sudah tidak dipedulikan bunyinya kerana semua orang dah ada jam..dah ada handphone...
Hahahaha..

54 comments:

  1. wah..pulut durian..sedapp..tq perkongsian dan petua tanak pulut dik..nanti akak nak cuba..seronok drg citer org dulu2..mcm ngeri je bunyi bom tu..hahaha..

    ReplyDelete
  2. Haaaaa...dah dapat makan Pulut Durian minggu lepas...huh...pembukaan Tahun Baru yang baik...Sedih tahun lepas sampai hujung tahun baru dapat..ha3 ...

    ReplyDelete
  3. Tq sis share petua orang lama2.. Nk cuba dlu.. Biasa tanak cam tanak nasi.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome..
      Hee...sharing is caring...
      TQ for comment...

      Delete
  4. tq for ur sharing. really appreciate it

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..
      Alhamdulillah jika info dari mak kiter ini membantu...
      Lately ni entri ini mencapai berbelas ribu pageview...Mubgkin sebab musim pulut durian...heeee..

      Delete
  5. Thanks 4 the recipe. Husband blk keje nk mkn.. Sll igt kena rendam semlman.. Rupanya guna resepi sis x smpi stgh jam siap. 1st time tanak pulut sendiri dan menjadi plak tu. Terima kasih ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome...
      Mak kita ckap tanak pulut ni...
      more tu tips la...
      Tapi kalau nak masak banyak or nak buat pulut kuning lebih sesuai kukus la..
      Kalau nk makan ngan durian or kelapa ikan masin ..dalam jumlah yang sesuai la tanak..
      Anyway tahniah....dh pandai masak pulut..
      Heee.....kiter sendiri pun mak yang masak..hehehe

      Delete
  6. Dah try ... Jadik... Nice... Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.....tahniah kerana berjaya...ha3

      Delete
  7. Terimakasih atas tip tanak pulut nih..nmpk cam senang je buatnya..😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok mak kiter tanak pulut memang nampak senang jer..Tapi tu mak kite la yang masak..heee
      Mak kiter swlalu cakap generasi kiter untung sebab zaman IT dan ramai orang sharing info..
      Whatever pun practice make perfect...caiyokk

      Delete
  8. tq..tengah2 musim durian mmg kena sgtla pulut durian ni.. kira tak perlu garam pun ok dah kan makan pulut kosong ni dgn durian kan sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..kiter gang!!!
      Suka pulut durian...
      Haaaa...tapi mak kiter selalu serve pulut durian denan santan mentah yg dicampur sikit garam..siram santan atas pulut..gaul ngan durian...Aummmmm...!

      Delete
  9. Kat mana jual pulut ikan mason



    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat mana ..
      Kalau kat Kedah biasa dijual dengan kuih muih sarapan..
      Kalau kat KL ni fi Kg Baru ada jer dijual bersama kuih muih Kelantan

      Delete
  10. Good sharing 😁

    ReplyDelete
  11. thanks ya sharing crita2 menarik dulu2 and all the tips.menarik sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...
      just citer mak kiter & sharing masakan mak kiter..
      anyway tq si MO..

      Delete
  12. Awat byk sgt typing error dik...nway npk cam nk try buat nanti...thanks for sharing the recipe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...
      Kalau perhatikan semua entri memang melambak typing error
      Heee....ada sebabnya sengaja dibiarkan typo tanpa dibetulkan....heee..anyway TQ

      Delete
  13. Tq2.. sangat membantu suri rmhtgga yg bz bekerja.. haha

    ReplyDelete
  14. Beras pulut yg tanak ni xperlu rendam la kan? cukup skadar basuh je??

    ReplyDelete
  15. yup..pulut tanak mak kiter cakap tak perlu rendan..basuh jer

    ReplyDelete
  16. Ada org masak pulut,lepas tu masukkan santan jugak tu ,macammana ya??☺
    Saya budak baru belajar..hihiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cara mak kiter...
      Yang masuk santan tu mak kiter cakap pulut kukus...yang kena rendam dulu pulut tu pastu kukus.Lepas kukus gaul santan yang dh campur sikit garam.Contoh macam pulut kuning

      Kalau pulut tanak mak kiter cakap kalau tambah santan nanti lembik.Tapi kalau ada yang tetap gaul santan dengan pulut tanak,mungkin selera mereka suka pulut yang lembik @ mungkin mereka ada tips lain yang mak kiter tak tahu

      Delete
    2. patut la saya letak santan jadi lembik..sbb buat pulut tanak,hahaaa....sepatutnya buat pulut kukus la yer..ok la,nnti sy buat lagi...

      Delete
    3. Hahaha..xper practice make perfect..
      Kerana dah cuba lah jadi tahu...
      Kalau x cuba x tahu...
      Macam kiter..tolong kukus pulut boleh la..lain2 masak & semua tips tu by my mak..
      tapi mostly kiter tengok dan tolong.

      Delete
  17. Salam sis..kl masak guna rice cooker pon xyah rendam kan?br nk wat weekend ni..nk mkn pulut dgn durian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      ya yang tanak ni guna rice cooker pun tak payah rendam.

      Tapi kalau nak buat banyak mak kiter cakap prefer untuk kukus.Sebab pulut kukus lebih mudah kalau diuruskan untuk masak banyak.Sebab tidak berkerak dan tidak muak.Cuma untuk dikukus kena rendam semalam atau sekurang-kurangnya 4 jam.
      Gud luck

      Delete
  18. Alhamdulillah..menjadi..tq sis

    ReplyDelete
  19. Mmg betul dulu2 mak ajar mmsk.. Sekolah rendah lgi dah pndai mmsktuk satu family... Blik skolah.. buka baju n iap utk mmsk.. kdg2 kena gait kelapa.. Mak masihkat sawah lgi... mmg seronok bila d ingt masa kecik2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ops sorry ada yang terlepas x reply..

      Untung lah orang dulu xde gajet.
      Kalau diberi pilihan kiter juga nak rasa zaman tanpa gajet..
      Huhuhu

      Delete
  20. Akak pun dah cuba.... alhamdulillah mmg cantik kejadiannya...❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... Mak kiter pun buat Pulut Tanak Ikan Pekasam hari ni.... Kiter lum makan lagi

      Delete
  21. First time buat gagal. Nak try. Harap2 jadi. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...
      Kiter pun mak yang masak
      Cikgu selalu cakap..
      Gagal sekali bukan bererti gagal selamanyammm😁
      Cuba lagi tau..
      Gud Luck

      Delete
  22. Syok dgr crita zaman2 dlu.. Sygnya x berkesempatan belajar memasak resepi tradisional dri arwah mak..la ni nak mkn, semua kena google. .😁thanks for the recipe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Advantage sekarang boleh google..

      Mak kiter cakap zaman dulu tulis resipi dalam buku..
      Haaaa... Mak kiter pun ada simpan buku resipi lama & dari majalah lama.. Hitam putih.. Klasik

      Delete
  23. Salam.. nak tnya la, bole ke kalo nak oter pulut yg kite da masak tu? Pulut sy jd mcm keras njn sikit, so nk oter bg lembik.. huhuh.. rasa2 bole ke? Hrp ada yg sudi beri tunjuk ajar😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Mak kiter cakap kalau jafi macam tu maybe air tu dibuang hingga habis & tiada lagi sumber untuk jadi wap..
      Solution... Mak kiter cakap jika pulut masih panas dalam periuk boleh siram sikit air panas supaya ada sumber air untuk jafi wap & masakkkan pulut. Tapi kalau pulut dah dibiar sejuk, kena kukus supaya masak.

      Delete
  24. Mak mertuabpun ade ajar tanak tp ltak sikit beras biasa...so cantik kejadian.

    ReplyDelete
  25. Terima kasih, resepi yang senang dan mudah untuk mak mak zaman sekarang saya share ya

    ReplyDelete