Thursday, 31 January 2019

SAMBAL AYAM & NASI BERAS PERANG - BEKAL 30JANUARY 2019

Ayam Sambal Kunyit..& Nasi Beras Perang
Bekal pagi tadi
Ops....ni tulis semalam..
Tapi half way
Ni baru sambung .
Ayam Sambal Kunyit  & Nasi Beras Perang
Kena sebut Beras perang
Sebab kalau sebut Nasi Putih macam x putih nasi tu
Haaaa...ada beberapa orang kawan aku memang kenal ni nasi beras Perang
Rishmika cakap sebab kat umah dia juga family dia makan nasi Beras Perang
Rishmika pun selalu bawa bekal
Selalu share juga...
Rish tu India tapi muka macam melayu
Boyfriend dia pun Malay wei..!
Maid dia pun muslim..
Kalau bulan Ramadhan dorang paling suka sebab maid dia akan masak macam2 untuk iftar..
Kadang bapa dia akan bawa maid dia gi Bazar Ramadhan untuk pilih makanan iftar..
Aku pun pernah beberapa kali gi umah Rishmika ..
Memang nampak family Rish ngan maid dia dah macam family sendiri
Maid dia dah lama kerja ngan dorang  walaupun family Rish tu non Muslim

Bekal mak aku
Mak aku kalau bawa bekal memang campur semua lauk ngan nasi..
Aku x suka camtu
Mak aku cakap mak aku nyer xper campur sebab nak makan time awal
Kalau aku sebab makan time rehat kena asingkan lauk & nasi


Ayam Sambal Kunyit...
Selalu Ayam Goreng Kunyit
Ni Ayam Sambal Kunyit
Sedap ...
Kawan2 aku pun cakap sedap

Tapi mak aku cakap sambal biasa jer
Cuma banyak guna kunyit sebab nak kasi warna cantik dan hilangkan rasa hanyir ayam...
Tapi memang berbeza rasa dia ..
Sedap ada  bau dan rasa kunyit tu ngam dengan ayam


AYAM SAMBAL KUNYIT
1/2 ekor ayam - potong- potong
( gaul garam kunyit)
1/4 cawan minyak
1 sudu teh garam
1/2 sudu besar gula

Bahan Blend:
20 cili kering
1 bawang besar
3 bawang putih
1 ketul kunyit
( boleh ganti 1 sudu besar serbuk kunyit


1. Basuh dan rebus cili kering bersama bawang besar,bawang putih blend
2. Jika guna kunyit segar blendkan bersama.Jika guna serbuk kunyit boleh campur selepas dah blend
3. Goreng ayam hingga masak dan ketepikan
4. Tumis bahan blend hingga naik minyak
5. Tambah garam dan gula..
6. Masukkan ayam goreng dan sekit air biar mendidih dan sesuaikan rasa



Wednesday, 30 January 2019

HOMEMADE MEE KUNING

Mee Sup Daging & Sayur..
Mak aku breakfast ala Chinese la..
Kata mak aku nak feel makan Mee Tarik..
Dolu kat simpang tiga dekat gerai buah Acheh tu ada gerai Mee Tarik...Muslim Chinese..
Pernah beli sekali masa tu...beratur punya panjang
Tapi dah lama gerai tu pindah..
Dah x dapat makan lagi dah..


Kat umah akh memanv xds belj mee kuning..
Selaalu kalau hanya makan mee kering yang direbus..
Tapi banyak makan pasta untuk ganti mee kuning...
Tapi tahun lepas banyak kali gak mak aku  masak mee sup guna mee kuning muslim product..
Selalunya kalau mak aku ada masak Mee Kuning tu sebab mak Ismail yang bagi Mee Pok Lan...
Kadang Mee Ibu Halimah...
Tapi tahun ni mak aku cakap dah xde lagi dah mak Ismail bagi Mee Kuning..


 Bangin pagi Ahad tengok mak aku buatkan sarapan...
Mee Sup ni...
Sedap sangat walaupun sempoi
Mak aku cakap mungkin sebab guna fresh noodle


Haa...mak aku cakap mi homemade noodle
Mak aku buat sendiri .
Tapi masa aku tengok..
Dah jadi mee
Mak aku buat masa awal pagi
Aku lum bangun
Heee....weekend  nak feel la la bangun lambat skit.Ala...lambat skit jer..
Tapi bangun mak au dah siao masak..
Heeee
Camana nak homemade noodle
Mmm...mak aku cakap dolu nenek pernah buat mee kuning nj kat kampung
Kata mak aku masa tu every weekend akan ada sorang cikgu masak memasak akan datang kat kampung ajar mak2 & anak2 gadia kampung  untuk masak dan buat gubahan bagai
Cikgu Masak Memasak tu macam Cikgu Norkiah dalam citer Masam Manis tu ke..?
Hahaha...tu bukan cikgu masak memasak..
Cikgu Shaari kata tu Peremouaan Cabrate..
Hahahaa...bukan aku kata...
Mmmm..mak amu kata cikgu masak memasak tu akan datang kat surau yang juga dijadikan dewan untuk ajar masak..
Kata mak aku dolu2 bukan ada internet macam sekarang..
So..nak belajar apa2 memang akan ada ya g ajarkan..
Kata mak aku antara yang nenek belajar ialah buat kerepek pisang,kek, donut dan mee kuning
Kata mak aku dah lebih 30 tahun tengok nenek buat mee kuning tu
Aku x sempat tengok mak aku buat mee ni..
Sebab beljm bangun
Pic pun by mak aku



 Mak aku cakap mak aku guna 2 cup tepung + 1 telur & 1 sudu teh garam..

Pastu uli ngan air sikit demi sikit hingga jadi dough



 Mak aku cakap dough xleh lembik nanti susah nak mesin



Mee Kuning in the making
Xde pic mesin mee
Mak aku kata sebab nak mesin mee kena guna 2 tangan..
Sebab mak aku buat sorang2 kot...
xde pic


 Mee yang siap dimesin


 Mak aku kata mee yang dah aiap dimesin kena rebus


 Laaa...selama ninaku ingatkan mee kuning yang dijual tu  ...
Aku ingat lepas mesin dorang terus paking
Rupanya mak aku cakao kena rebus dulu


 Lepas rebus mak aku kata kena tos dan gaul minyak..
Haaa....yang ni memang nampak kalau beli mee kuning memang berminyak..
Kata mak aku hasilnya x lah secantik macam mee yang dibeli
Kenapa..?
Mmm...mak aku cakap pro dengan amatur meztilah hasilnya x sama


Mee tu aku masak Mee Sup ni
Sedap wei...
Puas makan
Walaupun mak amu cakap hasil x kemas tapi rasa dia siyes  lebih sedap
Fresh...


MEE SUP
homemade noodle
1/4 kg daging
1 carrot
2 pokok sawi
2sudu minyak
2 bawang putih
1 baaang besar
Sikit garam
Sikit lada sulah

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
2.Masukkan daging dan masak hingga berubah warna
3. Masukkan 5 cawan air dan rebus hingga daging lembut.
4. Bila daging lembut masukkan carrot,garam dan lada sulah.
5. Biar menggelegak masukkan mee dan suaikan rasa



Tuesday, 29 January 2019

SALAD KENTANG & BROCCOLI- BEKAL 29 JANUARY 2019

Salad Kentang & Broccoli
Ada Kentang Rebus
Broccoli Rebus
Telur Rebus
M..tapi xde sosej la plak
Mak aku cakap xde stok sosej
Ganti ngan telur
Bekal hari ni


Acah-acah healty la
hahaha...
Tapi bukan sebab healty pun
Dah mak aku buat bekal ni bawa je lah
Tapi aku yang request nka bekal yang soft
Asyik bawa bekal heavy
bawa nasi & lauk
So...ni mak aku buat bekal yang bukan nasi


Bekal Salad Kentang & Broccoli
Memang licin
Habis aku  ngan gang aku kecuali Auni
Haa...sebab Aunni x makan cheese


Makan bekal ni
Pastu minum air Calpis
Haikal Hassan belanja air Calpis

Kentang Rebus sebiji sebiji
Mak aku rebus malam sebelum tidur
Pastu pesan aku tengokkan
Aku yang tukang off rice cooker lepas 1/2 jam rebus
Itu jer aku buat
Yang kupas kulit semua tu mak aku buat


Lepas kupas..
Potong dadu besar-besar


Kentang Rebus
Broccoli Rebus
Telur Rebus
Cheese  Mayo


Cheese Mayo ni mak aku cakap just gaul mayonis + Cheese powder
MAk aku masukkan dalam plastik kecik
Masa nak makan baru tuangkan sos dan gaul..
Yummy

MASAK LEMAK PUTIH BUNGA KOBIS DENGAN SUHUN

Masak Lemak Putih Bunga Kobis dan Suhun..
Ni lauk hari ni
Ni lauk lunch weekend..
Hari Ahad nyer..

Mak aku cakap ni lauk nostalgia
Nostalgia lagiiiii.....
Apa hang nostalgia lak..?
Mak aku cakap nostalgia sebab dolu2 nenek selalu masak lauk ni.
Mak aku kata kalau beli bunga kobis memang nenek akan masak sayur lemak putih
Tapi mak aku citer...
Dolu2 bunga kobis yang nenek beli warna kekuningan...bukan putih macam sekarang
Mak aku kata Bunga Kobis yang kuning tu lagi sedap dari yang warna putih ni..
Mmm....aku x perasan lak ada bunga kobis warna kuning..
Selalu aku nampak yang putih ni jer...

MASAK LEMAK PUTIH BUNGA KOBIS & SUHUN
1/2 bunga kobis +-300 gm
1/2 kotak santan
1 ½  cawan air
1 cili - dihiris
1/4 cekak suhun - agak2
1/2 bawang besar
1 sudu teh garam
2 sudu ikan bilis

1. Bunga kobis dipotong @ dipatah2kan ikut kelopaknya.
2.  Campur air dengan bawang hiris,cili, ,ikan bilis,garam dan masak hingga mendidih .
3. Masukkan suhun dan masak hingga suhun lembut.
4. Masukkan bunga kobis dan santan kotak..
5. Biar mendidih sekejap sahaja sambil dikacau supaya tidak berkeladak.
6. Sesuaikan rasa dan matikan api



Selain Masak Lemak.Putih Bunga Kobis..
Mak amu goreng ikan  Cencaru Makan Petang ni
Hahaha...setiap kali makan ikan cemcaru tingat peribahasa tu..
Makan sorang sekor ngan mak aku...
Abang x makan lauk2 ni..
Untuk abang mak aku masak mee sup sayur
Kakak lak kuar gi Mytown...ngan kawan2 dia




Sambal Sardin ...


SAMBAL.BELACAN 44 BIJI CILI....dah post kat sini
Haaa....Semalam sempat post Sambal Belacan tu jer..
Hari ni baru sambung


Nasi Putih
Masak Lemak Putih Bunga Kobis
Ikan Cencaru Goreng
Sambal Belacan 44 biji Cili
Sambal Sardin..
Memang berpeluh pedas menyengat
Tapi sedap dia sampai bau kuah lemak putih + sambal belacan tu melekat kat tangan
Dah cuci pun masih melekat...
So..kalau nak jumpa bakal.mak mertua...
Jangan masak lauk ni
Nanti salam bakal mak mertua tangan bau belacan..
Hahahaa.
Sebenarnya nak citer yang seumur hidup akh..
Hari ni pecah dah rekod aku x makan Sayut Lemak Putih..
Hehehehe...hari ni aku dah try makan
Mmm...nit bad la bila dah gaul ngan sambal belacan...
Mungkin sebab sambal belacam tu pedas dan rasa belacan....
Membuatkan Sayur Lemak Putih tu aku dah boleh makan...

Pedas2 minum la Air Lemon Ais...
Memang syiok wei....


TELUR 1/2 MASAK & ROTI JER - BEKAL 28 JANUARY 2019

Bekal semalam...
Semalam bz ..banyak homework
X sempat nak post


Dalam bekas hijau tu aku nyer bekal
2 biji telur 1/2 masak
Bekas segi 4 merah tu mak aku nyer bekal
Telur 1/2 masak juga dangan roti wholemeal
Dalam mangkuk tu palk telur 1/2 masak untuk abang sarapan..
Kakak..?
Mmm...kakak mana suka telur..
So..kakak nyer roti jer..
Kalau kakak rajin makan laa roti bakar
Kalau x....mmmm...makan jer lah roti jer


Nampak x kat belakang bekas hijau tu ada botol kicap mini size..?
Haaa....aku pun dah tengok pic nj baru perasan ada pic botol kicap
Sebenarnya mak aku masukkan sekali botol kicap yang kecil tu dalam beg bekal aku..!
Memang jadi bahan ketawa kawan2 aku la..
Siap bawa  botol kicap...!
Aku memang x tahu pun mak aku masukkan botol kicap kecik tu..
Kawan2 Aku yang  nampak dalam beg bekal
Hahahaha....
Mesti mak aku letak untuk aku makan telur 1/2 masak ngan kicap ni...
Tapi blavk pepper xdelah pulak..!
Sslain telur 1/2 masak ...
Bawa juga bun sambal tu...
Bekal simple jer semalam...
Masa balik mak aku tanya telur 1/2 masak aku nyer ok ke tak...
Mak aku cakap sebab yang mak aku nyer masak dalam bekas berasingan...
Kata mak aku ...telur untuk aku ngan abang mak aku kata memang set timer
Yang mak aku nyer x set timer..

Yang aku nyer cantik jer telur 1/2 masak tu..
Egg yolk dia cantik x pecah
Putih  dia pun elok2 jer semua jadi putih ..
Takde yang jernih...
Mak aku cakap letak jer telur dalam bekas aluminium ..kole aluminium @ kuali aluminium..
Pastu tuang air panas yang baru mendidih hingga tenggelam telur tu
Biarkan tanpa tutup..
Set stopwatch @ timer ...kat handpgone pun boley...selama 7 minit
Cukup 7 minit terus kuarkan telur dan rwndam dalam air biasa ..

Monday, 28 January 2019

SAMBAL BELACAN 44 BIJI CILI

Haaa...sejak dalam Majalah3 dua minggu lepas citer pasal Sambal Budak Gemuk...
Kat  whatsApp pun kecoh citer sambal tu..
Tapi memang kalau tengok kat TV tu aku pun rasa lapar tengok Ayam Masak Kicap + Sambal 400 cili..
Huh....camanerlah doranv makan 400 cili..
Tapi mak aku cakap berapa banyak pun guna cili ..pedas dia sama jer..
Contohnya makan 1 sudu sambal 100 bijj cili dan 1 sudu sambal 200 biji cili ..pedas dia sama jer..
Kecuali lah kalau makan kesemua jumlah cili tu..
Mmm...aku tak  oleh nak faham lagi ni...


 Ni Sambal 44 biji cili by mak aku..
Pedas bengang berlinang air mata
Tapi sedap ...
Susah nak benti..
Sebab kalau terus makan x rasa sangat pedas
Tapi kalau be ti makan...dia nyer pedas memang  erdenyut lidah dan bibir..
Terasa bibir dah macam bibir Niga..!
Tau tak Niga tu apa..?
Heee..kalau x tahu..tengok lah citer Korea..
Hahahaha

SAMBAL BELACAN 44 BIJI CILI
44 biji cili padi
( cili padi merah Bagladesh + Cili padi hijau)
5 bawang putih
3 bawang  merah
1/2 sudu tah garam
1 sudu teh gula
1 sudu makan belacan ( besar ibu jari)
1 sudu teh pes asam jawa pekat
5 biji limau kasturi

1. Panaskan minyak dan goreng semua cili,bawang putih dan bawang merah.
Tutu kuali supaya cili tidak menetup2
2. Bila nampak sudah berkilat dan cili ada
3. Tumbuk cili,bawang putih dan bawang merah yang sudah digoreng bersama belacam dan garam hingga lumat
4. Tambah pws asam jawa dan perahan limau kasturi..
5. Swzuaikan rasa


 Cili dan bawang hang dah digoreng
Ditumbuk bersana garam dan belacan


 Bila lumat baru masukka  gula,pes asam jawa dan asam meping..
Sesuaikan rasa 
Actually Sambal Belacan versi ni dah selalu mak aku  buat...
Hampir sama jer dengan
SAMBAL SET BAWAL GORENG yang mak aku masak beberapa tahun dulu..
Juga hampir sama dengan
SAMBAL AYAM.PENYET ...kat sini..
Ok bye

Sunday, 27 January 2019

MEE SUAH SUP

Mee Suah Sup..
Untuk dinner..
Abang belum balik
Kakak lak kuar makan kat luar ngan kak Ziha
Aku ngan mak aku nyer dinner
Makan  Mee Suah Sup


Actually aku masih ingat dolu mak aku pernah masak Mee Suah ni untuk dinner juga..
Tapi phobia nak makan sampai sekian lama
Sampai sekarang baru boleh move on
Haaa....sebabnya mee tu dah jadi bubur
Puncanya sebab mak aku kata lepas masuk mee...
Bayangkan la mee ni dah la jenis kena masak sekejapan jer...
Tapi dah dimasak selama waktu mandi.!!
Mak aku gi mandi..lupa nak tutup api.
Lepas mandi kuar tengok mee suah sup dah jadi bubur mee..
Sebab sayang nak buang..
Mak aku isikan dalam mangkuk sorang semangkuk makan juga
Baru beberapa suap....rasa nk mun...
Sebab mee tu dah kembang jadi bubur..
Sejak tu memang phobia tengok mee suah.
Hahahaa...


Tapi ni dah x phobia dah...
Hahaha...


Mee Suah ni mak aku cakap memang kena masak sekejao sahaja..
Sangat sekejap...hanya 1/2 minit..!
Haaa...masak maggi segera pun 2 minit..
Tapi Mee Suah hanya 1/2 minit
Kalau masak lama jadilah bubur mee
Hahaha...goli weh nak makan kalau masak lama..!


Mee Suah Sup
1 pack mee suah 2 ketul
sikit daging / ayam
1/2 carrot
1 pokok sawi
1 sudu minyak
2 baaang putih
Sikit garam
Sikit lada sulah

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
2.Masukkan daging / ayam dan masak hingga berubah warna
3. Masukkan 3 caaan air dan rebus hingga daging lembut.( jika ayam hanya masak sekejap..jika daging masak lebih lama)
4. Bila daging / aymam lembut masukkan carrot,garam dan lada sulah.
5. Biar menggelegak dan masukaan sawi dan mee suah.
6. Masak hanya 1/2 minit..Bjla  mee sudah lerai..matikan api dan hidang panas2.

RESEPI LEPAT LIAT UTARA

Lepat Liat Utara..
Antara kuih yang aku suka sebab sedap macam dodol
Rasa dia lemak dan manis
Liat macam dodol
Rasa macam dodol
Rupa pun macam dodol
Tapi memang bukan dodol
Sebab ni nama dia Lepat Liat..

Lepat Liat ni mak aku kata antara kuih tradisional yang sangat popular  di utara terutama wakty bulan Ramadhan..
Mak aku cakap kalau dolu2 kat kampung2 xde orang jual kuih..
So..hampir semua rumah memang akan  buat kuih dan masak sendiri pada hari  iasa atau pada  bulan Ramadhan..
Antara kuih popular bulan Ra.adah mak aku cakap Kuih Lepat Liat ni


Namanya Lepat Liat
Memang texture dia liat..
Liat tu mean ...bila kita tarik dia strechable.
Dia x patah tapi boleh putus secara perlahan
Lemak dan manis macam dodol  tu mak aku cakap sebab memang bahan nak  uat dia sama ngan bahan nak masak dodol..
Tepung pulut,santan,gula melaka/ dark brown sugar,gula putih & sikit garam..
Mak aku kata kebanyakan kuih tradisional memang bahan x banyak..
Semuanya bahan basic yang ada dikebanyakan rumah.
Walaupun bahan yang digunakan hanya bahan basic..tapi proses penyediaan dan cara masak kuih2 tradisional memerlukan kreativiti dan kesabaran
Mak aku kata bahaan yang sama boleh menghasulkan kuih yang berbeza rasa,texture & rupa.
Contoh kuih baulu hanya guna telur,gula dan tepung ..tapi sangat harum dan sedap serta tahan lama
Bahan yang sama mak aku kata boleh buat buat kuih Apam Betawj ..tapi dikukus dan rasanya berlainan..
Mmm....Apom Betawi tu camaner..?
Mak aki cakap patut warnanya lagi gelap..
Macam warna dodol tu
Tapi yang ni light brown jer sebab guna gula Melaka sahaja
Kalau guna dark brown sugar + guka pasir..
Warnanya lebih gelap dan cantik


Daun pisang perlu dilayur dahulu suoaya lembut dan gidak koyak ketika membalit kuih
Koyakkan saiz selebar tapak tangan sahaja merana  Lepat Liat biasanya dibuat dalam saiz.comel  jer

Resipi c&p dari KAT SINI.....

LEPAT LIAT UTARA
2 cawan tepung pulut
1 cawan gula merah( dark brown sugar) masak dengan 1/2 cawan air & tapis
sikit garam
1/2 cawan santan pekat- santan segar
( santan + air gula merah = 1 cawan)
daun pisang
sikit minyak masak- untuk sapu pada daun pisang...
inti kelapa putih + sikit garam...kalau suka..

1. Uli tepung pulut,air gula merah ( dark brown sugar) dan garam.
2. Tambah santan pekat sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang lembut..
( lagi lembik dari adunan buah melaka)
3. Ambil sekeping daun pisanv dan sapu sikit minyak
4. Ceduk adunan 1 sudu besar dan letak atas daun pisang..
5. Bungkus dengan cara menggulung dan lipat kiri dan kanan gulungan kiuh
6. Susun dalam kukusan dan kukus hingga masak ...anggaran 20 minit.

** mak aku pesan untuk yang baru belajar membuat kuih ni....jumlah santan 1/2 cawan bokeh dikurangkan supaya adunan tidak terlalu lembik..



Kuih siap dibungkus dan ready untuk kukus


Kukus kuihanggaran 15-20 minit sahaja kerana tepung pulut lebih cepat masak..
Jika dikukua terlalu lama,nanti daun pisang akan mudah terbuka dan tidak cantik


Kuih dah siap kukus


Kuih yang dah masak

Boleh makan panas2
Tapi lagi feel makan  bila kuih dah sejuk skit baru bertambah liat macam dodol


Mak kiter cakap ada yang suka letak inti kelapa bergaram dalamnya..
Sebab kuih ni dah manis...intinya guna kelapa lemak masin..
Tapi aku memang xsuka yang ada kelapa dalam dia sebab ganggu nak makan..
Heee....
Kalau boleh kiij buah melaka pun aku xnak gaul kelapa..tapi kalau x gaul mak aku cakap melakat


Begitulah kisah Lepat Liat..
Bye