Biasanya makanan ni orang makan time petang
Tapi mak aku buat time malam..
Haaa...mak aku cakap xde sapa marahpun
Sebab hanya malam yang sempat buat Keladi Goreng
Mak aku cakap nak buat time pagi x sempat sibok masak bekal
Nak buat time petang penat
Lagipun petang selalunya makan nasi siap2 untuk malam..
So ...ni buat waktu malam
Keladi Goreng vs Sambal Kicap
Actuallh mak aku cakap asalnya nak Gorenv dengan Dodol...
Goreng dengan dodol..???
Yuppp....mak aku cakap sedap keladi ni kalau digoreng dengan dodol..
Macamana tu...?
Mak aku cakap just putong nipis keladi dan ambil 2 keping keladi dikepitka kepingam dodol ditengahnya..
Kemudian dicelup tepung goreng macam pisabg goreng dan digorebg garing..
Kata mak aku kombinasi kladi dan dodol memang serasi dan sedap
Ubi keladi yanv digoreng akan empjk dan rasa lemak..
Inti dodol dalam ya plak manis melekit
Bila digabung mak aku cakap sangat sedap
Tapi hari tu masa gi beli kat Bukit Cheras..tu stok dodol habis..
Tak dapat la mak aku nak buatkan macam tu
Mak altenatifnya jadilah Keladi Goreng vs Sambal Kicap ni
KELADI GORENG
1 kelAadi yang besar
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 sudu minyak
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu besar gula
air untuk bancuh tepung
Minyak untuk goreng.
1. Bancuh tepung gandum,tepung beras,garam dan gula.Tambah air secukupnya dan kacau hingga berkrim.Tambah sikit minyak untuk.meranguoka tepung celup
2. Kupas keladi dan basuh..Lap keladi yang sudah dibasuh supaya mudah dipotong
3. Panaskan minyak yang banyak
4. Celup Kepingan keladi dalam bancuha tepung dan goreng garing
SAMBAL KICAP
10 biji cili padi
2 bawang putih
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh cuka
1 sudu teh gula
1/4 cawan kicap manis
1. Goreng cili padi dan bawang putih hingga masak
2. Tumbuk cili dan bawang putih goreng bersama garam,gula hingga lumat
3. Tambah cuka dan kicap manjs.
4. Gaul sebati dan hidangkan beraama keladi goreng
Ada tulis kat label tu
Kupas kulit Keladi dan basuh.Kemudian lap dengan kitchen towel hingga kering dan potong
Jika mahukan ubi keladi garibg potongkan nipis.
Jika inginkan ubi keladi yang empuk dan gebu,potong tebal
Ubi keladi elok dibasuh sebelum potong.
Jika selepas potong baru dibasuh,ubi akan jadi berlendir
Bahagian atas ubi keladi iaitu bahagian pucuknya mempunyai warna lebih menarik dan rasa lebih sedap..
Ready to eat...
bye
Blog awak ni top result kalau orang search. Harap dapat semak dan betulkan typo ejaan dan formatting.
ReplyDelete😁Kenyataan yang benar about typo & format🤭🤭🤭
DeleteTerima kasih atas teguran yang baik.. In sha Allah akan cuba dibaiki