Sunday, 30 April 2017

TONYOH UBI KAYU...RESIPI NENEK

Tonyoh Ubi Kayu...
Tonyoh tu apa...??
Mak aku cakap tonyoh tu bahasa kampung nenek yang maksudnya diganyang atau pun dikeronyok dengan ganas macam orang bergaduh tu..
Alamak ganasnya...!!!


Pagi tadi nyer sarapan kat umah aku..!
Tonyoh Ubi Kayu...Nasi Goreng dan Kopi Vietnam..!
Kata mak aku Tonyoh Ubi Kayu ni kalau kat Kelantan lain rupa dan cara masaknya..
Mak aku cakap orang Kelantan buat dengan cara ubi diparut kasar dan dikukus..
Pastu dibentuk cantik dan digaul kelapa parut..
Tapi mak aku kata Tonyoh Ubi Kayu versi yang nenek pernah buat ialah ubi kayu rebus yang yang di tonyoh   bersama kelapa parut,gula dan sikit garam dan dimasak dalam kuali...
Mak aku cakap Tonyoh Ubi versi Kelantan lebih cantik..
Versi nenek nyer xde dibentuk dah...
Terus makan gitu jer lepas dimasak..
Kira versi gelujus ar...!!
Hahahaha...


Kata mak aku lagi...
Tonyoh Ubi Kayu versi nenek lebih mirip  kepada " Getuk"
Alamak...Getuk tu apa plak ni..?
Haa.. mak aku cakap getuk tu ubi kayu tebus yang ditumbuk dan digaul kelapa,gula dan garam...
Kuih ubi bulat- bulat yang selalu penjual pisang goreng selalubjual tu..!!!
Ooo...tahu..tahu...sebab pernah makan..!!


Cuma bezanya....
Mak aku kata Tonyoh Ubi Kayu yang biasa dibuat oleh nenek akan dikacau dalam kuali hingga berkerak..
Lagi berkerak garing lagi sedap...
Mmmm...betul la...bahagian berkerak tu yang paling sedap..!!!


Lagi feel makan sambil minum kopi..
Mak aku cakap lebih kick kalau ngan Kopi O yang nenek proses dan tumbuk sendiri..
Tonyoh Ubi Kayu ni mak aku kaya makan nostalgia mak aku .
Sebab slalu dimakan masa zaman kanak- kanak
Mmmm...aku nyer makanan nostalgia apa yek..??
Rasanya yang nostalgia pun ... coklat coki- coki..
Coklat smarties yang nombor 8 tu...pastu kek tiga segi 3 lapis warna hijau,kuning dan pink..!!
Itu yg selalu aku beli masa masih tadika..
Beli masa aku duduk umah mama kat kuaters dulu..
Mama tu pengasuh aku la
Time petang- petang time tunggu mak aku balik kerja..mesti Babu Rahman jual roti datang..
Rasa nostalgia dan kelakar bila ingat semua tu..!
Memang xkan nampak mana motor..mana Babu Rahman..
Sebab motor dia penuh digantung macam- macam roti..kek..& macam- macam jajan dari handle motor tu sampai kat lampu belakang motor dia...
Hahahaha....
Dah..dah...jom tengok mak aku wat Tonyoh Ubi Kayu..

TONYOH UBI KAYU...maknaku
2 ketul ubi kayu
1/2 cawan gula
1/4 cawan air
1 cawan kelapa parut putih
secubit garam



 1. Pilih ubibyang masih muda


2. Rebus hingga empuk dan lembut


 3. Masak air + gula+ garam dan kelapa parut putih.


4. Masak hingga sebati

 5. Masukkan ubi rebus empuk tadi..

 5. Tonyoh- tonyohkan a.k.a ganyang ubi tu sampai pecah-pecah dan lumat..
Syyy...( kalau time ni tengah marah kat seseorang...anggaplah ubi tu orang yang kita marah tu)Kasi tonyoh dan ganyang sama dia...!!!


6. Balik- balikkan ubi macam menggoreng nasi goreng..

 7. Jika suka berkerak...biarkan bawahnya berkerak,baru diterbalikan..


 8. Semakin dikacau..ubi akan semakin liat..
      Jika suka ubi yang gebu..jangan kacau lama- lama.


 9. Dah siap dan boleh terus hidangkan dalam keadaan bergumpal..


 10. Kalau suka versi macam getuk...boleh dipadatkan

Ni versi dipadatkan dan dipotong....

Betul mak aku cakap
Makan versi berkerak garing tu lagi feel...
Tapi dah kerak tu sedap cepatbla habis..
Yang tinggal versi tekan padatvpotong tu..
Mmmm..habis juga aku bedal..
Hahaha....
Jangan x tau ..
1 loyang + kerak tu...
Aku ngan mak aku yangb abiskan
Abang..?
Ada ke patuttt....
Abang leh minta Sambal Tumis nak makan ngan Tonyoh Ubi ni...???
Mmm...memang x patut..hahaha
Mak aku cakap orang lelaki kebanyakan lebih suka makanan savoury daripada makanan manis..!!!


Makanya mak aku masakkan Nasi Goreng untuk abang..
Ubi tu abang langsung xnak makan..
Mmmmm...rugi3...!!!
Kakak..???
Mmm...kakak tengah sarapan apa?

KOPI VIETNAM

Mai Secawan...!!
Eh, tu kopi Radix...
Ni Kopi Vietnam...!!
Kopi Susu Panas..
Mak aku cakap Kopi Vietnam memang kena minum campur susu pekat...
Kalau buat Kopi O kureng skit..


Serbuk Kopi dari Vietnam..
Mak aku cakap kopi ni kirim jer kat orang yang gi Vietnam....
Dah lebih sebulan ..tapi baru hari ni buka pack Kopi tu..
Kata mak aku...
Kalau kat Malaysia minum Teh Tarik Kaw yang menjadi budaya..!!
Kalau kat Vietnam Kopi Susu yang bersepah dijual sepanjang jalan dan gerai
Mmmm...
Baru jer tengok kat AFC...
Martin Yen masak Roti Vietnam..
Dalam roti tu dimasukkan kopi susu..
Pastu nak makan cicah lak ngan Susu Pekat yang dicampur kopi pekat..
Pergh...segalanya kopi..!!



Ni Kopi Vietnam yang mak aku beli dolu
Yang ni memang mak aku beli sendiri kt Vietnam..
Mak aku kata yang ni versi 3 in 1...
Tuang je dalam air panas...


Tengok pic kat belakang pack tu pun nampak menarik...

Macam petik buah berry jer..
Tapi mak aku cakap buah kopi memang spesis buah berry



Siap ada 6 pic kronologi dari gadis cantik tengah petik buah kat pokok kopi..
Kronologi tu maksudnya ikut urutan..
Kan belajar KOMSAS...ada teknik kronologi dan imbas kembali...
Pastu pic buah kopi...
Biji kopi...
Sampai lah jadi minuman kopi


 Bila cium serbuk kopi tu..
Mmmmm.....harumnyer..!!
Harum kopi lar...
xkan nak harum perfume Paris Hilton lak..
hihihihi...


 Mak aku cakap kopi Vietnam lebih pure sebab guna biji kopi panggang jer.
Kalau kopi kat Malaysia ni mak aku cakap lebih hitam sebab dicampur caremel dan bahan lain.
Mak aku kata dolu- dolu nenek buat sendiri serbuk kopi sendiri..
Uish....biar betik mak aku ni...!!!
Macamaner nak wat serbuk kopi..??
Mak aku kata atuk mak aku...mmm miyang aku la tu...memang ada pokok kopi..
Bila masak buah kopi akan dijemur hingga kering dan ditumbuk untuk buang kulit kopi..
Bila dapat biji kopi tersebut akan digoreng tanpa minyak hingga hitam..
Pastu mak aku cakap nenek akan masak pula caremel dari gula pasir dan gula perang..
Pastu dicampur biji kopi hitam tadi dan biar sejuk..pastu ditumbuk dan diayak..
Mmmm....
Aku dengar pun cam susah giler nak buatnya...
Tak boleh nak bayang pun apa yang mak aku citer tu
Tapi minggu lepas aku pernah tengok channel 703...rancangan " Food Source"..
Dia tunjukkan kay Indon...cara buat Kopi Paling Mahal.
Namanya "Kopi Luwak"
Buah kopi masak diberi kepada sejenis musang s " Luwak" dan esoknya najis Luwak tu yang mengandungi biji kopi dikutip dan dibasuh serta dikeringkan sebelum diproses menjadib" Kopi Luwak"..
Eiii...kalau aku ...memang x minum kot..
Harga dia pun dia beritahu SD30..
30 Dollar Singapura..
Mmm...kalau RM lagi la mahal...


Mak aku kata sebab Kopi Vietnam lebih feel kalau dibuat Kopi Susu,maka buka lah juga 1 tin Susu Pekat.
Kopi ni serbuk dia kasar- kasar..
Kalau ada Coffee Maker lebih baik..
Tapi dah xde coffee Maker...guna jelah penapis teh...
Mak aku cakap kalau kat Vietnam...Kopi Susu Ais memang terkenal..
Mmm...mak aku dah pernah gi Vietnam..
Aku lum pernah gi Vietnam..
Minum Kopi Vietnam pernah la..
Tu pun kat umah..



Aku suka Kopi Susu Vietnam ni...
Sedap dan pekat...
Abang pun suka..
Abang cakap rasa cam Hot Chocolate..!!
Hahaha...lagi dahsat..!!!

Saturday, 29 April 2017

AYAM KICAP MELELEH

Ayam Masak Kicap Meleh...
Bukan kicap tu yang meleleh...
Tapi air liur aku yang meleleh...
Hahahaha...
Sebab dah lama mak aku x buat Ayam Masak Kicap ni...


Lately ni kan mak aku asyik wat Rendanv Ayam jer...
Mak aku cakap masak rendang lagi senang sebab blend semua bahan dan rendang jer sampai kering...
Mak aku cakap mask rendang x banyak songeh sebab masa masak rendang boleh rehat...
Xyah nak banyak step..
Hahaha...
Camtu pun ada juga....


Sebenarnya Ayam Masak Kicap ni mak aku masak masa sama ngan Sayur Lemak Putih Pucuk Mengkudu dengan Sambal Belacan + Budu hari tu..
Aku ngan abanhg memang xmakan la sayur pahit tu..
Memang ada Ikan Goreng tapi xkan abang nak makannyer ikan ...
Abang hanyaj nak makan kalau ada ayammm..
Sebab tu mak aku cakap mak aku buat Ayam Masak Kicap ni...
Masak Kicap memang dah selalu mak akj masak..
Tapi dah lama juga mak aku x buat...
So...bila mak aku masak hari tu..
Mmmmmmm...rasa enak bangettt sih...!!!
Rasa sedappppp sangat...
Bau dia pun sedappppp sangat...



Mak aku cakap bau dia sedap senab guna Rempah Masak Kicap brand Mak Siti ni...
Mak aku kata bau rempah dia memang fresh...
Mungkin sebab tu rasa juga jadi sedap...



Mak aku kata masak sempoi jer...
Just guna basic ingredian jer...

AYAM MASAK KICAP MELELEH..mak aku
¼ ekor ayam- potong & gaul garam kunyit
½ paket rempah masak kicap Mak Siti
1 biji kentang- potong wedges dan goreng
1 biji tomato buah
5 cili padi
1 sudu air asam jawa pekat
1 biji bawang besar
Beberap hiris halia
¼ cawan kicap manis
½ cawan minyak

1.Panaskan minyak dan goreng ayam yang siap digaul garam kunyit hingga ayam masak
2. Tinggalkan agak- agak 2 sudu minyak dalam kuali
3. Tumis halia hiris dan masukkan rempah masak kicap.
4. Tambah air agak- agak 1 cawan dan masak hingga memdidih.
5. Tambah kicap bersama ayam dan kentang.
6. Masukkan pula cili padi yang dibelah,tomato buah yang dipotong serta air asam jawa.
7. Masak sekejap hingga semua bahan lembut dan sesuaikan rasanya...


SARDIN LEMAK CILI API

Sardin Masak Lemak Cili Api...
Campur Kentang...Tomato dan Kacang Panjang
Sebab lauk 2 in 1....
Ikan + Sayur
Mak aku cakap kalau x campur apa- apa pun boleh...
Tapi lagi ngam kalau dapat campur Belimbing Buluh....
Waaaaaa.....saya suka..saya suka...!!!( ikut MeiMei dalam Upin Ipin...
Heeee...
Selain satdin ni mak aku juga goreng Ikan Lengat + cili dan bawang...
Pastu ada ulam Pucuk Daun Kari
Tapi aku just makan kuah sardin ngan kentang jer...

Sebab aku nak habiskan Ayam Panggang
Semalam mak aku order Ayam Panggang Black Pepper  yang sedap ni..
Semalam aku simpan untuk abang separuh..
Tapi abang x makan..
Sib baik aku simpan kat peti ais .
Kakak pun makan seketul jer ..
Kakak kata not her taste...
Tadi mak aku panaskan semula dam oven...
Abang makan 2 ketul jer..
Sebab tu aku dapat makan sampai lunch..
Huh...rezeki aku..!!!


Aku suka lauk sardin...
Tapi x suka ikan sardin tu..
Just suka kuahnya
Aku boleh habiskan kuah sardin
ngan semua isi dalam kuah tu...
Kecuali ikan nya ...
Haaaa....memang tergolek- golek ikan tu aku biarkan ...hihihi




Mak aku cakap ni lauk mewah ni..
Hahaha....
Sebab 1 tin sardin Ayam Brand tu yang saiz besar lagi mahal dari 1 kg ayam...
Mahal Sardin dari brand la...


Tadi mak aku cakap nak Masak Asam Pedas Sardin..
Lastly jadi Masak Lemak Cili Api lak...
Kata mak aku sebab xde stok cili blend dalam peti ais...
Kalau nak tunggu blend cili bagai mak aku cakap lambat...
Sebab dah lapar...
Mak aku kata tukar plan B...
Masak Lemak Cili Api Sardin...


SARDIN MASAK LEMAK CILI API..mak aku

1 tin kecil sardin
1 keping asam gelugur
2 biji kentang
1 buah tomato
5 batang pacang panjang
1 kotak santan
1 1/2 cawan air
( @  2cawan santan segar)


Bahan Tumbuk:
10 cili api
1 ketul kunyit
1 sudubteh garam





 1. Siapkan bahan- bahan


2. Tumbuk  cili...garam dan kunyit hingga halus



 3. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk brrsama kentang dan 1 1/2 cawan air
Masak hingga kentang emouk,baru dimasukkan asam keping..

3. Biar mendidih dan baru ditambah santan pekat,tomato dan kacang panjang.
Biar mendidih sekejap sahaja supaya kacang panjang kekal rangup..
Sesuaikan rasa



Siap Sardin Masak Lemak Cili Api. 
Selain Sardin Masak Lemak Cili Api
Mak aku pernah masak 









Friday, 28 April 2017

BURGER ROTI ARANG

Burger Roti Arang..a.k.a Chacoal Bun
Haaa......hitam macam arang la..
Dah namanya Roti Arang..
Mak aku cakap ..
Jangan ingat Nujum Pak Belalang jer minum kopi arang bontot kuali..
Hari ni kiter pun makan roti arang...
x tau la arang ni dari bontot kuali ke dari arang yang orang bakar sate tu..
Hihihihi..
Mana adaaaa....guma arang khas dari Jepun yang dibuat daripada buluh
Ikut info yang mak aku cari...
Haaa...bukan aku yang cari info tu yer..
Mak aku yang cari....
Heee..
Kalau nak tahu pasal arang ni ..siap ngan resipi Chacoal Bun Burger boleh KAT SINI..


BURGER ROTI ARANG

3 Chacoal Burger ..
2 untuk bekal aku ngan mak aku...
1 untuk abang nyer branch...


Dah macam burger hutan rimba...
Penuh ngan daun salad...




Ni la Chacoal Bun  yang aku beli..
Tapi mak aku yang bayar...kikikiki..
x la mahal pun...



Chacoal Bun yang dah dibelah..
Boleh makan gitew jer sebab ni sweet bun..
Tapi mak aku wat burger ..
Sebab aku nak feel makan Chacoal Burger macam kat Burger King
Heeee...


Sapu butter or marjerin pada seiap belahan bun...


Picit mayonis dan sos cili pada salah satu belahan



Letakkan daging burger yang sudah dimasak...
Sebab bun tu hanya mini bun...
Bila letak daging terus tenggelam mini bun tu..hee



Letak pula daun salad yang sudah dibasuh dan dilap hingga kering..



Lapis pula dengan cheese...


Cucuk dengan lidi supaya lebih kemas...
Masa buka bekal kat kantin tadi kawan- kawan aku cakap Hipster gilee bekal aku....
Biar lah apA pun dorang cakap..
Lepas bismillah jer...
Akucterus ngap..ngap...ngap x pandang kiri kanan dah..
Sowi laj geng....
Aku memang x offer sesapa pun sebab memang hari ni aku tengah lapar gilee...
Sebabnya tadi pagi sebelum gi sekolah aku memang sakit perut...
Membuang sampai perut raaa flat...
Dah tu nk b/ fast rasa x selesa sebab hari ni tesg BM & BI lak tu...
Tu sebab rehat jer tadi aku dah xleh fikir lain..
Aku fikir nak makan bemal ni jer...
hahaha....