Monday, 20 February 2017

APAM TEPUNG GANDUM GULA PUTIH

 Apam Tepung Gandum Gula Putih
Naper sebut gula putih..??
Mak aku cakap sebab ada yang suka guna gula Melaka..panggil PAam Gula Melaka
Kalau  yang suka guna perasa pandan..panggil Apam Pandan



Menu minum petang semalam..
Mak aku cakap asalnya nak way cucur kembong cicah kari ..
Tapi sebab terover femented..
Mak aku kata tukar plan jadi kuih Apam ni..
Kata mak aku kalau nak wat cucur kembong pun resipinya sama ..
Tapi perap dalam 10 minit sahaja..
Yang ni sebab dah perap lebih 1 jam..
Lebih sesuai kukus jadikan apam..
So,jadilah apam ni..
Tapi aku just makan sesuap jer..
Sebab xnak makan  banyak yang manis..
Heeee...diet3...caiyok..!!
Mak aku jer suka mender-mender ni..
Hihihihi..




Apam ni gebu dan kembang macam kek span..
Makan gan kelapa parut putih campur sikit garam

APAM TEPUNG GANDUM GULA PUTIH
1¹/² cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1/2 sudu teh yis mauripan
3 sudu besar gula
secubit garam
sedikit minyak- untuk sapu loyang.

Bahan lain:
1 cawan kelapa parut putih + secubit garam



1. Campur tepung,yis,gula dan garam dalam bekas yang besar.Masukkan air suam skkit demi sikit sambil dikacau.Habiskan secawan air tersebut dan kacau hingga dapat adunan yang kental..Tutup dan biarkan 1/2 jam


2. Sapu loyang dengan sedikit minyak supaya apam mudah dikeluarkan bila masak nanti.


3. Tuang adunan yang sudah diperap tadi..
     Biarkan lagi 10 minit supaya adunan kembali
     kembang


4. Sementara itu panaskan kukusan hingga air mendidih..Mak aku cam biasa akan gunakan rice cooker jer untuk kukus.Pastikan air mendidih baru dikukuskan apam supaya apam naim dan gebu..Jika kukusan tidak panas,apam akan bantat iaitu tidak naik dengan gebu.


 5. Kukus selama 1/2 jam..Jika adunan banyak atau saiz kuih besar tambahkan masa mengukus..Begitu juga jika kuih dikukus dalam cawan- cawan kecil..kurangkan masa mengukus..


Biar apam sejukbsedikit sebelum dipotong dengan pisau tajam.Potong secara lembut seperti menggergaji supaya potongan apam cantik..Jika dipotong secara menekan seperti memotong puding..apa. akan kemek dan jadi padat dan tidak cantik..


Hidangkan bersama minuman panas..

9 comments:

  1. Waaa...sedapnya...apam kampung...favorite aunty ni...suke makan mcm tu je..x nak kelapa...aaaiiiseeyy...bila nak buat ni....(sorry dik cella..kat kmpg aunty sebut apam kampung)

    ReplyDelete
  2. Waaa..lain namanya yer..hee..
    Mak kata kalau kat kampung nenek apam tu dipanggil apom..
    Tapi kiter biasa sebut apam...

    ReplyDelete
  3. Akhirnya berpuluh kali saya try buat apam.. Resepi awak yg mnjadi akhirnya. Selama ni tiru resepi google xjd.. Yg ni jadi..tq share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      Ni Resipi mak kiter Dan mak kiter yang masak..
      Semoga ilmu yang baik dalam blog ni dapat dikongsi ramai

      Delete
    2. Mak kitet cakap cawan x kisah guna cawan apapun..tapi mesti guna cawan yang sama untuk sukat tepung dan air sipaya ratio air tu betul...
      ..mauripan tu brand dia..isi yang biji2 dalam pack mauripan tu yis la tu a.k.a ibu roti..
      hehehe

      Delete
  4. Salam.. nak tanya.. cawan tu besar mane ye?? Besar mcm cwn kedai mamak tu ke?? N yis tu kalau ganti mauripan boleh ke?? Tq in advance..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..saya nak tanya kenapa saya punya kuih apam bantat ye?saya dah buat 2 kali dh tapi bantat jgak..saya dah ikut resepi yang awk beri..tepung ty 1cwn stengah kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam....
      Kiter dah tanya mak kiter..
      Mak kiter cakap cuba beli Yis yang baru..
      Mungkin yos yang bro guna tu dah x aktif..
      Sebab mak kiter cakap..mak kiterbpun pernah buat donat ..sampai sudah dia keras xnak gebu..Rupanya bila beli yis yang lain..baru menjadi..
      Sebab yis tu micro organisme...kalau dah mati..dah x hidup..xdapat la dia naknuraikan tepung..
      Hahahaha...cam cikgu Sains tak..?
      Apapun semoga lepas ni Apam tu menjadi yer..Gud Luck...!

      Delete
    2. Oh yaka..btol jga sbb yis tuh mmng dh lama smpan freezer..saya cuba bli yis yg baru nnti untuk bt yg baru...hahahahhahahahahax ye mck ckgu sains plak..btw tq for you advise..

      Delete