Friday, 10 February 2017

PASTA SPIRAL GORENG CENDAWAN


Pasta Spiral Goreng Cendawan....
Bekal Hari Jumaat...
2 bekal jer..
Yang pink tu aku nyer la...
Mesti masuk plastik dolu baru letak dalam tupperware sebab makanan bergoreng kan..
Nanti nak makan kat sekolah baru buka plastik tu dan tuang dalam tupperware..
Sudah makan lap tuppeware tu ngan kitchen towel tu dulu..
Mak aku cakap kalau basuh siap- siap lagi bagus..
hahahaha...




Ni kalau nenek & Achik mesti xnak makan Pasta ni...
Walaupun nenek pun peminat pasta tapi selalu nnenek just guna paspa spaghetti..vermicelli & angel hair jer..
Kalau macaroni pun nenek dah x berapa selera nak makan...
Rasanya kalau Pasta Spiral ni lagi ar..
Goreng ngan cendawan hitam ni plak dah macam kepala ulat sagu yang kat Sarawak tu ar..hahaha


Dah tabur dried oregano ni mak aku cakap lagi ar macam habuk batang sagu tempat ulat sagu tinggal...hihihi...
Sib baik nenek xde...

PASTA SPIRAL GORENG CENDAWAN
1 paket pasta spiral
2 cendawan hitam kering-rendam
5 cendawan hitan ( black fungus)rendam
1 tin mushroom alfredo sos
2 sudu minyak
1 bawang besar
sikit garam...
1 sudubdried oregano
1 sudu lada hitam

Ni Pasta Spiral...
Masak air hingga mendidih dan tuangkan pasta serta rebus hingga lembut..Ikut arahan di paket

Cendawan hitam dah rendam kembang
Black Fungus juga direndam kembang


Hiris cendawan dan cincang bawang

Panaskan minyak dan tumis baaang hingga harum.Masukkan cendawan


Gunakan 1 tin alfredo sos

Masukkan sos alfredo dan kacau hinng sebati...


Masuk pula black fungus dan sikit garam



Kacau biar cendawan masak..

Masuk pasta yang dah direbus..Kacau rata


Tambah oregano dan lada sulah


Sesuaikan rasa...siap

2 comments:

  1. Sedapnya pasta spiral..mai sepinggan kat aunty...ulat sagu lah...mcm2 dik cella ni..pernah ke tengok real?he..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...dh habis da...
      Ulat sagu pernah tengok kat Sarawak...kat TV pun pernah tengok..tapi mak cakap kat kampung pun ada kat pokok sagu yang reput..pokok sagubtu mak cakap nenek panggil pokok rumbia...tapi kat kampung xde orang makan ulat tu..hehehe

      Delete