Tuesday, 31 January 2017

NAIK BAS DI TBS..

Nak ke mana tu..??
Hehe...nak balik kampung...
Cuti Raya Cina..
Oit.. Chinese New Year la.....hee
1st time nih nak balik hometown by bus..
Rasa cam 1st time nk naik kapal terbang je..
Tapi 1st time naik kapal terbang pun x rasa camni..
Sebab naik kapal terbang rasa excited..
Cuma time kapal terbang nak berlepas tu memang rasa la kecut perut skit..
Bila dah kakak- kakak pramugari dan abang- abang pramugara tu buat penguman dah boleh buka seatbelt...opkos perkara pertama yang aku ngan Haikal akan buat ialah buka tingkap tengok pemandangan bawah...
Huh rasa macam aku seekor burung...
hihihi..Itulah perasaan aku yang baru x sampai 10x naik kapal terbang..
Orang lain yang setiap minggu,setiap bulan naik flaight dah x heran pung...hahaha



Sebenarnya yang buat aku teringat  naik flight tu sebab suasana dalam Terminal Bersepadu
Selatan ni memang macam kat airport..
Bukannya aku x pernah masuk...
Tapi selalu aku masuk just untuk beli tiket kakak..
Selalunya time kakak nak balik KL,kakak akan minta mak aku beli siap- siap tiket nak balik ke UiTM Segamat tu..
Opkos la aku yang jadi tukang beli tiket sebab sekarang mana boleh parkingbdah kat lobby tu..
Dulu masa TBS baru buka kalau nak amik kakak atau hantar kakak..memang mak akubakan parking jer kat lobby tu..
Sejak last year dah sesak xleh parking depan lobby tu dah..
Kata mak aku dulu x bz sangat sebab hanya untuk bas yang nak ke selatan sahaja..
Tu namanya pun Terminal Bersepadu Selatan..
Betullah sebab dulu kalau abang nak balik Kedah kena naik bas kat Hentian Duta..
Tapi sekarang mak aku cakap TBS dah jadi tempat semua destinasi dah...Timur,Barat,Utara dan Selatan...
Patutnya dah kena tukar nama jadi Terminal Bersepadu Selatan,Timur, Barat, Utara.. ..TBSTBU
Hahaha...suka suki jer nak tukar...



Tunggu bas dalam TBS ni dah la suasana dia macam Airport...
Manusianya juga ramai foreiner...
Tu..kat Information Centre tu dorang tengah berdiri keliling tiang besar tu,pakat dok charge h/ phone tu...
Ada kemudahan plug untuk charge h/ phone..
Aku pun snap pic seljndung- selindung jer...
Segan takut orang ingat aku Jakun..
Lagi satu takut juga tu ramai Niga( negro la..)
Kang dorang ingat aku CSI plak...hihihi

Paling ramai Indon,Bangla,Pakistani & yang lain tu omputih,pelancong dari negara lain tu ada la sikit- sikit...
Rasa macam kat International Depature jer...
Aku yang 1st time nak naik bas ni rasa jakun jer...dikelilingi foreiner
BUT....I'M NOT STRANGER...!!!!"
Hihihihi...


Kaunter tiket pun cam kat airpot juga..
Boleh juga beli tiket online cam tiket flight..
Boleh beli kat mesin tiket yang ada kat situ..
Kalau x compident..leh bli kat kaunter
Kaunter syarikat bas pun boleh..
Aku selali beli tiket untuk kakak kat Open Counter camni..
Cakap jer kat operator tu nak pi mana,bas apa & pukul berapa...
Open untuk beli mana- mana jer bas..& destination...
Tu yang selalu aku buat la time beli tiket kakak..
Yang ni nak balik kampung ni ..abang yang belikan tiket.
Selalu balik kampung naik kereta jer..
Kalau abang ada mak aku gilir drive ngan abang...
Tapi selalu abang drive kejap jer..
Pastu membutaaaaaaaa...hihihi
Mak aku la yang drive sorang..
Kalau awal-awal aku tau nak balik naik bas confirm aku x nak ikut...aku rela tinggal ngan abang & kakak
Aku x pernah balik kampung naik bas.
Takutttttttttt...bila dengar excident bas sekarang niiii..
Abang ngan kakak xnak balik sebab dorang cakap penat nak ngadap jem musim raya cina ni ..
Plak tu cuti just 2 hari jer..
Abang dah beli 2 tiket
xkan nak biar mak aku naik bas sengsorang..
Makanya dipendekkan citet aku ikut juga mak aku naik bas walaupun takutttttttt.....




Ni dah kat Depature Hall kat baaah...
Tadi tu kat atas semua orang boleh duduk situ..
Kat bawah ni only yang ada tiket jer boleh turun..
Kenan scan @ cop tiket  untuk comfirmation baru dibenarkan turun ke bawah..
Tupun tengok jadual perjalanan juga..Kalau lambat lagi polis bantuan yang tunggu cop tiket kat esculator tu x kasi turun lagi...
Macam aku ngan mak aku tiket 10.45 malam...
Pukul 10.30 baru turun bawah..
Yang bagusnya setiap tiket ada nama & no ic...
So kalau terlambat memang operator akan panggil nama penumpang yang lambat..
Kerana xnak orang panggil nama aku yang1 TBS tu boleh dengar...so,turun dan naik bas tepat masanya...
Aku kan menepati masa...heee

Tengok tiket...gate no berapa...
Tunggulah kat kerusi tu hingga bas kita tiba...


Pukul 10.40 bas pun sampai...
Ops...jangan kaluit...
Jangan terus naik..
Cop dulu tiket tu lagi sekali kat operator di kaunter tu..untuk double confirm supaya x salah bas...x salah destinasi...
Mak aku cakap pengurusan yang bagus
xdelah lagi kes tersalah naik bas .
Dulu mak aku cakap kat Puduraya selalu berlaku orang nak ke Johor salah naik bas yang nak ke Kedah bagai..
Ok..dah confirm dah ni bas yang kitorang kena naik..
Haaaaa....dah boleh nak naik bas dah...
Ala..klu x tau tapi segan nak tanya,tengok jer orang lain yang dah biasa naik bas tu buat..
Klu nak lebih compident tanya jer polis bantuan yang ramaiiiiiii kat merata tempat tu..
Dorang memang mesra alam,akan jawab..
Kalau ada yang sombong xnak jawab tu ignore jer..
Gi tanya yang lain..mesti ada yang jawab..
Klu kena yang handsome & single lagi boleh berkenalan terus...tiap weekend leh gi TBS ..datingggg...hihihi
Naik jer bas aku terus pejam mata...
Buat- buat tidur...
Tapi xboleh nak lena sebab aku takutttttttttttt...
Apapun alhamdulillah pukul 4.30 pagi sampai Kedah & pakcik dah sedia menunggu kami....
TQ pakcik...
Begitulah ceritanya dari aku yang 1st time bbalik kampung by bus...



4 comments:

  1. Seronok pulak aunty baca pengalaman dik cella di TBS.seperti aunty pulak yg naik bas tu...tapi aunty belum pernah jejak TBS ni,cantik ye mcm...kat airport juga..gambar yg nombor 6 tu yg lelaki berbaju melayu dan wanita tu,patung ke orang?dik cella..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...kiter pun rasa jakuunnnn jew aunty...
      Tapi memang cantik dan selesa la..nenek kiter pun selalu datang naik bas sengsorang,nenek kata x takut là kat situ kalau sampai tengah malam or awal pagi sebab selamat..
      Yang pakai baju melayu pink kat pintu tu gambar saiz sama macam orang betul ..Setiap gate,setiap pintu ada ..kiter pun suka tengok..
      Nanti aunty datang la sini...boleh jenjalan

      Delete
  2. cuti sekolah ni pun saya nak gi kedah jumpe kwan kat sane. tpi tak reti jugala . ingat nak naik bas juga . saya tinggal rawang,selangor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tinggal kat Rawang lagi dekat naik bas kat Hentian Duta..
      Abang kiter cakap bas yang sama jer dari TBS..nanti bas transit jap kat Duta tu baruvterus ke Kedah..Kalau kat Duta kiter selalu hantar abang dulu xde masalah sangat sebab memang open nampak bas kuar masuk & mak kiter selalu park keter tepi bas lagi....hahhahaa..ganas x mak kiter

      Delete