Friday, 22 June 2018

KEK MENTEGA SUKATAN CAWAN

Kek Mentega a.k.a Butter Cake
Classic & Basic Cake yang aku suka
Aku sangat suka plain cake macam ni
Sebab rasa dia pure..
Kalau Kek Pisang aku x suka
Sebab x rasa kek
Hahaaaa...yang suka kek pisang jangan marah na....



Actually Butter Cake ni mak aku yang masak
Untuk Aqil
Sebab Aqil nak sangat makan kek
Raya pertama xde kek
Ada Malay Tradision Sponge Cake jer..
Hahaha....BAULU la....
Tengok nama panjang cam gempak..


Butter Cake ni mak aku masak Raya ke-3
Lepas balik dari makan 3 kenduri tu
Waktu maghrib mak aku ngah buat kek...
Aku tengok jer..
Mula aku tyr juga nak tolong
Tapi baru beberapa kali kacau butter & gula ..
Tangan dah lenguh sebab xde mixer
Mak aku kacau guna senduk kayu jer..
Mak aku cakap orang dolu2 masak kek dan biskut x guna mixer pun
Semua kena kacau ngan senduk kayu jer sampai lenguh tangan...
Even buat baulu berpuluh biji telur pun mak aku cakap just guna manual...
Nenek pun ada citer..
Nenek kata kena pukul dan kacau telur dan gula dari pagi sampai tengahari baru boleh baking sebab kena pukul lama ssampai telur dan gula pekat...
Pastu baking guna kayu api dan sabut kelaoa..
Bakar plak baulu tu sampai petang..
Kalau banyak sampai malam..
Huh....Bapak struggle..!!!
Tapi nenek cakap zaman nenek muda- muda dan zaman nenek kanak2..
Biasanya kuih raya akan dibuat pada waktu malam sebab semua orang nak rahsiakan dari orang lain..
Hanya dapat cium bau jer dari rumah yang sedang baking biskut raya...
Tapi x tahu biskut apa dan dari rumah siapa...
Hanya pagi raya baru surprise kepada tetamu ..!
Tak macam sekarang nenek kata semua kuih raya dah show kepada semua sebab " Kuih Tunjuk"
Hahaha....
Tapi cam best jer dolu2 kan..

Mak aku lak citer zaman mak aku sekolah lain plak..
Mak aku cakap zaman mak aku sekolah pun masa tu x banyak kuih raya dijual..
Kalau ada pun hany kuih2 basic ..
Aku x tahu apa kuih basic tu..
Mak aku xde cakap lak
Kata mak aku masa sekolah rendah..mak aku lum pandai buat biskut raya
Masa tu nenek akan beli bahan buat biskut dan panggil sorang gadis kampung nenek yang pandai buat biskut tu untuk adunkan biskut
Pastu kerja2 membakar biskut akan diteruskan oleh nenek.
Mak aku cakap selalunya hanya 1 biskut sahaja iaitu Sampret.
Selebihnya nenek akan buat kuih tradisional lain seperti baulu..wajik...putu beras...putu kacang...kuih bangkit...kuih siput etc
Kata mak aku zaman tu semua kuih dan bislut dihidangkan salam piring yang bewarna warni
So...sebab open air...kuih dan biskut memang akan lemau..
Tapi mak aku cakap xde sapa peduli pun makan kuih lemau masa tu..
Hahahaha...aku x boleh brain la camana zaman tu makan kuih raya yang dah lemau..
Hidang plak dalam piring..
Tapi tu citer zaman nenek...
Ok..mak aku cakap nanti mak aku akan citer plak kisah kuih raya zaman mak aku sekolah..
Kita sambung Butter Cake ni


Sebiji Kek Mentega untuk Aqil
Mak aku cakap kek ni 8x8
Aku x tahu apa mender yang 8x8 tu...tulis jer
Tapi bukan Aqil sorang yang makan..
Masa Acik ngan Aqil.ngan Haikal datang lepas maghrib....mak aku dah siap baking cake ni
Panas2 lagi mak aku dah potong..
Berasap2 lagi...
Tapi aku lebih suka butter cake yang dah simpan beberapa hari baru kick nak makan..
Kalau panas2 xde taste sangat
Kalau dah simpan beberapa hari..
Waaaaa.....dia nyer moist....berminyak...harum butter dia dah sebati dengan tepung dia bagai...
Haaa....baru la sedap nak makan...
Sama gak ngan cookies..
Mak aku cakap kena buat sehari sebelum makan..
Baru rasa dia lebih pure
Ok...sebab dah tulis  title of entri ni Kek Mentega Sukatan Cawan...
So....ni resipi dari mak aku..
Mak aku cakap ni basic recipi jer..
Tapi sukatan hanya guna cawan...
Sebabnya beli butter yang dalap pail 1kg..
Takde Butter block kat kedai..
Kalau butter block tu mak aku cakapnlafi senang ...xyah nak sukat butter..
Terus boleh guna untuk the same recipi ni..
Sebab 1 block butter tu sama dengan 1 cawan

KEK MENTEGA SUKATAN CAWAN
1 cawan butter ( =1 ketul butter 250gm)
1 cawan gula halus
2 cawan tepung + 1 sudu teh baking powder
( boleh ganti 2 cups self raising flour- tepung kek)
4 biji telur
1 sudu esen vanila

1. Kacau butter & gula hingga nampak sebati dan berubah warna menjadi keputihan
2. Pecahkan telur kedalam mangkuk lain dan pukul kembang bersama esen vanila
***Telur dipukul terlebih dahulu supaya mudah sebati dan udara dalam telur membantu kek lebih ringan.
3. Masukkan 1/4 telur pukul tadi ke dalam adunan butter dan kacau sebati..
4.Ulang tuang telur dan pukul sebati.
***Jangan dimasukkan telur sekali gus kerana  
      nanti adunan susah nak sebati dan kelihatan 
      seperti tairu yang diperah limau..iaitu tidak
      bercampur rata
5. Ayak tepung dan masukkan agak2  1/4  bahagian dan kacau lembut.Ulang hingga tepung habis.
***Tepung mesti diayak supaya tidak berketul dan sebab yang penting ialah supaya banyak udara terperangkan semasa mengayak terpung dan akan membantu kek naik cantik dan menjadi ringan .
6. Sapukan butter pada loyang kek dan masukkan adunan kek kedalamnya
7. Panaskan oven (180°) selama 5 minit dan bakar kek anggaran 45 minit hingga 1 jam.
8. Setelah nampak masak...guna lidi atau pisau kering dan ├žucuk dalam kek sampai ke dasar loyang..Tarik lidi dan lihat jika lidi bersih maksudnya kek dah masak
Jika masih ada kesan adunan melekit pada lidi..tambah masa memasak.
Jika permukaan kek sudah nampak mula hangus tapi dalam kek belum masak..
tutup atas kek tu dengan aluminium foil dan teruskan mambakar

*Haaa....resipi dan tips tu mak aku cakap diajar oleh cikgu Sains Rumah Tangga masa mak aku form 2..dan masih digunakan.
Kalau ko student culinary or memang ko bznz jual kek...xyah la baca sebab mak aku cakap ni untuk dak2 cam aku jer..
Yang baru nak up...
Hihihihi.....
Tips tu mak aku kata masih releven...
Cuma sukatan dah di convert kepada cawan sebab mak aku cakap masa form 2 cikgu ajar timbang bahan2 guna sukatan lama iaitu paun..aun...
( tulisnya Ib- bacanya paun
  tulisnya oz- bacanya aun)
Dulu bila jumpa sukatan Ib dan oz memang aku x faham..x tahu nek sebut apa..tapi mak aku dah terangkan..
Daj faham sebutan tapi aku still x bokeh bayang 1 paun..1 aun tu banyak mana
Cuma bila nak sebut paun...aun...aku rasa kelakar
Hahaha...macam bunyik katak lepas hujan..
Paunnnnn....
Aunnnnnnn.....



Ok....Kek Mentega a.k.a Butter Cake by mak aku dah siap..
Dah habis dah punnnn.....
Hahahaha...
Tapi esoknya raya ke4 mak aku baking lagi
Kek lain plak...
Tungguuuuuuu....!

2 comments:

  1. salam

    pound cake eh?panas panas le sedap.. minum teh o..

    amboi cara awak describing the cake and the butter" aku lebih suka butter cake yang dah simpan beberapa hari baru kick nak makan " macam orang tua tua...



    Betul penggunaan ounce dan pound mengelirukan especially symbol mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....sebab kiter suka dengan kek yang dah simpan beberapa hari....heeee

      Delete