Friday, 22 June 2018

SAMBAL JERING CILI.PADI

Dah seminggu citer beraya..makan kenduri..jalan2...
Hari ni tukar citer skit..
Tapi still diary raya...
Sambal Jering Cili Padi
Actually mak aku cakap ni Sambal Jering Campur
Sebab campur macam2..
Masakan mak aku kat rumah Kedah .
Untuk lunch..
Haaaa....bukan la lunch sangat pun..
Tapi brunch
Sebab makan nasi sebelum tengahari
Breakfast + Lunch =Brunch
Sambal ni fav nenek
Setiap kali datang KL akan ada 1 hari nenek ajak makan kat Ayam Goreng Malaya sebab kat situ selalunya ada menu Sambal Jering Campur ni..
Kalau xde ...alamatnya nenek akan frust la...
Tapi sejak last year restoran tu dah pindah kat Lekefield...
Dah susah nak makan kat situ..
Parking susah..
Environment pun dah lain...
So...ni mak aku masak khas untuk nenek
Sebab nenk suka



 Sambal Jering Campur
Ada jering
Ada terung
Ada tempe
Ada ikan bilis
Nenek ngan mak akunjer yang suka dan makan sambal ni
Aku..abang & kakak x makan sebab ada jering
We all x reti makan jering
Kalau petai ...yess aku suka
But ...jering ni...mmmm kenot go..!
Tapi paling x boleh go lagi...buah kerdas a.k.a genuak..
Di ner bau kuat sangat...
Kalau petai memang bau juga tapi aku suka
Haaa....kakak pun sekarang dah reti makan petai
Kakak cakap sebab masa balik Kedah bulan puasa hari tu nenek ada masak Sambal Petai ngan Udang..
Bila nenek kata sedap..
Kakak cakap kakak cuba makan
Dannnnnn.......
Sekarang kakak dah tahu petai memang SEDAPP
Mmmm....tapi yang x bez sebab sekarang petai dah mahal
Pokok nenek kat kampung pun nenek kata berbuah x banyak..
Dah habis pun sebelum puasa la
Kalau dolu time balik raya mezti nenek akan suruh orang panjat petai
Dapat makan Samval Petai setiap hari..
Bawa balik KL lagik
Huh....sebut petai memang aku terliur


Tapi hari ni kisah Sambal Jering
Mak aku cakap tengok kat dapur ada beberapa biji jering .
Nenek kata jering tu nenek amik kat pokok dikampung nenek sejak bulan puasa..
Ala...bukan puasa pun baru 2 hari jer berlalu
Bukan la lama sangat sebab mak aku masak Sambal Jering ni raya ke2..
Masak & makan sebelum bertolak ke Baling dan Sik untuk beraya...
Tahun ni memang tahun berjalan all aot..
Setiap hari Achik dah siap itinarary bermula 2nd day raya hingga 5th day raya
Hari ke-6 raya dah balik KL..
Tahun depan tern Achik beraya kat Pahang
Alamtanya tahun depan adalah tahun untuk masak2 dan tunggu tetamu jer lah datang
Xde lah lagi setiap hari gi jalan sana sini time raya..
Macam tahun lepas la...
Sebab tahun lepas tern Achik raya Pahang
Mereput la kat rumah..
Sib baik ramai tetamu datang beraya kat rumah nenek dikampung dan rumah baru..
Tahun depan pun..mak aku cakap kena ready masak2 every day & tunggu tetamu datang


SAMBAL JERING CILI PADI
1 cawan ikan bilis
10 biji jering tua
3 biji tetung hijau
( boleh ganti 1 cawan terung pipit)
1 keping tempe
1 asam keping
1 sudu teh garam
Sedikit gula
1/2 cawan minyak

Bahan Blend:
1cawan cili padi
1 bawang besae
2 bawang putih

1. Jering dikikis kulit arinya dan hiris tebal
2. Goreng tempe yang didadu dan toskan.
3. Goreng ikan bilis dan toskan
4. Goreng jering hiris hingga jering masak & tos.
5. Potong dan belah2 terung hujau
6. Dalam minyak yang sama...tumis bahan blend hingga mendidih
7. Masukkan terung,garam,gula dan asam keping
8. Bila terung empuk dan samval mula kering baru masukkan bilis goreng,tempe goreng dan jering goreng.
9. Gaul rata dan sesuaikan rasa

2 comments:

  1. salam,
    nampak sedap... so far jering yg laju .. jering rebus.. lain lain cara masak.. rasa dia tak ummph. compare dengan petai....
    kerdas tak pernah cuba.. tapi orang kata bau urine haring sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...kiter pun x suker kerdas sbb bau dia mmg kuat...belum makan pun bau dia dah kuat..tapi nenek selamber jer makan ngan nasi...

      Delete