Sunday, 28 December 2014

TUNA ROLL...TIRU MAT GEBU..!!!

Tuna Roll....
Sebakul Tuna Roll...
Mak aku cakap ni namanya Tuna Roll....
Tuna Roll ni mak aku buat sama masa buat Roti Kosong & Pizza Sosej....
Idea nak buat Tuna Roll ni plak mak aku kata dia tiru idea Pakcik Mat Gebu...blog Dapur Tanpa Sempadan....enri Tuna Roll
 
Tuna Roll ni mak aku kata buat guna dough yang sama dengan dough Roti Kosong
Hari yang sama mak aku buat 3 jenis roti....Roti Kosong,Pizza Sosej & Tuna Roll ni...
Kira 3 in 1 la guna dough yang sama....
Sudahnya 3 hari 3 malam makan segala jenis roti ni....hehehe
Tapi seriously memang  sedap...
Kakak la paling suka...!!!

 Tuna Roll in the process......
1. Canai dough roti...
2. Inti .....Tuna in water...mayo..bawang cincang..daun sup & garam
3. Lenyek semuanya ...

4. Sapu rata ats dough roti
 5. Gulung kemas-kemas..
 6. Dah siap 1 gulung...
 7. Potong dengan pisau plastik

8. Sebab xde aluminium cup..mak aku kata gantikan je dengan paper cup...
     Tapi sebab guna paper cup maka kena letak dalam bekas muffin la sebab takut paper cup tu
      lembik kerana inti tuna ni lembab & roti akan mengembang..

9. Masukkan setiap potongan  dalam paper cup tu  
 10. Tabur serbuk lada hitam....
11. Biarkan hingga naik & mengembang..Bakar 180  hingga masak..
12.. Siap....
Sebab guna paper cup....kena tunggu sejuk dulu baru boleh tanggalkan roti tu dari paper cup..Kalau masa panas2 memang melekat xleh tanggal...Ala...tunggu je lah bagi sejuk kejap kan....jangan gelojoh makan masa panas2..bukan takat paper cup tu je melekat...tercekik kang....heee
Post motem...
Eh,betul ke post motem...
Itu untuk orang matiiiiiiii....!!!!
Cross section la..
Keratan rentas...

Sebakul Tuna Roll....da ciap....
Mak aku buat 3 roll...potong 6 sebab bekas muffin tu kan ada 6 lubang jew..
Dapat la 18 ketul .....
Boleh makan 3hari 3 malam  ....kalau sekali makan hanya seketul la...
Kalau selera tajam macam kitorang....
Sekali hadap boley habissss...!!!!!!





Friday, 26 December 2014

PIZZA SOSEJ....BUAT SARAPAN PUN BOLEY...!!!!

Pizza Sosej....
Masakan mak aku pagi hari Rabu....
Boleh ke kalau pizza kita buat sarapan....?
Hmmm...boley jew....bukan ada siapa nak marah pun...kan....
 Sepotong Pizza Sosej bersama secawan Hazelnut  White Coffe ....
Dengan hujan yang mencurah-curah di luar rumah....
Memang layannnnn la...
Pizza Sosej ni mak aku buat masa buat Roti Kosong entri semalam tu...
Guna tepung Roti Kosong tu juga untuk buat base pizza ni...

 ROTI KOSONG 
1kg tepung gandum
4 sudu margerine
4 sudu gula
4 sudu susu tepung
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam

Topping:
1/2 cawan sos spagetti @ sos tomato
10 batang sosej-rebus,kerat 3 & potong jejari
1cawan mozarella cheese-parut
sedikit oregano 

Cara buat base tu mak aku kata sama je macam buat Roti Kosong tu sebab mak aku kata dia guna tepung yang sama je...masa buat Roti Kosong


1. Cuma masa nak rata dough tepung tu...mak aku kata dia gunakan suji supaya tepung tu x melekat..Lagi[un bila guna suji xyah la guna margerine dah untuk sapu pada loyang.Suju tu juga nanti bagi effect garing rangup pada kulit pizza...
Oooooo...
2. Dah siap diratakan....Mak aku buat 2 loyang
3. Pastu kena cucuk2kan permukaan kulit pizzza tu..Kata mak aku supaya angin keluar masa bakar nanti xlah kulit dia mengelembong ....Oooooo
4. Pastu sapu sos spagetti atau sos tomato...
 - mozarella cheese ....
- yang dalam plastik tu sos sardin..
- Mak aku kata sos sardin tu mak aku simpan sebab ikannya dah buat inti karipap..
- soso tu juga mak aku guna untuk gantintikan sos tomato nak sapu pada pizza yang 1 lagi tu..
5. Tabur jejari sosej & mozarella cheese...& serbuk oregano..
6. Bakar  lebih kurang 1/2 jam hingga kulit pizza garing & cheese cair.
 Makannnnnn........!!!
Satu loyang buat sarapan pagi..
Lagi 1 loyang mak aku frozenkan.......yang frozen ni xyah bakar dulu..siap taburkan semua topping tu,mak aku cover ngan aluminium foil & simpan kat peti ais...
Dah nak makan baru bakar....baru la best...!!!!




ROTI KOSONG....


 Roti Kosong....
Kenapa Roti Kosong...?
Sebab roti ni memang kosong xde inti apa2.....
Kosong...kosong...kosonggggg.....
Ooooo...
Homemade Roti Kosong....
Mak aku selalu jugak la buat roti..
Kadang2 Roti Kosong macam ni..
Kadang2 bun yang ada inti sambal sardin atau tuna...
Mak aku kata resipi roti ni guna resipi Kuih Donut je... cuma tambah lebih yis


ROTI KOSONG 
1kg tepung gandum
4 sudu margerine
4 sudu gula
4 sudu susu tepung
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam

1. campur air suam,,yis,gula,susu tepung,margerine & garam dalam bekas besar & kacau rata..


2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit...
3. Jika sudah ok..x perlu habiskan tepung..Tapi jika terlembik..tambah sedikit lagi tepung ikut sesuai..
4. Uli hingga tidak melekat ditangan..
5. Uli agak lama supaya nanti roti akan jadi lembut dan gebu

6. Bentukkan bulat & tutup dengan tuala...
7. Biar agak2 1/2 jam hingga naik sekalli ganda.Kemudian tumbuk2kan untuk buangkan anginnya.
8. Bulat-bulatkan adunan & ssun dalam loyang..
( 1kg tepung menghasilkan lebih kurang 5 loyang..ikut saiz loyang)
9. Biarkan agak 1 jam hingga naik penuh loyang
10. Panaskan oven 180 hingga betul2 panas barulah masukkan loyang roti & bakar selama lebih kurang 20 minit ..siap
Masa tengah bakar roti ....
Waaaaa....satu rumah bau harum dengan bau roti...
Tambah dengan hujan tengah lebat kat luar rumah...
Walaupun sekadar Roti Kosong " budus" je.....roti bodoh je
Pergh...memang feel la....
 Layannnnnn.........





 





GULAI AYAM + REBUNG....

Gulai Ayam + Rebung...
Menu lunch hari Jumaat minggu lepas...
Sehari selepas Sambal Jering...
Sebab baru balik dari kampung masa tu kot..
Menu semua kampung2 jew....

Kaki ayam mana lah yang malang dah jadi gulai tuh,,!!!!
Kaki ayam tu peberet mak aku...
Suka sangat mak aku makan kaki ayam....
Tapi jangan x tau...aku pun dah suka makan kaki ayam...
Tapi xde la nak rebut ngan mak aku...
Kalau kaki ayam tu banyak baru aku makan,,,
Kalau ada 2 batang je kaki ayam tu...
Hmmm...kira aku buat2 x suka la sbb kasi can mak aku makan...

Aku amik gambar ni terus dari periuk yang mak aku masak....hahaha
Hari tu mak aku masak awal...
Tengok pkl 10 pagi dah siap gulai...
Rebung tu mak aku kata rebung dari kampung...
Nenek amik kat rumah Achik tapi rebus rebung tu kat kampung...
Pastu nenek bubuh dalam bonet masa nak balik KL...
Bukan rebung jew...
Macam2 nenek isi dalam bonet...
Cili padi,labu,rebung & macam2...
Resipi...mak aku suruh copy paste dari entri yang lepas...
Tapi gulai ayam versi hari ni lagi pekat sebab mak aku kata tambah kerisik macam nenek selalu buat kat kampung...
Hmmm...cedap

 GULAI/KARI AYAM NGAN REBUNG
1/2 ekor ayam
1/2 cwn serbuk kari ayam ( + 2 sudu kerisik)
Rebung yang dah rebus
sikit minyak
3 cawan santan
garam

rempah tumis:
3 bawang kecik-hiris
2 bawang putih- hiris
1 kayu manis
2 bunga lawang
3 bunga cengkih
2 bawang putih
2 bawang merah
 sikit halia
sikit daun kari

1. Panas minyak & tumis rempah tumis..
2. Bancuh serbuk kari & masukkan dalam rempah yang dah tumis.Biar sampai naik minyak & garing
3. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.
4. Masukkan rebung & tuangkan santan serta garamnya..
5. Masak sampai naik minyak kuahnya sedikit pekat...

SAMBAL JERING....GANTI SAMBAL PETAI....!!!

Sambal Jering .....
Lauk untuk dinner hari Khamis minggu lepas...18 Disember 2014
Tengok mak aku makan...beria-ia sungguh....2 pinggan nasi doh...!!!
Terkebil2 aku tengok mak aku makan sambil lap peluh...
Pergh...


Petang hari Rabu tu balik dari hantar pesanan Karipap Sabah yang kawan mak  aku order....
Balik terus singgah Pasar Malam....
 Asalnya mak aku kata dia nak cari Petai untuk sarapan nasi lemak  pagi Khamis tu...
Tapi lain kisahnya kerana kata mak aku...:
Petai yang dicari...
Jering yang ketemui...
Maka jadi la Sambal Jering menggantikan Sambal Petai..!!!
Ni la sepinggan Jering Tua...
Kenapa tua..?
Sebab mak aku kata Jering Tua lebih sesuai buat sambal..
Jering muda sesuai buat ulam..
Hmm...xtau la apa rasa ulam jering..
Sbb aku lum bran nak makan ulam jering...
Ulam petai..?
Yess...peberet haku tuh..!
Tapi peteinya  la yang xde...
huhuhuhu....
Ni Buah Jering dah dibuang kulitnya...
Pastu mak aku kata kena hiris..
Aku x tgk mak aku hiris jering tu sebab tengah mandi,,,awww..!!


 Sudah mandi..tengok sambal jering dah siap....
Tapi cam biasa la...resipi mestinya mak aku la....heee

SAMBAL JERING 
15 jering tua-buang kulit & hiris tebal
2 cili merah
20 cili padi
1 bawang besar
segenggam bilis
sikit gula & garam
1/2 cawanminyak masak

1. Blend bawang,cili merah,cili merah & cili padi
2. Panaskan minyak & goreng bilis hingga garing,angkat.
3. Goreng jering hingga masak,angkat..
4. Dalam minyak yang sama tumis bahan blend..
5. Bila dah naik minyak masukkan garam & sikit gula..
6. Masukkan jering & bilis,,gaul rata,,,siap

Mak aku kata ni Cili Padi Kampung...
Memang kampung doh,,,
Nenek petik kat kebun getah yang baru ditanam..
Hee..aku x gi pun kebun tu sebab kebun yang tu jauh dari  rumah nenek..
Banyak cili ni nenek bawa balik hari tu...
Separuh nenek isi dalam bonet kereta mak aku..
Separuh lagi isi dalam bonet kereta Pakcik..