Roti Kosong....
Kenapa Roti Kosong...?
Sebab roti ni memang kosong xde inti apa2.....
Kosong...kosong...kosonggggg.....
Ooooo...
Homemade Roti Kosong....
Mak aku selalu jugak la buat roti..
Kadang2 Roti Kosong macam ni..
Kadang2 bun yang ada inti sambal sardin atau tuna...
Mak aku kata resipi roti ni guna resipi Kuih Donut je... cuma tambah lebih yis
ROTI KOSONG
1kg tepung gandum
4 sudu margerine
4 sudu gula
4 sudu susu tepung
1 sudu teh garam
1 1/2 paket yis mauripan
2 1/4 cawan air suam
1. campur air suam,,yis,gula,susu tepung,margerine & garam dalam bekas besar & kacau rata..
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit...
3. Jika sudah ok..x perlu habiskan tepung..Tapi jika terlembik..tambah sedikit lagi tepung ikut sesuai..
4. Uli hingga tidak melekat ditangan..
5. Uli agak lama supaya nanti roti akan jadi lembut dan gebu
6. Bentukkan bulat & tutup dengan tuala...
7. Biar agak2 1/2 jam hingga naik sekalli ganda.Kemudian tumbuk2kan untuk buangkan anginnya.
8. Bulat-bulatkan adunan & ssun dalam loyang..
( 1kg tepung menghasilkan lebih kurang 5 loyang..ikut saiz loyang)
9. Biarkan agak 1 jam hingga naik penuh loyang
10. Panaskan oven 180 hingga betul2 panas barulah masukkan loyang roti & bakar selama lebih kurang 20 minit ..siap
Masa tengah bakar roti ....
Waaaaa....satu rumah bau harum dengan bau roti...
Tambah dengan hujan tengah lebat kat luar rumah...
Walaupun sekadar Roti Kosong " budus" je....
Pergh...memang feel la....
Layannnnnn.........
No comments:
Post a Comment