Sunday, 30 September 2018

SALMON KARI vs SALMON GORENG


Salmon Kari..
Actually Kari Kepala Salmon..
Lauk fav mak aku...


Kari Kepala Ikan Salmon...



Rezeki dapat makan salmon semula
Sebab dah laman juga stop makan salmon
Bukan stop sebab boikot
Tapi stop sebab mahal.
Hahahahaha.....


Sekarang pun bukan lah murah sangat
Tapi boleh la makan...
Mak aku la suka sangat kepala salmon
Aku suka isi jer
Tapi Ikan Salmon ni bukan semua orang suka
Kakak x suka ...x tau naper
Abang x suka...sebab x makan ikan
Nenek x suka...sebab nenek kata lemak sangat
Achik  x suka..sebab Achik kata x lalu
Pakcik x suka....sebab Pakcik kata teringat Nat Geo Wild..
Yang suka hanya aku ngan mak aku jer ...
Sebabnya 1 jer...
SEDAP..
hahahaha....


Salmon Goreng
Lagi sedap Kulit dia crispy..
Idi dia lemakkkk
Warna dia orange
Rasa dia sedapppp


Kari aku hanya makan kuah
Yang goreng memang fav aku


See....dia nyer texture...

Kepala untuk masak Kari


KARI KEPALA SALMON
2 keping kepala ikan salmon
3 sudu serbuk kari ikan
1 sudu pes asam jawa
2 biji tomato
1 terung bulat
1 cili hijau
1 cili merah
3 cawan santan  cair
garam

Bahan Tumis:
3 bawang merah-mayang
3 bawang putih cincang
1 sudu halba campur
1 tangkai daun kari
1/4cawan minyak

 1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga harum.
2. Bancuh sebuk kari & tuangkan dalam bahan tumis.Masak hingga pecah minyak
3. Masukkan ikan,& biar hingga 1/2 masak.
4. Masukkan santan, terung,tomato & biar hingga semuanya empuk.
5.Masukkan asam & cili hijau dan cili merah.Biar agak sedikit pekat.

Kepala buat masak Kari
Isi buat goreng garing
Untuk goreng mak aku cakap just sapu garam..
x perlu kunyit
Mak aku cakap tips dari Jamies Oliver supaya letak garam lebih pada bahagian kulit supaya bila goreng kulit salmon jadi rangup macam keropok..
Memang betul..
Kulit dia krup krap krup krap sedappppp sangat



Saturday, 29 September 2018

CUCUR JAGUNG & AYAM.MASAK KICAP PEDAS


 Nampak macam Jagung .
Warna macam Jagung
Mmmm..rasa pun macam Jagung...


Memang Jagung la pun...
Hahahaha...
Sajer jer...
Jagung juga antara makanan yang popular dalam family aku..
Mak aku memang suka  sangat beli jagung...
Nenek pun sama
Achik pun..
Macam2 makanan dari jagunv
Tapi yang paling selalu mak aku atau nenek akan masak ialah Cucur Jagung Manis..
Mmmm...Aqil la paling suka kalau kitorang balik Kedah...nenek mesti akan beli jagung fresh dan mak aku akan masak  Cucur Jagung Manis..
Aqil lak memang suka makan Cucur Jagung Manis..
Tapi Aqil x panggil Cucur Jagung Manis..
Aqil akan panggil "CUCUR MAK NGAH"
Haaa....sebabnya mak aku selalu  sangat masak Cucur Jagung dan Aqil suka Cucur Jagung yang mak aku masak..
Mak Ngah tu mean mak aku la...
Aqil panggil Mak Ngah...



Cucur Jagung Manis
Cucur Jagung Manis tu ...Cucur Jagung yang dibuat versi manis
Sebab mak aku selalu juga buat Cucur Jagung versi Souvury yang ada bawanv, cili, udang bagai tu

CUCUR JAGUNG MANIS
2 tongkol jagung
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air suam
1/4 sudu teh yis mauripan
1/4 cawan gula
1/2 sudu teh garam
minyak

1. Jagung dihiris ambil isinya
2. Gaul jagung,tepung,yis,garam dan gula
3. Bancuh dengan air suam dan jadikan adunan pekat
4. Biarkan 10 minit supaya adunan mengembang dan lembut
5. Panaskan minyak  dan sudukan adunan kuih dan goreng hingga garing

Selain daripada masak Cucur Jagung Manis
Mak aku pernah masak pelbagai masakan lain menggunakan jagung..
Antaranya..
1. PUDING JAGUNG MANIS kat sini...
2. BAKWAN JAGUNG...
3. CUCUR JAGUNG BERTELUR kat sini...
4. JEJEMPUT JAGUNG RANGUP kat sini...
5. LEPAT JAGUNG kat sini...
6. AIR JAGUNG BERKRIM kat sini...

7.BUBUR JAGUNG NANGKA kat sini...
8. SAYUR BAYAM & JAGUNG kat sini...




 Actually Cucur Jagung Manis ni dah 2 minggu dalam folder..
Cucur Jagung Manis ni masak masa hari Ahad yang sama dengan Sambal Ikan  Bilis tu...
Dah 2 minggu pic ni semua dalam draff
Sampai  menu Ahad minggi lepas ...
Rojak Mamak & Sambal Ikan Bilis Asrama tu dah potong Que...


Sepatutny Ayam Masak Kicap Pedas ni yang  publish dulu
Tapi sebab menu ni berulang
dah 2 minggu  .
Dah entri lai plak potong Q



AYAM MASAK KICAP PEDAS
1ekor ayam-gaul garam kunyit dan goreng
3 biji kentang - potong wedges & goreng
1 bawang besar- hiris bulat
1/2 botol kecik   kicap lemak manis
1/2 cawan minyak
1pokok daun sup daun bawang
1 cili merah hiris
2 biji buah tomato masak
1 sudu teh asam jawa
2 helai daun limau purut

Bahan Blend:
10 biji cili kering- rendam air panas
1/2 bawang besar
3 bawang putih
2 hiris halia
2 hiris lengkuas
1 batang serai

1. Goreng ayam yang dah bubuh garam kunyit.Goreng pula kentang wedges.Toskan
2. Tinggalkan agak2 1/4 cawan minyak dalam kuali dan tumis bahan blend hingga naik minyak..
3.Masukkan kicap manis..kicap pekat dan asam jawa yang dibancuh dengan 1 cawan air.
4. Masukkan ayam..kentang,tomato ,bawang besar hiris bulat dan daun limau purut
5. Sesuaikan rasanya dan tutup api

6. Taburkan daun bawang daun sup..




Ayam Masak Kicap Pedas ni..
Tumpang jer lah sekali gerak dengan
Cucur Jagung Manis ni
Sebab nak clearkan folder...
Sebab Ayam Masak Kicap Pedas ni memang banyak kali sangat mak aku masak dalam bulan ni..
Kadang x snap pic pun kalau mak aku masak sikit untuk makan berdua ngan aku jer
Yang ni sebab masak agak banyak..
Seekor ayam.sebab kakak nak bawa balik kolej
Kadang kakak bising mak aku masak banyak sangat..
Tapi mak aku cakap...
Ajak la kawan2 dalam bilik dan dalam rumah tu makan sama..
Bilik kakak memang berdua jer
Tapi dalam unit tu ada 4 bilik
Setiap bilik 2 orang .
So..ada 8 orang
Mak aku cakapnnasi dan lauk yang mak aku bekalkan untuk kakak tu cukup untuk makan 8 orang .
Tapi kakak selalu bising..
Kakak kata segan nak ajak semua sebab takut dorang x sudi .
Kakak kata selalu ajak 3 orang kawan yang sama kelas jer..
Mak aku plak cakap suruh ajak jer semua..
Kalau sikit makan sorang sikit
Kalau banyak makan banyak..
Kata mak aku kita nak buat jamuan besar belanja  orang makan ramai2..nak kenduri kat surau masjid  ke...nak belanja anak yatim bagai kita mungkin jarang melakukan..
Mak aku cakap hanya melalui masak bekal kakak...
Masak bekal aku....
Masak bekal abang ...
Itulah cara memanjangkan sedekah walaupun sedikit..
Mak aku cakap sebab tu mak aku akan masak bekal lebih supaya boleh dikongsi dengan kawan2...
Ooo.....baru aku tahu....



Haaa...ni la bekal kakak yang versi 15 September tu
Hari tu hanya publish
SAMBAL.KERING IKAN BILIS kat sini....
Minggu ni kakak.x balik sebab ada event..
So...weekend ni xde lah masakan bekasl asrama
Tapi still ada makanan aku..
Hahahaha...
Ok..bye

SAMBAL TELUR PUYUH vs SAMBAL PETAI

Sambal Telur Puyuh

vs....


Sambal Petai



Sambal Telur Puyuh
Untuk abang


Sambal Petai Ikan Bilis untuk aku ngan mak aku
Abang x makan petai
Makan lah Sambal Telur Puyuh

Cantik kan Telur Puyuh ni...
Mak aku cakap dolu2 kat belakang rumah nenek banyak Puyuh
Mak aku kata sebab masa tu kat belakang rumah nenek kebun getah dan penuh dengan lalang
Kata mak aku burung2 puyuh suka buat sarang dalam semak- semak lalang
Kadang2 kalau jalan2 dikawasan yang banyak lalang tu ..
Ada saja burung puyuh terbang dan berlari- lari
Tapi mak aku aku cakap burung puyuh bukan terbang macam burung lain..
Tapi mak aku cakap burung puyuh hanyabterbang rendah dan jarak dekat sahaja
Tapi burung puyuh lebih laju berlari dan menyelinap dalam semak2 lalang..
Lalang tu apa..?
Mm...mak aku cakap lalang tu sejenis rumput2 kasar..
Rupa pokok lalang sama macam pokok padi
Tapi pokol lalang xde buah
Hanya ada bunga putih dan terbangacam kapas ditiup angin..
Mmm....jap nak imagine....
Sekarang ada lagi x pokok lalang tu...?
Mak aku cakap dah xde..
Kalau ada mesti lah ada lagi Burung Puyuh tu..
Mmm...betul jugak...
Macam best jer dengar mak aku citer pasal  burung puyuh tu..
Baru aku tahu burung puyuh x boleh terbang macam burung lain dan banyak berlari
Mak aku cakap sebab tu ada ada pantun...

Tanam pinang rapat-rapat,
Biar senang puyuh berlari,
Kupinang-pinang tak dapat,
Kupujuk- pujuk ku bawa lari...

Hahaha...pantun apa tu..?
Semacammm jer...!


Telur Puyuh ni beli kat Speedmart semalam.
Aku yang belikan sebab mak aku suruh
Actually....
Mak aku cakap ada sebab mak aku beli telur puyuh ni..
Sebab apa?
Mak aku cakap sebabnya teringin nak makan Telur Puyuh Rebus...
Naper tiba2 lak nak makan Telur Puyuh Rebus..?
Rasanya macam tak pernah pun selama ni aku nampak mak aku beli telur puyuh ...
Kata mak aku sebab semalam tu ada makcik cleaner kasi sebiji Telur Puyuh Rebus..
Mak aku cakap dorang bagi sebiji jer..
Sebiji jer..?
Haaa...mak aku cakap dorang abang security yang bagi.
Kira rezeki  dorang dah tu pun dorang kongsi juga bagi mak aku
Mm...aku tahu makcik2 cleaner tu memang baik ngan mak aku...
Kadang dorang tolong petik ulam pegaga...mengkudu..serai..baginkat mak aku..
Ok..ok..sambung citer Telur Puyuh
Haaa...mak aku cakap sebab makan sebiji Telur Puyuh Rebus tu lah mak aku aku cakap rasa sedap dan balik tu terus beli Telur Puyuh.
Sikit itu Banyak...
Apa maksudnya..?
Hahaha....sib baik makcik cleaner tu bagi sebiji jer Telur Puyuh tu
Kalau bagi banyak mesti mak aku dah x beli..
Ni sebab bagi sebiji..
Mak aku beli...dapat la aku makan Telur Puyuh
Alhamdulillah...


Selama ni aku x tahu harga telur puyuh
Aku hanya tahu harga Telur Ayam Gred B
Sebab mak aku selalu suruh aku beli telur ayam gred B..
Kadang 10 bijj tu Rm3.00++
Kadang 10 biji tu Rm4.00++
Telur Itik pun aku tahu 10 biji harganya Rm9.00++
Telur Masin xde pack 10 biji
Selalu nampak pack 4 biji harganya Rm4.50
Tapi selalu aku x pernah amik port harga Telur Puyuh walaupun semua jenis telur tu dilatakkan pada tempat yang sama...
Hari ni aku dah tahu harga Telur Puyuh kalau kat Speedmart harnya Rm2.70 untuk 15 biji
So...sebiji lebih kurang 20 sen
Haaa....tapi masa amik Telur Puyuh hari tu aku perasan ada lagi sejenis telur yang lebih mahal
Telur tu macam telur masin tapi telur masin laur dia warna hitam
Telur yang aku cakap ni warna luar dia macam habuk2 kayu..
Bila tanya mak aku cakap tu nama dia Century Egg..
Mak aku cakap telur tu isi dia warna hitam jernih macam cincau..
Waaa...macam best jer...
Tapi mak aku x pernah suruh beli pun...naper..?
Mmm...mak aku cakap telur tu hanya Chinese jer yang suka ...
Orang Melayu boleh makan x..?
Ntah lupa nak tanya mak aku..
Sebab sibok pasal Telur Puyuh


 Sambal Telur Puyuh
Yang mak aku masak untuk abang..

SAMBAL TELUR PUYUH
20 biji telur puyuh
1 biji kentang - dadu dan goreng masak
1 asam keping
1 sudu teh gula perang
1/2 sudu teh garam
3 sudu minyak

Bahan Blend:
10 cili kering - rebus
1/2 bawang besar

1. Rebus telur puyuh dan kupas kulitnya
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga mendidib
3. Masukka  asam,garam dan gula perang dan masak hingga naik minyak
4. Masukkan telur puyuh dan kentang  goreng
5. Sesuaikan rasa


 Sambal Telur Puyuh Campur Kentang untuk abang


Mak aku cakap rebus 20 biji
Mak aku kata sambil.masak sambal mak aku kata sebab feel Telur Puyuh Rebus yang makcik cleaner bagi..
Mak aku makan telur puyuh rebus tu 5 bijj
Tinggal 15 biji
10 biji abang bawa bekal
Abang cakap xnak nasi
Just nak Sambal  Telur Puyuh jer
5 biji Telur Puyuh Sambal tu mak aku tinggalkan untuk aku..



Ok citer Sambal Petai plak
Petai ni cam biasa la..
Semalam beli kat aBangla kat simpang tu..
Hmmm....memang aBangla tu dah cam aku la kan..
Aku dah cakap ngan mak aku beli jer tempat lain
Tapi mak aku cakapnkat aBangla tu jer yang Petai dia cantik..
Yang lain ada 2 tempat jual petai tu tapi mak aku cakap x cantik...
Hmm...memang dari jauh la aBangla tu senyum2
Dia sajer jer tanya soalan yang sama...
Dia tanya....mama awak ker makan petai..?
Aku cuma jawab ...mmmmmm
Eeeiii...cara dia senyum tu macam dia tahu la aku pun makan petai juga...
Hahahaha...
aBangla tu tanya lagi ..awak x makan petai ke..?
Aku still jawab ....mmmmm
Hahahaha....biar lah dia tanya apapun ...akunjust nak jawab mmmmm jer...!



 Sambal Petai in tje making


 Berasap2....
1 rumah dah bau petai
Hahahaha



Tapi memang pun patai yang aBamgla tu jual cantikw
Mata petai tu besar2



So....hari Sambal Sedonia la..
Sambal Telur Puyuh vs Sambal Petai
Ok..bye

Friday, 28 September 2018

NAAN CHEESE PANAS- PANAS

Naan Cheese
Homemade Naan Cheese
Untuk dinner semalam

Naan Cheese
Raita Salad
Hot Tea...
Mmmmm....havent...!

Kisah  petang semalam...
Hari Khamis..
Dah 4 hari mak aku kena gi Permaisuri.
Takkan 4 hari aku xgi sekolah lak..?
Kalau 3 hari berturut2 x gi sekolah
Kang dapat surat cinfa dari Mr Seweng lak.
So...Isnin dah Rabu terpaksa ponteng
Selasa  & Khamis aku gi...tumpang Loushi Zalikha..
Terpaksaa...sebab takut kena surat tunjuk sebab..
Khamis tu patutnya mak aku cakap balik awal
Tapi balik dari permaisuri ....mak aku cakap nak sambung kerja kat Bilik Kerja mak aku..
Mak aku buat kerja..aku tidur la kat sofa tu
Haaa..Bilik Kerja mak aku memang dah jadi rumah kedua aku sejak kecik..
Heee.....nanti lain kali citer about Bilik Kerja tu...
Aku dah lapar giler dah..
Pagi memang mak aku masak Bekal Nasi Goreng
Tapi makan waktu rehat lagi
Ni dah pukul berapa dah......
Mmm...memang lapar la
Mak aku kejut aku cakap kerja dah siap
Nampak kat luar hujan dan mula rintik..
Mak aku cakap kena balik cepat sebab tadi pagi lupa nak tutup tingkap
Pagi tadi tu mak aku cakap banyak jemur baju
Walaupun ada owning tapi kalau hujan lebat basah juga baju2 tu..
Tapi baru jer tutup langkah keluar pintu...
Selebat2 hujan macam air dicurahkan dari langit..
Sudahnya ...mak aku redah juga hujan lebat..
Sepanjang jalan jalan sampai OCBC bank tu memang cuak nak lalu bawah2 pokok tu sebab banyak juga ranting2 pokok
Sebab pokok2 tu memang menyeramkan kalau lalu time malam & time hujan
Mak aku cakap nak singgah beli Nasi Ayam Penyet  untuk aku
Tapi aku xnak...
Malas aku nak turun beli time hujan macamni..
Sejukkk..
Aku cakap ngan mak aku...
Teringin nak makan Naan Cheese
Tapi kalau gi AJ Maju tu ..lepas pukul 5 baru ada menu Roti Naan..
Itupun silap2 dorang baru nak hidupkan api dalam tempayan oven tempat masak naan tu..
Nak pusing2 cari parking lagi....
Nak cantik...kena gi lepas pukul 6 baru bangak parking..
Tingggggg.....!!!!!!
Haaa....kalau minta mak aku buatkan pun lagi sedap...leh makan panas2
Hujan2 ni makan naan panas2...
Walllaaaa....
Tapi mak aku cakap nak buat naan tu lambat juga...dalam 1 jam baru boleh makan...
Mmmm.....xper aku sanggup tahan lapar kalau takat 1 jam jer..!!!
Tapi mak aku cakap cheese xde kat umah
Kena singgah Speedmart dulu la..
Hmmm...sebab nak sangat makan naan cheese aku sanggup jer redah hujan lari masuk dalam Speedmart tu beli cheese
Basah juga la baju sekolah aku sebab aku malas nak guna payung .
Leceh nak buka payung
Nanti nak tutup payung..nak masuk kereta dengan payung basah..macam xde function jer guna payung tu kann....!
Heeeee..
Sib baik sampai erea rumah aku..
Hujan tak lah lebat sangat





Haaa.....masa azan maghrib....
Aku tengah menikmati Naan Chees With Hot Tea
Nikmatnya makan naan cheese panas2 time hujan masih lagi renyai
Makan time azan maghrib
Rasa macam tengah iftar lak..
Heeee.....


See......
My Mom Naan Cheese...!
So.....sexy..!
Very tempting..!!!
Hehehehee.....


NAAN CHEESE
3 cawan tepung gandum
1 sudu marjerin/ butter/ minyak
1 sudu teh yis mauripan
1 cawan air suam
2 sudu susu pekat
1/2 sudu teh garam halus

Bahan Lain:
3/4 cawan grated cheese
/ slice cheese
1 sudu marjerin


1. Campur tepung,garam,dan yis mauripan serta gaul rata
2. Tambah marjerin dalam tepung tadi dan gaul ramas hingga jadi berbiji halus
3. Bancuh susu pekat dengan 1 cawan air suam
4. Guna susu suam tadi untuk uli tepung hingga dapat dough seperti dough roti
5. Bahagikan kepada 3 bahagian dan biar dough mengembang lebih kurang 15 minit
6. Uli semula setiap bahagian dough secara berasingan
7. Leperkan setiap dough dan tabur 1/3 cawan cheese.Jadikan seperti inti
8. Bulatkan semula dough dan biarkan lagi selama 10 minit
9. Gelekkan setiap bagaian doungh berisi cheese tadi hingga agak nipis anggaran 1cm
10. Panaskan kuali dan sapu sedikit sahaja marjerin supaya tidak melekat
11. Bila sudah panas,metakkan sekeping adunan tadi dan tutup kuali
12. Bila nampak roti semakin naik dan bawahnya nampak garing,balikkan sbelah lagi dan masak kedua-dua belah roti hingga bewarna keemasan,
13. Sapu marjerin pada kedua-dua belah permukaan roti dan  hidangkan panas-panas bersama kuah pilihan


Sampai rumah jer mak aku terus uli tepung
Mak aku cakap kena terus uli sebab nanti kena biarkan adunan tu kembang dalam 1/2 jam baru boleh masak
So, kena terus uli tepung baru boleh gi mandi bagai
Sambil mak aku uli tepung aku angkat kain baju..
Tapi ada juga yang lembab terkwn tempias hujan



Haaaa....tadi tepung dia menggerutu jer
Sekarang sudah macam pau


Tapi kenapa kena tumbuk2 buang angin dia..?
Mmmm....ntah..
Nampak mak aku buat macam tu..
Ada 9 ketul tapi mak aku guna 4 ketul jer
Itupun dari 4 ketul tu mak aku combindkan jadi 2 ketul jer..sebab mak aku kata ketulan tu kecik
Lagi 5 ketul mak aku masukkan dalam plastik dan simpan dalam chiller
Nak buat apa..?



 Ketulan dough dah dileperkan dan disusun cheese
Hari tu mak aku buat naan cheese ni guna grated cheddar cheese..

Yang ni guna slice cheese jer
Beli kat Speedmart dalam hujan tadi.
Struggle juga nak makan Naan Cheese ni
Hahahahaha...



Dah masuk cheese dalam tu kena tutup semula
Kiranya cheese tu jadi feeling dia lar..



 Gelek kasi leper skit
Pastu mak aku cakap kena biarkan dia rehat 10 minit..



Ok...lepas 10 - 15 minit dah boleh masak
Kalau naan cheese kat mamak...
Warna dia xdelah golden camni..
Mak aku cakap yang versi mamak dorang masak dalam tempayan oven..
Seronok tengok mamak yang masak naan tu gelek2 dough pastu tampalkan dalam tempayan panas...
Boleh lak tu naan tu lekat cantikkkk jer
Bertepek dalam tempayan tu..
Makan lak ngan tandoori chicken..
Teh Tarik...
Sambil tengok gelagat manusia dalam restoran mamak...
Ada yang ketawa
Ada yang cakap kuat2
Ada yang makan slow2
Ada yang sedut air sekali nafas sahaja..
Ada yang serius
Ada yang tengah discus
Ada yang acah2 manja makan suap menyuap
Haaa...ada juga yang look lonely di sudut dinding..
Hahahaha...aku lak yang feeling..!


Ok...dah masak sekeping naan cheese
Kasi sapu sikit butter masa panas2


 Potong ....


 Melting  cheese dalam dia...
Masa panas2 la
Kalau dah sejuk xde lah lagi melting cheese tu
Tapi bila kunyah still rasa cheese

Mak aku kata sambil tu boleh buat deep dia..
Buat Raita nak cicah Naan Cheese ni..
Hari tu mak aku buat nan cheese ni cicah ngan kuah kari..
Hari ni xde stok kuah kari.
Mak aku cakap buat Raita

RAITA INGREDIENTS
  • 1/2 cup plain yogurt
  • 1/2 cup chopped seeded English hothouse cucumber
  • 2 tablespoons chopped fresh cilantro
  • 2 teaspoons chopped green onions
  • 1/4 teaspoon ground coriander
  • 1/4 teaspoon ground cumin

PREPARATION

  1. Mix all ingredients in medium bowl. Season to taste with salt. Chill raita, covered, until ready to serve.
  2. Raita recipi ni sumbernya dari SINI.....


 Raita ..




Mak aku jer suka naan cicah raita ni
Aku x suka sebab masammmmm
Aku makan naan x cicah apa2
Makan naan...minum teh O..
Mmm....
Brrrrr..
Alhamdulillah...!

Pagi tadi maka aku masak lagi Naan Cheese untuk sarapan dan bawa bekal
Haaa....yang baki chiler  dough tu rupanya mak aku nak simpan buat sarapan dan bekal pagi ni
Mmm...cheese dia xdelah meleleh sebab sah sejuk tapi roti dia still flufy..
Bawa sekeping Naan Cheese..
Mak aku dah potong jadi 8 keping
Masa rehat....aku dah malas nak duty pengawas..
xde mood...
Aku ikut jer group aku gi rehat...
Danial tanya aku bawa bekal apa..?
Aku cakap la bawa Naan Cheese
Danial x caya...
Tapi bila aku buka bekal...dia yang capai dulu..
Makan sambil pejam2 mata felling..
Hahaha....
Haikal Hassan memang jenis selamber
Auni lak amik 1 jer konon2 dah xnak dah...
Tapi bila aku cakap kalau xnak aku habiskan..
Sambil mengeliat malu2 miaw dia capai sambjl sengih2 macam kerang busuk..
Hahaha....macam citer P.Ramlee
Yang 3 orang Bujang Lapok sewa rumah Cik Normah tu..
Tuan rumah kasi duit suruh gi cari kerja..
Mula2 xnak..xnak...
Tapi sambil molot cakap xnak..
Tangan dah capai duit..
Hahahaha....citer P.Ramlee semua best..!
Sudahnya....dari 8 slice tu...
2 aku makan.
2 untuk Haikal Hassan
2 untuk Danial
2 untuk Auni..
Haaa...now sejak project Seni hari tu
Memang kami berempat jer kalau gerak ke mana2..

SAMBAL KERING IKAN BILIS UNTUK BEKAL ASRAMA

Sambal Kering Ikan Bilis dua bekas
Nasi Putih Panas2 satu bekas besar
Rojak Mamak 2 bekas
Asal hari Ahad jer..
Pagi2 lagi mesti mak aku dah masak banyak2
Sebabnya hampir setiap minggu kakak akan balik
Hari Ahad mak aku akan hantar semula kakak balik kolej
Siap dengan bekal nasi lauk bagai
Ni weekend hari tu..
Hari yang sama mak aku masak
PASEMBUR MAMAK HAJI PENANG kat sini...
Haaa...yang citer asalnya kakak bawa bekal Pasembur nak makan ngan kawanw.
Tapi the ending nya kami bertiga makan kat dalam bilik kakak..
Sub baik juga Nasi Putih dan Sambal Kering Ikan Bilis mak aku bekalkan banyak
Boleh kakak makan ngan kawan2nya malam..



Nasi Putih penuh 1 bekas baulu
Sambal Kering Ikan Bilis ada 2 bekas
Kakak request nak bawa lebih
Kakak kata 1 nak buat lunch dengan kawan2
1 bekas lagi nak simpan untuk lunch hari Isnin..
Kakak kata nanti boleh beli nasi putih kat cafe
Naik makan ngan Sambal Bilis ni kat bilik
Kakak la suka sangat Sambal Kering Ikan Bilis ni
2 minggu lepas mak aku dah masakkan
SAMBAL KERING IKAN BILIS kat sini....

Minggu ni mak aku masak lagi banyak
Sebab kakak request nak bawa extra


SAMBAL IKAN KERING IKAN BILIS..mak aku
1 mangkuk ikan bilis
1 mangkuk kacang tanah
5 biji kentang
5 keping tempe
1 cawan minyak
2 asam keping
2 sudu gula perang
1 sudu garam

Bahan Blend:
20 cili kering ( 1 cawan cili kisar)
1 bawang besar

1. Bersihkan dan basuh ikan bilis dan kacang tanah berasingan.. Toskan
2. Tempe dan kentang dipotong jejari
3. Goreng  tempe hingga garing dan ketepikan
4. Goreng kentang  hingga garing dan ketepikan
5. Giloreng Ikan bilis hingga garing dan ketepikan
6. Akhir sekali baru goreng kacang tanah dan ketepikan
( kacang tanah goreng akhir kerana minyak akan jadi gelap selepas goreng kacang tanah)
7. Panaskan 1/2 cawan minyak bersih dan tumis bahan blend hingga mendidih.
8. Masukkan asam keping,garam dan gula dan masak hingga pekat dan naik minyak
9. Sesuaikan rasa sebelum masukkan bahan goreng garing tadi.
10. Masukkan semua bahan goreng ..ikan bilis,kentang,tempe dan kacang tanah..
11. Biar sejuk sebelum dimasukkan dalam bekas bekal supaya  tidak berwap dan akan tahan lama.



Satu kuali penuh  Sambal Kering Ikan Bilis
Tapi versi hari ini mak aku cakap tambah tempe dan kacang tanah..
Haaaa...tempe memang fav kakak
Kacang plak fav mak aku
Aku..?
Mmm....Kentang
Abanh semua pun dia x suka sebab ada ikan bilis...



Kentang jejari goreng



Tempe Goreng Garing



Ikan Bilis Goreng Garing



Kacang tanah juga digoreng garing


Bahan blend ditumis dan diperasakan dengam asam,garam dan gula perang



Masak hingga naik minyak


Sesuaikan rasa sebelum digaul bersama semua bahan goreng..


Biar betul2 sejuk sebelum dimasukkan dalam bekas bekal..