Friday, 14 September 2018

KARI SALMON vs SOSEJ MASAK KICAP

Panas- panas
Kari Salmon..
Actually Kepala Salmon
Dah lama juga mak aku x beli salmon...
Dulu masa sekolah rendah selalu juga bawa bekal Salmon Steak
Salmon grill dengan kentang & brocolli..
Sebab masa tu salmon masih murah..
Pastu salmon dah mahal..
Memang bapak berganda harga dia..
Sebab aku memang suka salmon..
Aku selalu akan gi tempat salmon tu untuk tengok harga dan pilih yang slice dia kecik sebab nak dapat banyak slice..
Hahahaha....
2016 & 2017 plak mak aku memang selalu beli Kepala Salmon plak
Banyak post about Kari Kepala Salmon dalam tahun 2016 dan 2017
Mak aku plak suka makan kepala salmon sebab mak aku cakap kulit salmon dan mata salmon sangat sedap..
Aku plak x lalu makan mata dia..
Tapi aku PALING suka isi pada pipi salmon..
Huh...feel sebab texture dia memang lain dari isi bahagian lain..
Tapi masalahnya pipi salmon tu bukan tembam macam pipi babby shark
Isi pipi salmon sikit jer..
So, selalunya aku akan amik pipi..mak aku akan amik mata dia..
Kakak x suka kepala salmon..
Abang lagi lar....


Mak aku dan sendukkan Kari Kepala Salmon
Untuk makan ngan nasi la...
Sebab dah lewat petang
Dah lapaq baq ang...


Dulu  kalau gi Hero..
Mak aku mesti akan check kat tempat Salmon dulu
Kalau ada kepala salmon memang mak aku akan amik...
Aku pun dah terbiasa
Kalau masuk Hero akan tolong mak aku check kepala salmon..
Hahaha...dah macam Panadol lak gi check kepala ..!
Kadang aBangla2 yang kerja potong ikan tu pandanggggg jer kalau aku amik 2..3 pack kepala salmon..
Pastubdorang speaking la bahasa dorang yang sepatah habuk aku x faham
Oittt...ngumpat ke....mak aku bayar la...!
Hahaha...bukan aku faham apun apa dorang cakap..
Agaknya dorang cakap aku ni boleh jadi menantu mithali sebab selalu ikut mak aku belanja barang dapur..
Hahahaha...perasantan...!!!
Tapi sejak awal tahun ni..
Dah jarang sangat dapat kepala salmon.
Sebabnya aku memang nampak masa pekerja Hero..aBangla yang kerja bahagian ikan tu..
Lepas dorang cut & slice Salmon tu..
Bahagian kepala dorang x packing
Tapi dorang masuk dalam plastik ..timbang & letak kat tepi..
Sejak tu ....lama jugak la dah x jumpa lagi stok kepala salmon...
Yang ada hanya salmon cut bahagian isinya sahaja..
Aku rasa la ...dorang dah tau betapa sedapnya Kari Kepala Salmon..
& dorang sendiri beli ..simpan untuk bawa balik masak...
Sebab  kalau selisih dengan aBangla tengah jalan ramai2 gi kerja...
Memanh almost dorang akan bawa bekas makanan yang bertingkat berlapis2 tu
Kalau jumpa kat Pasar Malam pun memang aBangla & the gang akan borong sayur terung dan bendi banyak2..
Hmmmm...mesti dorang masak  Kari Kepala Salmon + terung dan bendi tu..
Hahahahaha.....


Sejak tu mak aku dah putus asa  nak lalu tempat salmon dah...sebab selalu dikecewakan..
Hihihihi....
Pernah beberapa kali masa aku gi Giant memang ada jer Kepala Salmon ni
Tapi mak aku xnak..
Mak aku cakap pekerja Giant potong kepala salmon x cantik sebab dorang potong sampai betul2 tinggal kepala...& langsung xde isinya..
Mmmm...mang betul pun..
Aku pun boleh nampak x selera langsung kepala ikan salmon yang frozen kat Giant tu..
Dorang kena datang belajar kat pekerja Hero cara potong salmon ..
Hehehehe....


Semalam petang singgah Hero mak aku nak beli beras..
Masa lalu tempat salmon..
Nampak ada 4 pack kepala salmon..!
Bila cakap kat mak aku..
Mak aku soh amik semua..!!
Hahaha...rindu betul tuh maknaku ngan kepala salmon...
Tapi aku amik 2 pack jer..
Bila mak aku tanya naper x amik 4 tu...
Aku cakap simpan la jugak kat peminat kepala salmon yang lain..
Supaya mereka todak kecewa seperti yang pernah dialami sebelum ni..
Terus mak aku diam & bergerak tempat sayur amik sayur bendi
Hahahaha....power x ayat aku..!
Sebenarnya kalau beli 4 pack tu mana nak sumbat..?
Aku yang tukang simpan barang setiap kali balik Hero..
So..aku tahulah tempat frozen dalam petinais tu dah x berapa nak boleh masuk oksigen..
Ada Ketupat frozen la..
Ada lagi stok tulang lembu..
Ada durian beku lah..
Stok Ubi Gadung pun ada lagi..!!!
Peti ais kat umah tu bukan besar gedabak macam kat umah Achik pun..
Silap2 peti ais umah sewa orang bujang pun lagi besar kot..
Hahaha...


Sampai rumah terus mak aku pesan ..
Kepala Salmon tu ...1 pack jer simpan..
1 lagi mak aku cakap biarkan kat sink sebab mak aku cakap nak terus masak Kari..


Haaa...kepala Salmon dah siap dipotong2.
Kadang mak aku masak seketul kepala camtu jer x potong..
Sebab mak aku cakap nak feel Kari Kepala Ikan macam kat restoran Nasi Kandar
Hari ni mak aku potong2 kepala tu
Kata mak aku sebab kepalanya agak besar..
Bukan Besar Kepala tau..!
Besar Kepala tu simpulan bahasa yang maksudnya berlagak...a.k.a " kerek" ar...
Contoh ayat :
Baru makan kepala ikan salmon jer pun dah kerek...belum lagi makan Kepala Dinasour..!
Hahaha...CONTOHHH...!!!!


KARI KEPALA SALMON- versi pekat
1/2 kepala salmon + isi - buang sisik & potong
10 biji bendj
2 pkt kecil(1/2 cawan) rempah kari ikan
2 cawan santan cair
2 asam keping
garam
4 sudu minyak

 bahan tumis:
2 bawang putih diracik
2 bawang merah dihiris
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari

1. Panas minyak n tumis bahan tumis
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air.Masukkan juga asam dan garam
3. Biar naik minyak baru masukkan kepala ikan dan  balikwkan supaya ikan 1/2 masak
3. Masukkan santan biar mendidih baru masukkan bendi yang telah digoreng 1/4 masak
4. Perlahankan api supaya kuah cantik  serta sesuaikan rasanya..

Dah siap sekuali Kari Kepala Salmon
Mmm...kalau masak Kari Kepala Ikan..
Mesti mak aku masak dalam kuali..
Kenapa ek..??
Bila tanya..
Mak aku cakap sebab kuali molotnya luas macam tasik..
So..lebih senang nak masak kepala ikan sebab senang nak balik2kan..
Kalau masak dalam periuk kecik nanti susah nak kacau dan balikwkan menyebabkan ikan mudah hancur
Ooooooo.....like that..!


Lepas masak Kari...
Ingat dah boleh makan nasi...
Rupanya mak aku sambung masak lagi


 Sosej Masak Kicap untuk abang...
Sebab abang mana makan ikan...
Ayam xde..
Mak aku masak Sosej Masak Kicap untuk abang..
Mmmm....lajuuuu jer abang makan sampai langsung x tinggal untuk aku..!
Huhuhuhu...

SOSEJ MASAK KICAP PEDAS
5 batang sosej
1 biji kentang
1/2 bawang besar
1 bawang putih
2 hiris halia
2 sudu cili blend
1/4 cawan kicap manis
1/4 limau nipis
cili padi - jika nak extra pedas

1. Kentang dipotong wedges dan goreng hingga masak
2. Sosej dipotong serong tebal2
3. Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan sosej potong..
4. Bila sosej mula harum..masukkan bawang putih dan halia.
5. Tambah cili blend dan masak hingga naik minyak
6. Tambah kicap dan 1/4 cawan air..
7. Biar mendidih dan sesuaikan rasa.
8. Angkat dan perah sikit limau nipis


 Telur Dadar Garing..
Cara buat Telur Dadar Garing Rangup ada SINI.....

Baru mak makan ...
Hujann....kena la angkat kain yang djemur dulu..
Baru boleh makan dengan aman..
Setiap kali nak makan HUJAN
Setiap kali HUJAN nak makan...
Haaa....salah makan ker..salah hujan..
Ok..bye

5 comments:

  1. Salam.. its1.56 am and vacancy pasal Kari ikan. Dah lah perut lapar.. and eating past midnight is no good. Sungguh menggunakan jiwa.
    ITU banglea nak kepala ikan..
    Anyway Tu Yang dia sengaja posting Ada sikit ISI... So intention utk dia beli bawa balik.
    Lenkali kalau asikntak dear..just write to the store.. commenting kenapa kepala ikan tidak dijual. Kelihatan kepala ikan dirimbang dandiletak belakang counter..
    So manager tahu practice mereka.
    Bangles no membelit..

    Sedap la kepala masak Kari letak halba biji mustards. Pekat pekat. Letak air asam jawa Banyak.. Santan atau yoghurt...
    Tak pun masak Adam Tunis pekat Adam jawa pekpekat Dan Banyak ..kalau Ada buah keluak ...sedap .tak Rasa seperti makan ikan.
    Dilawankan kobis goreng..sambal belacan...perah limau nipis.

    Buah belimbing jeruk dah dikeringkan sedap dibuat sambal hitam.. takyah masak berjam jam.. sebab dah dah takde juice Dan banyak air.. ...
    Saya dah buat dah guna belimbing yg dah dikeringkan.
    This so simple...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cian sis nor...x tidur lagi ker dah pagi...mesto ngantuk..sbb typo asam pedas dh jadi Adam..hahaha
      Kiter x pernah makab buah keluak...x tau rasa dia...cam best jer bila kiter google info buah keluak

      Delete
    2. Buah keluar neutralkan hanyir ikan Dan daging.
      Auto spelling mistake changed the structure of the sentences.

      Delete
  2. Dia tukar words when clicked published

    ReplyDelete