Sunday 16 September 2018

RESIPI KEK SARANG LEBAH ANTI GAGAL

Kek Sarang Lebah...
Honey Comb Cake .
Titlenya Kek Sarang Lebah Anti Gagal.
Namanya begitu mak aku cakap sebab menurut tuan punya resipi asal kuih ni..
In sha Allah Kek ini Anti Gagal...!
Anti Gagal mean Tidak Gagal la..
Akan BERJAYA..!
Huh...susah sangat ker nak masak Kek Sarang Lebah ni....?
Menurut kata mak aku....
Kek Sarang Lebah ni semua orang pun boleh masak..!
Tapi x semua yang BERJAYA menghasilkan "sarang lebahnya"

Actually Kek Srang Lebah ni dah hampir sebulan simpan dalam folder draff
Sebab resipinya mak aku lum tulis
Tak tahu mana nak amik link
Tak tahu jalan cerita Kek sarang Lebah ni
Cuti 4 hari baru boleh kluarkan draff
hahaha....


Kek Yang dipotong secara rentas a.k.a potong melintang akan nampak la lubang-lubang macam sarang semut
Mak aku cakap Kek ni ada yang panggil
Kek Sarang Lebah
Kek Sarang Semut
Honey Comb Cake
Kek Indonesia
Tapi kat Indon dipanggil Bolu Caremel
Haaa....hati-hati sebut
Sebab salah sebut jadi lain
Sebab 2 minggu lepas kakak gi buat reservation kat KLCC
Kakak kata ada beli sejenis kuih yang dijual orang Indon
Kakak kata kuih tu pernah nampak kat Kedah tapi x tahu nama
Bila tanya penjual tu kakak kata penjual tu cakap nama kuih tu BOLU PUKIS
Kakak kata penjual tu lelaki dan dia pun macam malu2 jer nak sebut nama kuih tu..
Haaaaaa...kalau kat Indon mungkin biasa nama kuih tu..
Actually kalau kat Indon BOLU bermaksud BAULU
Kalau kat Malaysia nak sebut kena hati2
Mak aku cakap hari tu ada jer netizen nakal yang upload kuih BOLU PUKIS ni tapi sebab dorang nakal + blue minded...dorang edit perkataan tu..
Aku cuba search kat Google..
Memang jumpa pic tu..

Perkataan BOLU itu ...O nya telah dipadam bahagian atas kelihatan seakan U...
Tapi nampak sangat kat "U"  tu berbeza dengan "U" yang berikutnya....
Nampak sangat la dorang dah edit 0 tu..
Perkataan PUKIS pula dibuang S nya
Lepas tu suka-suka hati cakap kat Indon ada Kuih B*** P*K*
Yang membaca plak kadang memang x alert pun mender2 ni
Maka....jadilah fitnah
Lagi teruk plak pakat ramai C&P..
Pastu ramai2 lah komen...sampai bergaduh2 pun ada...
Sedangkan tiada pun kuih bernama selucah itu..!!
Tujuan tulis ni bukan nak mencarut..
Tapi nak bagitau ..
Jika ada orang viral nama kuih B*l*  P*k*
tu ...jangan lak komen membuta tuli..
Kerana sebenarnya itu bukan nama sebenar kuih tu macam tu...
Tapi telah diedit dan dilucahkan oleh orang yang tidak bertanggungjawab..
Lagi 1...kerana aku memang suka nonfon sinetron...maka banyak juga lah perkataan Indonesia yang jika x faham akan membawa maksud lain..
So..hati2  di jalan raya..
Hahahaha




Kalau dipotong memanjang  a.k.a secara jalur akan nampak struktur dalamnya macam ni
Macam Honey Comb la
Ada yang suka potong macam Sarang Semut
Ada yang suka potong acam Sarang Lebah

Makaku cakap kalau kat Indon ada lagi sejenis kuih yang mirip Kek sarang lebah ni tapi warnanya kuning dan bau harum daun limau purut
Dulu masa gi Indon mak aku ada bawa balik kuih tu
Nama Kuih tu BIKA AMBON
Mm....sedap


KEK SARANG SEMUT RESIPI INDONESIA
Bahan Bahannya:
4 butir telur
100 gr tepung terigu- 3/4 cawan
100 gr tepung kanji - 3/4 cawan
100 gr margarin cair - 2 sudu marjerin(sukat  yang belum cair)
50 ml susu kental manis- 1/4 cawan 
1/2 sdm soda kue - bikarbonat of soda
1/2 sdm baking powder

Caramelnya:
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas baru mendidih

1. Buat caramel
 Masukkan gula dalam kuali dan dengan api perlahan hingga gula cair dan golden brown.
2. Dengan hati2  tuangkan air panas mendidih dalam caremel.
3. Jika ada ketulan jangan risau ...terus kacau hingga semua mencair
4. Matikan api dan tambah marjerin &  biar suam
( resipi asal - dicairkan butter berasingan)

Cara Buat Kek Sarang Lebah

1. Blend telur dan susu pekat
2. Tambah caremel & marjerin yang dicairkan tadi
3. Ayak tepung gandum,tepung kanji,soda dan baking powder
4. Tuang bahan blen dalam bekas dan masukkam campuran teoung sikit demi sikit sambil dikacau rata..
5. Jika bergentel...tapis adunan atau  blendkan semula hingga berkrim
6. Sapu marjerin pada loyang dan tabur tepung.Ketuk untuk buang tepung berlebihan
7. Sambil tu panaskan oven
8. Tuangkan adunan dalam loyang
9. Masukkan air panas dalam tray dan letak loyang berisi air panas tadi
10. Masukkan dalam oven





Tepung gandum dan tepung ubi yang sudah ditimbang dan di sukat pula menggunakan cawan sebagai panduan untuk sukatan cawan



Gigih mak aku sukat air  guna jug  yang ada penanda ml...pastu transfer dalam cawan lak untuk dapatkan sukatan cawan


Gula di biarkan mencair dalam kuali tanpa air
Untuk proses buat gula hangus a.k.a caremel


 Bila gula mencair sepenuhnya


Masukkan air panas yang baru mendidih
Hati2 kerana wap panas  dari caremel dan air panas..
Mesti masukkan air panas..
Kalau masuk air sejuk...suhu akan turun mendadak dan gula akan keras ..


Jika ada ketulan caremel..terus masak lagi hingga semua mencair


Tambah marjerin semasa gula caremel masih panas...
Resepi asal marjerinnya dicairkan berasingan..



Biar suam.
Mula2 nampak lapisan marjerin tu terapung


Lama kelamaan ia bercampur


1 adunan 4 biji telur
Tapi ni mak aku guna 8  biji telur sebab terus buat 2 adunan...
1 untuk makan dan 1 lagi untuk raya
Raya tu x makan ke..?
Hahahahaha....


Telur dan susu diblend dan dicamour adunan caremel


Sapu marjerin pada loyang..
Guna tissu jer...
Aku cari gak berus  tapi mak aku cakap guna tissu paper jer sebab lepas guna leh buang
Kalau guna berus kena basuh ngan air panas bagai...



Tabur tepung plak pada loyang yang dah disapu marjerin..
Tujuannya supaya kuih mudah tanggal nanti


Adunan telur dan caremel dituangkan dalam bekas


Tambah campuran tepung  yang sudah diayak..




Jika adunan bergentel....



Tapis atau blend semula hingga licin berkrim



Tiangkan adunan dalam loyang...


Sementara tu panaskan oven dulu 180°c
Guna api bawah sahaja
Jika xde function api x boleh diubah...
Tutup loyang dengan aluminium foil


Bakar/ pangganglah hingga masak.
Setting dulu 50 minit..
Cucuk dengan lidi dalam kek tu
Jika lidi yang dikeluarkan bersih kira dah masak
Jika lidi masih ada sisa melekit..Tambah lagi masa 10 minit lagi


Kek yang sudah masak

Yang bolat untuk makan
Yang empat segi untuk tetamu


Sebaiknya biar kuih betul2 sejuk sebelum dipotong



Sebagai menghargai perkongsian dari tuanpunya resipi asal dan perkongsian yang jujur dari saudara nusantara maka mak aku pesan supaya link kan .
Ini ialah resipi asalnya

Bahan Bahn
4 butir telur
100 gr tepung terigu
100 gr tepung kanji
400 cc gula caramel
100 gr margarin cair
50 ml susu kental manis
1/2 sdm soda kue
1/2 sdm baking powder
 bolu caramel lengkap dgn cara membuat gula caramel



Resipi asal dan cara membuat Bolu Caramel kat sini...


Actually Kek Sarang Lebah ni lah jadi salah satu hidangan untuk Raya Haji hari tu..
Hari ni baru publish sebab lama sangat dalam draff..
Tunggu resipi & penerangan dari big bos..
Akhirnyaaaaa........
Baru siap sampai dah masuk Muharram..
Hahahaha...
Ok..bye

































5 comments:

  1. Sedap..bila kuih.mengerikan jika benar benar sarang anai anai or semut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ...
      makan jer...xde anai2 pun dalam tu..

      Delete
  2. Percakapan danaebutan Di indoneInd dipengaruhi dengan Cara orang belanda. Sebutan a BC d adalah Cara belanda sebutan. Maka terjadilah pembakuan sebutan..Cara ABC disebut. Sarang org Kita selamba naknmeniru Cara Baku....
    Takde identiti betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...baru kiter perasan...maybe sebab Indon pernah dijajah Belanda kan.
      Patut la banyak makanan indon ada guna cheese

      Delete