Thursday, 31 October 2013

ANEGERAH NILAM 2013.....SYUKUR AKU DAPAT TOP 3....


Hari ni aku antara yang bertuah kerana terpilih untuk menerima Anugerah NILAM Peringkat Wilayah Persekutuan...Tahun lepas,Anugerah NILAM dibuat di Muzium Negara..tahun ni tahun 2013 majlis ni dijalankan di SMA MAIWP...selain aku,ada 2 orang lagi  yang layak dari sekolah aku...
Dalam surat tu tulis mula pukul 9.00 pagi tapi pukul 8.32  aku tengah mendaftar dah...SMA MAIWP ni baru je buka tahun ni..cantik sangat sekolah ni...luas & bangunan cantik macam universiti la...
Aku ..Najwa & Shasya....dah ada dalam dewan...tengah tunggu ketibaan VIP....untuk rasmikan majlis..
 Persembahan nasyid dari pelajar SMA MAIWP...sedap suara dorang..meremang bulu roma aku...Najwa kata salah sorang tu bekas pelajar SKAD..sekolah kitorang...tapi aku x cam...
Tengah beratur untuk naik pentas terima anugerah.........
Nama aku dah dipanggil...Sedang berjalan untuk menerima anugerah....gemantar tu...
Aku sedang menarima Anugerah NILAM peringkat wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2013 ...sebagai pemenang tempat ke-3 kategori Sekolah Rendah Tahap 2...dapat sijil & duit 80 hinggit...tahun ni rezeki aku tempat ke-3..tahun lepas aku naib johan tahap 2 & tahun 2012 aku berjaya jadi Johan tahap 1...Gementar tapi ada rasa bangga la bila ramai yang amik gambar aku..rasa fofuler la ...hahahaha
 Lagi bangga bila semua pemenang tempat pertama hingga ke-3 diambil gambar bersama Pen.Pengarah BTPNKL, En Sanusi & Pegawai PPD,Encik Tajudin & sorang lagi yang perempuan tu aku x ingat namanya....bangga + syukur....

Muka bangga..... bukan riak tau...hahaha..sebenarnya aku nak mak aku yang bangga dengan kejayaan aku..... duit yang aku dapat ni..aku cadang nak belanja mak aku beli baju baru Hari Anugerah Cemerlang sekolah aku minggu depan...In sya Allah,minggu depan aku akan naik pentas sekolah aku pulak untuk terima anugerah NILAM peringkat sekolah aku...so,aku nak beli baju yang cantik untuk mak aku...
Harap-harap tahun depan aku akan dapat tempat pertama pulak...dapat la duit tu banyak dari tahun ni...Aku teringin sangat nak beli Music Box...huhuhuhu










Tuesday, 29 October 2013

BUKAN MEE GORENG.....!!!!

Mee goreng..??
Bukan Mee Goreng la...!!!
Bukan Mee Goreng...??
Ye,bukan Mee Gorengggggg!!!!!
Hehehehe...ni makan petang & kira makan malam la juga...sebab dah malam baru aku makan lagii..hahaha..
Tapi memang pun ini bukan Mee Goreng...Habis tu kalau bukan Mee goreng, apa bendanya...?

Ni Spagetti Goreng....spagetti vermicelli....mak aku masak untuk makan malam kitorang...Panjang juga citer ni..tapi aku dah pendekkan..hahaha..citernya petang tadi...Kakak ada study group kt sekolah...Pukul 4 lebih baru habis..pukul 5.30 dah baru kitorang sampai umah...Masa nak belok masuk simpang umah,aku nampak ada orang jual durian..Aku minta mak aku beli durian..Aku cakap nak makan ngan pulut santan...So,mak aku suruh kakak gi beli...Ada duajenis  longgoknya..satu tu,2 biji RM10.00..satu longgok lagi 3 biji RM 10.00..Kakak beli yang 2 biji RM 10.00...Mak aku kata malam ni kira kita makan pulut ngan durian je lah...Aku ok je...

Balik umah,baru perasan buah tu bukan bulat tapi leper je..Bila buka buah pertama,isi ada 5 ulas.Buah yang ke-2,isinya ada 4 ulas je sbb ada pangsa yang xde isi...So ada 9 ulas je la...mak aku cakap xpayah la nak masak pulut sbb isi tu sikit je...
Nasib baik kakak xnak durian tu...dapat la aku makan  banyak...mak aku makan seulas jew...Selebihnya aku makan...tapi belum kenyang la...mak akupun xkan boleh hidup makan seulas je..Kakak lagi la x makan langsungpun durian tu...
Makanya,dipendekkan ceritanya...mak aku kena la masak benda lain...Mak aku kata memandangkan spagetti ada..makanya mak aku masak spagetti goreng...Goreng macam mee goreng...tapi bukan mee goreng...m Maka aku namakan Bukan Mee Goreng..hahahaha

BUKAN MEE GORENG

1/2 paket spagetti vermicelli
1 ketul daging
sikit kobis
sikit brocolli
3 sudu cili yang dah blend ngan
2 ulas bawang putih & 1 bawang besar
daun sup cili potong
minyak
sikit kicap & garam

1. Rebus spagetti selama 5 minit.
2. Panas minyak &goreng daging sampai masak...
3. Tuangkan cili blend & biar garing.
4. Masukkan sayur2.
5. Bubuh spagetti & gaul ngan kicap & garam..
6. tabur daun sup & cili potong.....

Begitu lah kisahnya Bukan Mee Goreng yang akhirnya menjadi makan malam kitorang..Puncanya adalah durian yang ciput isinya....hahahaha

BEKAL CREAM PUFF.....TERTUNAI HAJAT


Hari ni bawa bekal cream puff....ada versi bulat & ada versi bunga...Bawa gi sekolah tadi versi bulat...Ada kawan aku cakap rasa cream tu macam corn cream...hahaha...apa2 lah..Dah lama aku teringin nak makan cream puff...Sejak bulan lepas lagi masa Cikgu Madihah kata nak bagi cream puff sorang 2 biji untuk kelas aku...Tapi masa tu cikgu Madihah kata orang yang amik order tu x dapat buat....sejak tu,rasanya hari-hari aku minta mak aku buatkan cream puff ni...tapi mak aku kata malas nak buat sbb malas nak kuarkan mixer & oven...
Ni projek petang semalam..Masa tu hujan lebat giler...Akupun pujuk la mak aku suruh buatkan cream puff tu...Agaknya sebab hujan lebat tu telah mencairkan hati mak aku...maka mak akupun setuju...yessss...!!!..Hari ni aku akan tengok & amik gambar step nak buat cream puff ni...sbb dh xyah nak study...periksa dah habisss....!!!! hehehehe
Tu la antara barang nak buat cream puff...

CREAM PUFF
1ketul butter
300gm tpg gandum + 1 camt baking powder
1/2 liter air
2camb gula
8 biji telur
1. Mula2 masak air dengan seketul butter sampai mendidih...
 2. Pastu masukkan tepung & kacau sampai jadi macam ni...Aku tengok rupanya macam nak buat biskut raya pun ada...tapi panas berasap....
3. Pastu amik tepung tadi masukkan dalam mixer...Biar sejuk sikit...
4. Biar sejuk sikit baru masukkan telur satu demi satu...Putar mixer tu laju-laju...Jangan masuk masa panas berasap tu...Mak aku kata nanti jadi telur 1/2 masak plak...hahahaha

5. ????????......
6. Ni cream puff yang dah masak..Masa ni mak aku belum buatkan kastadnya lagi...tapi aku dah makan 2,3 ketul yang kosong tu...hee...sepatutnya ada step masukkan adunan cream puff yang lembik tu dalam piping bag & picitkan dalam dulang.Pastu bakar selama 20 minit barulah jadi macam gambar atas ni....Tapiiiiiii...tapiiiii aku tertinggal step tu sbb layan citer "I Love You Mr Arrogant" kat TV3.....so,xde gambar step no 5 tu....hahahaha......
 7. Mak aku buat 2 versi..tapi aku suka yang versi bulat kosong tu....Masa mak aku masak cream kastad tu aku lupa nak amik gambar...
 CREAM
1 tin susu cair
2 tin air
1/2 tin susu pekat
3sudu tepung kadtad
1/4 butter
3sudu gula
esen vanila
1. bancuh tepung kastad dengan  sikit air.
2. Masak susu cair,susu pekat,gula & air  sampai gula hancur.
3. Masukkan tepung kastad yang dh dibancuh & kacau sampai pekat & mendidih.
4. Bubuh butter & tutup api. Kacau sampai butter cair.Biar cream ni sejuk baru isikan dalam puff.

Cream tu..aku tengok mak aku masukkan dalam plastik putih..pastu gunting sikit kat penjuru hujung dia..pastu picitkan cream tu dalam puff...Sebelum tu gunting sikit puff tu supaya boleh isikan cream....Isi sampai penuh lubang tu....jadi la cream puff...



Monday, 28 October 2013

SUP PASTA KE SUP SAYUR.....?

Brrrrr....Alhamdulillah...baru je sudah makan semangkuk.....xtau la ni sup pasta ke sup sayur....mak aku kata pasta ngan sup tomato...tapi aku nampak sayur je banyak...hahahaha
Mula-mula tadi aku tengok warnanya ingatkan tom yam....sebab kuah dia warna oren...Bila makan xde rasa tom yam pun..Rasa sup daging & sikit masam...Rupanya masam sikit tu sbb mak aku kata dia letak banyak tomato...mak aku kata pasta ni makanan orang Italy & orang Italy selalu guna banyak tomato dalam masakan pasta & pizza...hmmm yo la...mak aku dah mula la tu berangan jadi Papa Joe & Chef Adu dalam Master Chef...hahahaha
Apapun...sup ni memang sedap sangat & mampu mengenyangkan perut haku yang tengah kelaparan...hahaha..Mak aku kata dalam tu ada daging korban lagiiiiiiiiiiiiiii.....!!!!!!

SUP SAYUR + PASTA
1 ketu daging
1 bawang besar
2 bawang putih
1 cawan brokoli potong
2 biji tomato masak
1 batang carrot
sikit minyak
garam
2 cawan pasta spirals campur

1. Rebus daging ngan banyak air...
2. Tumis bawang& yang dah cincang..Masukkan daging & air rebusan daging.Masukkan suyur  yang keras dulu...kecuali brokoli sbb brokoli cepat masak
2. Bila dah mendidih masukkan tomato yang dah cincang kecik2.  biar mendidih sampai tomato hancur & kuahnya jadi warna oren..bubuh brokoli &.tambah garam.
3. Bubuh pasta & biar selama 5 minit sampai pasta lembut sikit je..tutup api...nanti pasta akan jadi lagi lembut sbb sup tu masih panas...

Mak aku kata boleh guna pasta macam2...Kali ni mak aku guna pasta spiral yanng warna oren,hijau & kuning sbb masih ada baki buat sup pasta minggu lepas..Kalau guna pasta small shell pun tentu cantik & sedap...Kalau guna yang ribbon tu macam x sesuai la sbb besar-besar..hahahaha...aku plak dah mula berangan masuk master chef...hehehehe

AYAM GAJUS...


Ni lauk hari Khamis...Mak aku kata lauk ni namanya Ayam Gajus...hmm...masa ni aku dah kenyang makan roti ngan nutella...sebab lambat sangat tunggu mak aku masak...
Mak aku kata namanya Ayam Gajus sbb ada ayam & ada gajus...hahaha..senang je mak aku ni....xtau la plak mak aku gurau ke..atau memang namanya camtu...
Memang ada banyak gajus dalam lauk ni...tengok dekat baru nampak...Aku makan gajus je sbb xnak makan nasi..Aku nampak kakak la makan banyak & banyak kali kakak dok cakap sedap sambil tambah nasi...
Mak aku masak satu lauk ni jew...xde lauk lain pun..tapi kakak tetap kata lauk ni sedap...mak aku kata x susah sangat nak masak lauk ni sebab campur semua & goreng je...

AYAM GAJUS
2keping dada ayam
1 cawan gajus
3 sudu kicap
2 sudu sos tiram
5 batang cili kering- gunting 1 cm
2 pokok daun bawang
1 bawang besar
1/2 cawan minyak

1. Dada ayam potong dadu...perap ngan kicap & sos tiram.
2. Panas minyak & goreng gajus sampai golden brown..angkat.
3.Dalam minyak yang sama goreng cili kering yang dh gunting sekejap sahaja...kejap je sbb cili cepat hangus...masa ni baunya wangi sangat..angkat cili tu.
4. Dalam minyak yang sama..tuangkan ayam tadi yang dh diperap.Goreng beberapa minit..
5. Pastu masukkan bawang besar,gajus,cili yang dah goreng & daun bawang...Garam x payah masuk sbb dah masin..



KEM SUKAN SEKOLAH...

Hari Sabtu & Ahad aku terlibat ngan Program Kem Sukan Sekolah..kat sekolah aku jew..Hari Sabtu malam tu aku dh tulis sikit pasal kem ni..Pastu aku tertidur...Mak aku janji nak kejutkan aku pukul 8.30 sbb aku nak tengok Piala Malaysia Pahang (pasukan yang aku sokong ye...heee) lawan ngan Sarawak ( pasukan negeri kelahiran best freind aku si Umi Amirah Wasli...)Semalam hari Ahad,aku x sempat nak tulis sebab penat sangat..
 Hahaha...amik gambar belakang baju Cikgu Fatah je...anggaplah sebagai banner...hahaha..
Cikgu Aniza & Teacher Dina tengah daftar peserta....Aku daftar untuk Bola Jaring...tapi mak aku suruh masuk Hoki...mak aku kata biar la main permainan yang x tau supaya jadi tahu...bola jaring tu dah selalu main...maka ber hoki lah aku...Perminan lain semua ada ahli ramai...dekat 20 orang la satu permainan...Hoki hanya ada 9 orang jew..Aku sorang je perempuan...tapi aku x kisah pun sbb murid lelaki semua sporting...best sbb cikgu Ayub & Cikgu Mior ajar ...baru aku tau cara main hoki & peraturannya..Lepas ni kalau tengok hoki,aku tau la....
Sarapan pagi hari Sabtu...Makan nasi lemak lauk telur..air mineral...bila tanya cikgu..xde ke air teh ke..kopi ke...cikgu kata xde sebab bajet 2013 semalam harga gula naik ...hahaha...patut la mak aku bising2 dalam keta masa dia tengah dengat PM baca bajet dalam radio dalam keta hari Jumaat tu...rupanya dalam bajet tu dia bagitau harga barang & macam2 la pasal cukai & harga barang..Kakak pun ada cakap..cikgu ekonomi suruh dengar bajet untuk subjek ekonomi..hmmm,aku x paham la sangat...memang x paham pun...hehehehe
Yang jauh kat belakang tu,kumpulan yang baru nak daftar..Geng lelaki ni makan tepi padang...cam best je dorang makan kat sini...aku dah ajak geng perempuan..dorang x nak...Hari Ahad,sarapan mihun goreng..tapi aku x makan pun sbb dah kenyang makan roti & air milo yang mak aku bekalkan...
Tengahari makan nasi ayam....sedappp...hahaha..ni sukan ke..makan....? hehehe
Hari pertama ni cikgu kata banyak belajar teori pasal permainan,pertandingan dan peraturan
 Hari Ahad,Cikgu Fatah ajar buat aktiviti pemanasan badan & regangan....

Ni Cikgu Dina yang tolong amikkan gambar..... Aku ngan Asniza dah janji  pakai baju warna pink...
Lompat-lompat ni aku suka la.....hahahaha
Ni masa aku nak gi main hoki ...tapi gambar tengah main hoki xde la plak...hmmm nanti cikgu Suhairi upload dalam web sekolah boleh la aku copy....





Saturday, 26 October 2013

SUP PASTA NGAN TEH PUDINA...

Ni plak harihari Khamis nyer makan malam..Mak aku masak petang tapi malam baru aku makan...yang atas ni mak aku masakan hari Khamis tu...Mak aku masak Sup Pasta Spiral ngan teh  pudina....
Ni la pasta spirals tu...mak aku kata yang warna hijau tu sebab dah dicampur daun bayam dalamnya...Yang oren tu plak dicampur carrot & yang kuning tu plain nyer....
Mak aku cakap sup tu masih guna daging korban...laaa..daging korban lagi....

SUP PASTA
1 ketul daging besar tapak tangan
1 bawang besar
2 bawang putih
1 pkt rempah sup tulang
1 btng carrot
1 kentang
2 cwn pasta spirals
daun sup
garam & lada sulah
1. Rebus daging dalam air yang banyak & potong kecik2.Air daging tu buat sup
2. Kalau daging dah ada lemak,terus masuk bawang & rempah sup dalam rebusan daging.
3. Masuk daging yang dh potong & sayur-sayur biar sampai empuk.
4. Bila semua dah empuk,masukkan pasta & biar mendidih agak-agak 10 minit bagi pasta tu lembut sikit..bubuh garam & lada sulah...lada sulah tu = lada putih..
5. Tabur daun sup & bawanhg goreng...siap


Yang ni mak aku suruh kakak hantar umah Anifah kawan aku ..Anifah tu adik kakak Anisah kawan kakak..so masa kakak gi study kat umah kakak Anisah tu bawa la sup ni skali..Lagipun Anisah dah 3 hari demam.Mak aku kata orang demam elok bagi makan sup ni..
Hmmm..nia biasa la ..mak aku nyer teh pudina...Tapi masa ni teh tu belum kuar lagi colour dia...daun pudina tu mak aku la palimg suka...aku x suka sbb bau macam ubat gigi..
Teh pudina dah siap...Macam teh 0 biasa jew...mak aku kata cuma tambah pudina sebelum tuang air panas...tu jew..tapi mak aku paling suka...x tau la naper dia suka......hmm dh nak tidur la sbb penat tadi dari pukul 7.00 pagi dh gi sekolah ada Kem Sukan Sekolah..Pukul 7 malam baru sampai rumah...penat tapi best sebab hari ni aku belajar main hoki...aku sorang jew perempuan..Yang lain semua lelaki..Asalnya aku nak masuk bola jaring tapi mak aku suruh masuk hoki sbb bola jaring aku dah tau ...esok pun ada lagi Kem sukan sekolah tu....esok aku nak tulis pasal Kem Sukan Sekolah plak...nak tidurrrrr....zzzzzzzzzzzzz

HARI KANAK-KANAK SEKOLAH AKU..

Ni semalam nyer citer...hari Jumaat..sambutan Hari kanak-kanak kat sekolah aku...
Aku ngan Amirah kat tapak perhimpunan...Aku bawak camera semalam sbb nak amik gambar..ramai lagi yang bawa camera..bw h/phone & tab pun ramai...

Ada persembahan dari Thn 1 sampai thn 6...Tapi lepas persembahan thn 4 tu hujan turun..kena la plak semua berkumpul kat dewan..Kat dewan aku x dapat nak amik gambar sebb aku dok belakang..huhuhu





 Semua kelas buat jamuan semalam...Ni la suasana jamuan kat kelas aku...Macam2 ada..ada pizza,kek,aiskrim & macam2 lagi...Teacher Madihah pun datang .walaupun dia dh habis praktikum..tapi dia datang juga...

Semalam aku x sempat update sbb penat sangat...Semalam last periksa sekolah agama..Mak aku amik aku kat sekolah agama terus masuk kete & gi sekolah kakak plak sbb tunggu kakak balik hi-tea...semua pengawas sekolah kakak ada hi-tea kt Bukit Jalil  Golf & Country Resort...Kakak sampai sekolah dah pukul 7.30 malam...Sampai rumah pukul  8 lebih..Pastu tidur awal sbb hari ni ada Kem Sukan Sekolah...