Monday, 20 November 2017

COKLAT BERYLS'

Coklat Beryls'
Beliiiii....
Bukan dapat free...


 Beli kat Kilang Beryls'
Ikut Lawatan Sambil Belajar sekolah aku...
Melawat Kilang Beryls'.
Wetland...
Singgah makan kat Taman Warisan..
Pastu balikkkk


 Tiramisu...
Fav mak aku .
Beli 3 kotak kecik jer...
1 kotak ada 12 bijj
Balik kena leter ngan mak aku
Sebab mak aku bagi duit soh beli 3 pack besar  
Mak aku cakap nk bawa balik unruk Aqil cuti nanti
Mmmm....mana aku tahu...
Nak beli banyak takit mak akubmarah..
Mmmmm rupanya beli sikit pun kena marah...
Huhuhuhu...


 Ni fav aku.
Dark Chocolate
Bitter Sweet...


 Sedapppp


 Chocolate memang fav semua pun..
Mak aku simpan kakak 1 kotak..
Alaaa ..12 biji jer


Yang ni pun bitter sweet.
Aku makan sowang2
Sebab x manis sangat.
Sedappp.
Sekian...Terima Kasih

Sunday, 19 November 2017

AIR BARLI PANAS

Air Barli Panas
Minuman untuk aku
Sebabnya dah beberapa hari aku rasa x lawas bila kucil
Dah kuar toilet tapi rasa macam ada lagi
Bila masuk balik toilet xde pun
Hadoiii...
Terpaksa pakai "roti krim"
Macam orang ABC lak..


Mak aku buatkan Air Barli ni untuk aku
Mak aku cakap jangan letak air
Minum  suam-suam


Mak aku cakap Air barli ni juga sesuai untuk orang demam
Ala....tapi kalau makan kat luar
Aku suka juga order Air Barli Suam walaupun x demam
Heeee...
Aku suka kunyah biji barli tu
Ada rasa chew2 skit


AIR BARLI
1 cawan biji barli
5 cawan air(boleh tambah)
1 helai daun pandan
Gula secukup rasa

1. Basuh barli dan rebus dengan 5 cawan air hingga mendidih
2. Tutup api dan tutup periuk.
3. Biarkan dalam 1/2 jam supaya barli kembang
4. Setelah 1/2 jam masak semula hingga men didih dan masukkan daun pandan
5. Hidangkan panas,suam atau sejuk
6. Tambah gula secukup rasa




Ni lah biji barli tu
Sentiasa ada jer stok ..
Rupanmya hampir macam rupa beras
Mak aku cakap ada juga orang panggil Beras Barli
Selain buat minuman..
Mak aku cakap ada juga orang masak Bubur Barli
Oooo...rasanya mak aku peun pernah masak juga Bubur Barli ni kot
Tapi bila tanya mak aku..
MAk aku cakap yang mak aku selalu masak Bubur tu bukan Barli
Itu namanya Biji Gandum
Rupa hampir sama tapi Biji Gandum saiznya besar sikit..
Warna pun mak aku cakap biji gandum x seputih barli..
Hmmm.... aku rasa macam sama jer
Lagi satu mak aku cakap Bubur Gandum Lebih pekat dan berkanji
Manakala Bubur Barli kurang kanji

Saturday, 18 November 2017

IKAN DORY GORENG CELUP TEPUNG


Ikan Dory Goreng Celup Tepung..
Haaa...dah seminggu xtulis apa.-apa
Semuanya kerana mak aku yang bz..
Caner nak tulis kalau hanya ada pic ..
Tapi xde info...
Banyak pic makanan tengah Q tapi aku xde info nak tulis...
Setiap hari aku makan sarapan yang abang beli
Kalau abang dah lambat..
Dua- dua x sarapan..
Aku hanya akan masak maggi @ goreng jer nugget or whatever yang boleh makan..
Petang mak aku balik masak ..makan...
Pastu lepas maghrib jer mezti mak aku dah hanyut..
X sempat nak tanya info..
Pagi- pagi pukul 6.15 mak aku dah kuar..
Hari Selasa tu lagi at..
Pukul 4 pagi dah kuar..
Hantar kakak balik kolej..
Mak aku cakap minggu ni minggu penat
Mmmm...aku yang tengok pun dah rasa penat..



 Ikan Dory Goreng Celup Tepung ni mak aku masak untuk dinner berdua ngan mak aku
Sedappp...cicah moyonis & sos cili



Garing diluar..
Juicy di dalam...
Nyum3...


 Ni ikan dory beku
Kat Eon Big tu ada jual jenis filet besar dan ada jenis kiub
Mak aku beli yang kiub
Keras beku macam ice cube jer


 Kena la kuarkan dari plastik
Pastu defross sampai semua ais tu cair Baru la nampak rupa filet ikan tu..
Tadi nampak macam ice cube jer


Perah buang lebihan air dalam isi ikan tu


Bancuh tepung bestari dengan air  hingga pekat


 Celupnisi ikan Dory



 Foreng sampai garing



Toskan dan hidangkan dengan mayonis dan sis cili....
Eh...dah makan...
Tapi tahu x macamana rupa Ikan Dory..
Haaaa...aku pun x tahu..
Sebab x pernah amik tahu..
Kalai Ikan Kbung..Ikan Bawal...Ikan Salmon..Ikan Bilis...Ikan Merah..
Aku tahu sebab selalu ikut mak aku beli ikan
Ikan Haruan..Puyu..Lampam..pun aku tahu..
Sebab nenek selalu dapat waktu mancing
Tapi Ikan Dory...?
Mmmm...memang x tahu..
Tanya mak aku oyn..
Mak aku soh google..
Mmmm....aku ada dapat info Kat Sini....
Macam ni la rupa pic Ikan Dory yang aku dpt dr google...


Huh...bapak serem do...!!!!
Ghosh ..
Kalau jumpa malam2...
Harus langkah seribu..
Kalau cari dalm google iIkan Dory ni famous  kat Indon..
Tapi aku pun x pernah tengok whole Dory ni
Mak aku pun cakap mak aku pun x pernah tengok Ikan Dory yang sekor - sekor ..
Sebab selalu jumpa yang frozen
Itupun hanya fillet dan cube je
Mak aku cakap mungkin kerana rupanya yang buruk..
Maka orang hanya jual fillet..
Tak jual yang fresh sebab mesti orang takut nak makan...
Tapi walaupun rupanya buruk rapinisi dia putih bersih dan sedap...
So...bak kata nenek aku...
" DON'T JUDGE BOOK BY THE COVER"
hahahahahaha....


Monday, 13 November 2017

MAGGI GORENG TENGAH MALAM..

Bahagianya hidup...
x gi sekolah...
Ngadap TV..
Makan...
Tido..
Hahaha....
Pic makanan banyak dalam folder
Tapi xleh nak update..
Mak aku x tulis resipi..
Mereput la pic2 tu macam aku juga..
Bored....
Tapi hari ni last x gi sekolah
Pun sebab kakak ada
Esok nak gi sekolah lah..
Winduuu sekolah...


Kalau kat dalam TV Astro channel 707 tu Nigella yang suka makan lewat malam..
Kalau kat luar TV ni plak Cella yang tengah lapar di tengah malam..
So ..
Nigella & Cella now are gang.
Hahaha ...


Asalnya ingat nak goreng Fries
Tapi akhirnya x jadi
Mak aku offer nak masak Maggi Goreng..
Anda rasa saya ada masa untuk menolak..???
Hahahaha....
Ayat fofuler dalam kelas aku...
Tapi bukan pasal mee maggi goreng ni
Sebenarnya tu ayat yang semua pun palat tiru daa iklan Panadol..
" Anda rasa saya ada masa untuk sakit kepala..?"



Tapi akhirnya jadi maggi goreng..


Sesekali makan Maggi Goreng
Sedap do..!
Tapi kalau selalj makan pun still sedap
Hahahaha...


Maggi Goreng dah selalu masak
Tapi kalau aku yang masak ..
Maggi ngan telur jer
Tapi kalau ada sayur bagai ni
Heeeee....mak aku la masak

Sunday, 12 November 2017

SAMBAL AYAM DAUN KARI

 Sambal Ayam Daun Kari..
Minggu lepas mak aku dah masak Sambal Ayam Daun Kari ni..
Tapi masa tu kakak xde..
Kakak x dapat la makan..
Tadi mak aku masak lagi Sambal Ayam Daun Kari untuk lunch



Aku suka sangat...
Sebab sedap...
Kakak makan waktu dinner kot
Sebab kakak ngan mak aku kuar gi laundry...
Mesin basuh rosak ...hanya boleh guna washer...
Sebab baju kakak banyak...
Musim hujan plak..
So...basuh kat rumah...
Bawa gi dobi...guna dryer jer..
Pastu mak aku call cakap nak gi Low Yat nak beli laptop kakak..
Haaa...kakak sampai x sempat nak makan sebab nak kejar masa nak gi beli laptop..
Laptop kakak sebelum ni pun baru ker beli tahun lepas..
Tapi kakak cakap dah jahanam dijadikan tikus makmal oleh kawan baik sendiri..
Tikus makmal...?
Apa tu..?
Ha.....panjang citernya...
Kena buat entri telenovela khas  nanti..


 So hari ni citer pasal Sambal Ayam Daun Kari
Yang aku makan sorang2...
Sebabnya mak aku masak awal lagi..
Tapi sebab mak aku ngan kakak keluar dari pagi sampai malam baru balik..
Aku makan la sorang2...
Selepas dah penat mengemas peti ais..
Buangkan apa yang patut...
Huh....baru lega dan selesa nak makan..
Aku kemaskan peti ais sebab sepatutnyabkena jemur baju..
Tapi baju2 dah dibawa ke dobi..
Replace plak kena kemas peti ais..
Tapi enjoy jer
Sebab aku boleh buat kerja sambil dengar lagu..
Boleh nyanyi2 lagik..
Sebab xde sesapa kacau
Hahahaha...

Resipi C&P minggu lepas nyer
Sebab mak aku xde tulispun kat folder tu
Step by step xde
Tapi boleh tengok minggu lepas nyer KAT SINI..

SAMBAL AYAM DAUN KARI
1 mangkuk isi ayam - dipotong jalur
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudubteh gula
1 tangkai daun kari
Minyak untuk goreng

Bahan Blend:
20 cili kering- rendam air panas
1 bawang besar
3 bawang putih
1 pelepah daun kari

1. Blend bahan blend hingga halus
2. Isi ayam digaul sikit garam kunyit dan sesudu tepung.
3. Goreng ayam hingga garing
4. Tonggalkan minyak goreng kira- kira 3 sudu dalam kuali
4. Tumis daun kari
5. Masukkan bahan tumis.Masuk juga asam,garam dan gula
6. Masak bahan tumis sampai naik minyak
7. Masukkan isi ayam dan sesuikan rasanya..

Saturday, 11 November 2017

JEJEMPUT JAGUNG RANGUP

Jejemput Jagung Rangup...
Biasanya orang makan waktu petang
Tapi we all makan waktu malam
Hahaha....xde sesapa nak kisah pun..
Sendiri punyabperut
Sendiri punya tekak
Sendiri punya badget



Naper ada 2 bekas?
Ada 2 bekas sebab 1 bekas simpan untuk abang
Nanti balik kerja mesti abang lapar
Haaas...cam biasa la...
Mak aku mezti soh asingkan sesiap
Kalau makan lauk pun camtu..
Masti asingkan dalam mangkuk or piring lain jika ada yang belum balik
Kalau ikut aku...
Lepas makan nanti baki tu simpan la kat abang
Tapi cam biasa la aku dah x kan buat camtu
Dolu aku x tahu..memang aku..pun pernah buat..
Makan dulu..baki baru simpan untuk sesapa yang belum makan
Tapi lepas mak aku dah bagi tau..
Kalau nak simpan untuk orang kemudian
Asingkan sesiap dalam bekas lain sebelum kita makan..
Jangan biasakan makan dulu dalam bekas sama
Baki tu tinggalkan untuk orang kemudian..
Tu namanya sisa..
Haaa...tapi mak aku kata ni kes kalau ada yang belum balik atau ada yang x dapat nak joint makan time tu la..
Kalau setakat kakak tengah mandi ke..
Abang tengah berry ke...
Makan jer lah dalam pinggan tu..tinggalkan sikit baki dalam pinggan sama pun...sebab pastu memang dorang plak akan sambung makan kuih @ lauk tu..
Hehehehe...sesajer jerk nak panjangkan tulis...
Sebab jejemput ni xde pic step by step
Mak aku x cakap pun nak masak jejemput jagung ni
Pastu tengok dalam folder pun xde pun pic proses masak jejemput ni



Jekemput Jagung Ranguo
Mmm...memang rangup
Masa panas- panas la...
Masa dah sejuk ..kurang la rangup dia
Mak aku cakap sebab guna campuran tepung beras dan tepung gandum


Ni baki dalam bekas
Adunan jejemput tu la...

JEJEMPUT JAGUNG RANGUP
1 tongkol jagung
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung beras
½ sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu air kapur yg jernih
½ bawang besar- dadu halus
1 pokok daun sup
1 genggam bilis
¼ cawan air
Minyak untuk goreng

1. Hiris jagung ambil isinya sahaja
2. Campur isi jagung,tepung beras,tepungvgandum,air kapur,garam,gula dan gaul sebati
3. Tambah bawang,bilis dan daun sup
4. Panaskan minyak dan cedok sesudu demi sesudu kedalam minyak panas.
5. Goreng hingga garing


Sedap dicicah ngan Thai Chilly Sauce
Tapi makan cenggitu pun dah sedap..
Kena ada teh 0 panas la...
Mmm....bismillah...

Friday, 10 November 2017

OMELETTE

Sesekali b/fast sempoi
Hahaha...
Sebab mak aku x sempat masak sarapan
Masak la omelette
Sambil bayangkan Buffet Breakfast kat hotel
Huhuhu bestnya kalau Buffet Breakfast kat hotel
Macam-macam ado..
Omellet opkos la wajib amik nyer
Tapi Bake bean bagai tu it's not my taste la
Boleh potong stim oooo..
hahahaha


Tak dapat bekpes kat hotel..
Kat umah pun ok la kan..
Bila sengsorang bored la plak
Makan seng sorang sambil tengok TV
Hahahaha....sapa soh ponteng kan..
Hihihihi
Dah hujung-hujung tahun malas la nak gi sekolah
Sebab penat kena mereput kat dewan
Cikgu semua bz


Hmm...tersedap plak opmelette ni
Ke...aku yang tengah lapar..???
Hahahaha


OMELETTE
2 biji telur
2 sudu susu cair
sikit garam
sikit lada sulah
1 tangkai daun bawang
1 cheese slice
1 sudu butter

1. Kacau telur,garam dan lada sulah
2.Panaskan butter dan perlahan-lahan tuang adunanan telur
3. Tutup pan biar telur masak perlahan
4. Masa atasnya masih cair..letakkan cheese dan tabur daun bawang
5. Lipat dua dan angkat masa atasnya masih belum beku
6, Makan ngan sos cili & mayo
Mmmmmmmm
Moist...
Juicy....
fluffy...

Thursday, 9 November 2017

KARI AYAM ALA KELANTAN CICAH ROTI GERDENIA

Kari Ayam Ala Kelantan Cicah Roti Gardenia...
Emmm....naper bunyi macam pelik.?
Alamaks....Kari Ayam tu yang Cicah Roti ke ...
@ Roti tu yang Cicah Kari
Hahaha...Roti la yang akan dicicah dalam kuah kari
Kari Ayam Ala Kelantan...
Kenapa ala jer..?
Mak aku cakap sebab bukan pure Kelatanese Curry...
Kalau pure Kelantan nyer Kari maknaku cakap lagi sedap untuk makan ngan roti..
Sebab dorang ada rempah sendiri..
Kat KL xde ke rempah tu..?
Mak aku cakap x tahu sebab mungkin rempah ratus masakan kelantan hanya untuk domestic..
Kah..kah..kah...




Sebuku Roti Gardenia
Bersama Semangkuk Kari Ayam Ala Kelantan
Untuk dinner
Aku ngan mak aku makan ngan roti Gardenia slice jer..
Abang makan ngan nasi
Aku cuba juga makan ngan nasi
Tapi kalau ngan nasi aku lagi suka kari biasa..
Kalau kari ala kelantan ni lagi sedap makan ngan roti..
Apa bezanya kari biasa dengan ala Kelantan nj..?
Mmm....bezanya karibala kelantan ni ada rasa manis...
Dah namanya Kelantan kan...
Macam awek2 dia jugak ar...manis2..kikikiki..
Tapi memang kebanyakan kelantanese suka manis kot..
Sebab aku masih ingt lagi..
Dolu- dolu masa sekolah rendah kalau gi camp ngan cikgu- cikgu lelaki..
Kalau dah habis camp mesti singgah BRJ order roto canai..
Cukgu Fatah..Cikgu Zul & cikgu Sufian mesti minta gula untuk campur dalam kuah dal yang cicah roti canai tu...
Hahahaha...sebab cikgu2 tu kelantanese..
Cakap kelantan pekat...
Dalam kelas pun cakap kelantan..
Sebab tu masa sekolah rendah aku pandau cakap kelantan...
Betullll...!!
Kawan- kawan aku ramai juga asal dari Kelantan...
Tapi xde la pekat speaking kelantan..
Hahahaha...



Mak aki cakap asal usul nak masak Kari Ala Kelantan ni sebab teringat mak Arif pernah bagi Kari Ayam Kelantan bersama Roti Gardenia...
Sedap...
Ada sedikit rasa manis...
Sebab dicampur gula nissey klate..
Gula nissey tu memang aku familiar sangat sebab katbumh aku memang selalu ada stok gula tu..

Ni la gula nissey kelantan tu
Gula ni sedap lemak manis..
Mak aku selalu guna untuk masak bubur..kuih...
Tapi ni baru  aku tahu dalam kari pun masuk juga gula nissey ni
Mak aku cakap kalau katbkampung nenek gula ni dipanggil Gula Kerek..
Hahahaha...kalau aku & kawan2 aku..
" KEREK" ti kira berlagak sombong acah- acah diva ar..
Hahahaha..
Siapa yang berlagak sombong memang kitorang cakap Minah Kerek ar..
Hihihi
Rupanya gula pun ada yang kerek jugak..
Hahahahahaha...lawaks ar
Ops...jangan ketawa kuat2..
Nanti mak aku ingat aku x siyes plak..
Syyyyyy....
Jom sambung Kari Ayam



KARI AYAM ALA KELANTAN
1/2 ekor ayam- potong
2 biji kentang-belah 4
3 sudu rempah kari daging
1 sudu kerisik
3 cawan santan
1/2 keping gula nissey Kelantan(gula Melaka)
1 sudu teh garam
3 sudu minyak

Bahan Tumis:
2 biji bawang merah
2 bawang putih
1 bunga lawang
5 bunga cengkih
1 batang kecil kulit kayu manis
2 tangkai daun kari


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga harum
2. MAsukkan rempah kari yang dibancuh dengan 1/2 cawan air

Kari ni mak aku cakap kalau masak beberapa jam awal baru lagi kick..!
Yang ni masak jer terus makan..
Pun dah kick..!
So...buat apa nak tunggu..
Makannnn...!!
Hahahaha....


Potong Roti Gardenia Slice jadi jejari
Pastu celup...a.k.a cicih dalam kuah kari yang pekat sedap ni
Kalau nak perasan western sikit
Bayangkan lah Roti ni dicicih ngan Chicken Stew versi Melayu
Hahahaha...
Dah lama mak aku x masak Stew
Sedap plak teringat  STEW AYAM kat sini....
 Tapi lagi sedap STEW KAMBING kat sini...


Sekarang ni kan musim hujan jer
So...ni mak aku nyer minuman wajib
Kopi O Panas
Aku belum buat Air Milo masa ni
Sebab lepas makan baru aku buatkan Air Milo sambil tengok TV la....

Wednesday, 8 November 2017

KERIA GULA MELAKA

Semalam nyer citer
Bukan mak aku yang masak
Tapi mak aku yang beli
Kali kedua dakam minggu ni
Kali pertama beli hari Sabtu
Sebab kakak nak makan


Beli hari Sabtu sedap ...
Kuih masih panas
Gula rangup
Rasa seimbang
Semua suka


Tapi naper hari ni lain rasa lain sikit
Rupa cantik
Tapi bila gigit
Gula melekit
Sejuk macam orang sakit
Sudahnya terbiar x dicuit


Kisah kuih keria gula melaka
Rupa dah ada...rasa berbeza
Tak seperti yang biasa
Kenapa ya...?