Saturday, 27 May 2017

AYAM MASAK MERAH

 Ayam Masak Merah...
Lauk iftar hari pertama puasa..
Dah lama juga mak aku x masak Ayam Masak Merah...
Dolu masak sekolah rendah mak aku selalu masak lauk ni..
Ni lauk favourite abang ni....
Tapi semalam berbuka 2 orang jer..
Aku ngan mak aku jer..
Abang buka kat tempat kerja...
Tempat kerja abang memang sediakan makanan..
Sebab tu abang x risau..
Bulan x puasa pun disediakan lunch..
Mak aku cakap tu namanya rezeki.
Kena bersyukur..
Alhamdulillah..


Hari pertama puasa..
Hari penat sedunia kot...
Huhuhu...
Lepas sahur,mak aku dah pesan kat aku ngan abang subuh siap- siap.
Nanti boleh tidur tanpa gangguan..
Heee....ni yang aku suka kalaubpuasa time cuti sekolah...
Lepas sahur boley tidur..
Kalau hari sekolah memang becinta do!!!
Kita dah berangan nak tidur, mak lak bising soh mandi cepat boleh turun awal sikit bulan puasa xyah nak b/ fast..
Pastu sampai sekolah awal melangut kat kantin..
Kawan- kawan aku opkos datang lambat sebab rumah dorang dekat sekolah
Kadang- kadang aku sajer xnak turun kereta..
Tunggu jer kat bus stop tepi pagar sekolah tu sampai ada kawan aku sampai..baru aku turun..
Mak aku bising sebab kalau lambat nanti mak aku cakap nantib kena parking jauh kat belakang..
Hihihi...
Tapi tahun ni dapat puasa 2 minggu dalam coti sekolah...
Tahun lepas aku dah lupa..
Cuti ke x ek..?
Mmm...yang aku ingat tahun lepas 1st day puasa kitorang balik kampung..
Mak aku nak sambut puasa pertama ngan nenek semua..
Sanggup mak aku...padahal balik 2 hari jer rasanya..
Tahun ni 1st day puasa buka berdua jer ngan mak aku..
Kakak cuti seminggu kot..
Tapi malam Jumaat lagi kakak dari UiTM terus balik kampung..
Kakak cakap nak sambut puasa ngan nenek & family Achik..
Yer lah...kakak tu kesayangan nenek,Achik dan Pakcik..


 Asalnya aku request nak Butter Chicken...
Tapi mak aku cakap xde stok daun kari..
Kalau xde daun kari,mak aku cakap xsedap la butter chicken tu..
Mmm...aku rasa nakbayam masak merah..
Mak aku cakap ok jer..
Sebenarnya aku ngan mak aku kepenatan giler
Pukul 10 pagi mak aku ajak kuar..
Mula- mula bawa kereta gi spa...
Hahaha...
Mak aku cakap cian keter tu dah sebulan x mandi..
Pastu gi amik bekas kuih tempahan...
Pastu gi Giant...
ATM plak out of sevice kat Giant tu..
Kuar gi bank
Gi plak Giant sbb ada barang penting mak aku nak beli kat situ..
Gigih tul mak aku
Pastu gi beli barang nak buat kuih tempahan..
Nak cari parking macam nak cari emas..
Berebut- rebut menunggu giliran..
Yang ni aku dh x turun..
Aku tidur dalam kereta tunggu mak aku beli barang..
Huh, sampai puas la lena baru mak aku kuar..
Penuh 1 trolly mak aku borong barang kuih
Dengan kotak bekas kuih bagai..
Dari bonet sampai seat belakang dah macam lori orang pindah rumah
Alhamdulillah mak aku cakap tahun ni rezeki lagi melimpah..
Sampai rumah dah nak asar...
Penat giler pastu hangkut plak barang masuk rumah..
Makanya mak aku cakap hari ni just nak masak 1 lauk...1 sayur...1 kuih...1 minuman jerrrr
Sebab tu lah jadi Ayam Masak Merah

AYAM MASAK MERAH..mak aku
1/2 ekor ayam
1/2 botol tomato sos
1 sudu teh garam
2 sudu makan gula
1 bawang besar- hiris
Daun sup/ daun bawang
1/4 cawan minyak
2 pandan

Bahan blend:
10 cili kering
1 batang serai
3 hiris lengkuas
3 hiris halia
3 bawang putih
¹/2 kunyit segar
1 bawang besar



 1. Garam kunyit ayam


 2. Goreng ayam sekadar untuk bagibayam masak


 3. Tinggalkan minyak goreng ayam dalam 1/4 cawan dan tumis daun pandan


 4. Masukkana bahan blend


 5. Masak hingga naik minyak


 6. Guna 1/2 botol kecik tomato sos


 7. Masukkan dalam tumisan cili dan masak lagi hingga naik minyak..
Masukkan juga garam dan gula untuk seimbang rasa masam dari sos tomato


 8. Masukkan ayam goreng...Jika suka, masukkan juga kentang dan tomato buah


 9. Masukkan pula bawang besar...


    10.Jika untuk makan segera jus msk sekejap
     bawang tu supaya rangup dan cantik.
     TAPI jika untuk tahan lama,supaya x cepat
     basi...masak sampai bawang jadi jernih



Tabur daun supbdaun bawang supaya nampak cantik...
 Sayur Bajet...
Hahahaha....
Sebab kalau beli Nasi Bajet mesti sayur ni...
Memang menu nasi hari menu Nasi Bajet
Campur penat


Aku x minat sayur ni..
Aku hanya suka Ayam Masak Merah...

 Air pun bajet..
Kordial Sarsi jer...


 Ni kalau nenek aku tahu...
Mak aku kena marah ni...
Sebab kalau bulan Puasa Air Wajib patutnya Air Tembikai...
Hahahahaha....



Dessertvpun Mangga Masak Kuning jer..
Hihihi..ada ke Mangga Masak Pink..
Kuij..???
Haaa....kuih citer lepas ni lak...
Dah penat....
Sebab kuih pun banyak step...
Ada inti bagai...
Tungguuuuuuuuuuuu!!!!!
Kikiki...

LEPAT LABU TEPUNG BERAS

Lepat Labu...
Lepat Labi xde ker...?
Hihihi...
Ni sebenarnya mak aku masak sebelum puasa lagi...
Tapi sebab ni dah masuk dalam bulan puasa..
Kira boleh jer lah jadi kuih untuk buka puasa..
Kuih untuk Iftar..
Memang mak aku masak hari tu untuk iftar pun..
Tapi iftar puasa bulan Sya'ban la...
xper la kan...
Iftar juga


Labu ni mak aku cakap antara makanan kesukaam Rasullullah...
Kalau ikut Sains pun Labu ni banyak kandungan carotin..
Mak aku pun selalu juga beli labu ni
Buah Labu Kuning
Pumkin in english
Waluh in Indonesia


LEPAT LABU TEPUNG BERAS
1/2 biji labu kuning( 2 cawan labu lenyek)
2 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 cawan gula
20 keping daun pisang(selebar tapak tangan )dilayur
Sedikit minyak
 

1. Belah dua labu...

2. Belah-belahkan supaya senang dikupas kulitnya

3. Kupas kulit kerasnya


4. Kukus atau rebus labu hingga lembut


5. Lenyek labu semasa masih panas supaya lebih senang lenyek


6. Sukat labu lenyek .1 cawan labu lenyek gunakan 1 cawan tepung beras


7. Biar labu sejuk sikit baru diambah tepung beras..( Jika tambah tepung masa panas,adunan akan masak dan lembik)
   ( Boleh digantikan tepung gandum tetapi  jika guna tepung beras.kuih akan lebih  lembut dan cantik serta sedap..)


 
8. Tambah juga gula,garam dan santan pekat..


9. Kacau hingga mendapat adunan yang pekat


10. Ambil sekeping daun pisang yang sudah dilayur anggran selebar tapak tangan
Letak 1 sudu besar adunan labu dan bungkuskan..
Kukus lebih kurang 20 minit..
Ambil 1 kuih dan buka..jika kuih x melekat pada daun pisang dan senang dibuka..
tandanya kuih dah masak

Selain daripada dimask Kuih Lepat..
Mak aku juga pernah masak
SIRA LABU MANIS kat sini...
PENGAT LABU KUNING kat sini...
SUP KRIM LABU kat sini





Friday, 26 May 2017

ESOK PUASA...

Hari Jumaat 26 Mei 2017...Pukul 8 malam
Mesti ramai yang tunggu depan TV...
Nek dengar pengumuman Puasa.
Walaupun kat surat khabar kat W/ App kat FB dah tahu dah puasa hari Sabtu

 Sib baik la TV umum awal- awal berita...
Sebab opkos bukan ramai pun yang suka tengok or dengar berita  kat TV


                                 pic dari Google

Bismillah....
Bagi menyempurnakan titah perintah DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agung..
Setelah diperkenankan...
Oleh Duli- duli Yang Maha Mulia....
( hahaha...baca dengan nada yang betul...)
Biasanya setahun 3x dengar pengumuman camtu kat TV
1. Pengumuman Puasa
2. Pengumuman Raya Puasa
3. Pengumuman Raya Haji

Mak aku cakap dolu- dolu pengumuman puasa dan raya memang surprise!!
Mak aku citer tu zaman mak aku baru belajar puasa tahun awal 80- an
Semua orang excited dengar radio sebab bukan semua orang ada TV masa tu
Siap bagitahu tempat anak bulan tu kelihatan..
Mak aku citer masa tu siap ada kampung yang puasa dan raya pun berbeze sehari sebab masing- masing ikut maklumat ketua kampung sendiri..
Ish...macam x caya lak..
Tapi mak aku cakap memang camtu..
Kalau orang Islam kat Thailand lagi la
Sebab Agama Islam bukan agama rasmi kat sana
So, ikut pemimpin agama kawasan tersebut..
Ada yang ikut Malaysia,ada yang sendiri..
Tapi mak aku kata perbezaan hanya sehari je
Ish ...tahun ni kalau dapat gi raya kat Thailand pun best juga...
Tahun lepas  Achik dah plan nak di ngan sedara kat Baling tu...nak gi raya umah sedara mara belah Arwah Atuk kat Thailand
Tapi last minutes x jadi sebab faktor keselamatan..
Sempat gi raya umah sedara atuk kat Keroh..
Sempadan Malaysia Thailand jer..

 Maka sah la kita akan mula puasa hari Sabtu...
1day cuti cuti sekolah juga...
Cuti pertengahan tahun
Mmm...aku suka puasa dalam cuti sekolah...
Boleh tidur banyak..
Hihihi


Dh tahu tarikh puasa...
Ramai la share info pasal puasa dalam
group W/ App
Benda baik...
Kalau nak pahala baca la...
So malam lepas Isyak dah boleh terawikh..
Ramai kawan - kawan update..
Dorang terawikh kat masjid..
Aku...???
Ajak mak aku gi masjid..
Jauh...mak aku lak xboleh drive malam..
Mak aku suruh buat terawikh kat rumah jer..huhuhu
Mak aku cakap tunggu abang off boleh gi naik motor ngan abang


Sebelum tidur jangan lupa niat puasa ...


Sumber: Group WhatsApp
Maka banyak la lagi info pasal Ramadhan dan puasa dalam Group W/App
Sebab malam pertama Ramadhan
Haa... waktu maghrib tadi dah kira 1 Ramadhan tau
So... ESOK PUASA..!!!

TEMPURUNG JANTAN vs TEMPURUNG BETINA

Tempurung Jantan vs Tempurung Betina..
Mana satu jantan...
Mana satu betina....
Dah macam teka teki Nujum Pak Belalang kan...



 Apa itu tempurung ?
Definisi : 1. kulit yg keras pd beberapa jenis buah (terutama kulit buah kelapa): senduk itu dibuat drpd ~ kelapa; 2. kulit kelapa yg keras yg dibelah dua (utk bekas air dll), batok, geluk: pengemis-pengemis itu menghulurkan ~ mereka kpd orang-orang yg lalu di depan mereka; 3. sesuatu yg menyerupai tempurung; ~ betina belahan tempurung yg di sebelah bawah; ~ jantan belahan tempurung yg di sebelah atas; ~ kepala = ~ otak tulang kepala yg melindungi otak; ~ lutut tulang bulat pd lutut di sebelah depan, Patella rotula; ~ rebab badan rebab (biasanya drpd tempurung). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


So hari ni pasal Tempurung Kelapa...
Bukan tempurung lutut


Ni sebiji kelapa yang dah dikupas sabutnya..
Mak aku beli kelapa ni special untuk ajar aku
Cara belah kelapa dan jenis tempurungvjantan dan betina....



Ni cara nak belah kelapa
Mak aku cakap letak kelapa atas tapak tangan kiri
Pastikan bahagian yang ada garis bujur mengadap ke atas
Cara nak cari urat jalur tu...
Pusing kelapa tu tengok sebab hanya ada 1jer garis yang jelas  pada badan kelapa tu
Garis tu ada 3
Pilih garis yang tengah- tengah ..
Hahaha...rasanya kalau aku fail nih..!!


sebab xde parang atau golok..
Mak aku guna hammer jer
Ketuk dengan kuat betul-betul atas urat yang membujur atas badan kelapa tu
In sha Allah kelapa akan pecah 2 cantik jer
Kalau x pecah pun pasti akan ada retal melintang buah kelapa tu..
Dengan syarat ketuk kelapa tu betul-betul pada urat tu
Kalau ketuk bukan pada uratnya nanti kelapa akan pecah retak merata-rata
Haaaa....bab ni aku rasa aku belum bran la..
Ganas giler kot ..nak ketuk kelapa tu ngan hammer...!!!!


Pastu mak aku jolok pisau kat tempat belahan kelapa tu...
Mak aku kata sebab tempurung yang keras tu dah retak...
So, bila jolok pisau tu mudah jer kena isi kelapa dan nanti tembus sampai airnya...


Part yang paling aku suka...!!!
Suka tengok jer..bukan suka buat
Sebab aku sukaaaa sangat minum air kelapa..
Kalau balik kampung...
Time nampak nenek nak belah kelapa..
Pergh...aku akan berlari bawa jug tadah..
Pernah beberapa kali aku dapat makan bebola putih dalam kelapa tu...
Apa nama dia ntah..tapi sedap ar...
Syyyy....mezti ramai yang x tahu..
Sebenarnya air kelapa tua ni lagi manis dari air kelapa muda..!!
Siyes..!!!!
Dulu aku pun x caya bila mak aku cakap camtu..
Once dah cuba sendiri..
Huh...memang kena percaya...
So..bulan puasa ni jom ramai- ramai gi tadah air kelapa ni kat penjual kelapa dan santan kat pasar..
Hahahaha...
Menangis penjual air kelapa muda..!


Haaaa.....dah terbelah dua...
Mak aku bagibteka- teki...
Antara dua ni...mana satu " kelapa"
Mana satu " nyoq"
Huhuhuhu....
Mana la aku tahu...aku bukan Nujum Pak Belalang...


Heeee.... jawapan mak aku....
Yang kat belah selatan tu kelapa
Yang kat belah utara tu nyoq..
Mula aku x faham...
Terpaksa la mak aku terangkan..
Orang belah selatan memang panggil kelapa
Orang belah utara panggil nyoq..
Laaaa....
Cian mak aku...
Punchline x sampai..!!!
Kikikiki...

So...ni la namanya tempurung jantan..
Yang bahagian ada macam mata dam molot tu..
Yang macam molot tu mak aku cakap lubang dia tu tu la nanti akan kuar tunas dan tumbuh jadi pokok kelapa tu..
Tu kalau kelapa tu dibiarkan la..
Kalau dah belah amik isi dia camaner nak tumbuh lagi..
Ooooooo.....


Ni belah yang xde mata..
xde molot ni mak aku cakap ni la tempurung betina...
Kata mak aku zaman mak aku kanak- kanak tempurung ni dijadikan periuk masa pondok- pondok..
Sebabnyabtempurung betina ni xde lubang..boleh isi air x bocor
Mak aku cakap dolu- dolu mana ada mainan cooking set macam sekarang
Hahaha...cam best jer kan..
Yang aku ingat masa aku kecik dulu..
Memang banyak giler aku nyer Cooking Set..
Tapi yang murah jer la selalu beli kat Kedai Amoi One-one tu..
Paling aku tingin...playdough..
Tapi sebab mahal..
Maka ku akan buat sendiri playdough untuk aku..
Guna tepung MACAM KAT SINI....
Tiba- tiba rasa nak main playdough ar..!!!

Thursday, 25 May 2017

KUIH LENGAT PISANG RAJA


Kuih Lengat Pisang Raja
Kuih yang selalu juga mak aku masak
Yang ni mak aku masak untuk Iftar hari Isnin..


Aku suka Kuih Lengat Pisang ni..
Tapi hari ni nyer aku x dapat nak feel sebab sakit tekak..
Dah 4 hari tekak aku sakit
Puncanya sebab hari Sabtu gi Pasar Tani
Mak aku nak sangat makan Nasi Ambeng
Aku pun nak juga....mmmm
Naper x masak jer,,??
Kata mak aku nak masak Nasi Ambeng ni kena tunggu mood rajin
Mak aku kata sebab Nasi Ambeng ada banyak bahannya dan banyak step
Hari Sabtu pagi apgi buta lagi aku ngan mak aku gi la ke Pasar Tani..
Tapi aku tunggu dalam kereta jer..
Hehehe....malas aku nak bersesak..berhimpit
Ramai giler orang hari tu....
Mungkin sebab abtu terakhir sebelum puasa kot..
Akhirnya mak aku turun gi sorang jer..
Malangya ...mak aku cakap hari tu Nasi Ambeng xde ..
Huhuhu....mak aku cakap nampaknya cam nak kena masak juga la Nasi Ambeng tu...
Mak aku pernah masak...
NASI AMBENG kat sini.....

 




 Sebab xde Nasi Ambeng tu ....
 Mak aku beli Kambing Grill jer ngan Pisang Raja yang belum masak..
Pastu terus mak aku hantar gi sekolah sebab aku nak tolong Form 5 buat persiapan Hari Usahawan..
Tetapi yang magic tu...
Masa beli pisang ni masih hijau...
Mak aku cakap nanti petang tu mak wak Pisang Goreng..
Mak aku memang Pisanmg Goreng yang pisangnya masih keras..
Aku suka pisang yang dah masak lembil
Petang tu pisang ni dah masak kuning semuanya..
Kata mak aku mungkin tinggalkan beberapa jam dalam kereta...
Pisang tu terus masak...sebab suhu dalam kereta tu sesuai untuk pisang masak kot...Hahahaha
 

Macam ni la rupa Pisang Raja yang belum masak sangat..
Yang macam mak aku suka nak wat Pisang Goreng tu,,
Pic dan citer PISANG RAJA GORENG tu kat sini...


Hari Ahad dah mak aku masak Nasi Dagang...
Makanya nak tunggu hari Isnin Pisang tu lagi lah masaknya mnejadi-jadi...hihihihi
Sebab tu mak aku masakkan Kuih Lengat PIsang ni..
Untuk Iftar..


 Kali ni mak aku buat agak banyak plak...
Penuh 1 loyang....
Mak aku potong bentuk Segi Tiga....
KAta maka ku sajer jer nak potong lain sikit...
Sebelum ni mak aku buat KUIH LENGAT PISANG POTONG DIAMOND kat sini...
Ada juga     KUIH LENGAT PISANG VERSI CAWAN-CAWAN KECIL kat sini...
Tapi resipinya sama jer...
Yang bezanya...mak aku cakap kalau nak buat banyak gandakan bahannya..
 Resipi C&P dari catatan sebelum ni jer..


KUIH LENGAT PISANG..mak aku
4 biji pisang raja
1 1/2 cawan tepung beras(Mesti tepung beras)Kalau tepung gandum kuih akan keras & liat
1/2 cawan santan pekat (1/2 kotak kecik santan kotak)
Sikit garam
2 sudu gula

1. Blend pisang & santan.
2. Masukkan garam,gula & tepung beras..kacau rata..

3.Adunan agak cair..tapi jangan risau..bila dikukus elok jer..
4. Sapu minyak pada loyang kecil & tuangkan adunan & kukus hingga masak anggaran 1/2 jam.
5. Biar sejuk baru dipotong kuihnya..

Ni pesanan penaja dari mak aku...:
i. Guna hanya TEPUNG BERAS..sebab kalau guna tepung gandum kuih akan keras dan liat...

ii. Kalau guna pisang emas lagi sedap tapi kena tambah sikit lagi santan sebab pisang emas isinya padat & pisang cavendish macam yang mak aku guna ni agak berair.

iii. Kuih ni kena agak tebal baru cantik..so,kalau loyang besar gandakan adunan...
(Resipi di atas sesuai sesuai untuk 3-4 orang makan) mak hanya guna bekas kecil sebab hanya 2 orang jer nak makan..

iv. Potong dengan pisau plastik supaya cantik..

v. Kalau nak hidang cepat pun kuih ni x banyak songeh...angkat biar dalam 10 minit masa suam-suam pun dah boleh potong & sedap juga dihidang suam-suam panas..

Pisang Raja yang dah masak ranum.
Pisang ni nampak GUMUKs la...



Santan kotak..
Mak aku suka beli Santa Kara ni sebab mak aku cakap lebih pekat dan lemak..
Satu lagi brand yang mak aku selalu suruh aku pilih kalau gi beli barang dapur ialah Santan Harmuni
Kalau brand lain mak aku xnak...
Mmmm....memilih juga mak aku


Tepung beras pun sama ...
Hari ni guna tepung beras jer tau...
Bukan tepung pulut ...
Sajer nak panjangkan citer jer...
Mak aku akan suruh aku pilih brand Bunga Teratai..
Aku kenal tau Tepung Beras dan Tepung Pulut..
Kalau Tepung Beras biasanya tulisan kat paket tu semua warna merah jer
Kalau Tepung Pulut plak tulisan dia warna purple..
Haaaa....paling senang nak bezakan tepung tu..
Baca la....hihihi


Cara Buat Kuih Lengat Pisang versi hari ni nyer...

1. Kupas kulit pisang dan patahkan beberapa bahagian dan masukkan dalam blender..
    Campur jer semua bahan lain..
   - Pisang
   - Tepung Beras
   - Gula
   - Garam
   - Santan
    Blend semua bahan hingga berkrim..


2. sapu minyak pada loyang ...a.k.a  nenek panggil ni   "Pelengat"


3. Tuang semua bahan yang dah blend tadi dlam pelengat



4. Kukus hingga masak..Anggaran 1/2 jam - 45 minit..
    *** Kalau guna cawan-cawan kecil ...15 minit jer dah masak dah


5. Sejukkan kuih setelah kuih masak ...supaya bila potong kuih nampak cantik


Sebab mak aku masak dah pukul 6 lebih dah...
Kuih x sempat sejuk..
Pukul 7 kuih baru siap masak..
7.20 dah iftar..
Makanya mak aku cakap rendam jer dalam bekas berisi air...
Hati-hari supaya air x masuk dalam kuih.
*** Air tu akan jadi panas sebab haba dari kuih mengalir dalam air..
       So ..tukarkan air baru pula
       Buat 2,3 kali supaya kuih cepat sejuk


Dalam 10 minit kuih dah kena potong dah...
Hahahaa...kali ni mak aku potong bentuk segi tiga


Sebab kuih tu masih suam-suam lagi...
Potongannya kurang kemas
Mak aku cakap sebaiknya masak waktu tengahari jika nak hidang waktu petang...
Tapi ....who care..!!!!
Hahaha....