Sunday, 24 September 2017

TERIMA KASIH ABANG BOMBA

Pagi hari minggu...
Selepas solat subuh pukul 6.30 aku nak sambung tidur..
Masa mak aku tengah kuarkan ayam daribpeti ais...aku pesan soh mak aku kejut pukul 8 sebab dah janji ngan Umi.Putra...Ng Wan Ying..Ruzai...Dibah & senior form 5 nak siapkan montaj untuk 5 ERT..
Hari Khamis hari tu siapkan untuk 5PSV
Dorang nak kena hantar hari Selasa untuk present Hari Graduasi Form 5.
Aku & Umi photographer..
Dibah memang teror bab edit mengedit...
Pukul 7.45 mak aku dah kejut..

Pukul 8.30 aku dah siap sarapan Nasi Goreng & Milo Panas..
Mak aku tengah pakai tudung untuk hantar aku..
Aku amik kunci gril..
Buka kunci atas...siap
Masa pulas tombol pintu yang bawah..
Eh...eh...eh...
Napa ketat..
Button tengah tombol dah timbul maknanya dah buka la..
Tapi naper pintu ni still x boleh buka..????
Aku cuaba beberapa kali lagi...
SAHH..!!!!
Tombol pintu ni JEM...
Aduhai....
xkan jem lagi..
Baru 2 hari lepas...pecahkan pintu biliki air sebab mak aku terperangkap dalam bilik air..
Pun sebab tetiba tombol pintu bilik air jem..
Sebab aku panic & aku dah menggigil ..
Aku hulur hammer kat bawah pintu soh mak aku pecahkan tombol dari dalam bilik air...
Hari ni tombol pintu ni lak jem..!!!
Mak aku ajak doa ..
Semoga ada Hikmah Yang Tersembunyi atas apa yang berlaku ini...



Mak aku tengah gigih membuka tombol pintu hasil tunjuk ajar dari Youtube..
Habis calar balar pintu kena cungkil



Baru dapat cabut tombol yang bulat tu jer...
Itupun dah dekat 1 jam sambil menggoogle sambil mencuba


Habis segala barangan Mc Gyver mak aku guna...
Big Hammer..Little Hammer..Playar..Alligator Playar...screw driber leper..Screw dtiver bunga..
Gunting...Pisau..Pen..Sudu Garfu bagai semua dah cuba...


Mak aku soh amim tombol pintu Bilik Air yang dah dicabut 2 hari lepas..
Nak tengok isi dlam dia supaya boleh cuba cabut tombol yang ni
Setelah lebih 1 jam berjuanv berpelub- peluh...
Habis segala screw..nat...spring...segala macam mak nenek kuar dan patah dikerjakan mak aku..


Akhirnya separuh tombol dapat dicabut dari dalam rumah dan separuh lagi tombol jatuh di luar pintu..
Memang x nampak la macamana keadaan tombol yanv jatuh di luar
Hanya dapat dengar jer...
Tanggghhh...tinggg...tinggg
Mmmm...ting..ting...tu mesti tombol tu terkena grill la tu...


Setelah 2 jam berlalu...
Hanya lubang bekas tombol pintu yang mampu dibuka..
Masih ada selak pintu masih tersangkut..
Dah puas mak aku tarik dan cungkil tapi x berjaya..
Aku juga dah cuba jadi hero mengambil alih playar daribtangan mak aku..
Nun sampai merah tangan ku dan hampir luka terkena skrew...
Tapi keadaan tetap tidak berubah..
Dah wasap Achik..
Pakcik cakap Achik traslate...
Achik dah tutorial by phone...
Tapi tetap x boleh cabut selak pintu tu



Aku dah call kawan- kawan yang janji nak gi sekolah tu..
Dah cakap ada masalah sikit..
Malas nk discrib..
Kedian lah citer...
Mak aku pun dah kepenatan...
Pukul 10 dahh...
Nampak mak aku tengah call seseorang...
Bila tanya mak aku cakap last choice..
Call Bomba terdekat
Kata mak aku pegawai bomba tu cakap anggota dorang kuar untuk kes kebakaran
Tapi dorang dh contact Balai Bomba BTR untuk bantu..
ADUHHHH.....dah macam serius sangat la plak..
Mak aku kata dah tanya bomba boleh ker dorang tolong kes macam ni sebab macam x emergency pun nak banding kebakaran bagai
Kata mak aku pegawai tu cakap mang apa sahaja kes mereka akan bantu...
Waima untuk selamatkan seekor kucing sekalipun..
Ya Allah.....
Rasa terharuuuu do...!!!
Hanya aku ngan mak aku merasai keterharuan tu sebab kakak tengah mamai tidur lambat siapkan asigmnent dia malam tadi..
Pagi baru kakak tidur
Mak aku ajak sama- sama berdoa semoga Allah lindungi kami...
Agar tidak berlaku sebarang kecemasan yang x membolehkan kami keluar..
Agar Allah permudah urusan...
Benarlah kata- kata..
Penantian Itu Satu Penyiksaan..
Masa terasa berhenti..
Menunggu bomba
Lebih kurang 1/2 jam ..
Terdengarlah pintu diketuk dan suara orang memberi salam....
Setelah mak aku berkomunikasi melalui lubang tombol pintu tu...
Terdengarlah bunyi playar..bagai.



5 minutes later...
Terbuka lah pintu yang jem...
Ternampaklah 4 orang Abang Bomba yang mambantu kami....
Ya Allah....Syukur Alhamdulillah...


Orang berbudi kita kenalah berbahasa...
Mak aku pelawa Abang- abang bomba tu masuk minum dolu...
Teh Panas & Karipap Frozen goreng...
Dorang peramahhhh....
Dah la handsome2..
Hahahaha....
Aku ngan kakak terdiam tidak bersuara..
Hanya mak aku melayan tetamu...


Masa minum tu abang bomba yang kat tepi dinding pink tu citer...
Kata abang bomba tu...
Sebenarnya tadi sudah ada beberapa anggota bomba dari BTR datang nak bantu...
Tapi dorang cari rumah x jumpa..
Sebab tu lambat sikit..
Abang- abang bomba ni katanya baru balik dari rondaan..
Terus datang membatu we all...
Aduhhh....
Rasa macam Drama Telenovela la plak..
Padahal kes terkunci dalam rumah jer pun..
Kikikiki...



Masa dorang nak gerak balik aku minta nak bergambar jap...
Bukan nak menggediks pun..
Tahu....dorang dah ada GF..dah ada wife..
Tapi aku just nak bergambar jer...
Ada tujuannya...
Sebenarnya aku nak snap pic ni sebagai bukti pada kawan - kawan aku yang x benti2 dok wasap...dok PiEm tanya ....
Aku nak tunjukkan bukti bergambar yang aku bukan sengaja lambat nak gi siapkan montaj tu...
Tapi sebab panjang ceritanya pasal terkunci dalam rumah..
Kalau aku citer molot jer akan ada yang ingat aku sajer reka cerita..
So...
BIAR GAMBAR BERBICARA...
Hahahahaha...

Dah la handsome2...
Baik- baik lak tu Abang- abang Bomba tu..
Semua peramah


Dari 4 orang hanya sempat bergambar dengan 2 orang ni
2 lagi x sempat sebab dorang dah gerak...
Abang yang belah kanan tu paling ramah..
Siap cakap kalau perlu pertolongan bomba bila kecemasan...in sha Allah BOMBA akan sedia membantu...
Begitulah panjangnya Cerita Kisah Pintu Jem...
Apapun Alhamdulillah...syukurbpada Allah..
TERIMA KASIH ABANG BOMBA....



Saturday, 23 September 2017

AYAM MASAK KICAP PEDAS

Ayam Masak Kicap Pedas..
Lauk lunch semalam...
Dapat makan puas- puas....
Sebab semalam Cuti Awal Muharram....

Eh...idea spontan berpuisi..
Hahaha....idea ni kadang spontan
Kadang puas difikir xnak manjadi
Nak- nak lagi kalau time cikgu nak cepat- cepat..
Jangankan idea berpuisi..
Idea nak tulis ulasan pun jadi blank..
Aku nyer style..
Lagi cikgu nak cepat..
Lagilah aku blank..
Hahahaha


Ayam Masak Kicap Pedas
Dah agak lama mak aku x masak lauk ni..
Lately ni kan mak aku banyak masak Nasi Goreng..Mee Goreng jer...
Semalam cuti...
Pastu kakak pun balik...
Mak aku masak Ayam Mask Kicap Pedas ni untuk lunch bertiga...
Sebab ayam tu besar- besar & kuah dia pekat sedap...
Rasa puas makan sampai malam...


Lauk ni sebenarnya mak aku masak awal pagi lagi....
Baru pukul 8 camtu mak aku dah siap masak Ayam Masak Kicap Pedas ni..
Sebabnya pastu mak aku nak gi amik kakak...
Kakak sebab nanti nak gi ASEAN Para Games Closing...untuk Asigment kakak
Kakak cakap kawan- kawan kakak gi ngan bas UiTM..
Tapi kakak nak gi sendiri &...
& aku nak ikutttttt...
Heeeee


Mak aku cakap masak awal supaya nanti balik dari amik kakak dah boleh makan
Lagipun mak aku cakap lauk Ayam Masak Kicap Pedas ni kalau makan selepas beberapa jam dimasak lagi sedap sebab kuah dia lagi pekat dan sebati...

Untuk Sarapan aku...
Mak aku just goreng Sosej Salai baki 5 batang yang mak aku masak Nasi Goreng Sosej Salai semalam tu...
Makan ngan mayonese & chilly Sauce
Cukup la kenyangkan perut aku untuk wat kerja..
Hahahaha..cam kerja berat jerk kan...
Tapi memang berat pun..
Sebab ada sebakul kain baju mak aku dah siap basuh...soh aku jemur..pastu mak aku pesan lagi soh sapu & mop lantai
Aku sanggup jer sebab aku xnak ikut mak aku gi amik kakak..
Hahahaha...
Bored do..!!!
Puncak Alam tu bukan ada mender sangat pun..hutannn jer sepanjang jalan yang bengkang bengkok macam ular kena palu..
Awal- awal dolu aku suka la nak ikut
Sekarang da malazzz...
Aku lagi rela jemur kain...mop lantai bagai
Hahahaha...

Ops...resepi mak kau dah siap....
Sambil aku berapu tunggu resepi..
Aku dah terikut Chef Pari Jinich..
Beletiaq ...

AYAM MASAK KICAP PEDAS
½ ekor ayam - potong 6 & gaul garam kunyit
½ cawan cili blend
½ cawan kicap pekat manis
½ cawan air asam jawa cair
½ cawan air
¼ cawan minyak
2 sudu sos tiram
1 sudu rempah soto@ serbuk rempah sup adabi
½ bawang besar
1 cili merah + cili padi
daun bawang


1. Ayam dibasuh dan digaul garam dan serbuk kunyit


2. Goreng ayam hingga masak..Sekadar masak...x perlu garing



3. Ketepikan ayam yang siap digorenv


4. Cili blend...Blend cili kering dan bawang besar..
Untum resepi ni hanya guna 2 sudu besar atau lebih kurang ½ cawan...Selebihnya simpan dalam peti ais..


5. Minyak goreng ayam tadi dikurangkan dan tinggalkan dalam kuali agak- agak ¼ cawan dan tumis cili blend hingga naik minyak..



6. Tambahkan rempah soto @ rempah sup untuk dapatkan bau rempah- ratus..
Jika x nak guna rempah soto @ serbuk rempah sup..gunakan rempah tumis biasa iaitu kayu manis,cenhkih,bunga lawang dan buah pelaga



7. Masukkan kicap pekat manis dan tambah sikit air supaya tidak  hangus



8. Masukkan air asam jawa . Jika guna pes asam jawa segera..gunakan 1 sudu kecil dicampur ½ cawan air



9. Masukkan ayam goreng tadi dan gaul rata
    Biar mendidih hingga agak pekat


10. Bila nampak pekat...masukkan bawang besar hiris dan cili merah @ beberpa biji cili kering yang digunting..


11. Matikan api dan tabur daun bawang & jika suka extra pedas tambah beberapa cili padi dipatah- patahkan..



12.. Siap...
    Untuk lebih sedap..masak beberapa jam sebelum makan..Contohnya untuk lunch..masaklah lauk ni waktu pagi...



Friday, 22 September 2017

RINDU NAK RONDA NGAN MOTOR

Semalam Achik post pic pokok mangga tepi rumah Achik dah penuh air..
Achik cakap dah beberapa hari hujan turun x benti..
Tengok kat TV pun Kedah banjir..
Kat Perlis lagi lar siap ada pic Taman Ular Perlis yang banjir..
Banyak ular- ular sedang berenang dan ada yang diselamatkan pekerja Taman Ular..


Windunyer kat umah di Kedah...
Bangun pagi dengar bunyi burung..
Tengok sawah padi..
Angin sejuk...
Mmmm
Cuti- cuti camni kalau la aku kat kampung or kat rumah baru tu...
Hmmmm....best nyer...
Xdelah aku mereput kat umah macam hari ni..
3 hari cuti...
Apa nak buat...?
Hari ni dah tentu x ke mana..
Esok..harap- harap dapat ikut kakak gi closing ESEAN Para Games tu...
Ahad pun dah ada plan ..
Nak siapkan video senior2 form 5
Untuk Graduasi dorang ...
Aku tolong jer sebab kesian do..
Dorang cakap mentang- mentang la dorang tu dari 2 kelas belakang- belakang..
Cikgu x pandang laaa..
So dorang nak buktikan yang dorang juga harus dipandang oleh cikgu- cikgu..
Sebab tu nak buat video tu..
Aku bantu jadi photographer jer..
Heee...kalau kat blog ni memeng pic2 cokia guna h/ phone jer..
Tapi kalau pic cantik- cantik guna camera & siap edit aku hanya post kat IG..
Tu pun limited edision..hahahaha..


Jom ronda- ronda...
Mmmmmm...
Belek- belek pic ni dalam phone gallery
Nak clearkan folder..
Jumpa pic ni..
Sayang lak nj delete camtu jer..
So...simpan dalam diary maya aku ni lah...
Haaa...aku bukan nak merempit yer..
Sajer-sajer ronda jer..
Itupun kalau dekat-dekat berani la..
Kalau kat jalan besar aku lum bran..
Hahahahaha...
Ni kat umah baru masa balik Raya Haji ni
Sebab kawasan baru ,so pokok lum besar
Panas..
Kalau pagi-pagi & petang baru best nak ronda-ronda sebab x panas sangat
Tapi kalau pagi xde motor nak ronda
Motor abang,abang bawa gi kerja
Motor nenek,biasanya pagi nenek akan balik kampung
Yang ada kereta mak aku
Haaaaa...aku mana reti drive
Motor boleh ;a...
Hmmmm.....tahun depan nak amik Lesen Motor lah


Motor nenek ni
Time petang cam ni

Boley ronda - ronda sampai maghrib..
Ops...cepat balik..
Masuk rumah..
Nanti nenek bising sebab nyamuk
kalau waktu maghrib x tutup pintu.....
Hihihi...


Aku terhanyut dalam fantasi..
Bila tersedar...
Rupanya.....
Aku masih di sini.....

1 MUHARRAM 1439

Salam Jumaat Yang Berkat..
Jarang sekali dapat berpagi Jumaat di rumah..
Hari ini rezeki sebab cuti tahun baru hijrah.
AHLAN WA SAHLAN 1 MUHARRAM 1439 H
Selamat Memyambut Tahun Baru Hijrah untuk semua umat Islam didunia ini..

Haaa...dah masuk Tahun Baru...
Maksudnya umur kita juga bertambah..
Tahukah Anda ...
Tarikh Lahir Anda Dalam Tahun Hijrah..?
Jika nak tahu boleh la  KLICK SINI...
Aku dah cuba..
Kalau kira bulan Islam...
Tarikh lahir aku dah lepas pun...
10 Zulkaedah ....
Haa..nanti boleh sambut birthday 2x setahun..
kikikikkki.....


Kalau kira umur ikut Tahun Hijrah umur kita akan lagi tua sebab bulan hijrah hanya 29 & 30 hari sahaja .
Tahun Masihi ada yang 28...29..30..& 31 haribulannya...

Semalam ustazah berpesan kepada semua supaya membaca Doa Akhir Tahun selepas Asar
dan Doa Awal Tahun selepaa Maghrib..
Ustazah cakap Buku Amalan kita untuk tahun 1438 akan ditutup sbelum maghrib..
Buku Amalan kita yang baru untuk tahun 1439 akan dibuka sebaik sahaja maghrib kerana tarikh 1 Muharram akan bermula sebaik sahaja terbenam matahari  hari terakhir Zulhijjah 1438H

Aku tahu aku bukan makhluk Allah yang baik..
Aku tahu aku bukan umat Rasullullah yang baik..
Aku bukan anak yang  baik sangat..
Aku bukan pelajar yang baik pun.....
Aku juga bukan rakan terbaik..

TAPI ...
AKU SENTIASA BERAZAM UNTUK JADI LEBIH BAIK...


Semoga amalan kita tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya.
Semoga Allah memberi kesihatan yang baik kepada kita semua..
Semoga Allah mempermudahkan urusan kita semua..
Semoga Allah melimpahkan rezeki yang berkat untuk kita semua
Semoga Allah melindungi kita dari segala bencana.
Semoga Allah melindungi tanahair kita
Semoga Allah lebih memberkati hidup kita semua...
Semoga Allah berkati umur kita
Semoga kita semua dimatikam dalam Hasnul Khotimah....
Amiiiinnnn.....

Thursday, 21 September 2017

NASI GORENG SOSEJ SALAI

Nasi Goreng Sosej Salai
Sosej Salai tu apa??
Haa...Sosej Salai tu Francis Light yang cakap
Kalau nenek aku cakap Smoked Frankfuter..
Hahahaaha..
Hmmm...mak aku cakap kalau zaman dolu smoked @ salai tu salah satu cara mengawet makanan dengan cara mengeringkan makanan dengan diasap dari asap kayu api dan sabut..
Contoh makanan yang diawet dengan cara salai a.k.a smoke ni pisang masak yang dibelah- belah..ikan dan daging..
Mak aku cakap dolu zaman nenek guna dapur kayu...
Mak aku cakap selain makanan tu tahan lama...cara ini juga memberi rasa salai iaitu bau asap yang unik pada makanan tersebut
Tapi smoked frankfurter ni memang aku suka rasa asap dia..


Dinner aku ngan mak aku ..


Nasi Goreng Sosej Salai...
Smoked Frankfurter Fried Rice..vs Hot Tea
Bila makan sosej + Nasi Goreng
Cakap pun jadi la broken english
Hahahaa..


Lately ni mak aku asyik masak Nasi Goreng jer
untuk dinner..
Tapi aku suka Nasi Goreng yang mak aku masak..
Tak jemu2...
Sebab mak aku akan alter jadi macam- macam Nasi Goreng..
Nasi Goreng
Petai...Kimci...Daging..Yam..Tomyum...Cili Padi...Kampung...Patayya...Cina...Kambing bagai
Tapi paling aku suka ialah
NASI GORENG KAMBING...macam kat sini..
Nasi Goreng Petai pun aku sukaaa sangat...
Tapi paling x bez Nasi Goreng Cina
Sebab x pedas..rasa cam magi ayam jer & paling aku x suka sebab mixvegetable dia..
Jenuh nak kumpul tepi pinggan untuk mak mak aku amik..
Hahahaha...saper pernah wat camti kita geng..!!!

NASI GORENG SOSEJ SALAI
2 cawan nasi
5 batang smoked frankfurter
1 sudu marjerin
1 sudu minyak
1 paket perencah nadi goreng tomyam Adabi
daun sup & daun bawang

1. Potong sosej setiap batang menhadi 10 ketul
2. Panas marjerin dan goreng sosej hingga masak
3. Tambah 1 sudu  minyak dalam gorengan sosej
4. Masukkan nas dan gaul rata
5. Tabur perencah nasi goreng tomyam dan gaul rats
7. Sesiaikan rasa dan tabur dau  sup daun bawang



Ni la Smoked Frankfurter tu...


Guna marjerin untuk goreng sosej
Kerana marjerin tidak sepanas minyak masak bila diguna untum goreng sosej.Kulit sosej x la kering & kekal cantik macam paksi moisturiser..
Hagahaha...


Bila sosej dah masak..tambah 1 sudu minyak masak sebab masukkan nasi..Kalau masuk marjerin jer pun boleh..tapi nanti nasi goreng moist jer la..Sebab tu tambah minyak supaya nasi goreng jadi garing sedap...


Masukkan nadi dan gaul rata


Ni perencah Nasi Goreng Tomyam Adabi .
Selalu nak akubguna pes tomyum yang import dari Perlis tu..
Yang ni guna Adabi....
Kalau aku yang masak Nadi Goreng...
Aku suka perencah ni sebab serbuk...senang nak tabur...


Tabur serbuk perencah Nadi Goreng Tomyam Adabi dan gaul rata


Srlalu kacau hingga nampak berasap


Sesuaikan rasa dan tabur daun sup daun bawang hiris & siap..