Sunday, 31 December 2017

NASI GORENG PLANTA SIMPLY SEDAP


Nasi Goreng Planta...
Mak aku cakap patutnya Nasi Goreng Marjerin atau Nasi Goreng Butter.
Sebab kalau Nasi Goreng Planta sepatutnya guna marjerin brand Planta..
Planta tu brand salah satu marjerin..
Tapi mak aku cakao dolu2 hanya Planta yang famous..
Kalau marjerin jer Planta..
Kalau Planta jer marjerin..
Sebab tu nama Nasi Goreng Planta lagi senonim..
Macam hari ni pun mak aku cakap ni Nasi Goreng Planta
Ngan Teh Tarik
Mak aku yang masak untuk sarapan semalam..
Aku makan jer..
Nampak simple jer...
Tapi siyes sedap...
Sedap sangat dan sangat...
Bettolll...!!
Tapi tu pinggan mak aku tu
Ada Cili Solok..
Ala....cili yang orang buat solok lada Kelantan tu
Warna dia hijau susu
Tapi cili tu kosong jer..
Mak aku cakap nan buat Solok Lada
Tapi belum buat..
Nampak mak aku makan ngan Nasi Goreng plak..
Aku tahu Solok Lada tu
Sebab mak aku ada buat SOLOK LASA kat sini...



Haaa...ni baru aku nyer
Takde Cili Hijau tu
Nasi Goreng Planta & Teh Tarik jer
Tapi sedap dan itulah sahaja isi perut sampai perang..
Naper apai petang...?
Sebab semalam dari pagi aku ikut mak aku..
Tolong mak aku kemaskan Bilik Kerja mak aku..
Mak aku cakap kena kemaskan dan bersihkan untuk Semangat 2018..
Hahaha semangat betulak aku..
Asalnya mak aku cakap nak gi kejap jer...
Tapi bila dah mengemas x sedar sampai tengahari banyak lagi yang belum siap..
Makanan x bawa..
Kalau tahu sampai petang baik bawa jer Bekal Nasi Goreng Planta ni..
Tapi nasib baik dalam peti ais Bilik Kerja mak aku ada Air Kotak..Air Mineral.. ada biskut..
Petang hujan turun agak lebat..
Laginla x sedar masa berlalu
Aku ngan mak aku.memang fokus jer buat kerja..
Aku kemas kat dalam bilik..
Mak aku kemas kat kaunter luar ..rak- rak besi bagai..
Masa mula ada makcik cleaner tolong..
Pastu pukul 1 dorang dah balik..
Achik Ruby dan Achik Yati cakap hari Sabtu dorang kerja half day jer.
Lepas makcik2 cleaner balik tinggal aku ngan mak aku buat kerja mengemas.
Aku kemaskan dalam bilik.
Mak aku settle bahagiam luar.
Memang non stop
Benti solat Zohor dan solat Asar jer..
Sebab target kena bagi siap..
Actually sebelum ni dah banyak kali tolong mak aku pun
Cuma semalam mak aku cakap lena betul2 kemas demi nak cipta mood Tahun Baru 2018..
Sekali bila dah siap...jenguk kat luar..
Huh dah xde matahari..
Dah 6.30 petang..
Yang ada hanya jaga kat pondok jaga..
Itupun mak aku cakap doorang dah nak tukar shif dah..
Sebab seharian aku tolong mak aku
Mak aku rewaed Kepci untuk aku .
Chizza ....beli drive Thru jer sebab dah nak maghrib dah
Tapiak aku beli untuk aku jer..
Kakak dah balik kolej nak axam
Abang kerja
Mak aku xnak ..sebab mak aku cakap nak balik panskan Nasi Goreng Planta yang pagi sebab sayang banyak lagi


Aku pun masih teringat- ingat sedapnya Nasi Goreng Planta kat umah..
Tapi dah mak aku nak reward aku..
Aku pun setujuuuu...
Sebab aku belum pernah makan lagi KFC chizza
Hari tu ada senior aku belanja kat kepci nak jer aku order chizza tu.
Tapi rasa macam mahal lak..
Dah orang nak belanja xkan nak pilih yang mahal lak kan..
Kalau tuan diri yang belanja tupun order Snakck Plate..xkan aku nak order chizza plak..
So..order sama jer la..
Hari ni dah mak aku cakap nak reward atas titik peluj aku membantu mak aku dekat 10 jam..
Takkan xleh order chizza kannnn..
Hahaha..


Balik umah...
Memang ada laginNasinGoreng Planta dalam kuali..
Aku nak tolong mak aku panaskan nasi tu
Tapi mak aku cakap xyah sebab mak aku tengah bergossip ngan Achik by whatsApp..
Sampai lepas Isyak baru nampak mak aku gi dapur panaskan nasi..
Huh bapakk ar..
Mak aku just sarapan sejak pagi..
Tak makan sampai dah nak tengah malam..
Tak lapar ke mak aku..?
Mak aku cakap sebab badan dah penat...
Dah x rasa lapar..


Tapi nampak mak aku makan dah tengah malam..Nampak cam sedappp jer..
Oh...tidak...tidak...sedap camaner pun x lah makan nasi dah tengah malam..
Dah la cuti sekolah ni aku banyak makan ni..
Hahaha...
Tapi mak aku makan jer..
Mak aku cakap sayang nasi tu sebab sedap
Yer ..aku tahu memang sedap..
Nasinya lembut dan ringan..
Rasanya lemak- lemak masin..
Mmm...mak aku cakap rasanya lembut dan ringan sebab mak aku cakap guna Beras Basmathi..
Basmathi yer..
Bukan Bas Hidup..
Hahaha..

NASI GORENG PLANTA SIMPLY SEDAP
4 cawan nasi- masak 2 cawan beras basmathi
2 sudu Planta ( yang ni guna marjerin Pelangi)
1 sudu minyak masak
1 cawan isi ayam
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang (ambil sekali bawangnya)
1/2 batang carrot- racik panjang
1/2 sudu teh garam halus



1. Masak dulu Nasi Basmathi..jangan terlebih air sebab nak kan nasi yang berderai.
Bila.nasi masak...karihkan nasi dengan chopstick biar lerai
( Biar nasi suam selum guna supaya xudah patah)

 2. Sementara menanti nasi sedikit sejuk..
Siapkan bahan lain


3. Panaskan marjerin camput minyak..
Tijuan dicampur minyak ialah supaya tidak mudah hangus kerana minyak masak lebih tajan panas berbanding marjerin atau butter yang tidak tahan suhu tingginmenyebabkan mudah hangus



4. Tumiskan  daun bawang dan bebawangnya yang dihiris nipis..boleh ganti bawang Hollan
Jika guna bawang besar yang merah..baunya agak kuat dan menghilangkan bau marjerin..



 5. Masukkan isi ayam..
Biar isi ayam.masak baru masukkan carrot dan garam

6. Masukkan Nasi Basmathi yang telah dileraikan..


7. Kacau dan gaul rata hingga nampak berasap.
Matikan api dan taburkan daun sup cincang..

Saturday, 30 December 2017

DURIAN SEBIJI & LUAHAN PERASAAN

DURIAN....
Memang favourite aku..
Aku dan Aqil SANGATT suka durian..
Bukan suka yang sikit2
Tapi suka tahap maxima..!
Suka yang sampai terbawa2 dalam mimpi..
Kalau nampak durian
Kiranya macam nampak Shawn Mandes lah..!!
Hahahaha...bapak ganas x aku nyer bandingan?
Yer lah sebab Shawn Mandes kan tengah top sekarang..!
Tiket dia bapak mahal macam harga Musang King tapi sentiasa sold out..!
So...aku kalau namlak durian..
Macam nampak shawn Mandes lah..
Mampu bermimpi jer..
Tak mampu nak beli..



Dahulu masa harga durian masih murah macam harga tiket Rumah Hantu kat sekolah aku...
Selalu mak aku beli durian..
Sampaikan kalau dah puas makan cenggitu jer..
Mak aku akan buatkan
PULIT DURIAN
POPIA DURIAN
DURIAN CREPE
ROTI JALA KUAH DURIAN
KUIH SERABAI KUAH DURIAN
Sepanjang musim durian kiranya puas lah makan durian berulang kali
Tapi itu cerita tahun 2016 dan tahun sebelumnya..
Masuk tahun 2017...
Durian bukan lagi RAJA BUAH
Tetapi aku mak aku cakap dah jadi AH LONG BUAH
Sebab mahal dia bukan sikit..
Sampaikan kalau nampak durian rasa nak sembunyikan diri..!!!
Takuttt....nak tanya harga
Hahaha...lagi ganas mak aku nyer bandingan...
Makanya sepanjang tahun 2017 menanti durian murah umpama menanti flight deley..
Hahaha..orang yang pernah flight deley mesti tahu macamana masa dirasakan terlalu panjang.
Tapi nak kena nanti juga dengan Penuh Kesabaran..dan penuh Harapan yang berbunga..
Rasa nak merajuk..tapi x boleh buang dari ingatan..
Hahahaha...hadoi..
Apa yang aku tengah merepk macam orang angau ni..!!
Hihihi...



Actually nak cakap ini DURIAN PERTAMA untuk tahun ni..2017
Hari Selasa lepas..
Abang Off...
Malam abang kuar gunting rambut
Masa abang balik aku buka pintu..
Waaaaaa...abang belikan durian...
Sukanyaaa akuuuu...
Macam sambut Shaw Mandes datang rumah..
Hahahaha...


 Mask aku kopek jer durian tu aku terus makan sengan gelojohnya macam orang yang kebuluran 3 hari x makan..
Hahaaaa...
Tanyak kakak nak x..
Kakak amik seulas jer..
Alaaa..kakak bukan minat sangat durian..!
Mak akunpun makan seulas jer..
Mak aku cakap xnak makan banyak sebab esok meeting takut nanti bau durian kalau sendawa..
Hahaha...alasan apa tu..
Abang..???
Abang memang tak makan DURIAN MENTAH..
Dari kecik mak aku cakapnabang memang x makan durian mentah..
Inipun bila maka aku buka jer durian..
Abang terus masuk bilik ..
Abang xakap BUSUK..
hahaha...
Tapi yang oeliknya kalau Kuah Durian abang makan plak..
Abang cakapnkuah duian bau pandan
Rasa dia pun x kuat macam durian mentah..
Kalau Durian Mentah abang cakap bau dia macam t*&@..
Hahaha...

Sebenarnya abang beli SEBIJI jer durian tu..A
Abang cakap sebab masih mahal
Abang cakap harga sebiji durian ni  hampir sama ngan kos minyak  motor abang untuk sebulan !!!
Dahtu kenapa abang beli..??
Abang cakap sebab abang tahu aku sangat suka durian..
Walaupun mahal abang belikan juga walaupun Hanya Sebjji..sebab takut aku kempunan macam Mak Pekan yang kempunan Telur Tembakul..!!!
Abang kata nanti kalau durian tu dah murah sikit abang akan beli lebih..
Boleh makan puas2 ...
Huhuhu...touching..!!!
Aku tahu abang memang sayang kat aku...
Walaupun masa abang sekolah menengah abang selalu paw duit aku untuk beli topup tapi bila dah kerja abang selalu belanja aku macam2..
Gaji hari tu abang  bagi aku RM100..
Hari tu abang janji kalau aku dapat  banyak A abang akan hadiahkan handphone baru  untuk aku
Tapi aku bukan pelajar yang hebat pun..
Hanya mampu kumpul beberapa ketul A sahaja.
Abang cakap walaupun aku x dapat capai target..
Tapi abang kata abang tetap akan berikan ganjaran.
Huhuhu...hanya abang yang memahami..!!
Touching lagiii..!!



Makan Durian ni perasaan bercampur
Antara touching dan excited...
Sambil aku makan dalam hati aku berdoa supaya abang dimurahkan lagi rezekibyang berkat.
Bukan abang sahaja.
Kakak pun..semoga Allah permudahkan urusan dan berinkejayaan cemerlang dalam final axam kakak next week..
Untuk mak aku ..  nenek .. family Achik..
Semua lah..
Semoga Allah  rahmati kita..
Huhuhuhu...
Sebenarnya ada banda lain yang sedang berbuku dihati...sejak gi orientasi Kelas hari Jumaat..
Sangat TERSINGGUNG dengan kata2 seorang guru perempuan sekolah aku..!
Aku sedar aku bukan student hebat...
Tak mampu skor A yang berderet..
Hanya mampu kumpul beberapa ketul sahaja..
Tapi jangan la menghina dan memperlekehkan aku sampai begitu sekali..
Kata2nya masih terngiang2 ditelinga aku..
Aku cuba nak lupakan tapi masih belum mampu..!!
Aku dah luahkan pada mak aku..pada bff aku..pada abang..
Semuanya dah beri nasihat soh aku positif.. dan jadikan sebagai cabaran..
Tapi tipulah kalau dalam hati aku semudah itu nak lupa..
Aku bukan benci @ dendam pada cikgu tu..
Kalau aku benci atau dendam..aku xkan bersalam cium tangan dan ucap terima kasih pada cikgu tu selepas aku dihina sebegitu.
Semuanya kerana aku ingat pesan mak aku...
"Sesalah manapun seorang ibu dan seorang guru..
Ibu dan Guru tetap BETUL..
Jangan sesekali benci dan dendam pada Ibu dan Guru kerana BERKATnya seorang anak adalah dalam redho ibu...
BERKATnya seorang murid adalah dalam redho guru.."
Tapi yang pastinya cikgu itu tidak merasai pedihnya jantung aku menerima hinaan itu..
Selangkah sahaja akuelangkah selepas mengucapkan terima kasih itu..
Air Mata SEDIH aku mencurah dengan lebafnya umpama hujan di musin tengkujuh...
Tak mampu berhenti walaupun aku cuba menahan..
BFF aku Umi Amirah yang perasan hal aku terus manarik tangan aku dan bawa aku duduk dikerusi..
Di bahu BFF aku itulah aku menangis sepuas hatiku..sehingga ramai yang perasan mataku bengkak.
Oh.. sangat TERKESAN hinaanmu itew cikgu..!!
Tipu lah kalau nak kata aku x tersinggung..
Tapi aku hanya mampu memaafkan ..TIDAK mampu untuk melupakan
Doa aku agar cikgu perempuan itew BUKANLAH salah seorang guru yang akan mengajar aku nanti..
Kerana aku bimbang aku masih x mampu melupakan...aku takut ilmu yang cikgu tu ajar aku x dapat keberkatan..
Sedangkan aku akan menempuh axam yang sangat besar selepas ini..


Hahaha...touching lak...
Kerana tiba2 kenangan pahit itew bermaian dijariku ...
Ya Allah...ampun kan lah aku andainya tanpa aku sedar aku pernah menyinggung perasaan ibuku ,guru atau sesiapa sahaja sehingga Kau hadirkan  KIFARAH ini kepadaku..
Andainya ini bukan kifarah tetapi sekadar satu UJIAN mu..Kau tabahkan lah hatiku..
Bersihkanlah jiwaku..
Gantikan lah dengan BERKAT dan REDHO mu ya Allah...ya Arrahman..Ya Arrahim..
Ya Zaljala liwal Ikrom..!!
Doakan aku..!!!

MAIN BELON BUIH

Diary Cuti..
Suatu petang pada minggu lepas
Bored xde aktiviti..
Nak kuar dah nak senja..
Nak mandi awal lagi..
Nak tengok Tv xde citer best
Terfikir pulak nak cipta sesuaty sesuatu yang paling best..!
Apa yang paling best..?



Jadi kanak2 la paling best..
Hahahaha...
Buat apa pun suuuiiitttt jer...!
Tapi xde kawan la plak nak jadi kanak2..
Alaaa...xper...main sorang2 pun ok jer...
Bukan lama pun...
Jap lagi dah nak senja dah...
Amik Botol Belon Buih..
Haaa...dah ready beli Belon Buih kat Pendang Water Front masa teman Aqil mandi tu..
Aki beli 2 botol..
1 dah bagi Aqil...
1...aku la punya..
Dah masa zaman kanak2 aku xdapat main..
Qadho la balik..
Kikiki...
Aku call Achik soh hantar Aqil sini
Nak ajak Aqil main Belon Buih ni sama2..
Tapi Achik cakap dah petang sangat dah..
Nak mandi bagai..
Mmmm....main jer lah sengsorang..



Tiba2 terasa malu plak main kat depan tu
Sebab ada jer kanak2 lain lalu lalang naik basikal..
Mak orang..bapak orang pun ada juga lalunlalang temankan anak2 dorang main basikal
Kanak2 tu mesti rasa nk joint..
Tapi yang bukan kanak2 mesti ingat aku ni perasan jadi Kanak2 Ribena..!!
Hahaha

Masuk main kat tepi rumah lah..
Sebenarnya memang segan juga nak jadi kanak2..
Tapi nak juga main..
Hehehe


Main dalam kawasan rumah oranh x nampak sangat
Sebab dikelilingi pagar tembok


Fuhhhhh...
Fuhhhhhhhhhhhh....
Hembus...jangan x hembuss...
Hahaha...
Seronok main belon buih kat sini
Sebab angin sawah kuat
Belon2 tu lajuuuu jer terbang naik...


Penat berdiri aku duduk..
Main plak tepi pokok serai nenek tanam...
Sambil teman nenek siram pokok2 di Kebun Kecil Belakang Rumah..


Kalau  balik Kedah...
Selalu la aku jadi kanak2
Kalau dolu lagi la..
Masa darjah 6 pun aku masih kawan ngan dak2 darjah 1 dan darjah 2..
Sebabnya time balik kampung nenek..
Gang Mayah yang selalu ajak aku main..memancing & beraya dengan dorang
Mungkin dorang ingat aku sebaya dengan dengan dorang..
Sebab badan dorang lagi besar2 dari aku..
Kat KL rasa aku dah cukup besar.
Tapi bila balik kampung nenek ramai kanak2 yang lagi besar dari saiz aku..
Mak aku ngan Achik soh joint jer..
Walupun dah x kanak2 sangat..
Orang x tahu pun umur aku ..
So...enjoy la jadi kanak2..
Kata Achik..ambil sahaja kesempatan yang datang..sebab bukan semua orang dapat kesempatan tersebut..
Mungkin itu rezeki anugerah Allah..
Sebabnya zaman kanak2 aku banyak yang tercicir..
Haaa..tercicir kat mana..?
Tercicir dengan keadaan..!!!
Keadaan apa..??
Mak aku cakap zaman kanak2 aku diganggu dengan MASALAH NEGARA..!
Masalah Negara tu apa..?
Haaaaa.....biarlah rahsia..!!

ROJAK TAUHU

Rojak Tauhu..
Baru aku tahu..
Apa yang baruku tahu?
Baru ku tahu ada Rojak Tauhu..
Hahahaha.....berapa kali tauhuuu daaa.....


Rojak Tauhu...
Dah banyak kali nampak mak aku buat dan makan
Tapi aku x tringin pun nak rasa walaupun mak aku selalu soh aku cuba
Mak aku cakap walaupun nampak budus..
Tapi sedap ...
Apapun mak aku cakap ...
Ia tetap x mampu memerangkap seleea aku...
BUT...
BUT...
one day....

Masa mak aku tengah goreng tauhu..
Aku makan seketul tauhu goreng yang masih panas tu...
Sedap tauhu tu..
Lemak masin sikit sikit..
Rangup diluar..
Juicy di dalam
Haaa....puitis x bahasa aku...?


Pastu masa mak aku dah siapkan Sepinggan Rojak Tauhu ni...
Tetiba lak rasa teringin nak cuba...
Bila dah cuba.....



Ya Allahhhhhhh....
Sedapnyaaaaaa.....
Betul lah kata mak aku...
Nampak BUDUS jer...
Tapi rasa dia siyes x budus
Dengan Tauhu dia yang lemak garing lembuf didalam
Kena lak ngan kuah rojak tu ..
Bapak sedap do..!
Cuma tang taugeh tu aku lum mampu mencitainya..kikikiki...
Aku jus makan Tauhu nersama Kuah Rojal
Taugeh dan cili padi tu mak aku habiskan..
Dengar mak aku kunyah taugeh,tauhu dan krup..krup cili padi tu ..
Huh macam mak aku kunyah kacang ja..
Haaa..memang ada kacang pun...!
Mak aku cakap kacang tanah tu patutnya sangai dan tumbuk kasar..
Tapi sebab ni Rojak Tauhu Versi Koboi jer..
Xyah la tumbuk kacang tu..
Rojak ni mak aku cakap Rojak Koboi jer
Sebab guna Kuah Rojak Segera jer..
Kuah Rojak Buah..
Mak Zamir ada bagi 1 Homemade Kuah Rojak
Kuah Rojak Mak Zamir memang sedap dan boleh makan tanpa was2..
Naper tampa was2..?
Sebab mak Zamir  ngan bapak Zamir tu..
Bapak pembersih..
Mak dia semua buat sendiri
Kelapa padut sendiri..
Kacang goreng sendiri dan tumbuk..
TUMBUK yer...bukan blend..
Haaa...camaner aku tahu..?
Jangan tanya camaner aku tahu..
Tapi silalah pasang cctv kat dapur umah dia..
Hahahaha....
Ok ...dah ...nak kopes resep..

ROJAK TAUHU..koboi
2 biji tauhu
2 cawan taugeh
2 cili padi
2 sudu kacang tumbuk( yg ni tak tumbuk pun)
1/2 cawan kuah rojak buah
sikit garam
Minyak

1. Tauhu dipotong 8 dan tabur sikit garam
2. Goreng tauhu hingga garing
3. Taugeh dibersihkan dan disiram air panas
4. Cili padi dipatahkan @ ditumbuk kasat
5. Cara hidang...campur taugeh dan tauhu..
     Siramkan kuah rojak buah dan taburkan
     Kacang Tumbuk dan cili padi



MUSHROOM OMMELETTE

2 minggu lepas nyer citer...
Pada suatu malam...
Hahaha...macam suspen..
Tapi xde suspen pun...
Tengah ngadap h/ phone
Tiba- tiba rasa nak makan sesuatu yang masin2 sikit..
Tapi xnak la nasi...
Hmm buat Omelette lah...
Nak omelette Cendawan..
Nak yang lembut moist macam selalu hotel serve untuk breakdast..
Ala aku bukan selalu pun breakfast kat hotel..
Kalau tidur hotel jer nak breakfast kat hotel pun sebab memang included brakfast kan..
Dah lama x tidur hotel..
Last tido bulan lepas masa gi konvo kakak
Lama la dah kan..dah sebulan..hahaha
Ada orang setiap minggu sengaja gi tidur hotel..
Sebab hotel tu bapak dia punya..
Hahaha....aku xde bapak..xdelah hotel..
Kikikiki...


Sebenarnya mood nak masak ni sebab tengah baca wasap dalam family group..

Wasap tu dari petang lagi
Tapi dah malam aku baru nak baca...
Nampak Achik post pic lauk SAMBAL IKAN & AYAM GORENG..
Achik kata HAIKAL YANG MASAK..!
Bapak ar...Haikal dah pandai masak Sambal Ikan..
Haikal tu sepupu aku..sebaya aku..
Lagi muda 3 bulan dari aku
Sebab aku lahir 2r January..
Haikal plak 5 April..
Eh..5 April tu achik..
Tak ingat..7April kot
Haikal tu dah la terror belajar..
Hari tu dapat 11 A
Masak pun dah pandai..
Hafaz AlQur'an lagik...
Aku..??
Hehehe.malu do..!!



Sambal Ikan dan Ayam Goreng
DIMASAK OLEH HAIKAL...
Ni mesti sebab Aqil nak makan nasi ni
Sebab Achik selalu bz...selalu meeting..kursua bagai
Kalau cuti sekolah selalu Aqil dok ngan Haikal jer..
Aqil lak suka makan nasi lauk ayam.
Mesti Aqil dah lapar ni mak dier belum balik
Cer tanya Aqil...Mak Aqil tu kerja apa..??
Nanti Aqil akan jawab...
"Kerja Mesorat & Kutuih"
Hahahaha....mak dia kerja MESYUARAT & KURSUS
Hahahaha....



MUSHROOM OMELATTE
2 biji telur
1 slice cheese
1/2 bawang besar-cincang
1 tangkai daun bawang cincang
1/4 sudu teh garam
2 sudu carrot cincang
2 cendawan shitake
1 sudu besar butter



1. Kacau telur dan garam


2. Sipakan bahan lain
  


3, Panaskan butter hingga cair



4. Tuangkan telur( api mesti sangat perlahan
    Tabur semua bahan diatas telur


5. Tutup dan biar telur masak perlahan


 Namun..
Kadang2 bila kita terlalu excited..
Kita mudah careless..
Sebab x perasan entah bila terkuatkan api..
Maka jadilah omelette yang hampir hangus..
Sepatutnya omelete kena ligh coluour..
Masak dengan api slow supaya moist
Kalau api terkuat sikit jer pun memang akan cepat hangus sebab butter memang mudah hangus..
Sebab tu orang x guna butter untuk goreng ikan bagai




Nasib baik juga sekadar HAMPIR hangus jer
BELUM hangus lagi la
Masih sedap dan moist
Cuma x santeks la..
Moral of the story...
Chef pun kadang2 masak x menjadi..
Hahahahaha..
So..yang ni makan senyap2..
JANGAN CITER KAT ORANG..
SYYYY....!!!!
hahahahaha...

Friday, 29 December 2017

CUCUR JAGUNG BERUDANG

Cucur Jagung  lagiiii...
Cucur Jagung memang favourite semua..
Abang kakak..aku pun..
Mak aku pun memang selalu masak Cucur Jagung.
Kadang versi lemak manis..
Kadang versi lemak masin macam hari ni
Hari tu kat Kedah..
3x mak aku masak Cucur Jagung Manis
Jagung kat sana sedap sebab fresh..
Banyak dijual di pasar..Pekan sehari dan juga tepi2 jalan.
Nenek kata sebab memang sagar dari ladang..
Dari kebun jagung....


Yang ni mak aku masak  Cucur Jaguang versi lemak masin
Ada udang...
Sedap...
Abang siap requeas nak bawa bekal Cucur Jagung
Dah la abang makan banyak...
Hahahha..



Cucur Jagung Berudang ni kalau versi Indon dipanggil Bakwan Jagung.
Ada juga yang panggil Begedil Jagung
Mak aku cakap selain dimakan sebagai kuih dan kudapan ..ada juga yang menjadikan sebagai lauk sampingan..
Mak aku juga pernah buat
BAKWAN JAGUNG @BEGEDIL JAGUNG kat sini...



Cuma versi hari ni banyak udanng..
Sebabnya mak aku cakap isi udang tu dah lama beku dalam freezer..


Bekal abang...
Abang suka sangat
Rasanya dolu2 abang x suka jagung...
Tapi sekrang naper dah suka plak...



Sebekas besar ni habis kitorang makan
Sebab sedap
Heee

CUCUR JAGUNG
2 tongkol jagung
1 labu bawang besar
1 cawan udang
1 cili merah
1 pokok daun sup
1 pokok daun
1/2 cawan tepung jagung/ tepung ubi
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 biji telur
minyak..


Siapkan bahan


Hiris jagung ambil isinya


Campurkan isi jagung..bawang cincang,daun sup cincang,daun bawang cincang,cili merah cincang garam dan gula..


Tambah 1/2 cawan tepung jagung..@ tepung ubi


Gaulkan ssmua bahan dan tepung supaya bercampur rata


Pecahkan telur dan gaul sebati


Adunan akan nampak seperti berderai sebab penggunaan tepung ubi yang hanya sedikit


Tetapi bila digoreng tidak akan berderai kerana telur membantunmelekatkannya..Cuma semasa hendak masukkan salam kuali perlu hati2


Boleh cedok guna sudu atau tangan untuk membentuk kuih.
Pasfikan kuih sudah garing dibawahnya baharulah diterbalikkan supaya tidak berderai


Selepas diangkatbtoskan minyalk sebelum dihidangkan