Yau Mak Tam..
Haaa...ni memang namanya Yau Mak Tam yer
Bukan Yau Mak Long..
Bukan juga Yau Mak Ngah..
Bukan Yau Mak Lang bagai..
Haaa..jangan tanya naper bukan Yau Mak Cik
Sebab mak aku bagitau kat pack tu memang tulis Yau Mak Tam
Mak aku cakap itu panggilan orang Cina..
Kalau translate x tau la apa maksud dia..
Woa Puk Cher Thau...!!
Sayur ni sedap..
Rangup..kena plak ngam Sotong Kering...
Memang sedap..
Habis makan ngam mak aku
Sebab ni minggu lepas nyer ni
Dalam draff..
Baru terlepas post
Banyak lagi yang berderet dalam draff...
Tengah Q tunggu resipi dari mak aku..
Ni la Yau Mak Tam yang belum dimasak
Tapi dah dileraikan sehelai- sehelai dan dah dibasuh..
Tinggal nak masak jer
Ni kalau aku yang beli
Comfirm aku ingatkan daun salad .
Mak aku pun cakap sebelum ni beli sayur ni buat ulam jer..
Tapi mak Ismail yang cakap sayur ni sedap ditumis..
Sebab masa beli sayur ni gi dengan mak Ismail sekali..
Tapi Ismail x ikut..
Tapi aku mantain tolak trolly..
Sebab itu tugas aku..
Haaa...yang bestnya
Pastu mak Ismail belikan 2 bar Cadburry Chocolate...Susu HL lagi...
Haaa...dah la mak Ismail belikan susu HL tu perisa chocolate plk..untuk aku ngam mak aku sekali
Mak aku memang x suka susu chocolate...
Mmmm....dapat 2 kotak kat aku..
Haaaa...mewah tul aku hari tu...
TQ mak Ismail ..
Ops mak Ismail kat Mekkah sekarang ni..
Mak dia gi umrah...
Eh nak citer sayur Yau Mak Tam..
YAU MAK TAM TUMIS SOTONG KERING
10 pokok yau mak tam- leraikan sehelai- sehelai & jangan potong
10 ekor sotong kering kecil
3 bawang putih - dadu halus
1 sudu sos tiram
1 batang cili kering - potong
2 sudu air
1 sudu minyak
1. Panaskan minyam dan tumis bawang putih
2. Masukkan cili kering dan goreng sekejap saja kerana cili kering cepat hangus
3. Masukkan sotong kering yang sudah direndam dan tambah sos tiram
4. Masukkan sikit air dan terus masukkan yau mak tam
5. Kacau balik2kan sekejap sahaja dan matikan api..siap
Sotong Kering Goreng...
Sedap....
Makan dengan nasi putih dan sayur Yau Mak Tam
Makan nasi sikit jer..
Ratah yang lebey
Sebab sedap..
Heee
No comments:
Post a Comment