Friday, 30 June 2017

TETAMU BERAYA DI RUMAH BARU- RAYA KE3 2017

Raya ke-3 di rumah baru..
Excited oo...nak tunggu tetamu datang beraya...
Dari pagi mak aku la yang bz..
Aku x...
Aku tengok jer...
Aku tunggu nak hidang jer..
Masak- masak mak aku nyer kerja...


Ni la hidangan ...
Masakan mak aku..
Mak aku cakap masak ala kadar jer..
Yang nak datang tu kawan- kawan mak aku & family dorang la..
Kawan sama kerja kat KL
Kata mak aku sebab tern dorang beraya di Kedah..
Boleh la datang raya kat umah kitorang..


 Pagi- pagi lagi mak aku merebus Ketupat Palas by Noxxa..
Haaa..raya kali ni #semuamasakgunanoxxa#
Padahal dah masuk 3x raya dah masak guna Noxxa Achik ni..


 Ketupat Adabi ni pun mak aku dah rebus awal- awal...pun guna noxxa....
Hmmmm...mak- mak memang camtu...
Hahahaha...


Rendang Ayam Cili Padi...
Cooked by my mom la...
Pagi- pagi lagi sebelum abang kuar gi Alor Setar
Mak aku dah minta abang gi MARKET..
Haaa...jangan x thau...
Mak aku kata orang Kedah memang speaking London..
Pasar tu semua orang cakap MARKET..
Orang tua- tua semua cakap ...NAK PI MERKIT
Orang muda jer cakap PASAR..
Betullllll.....xde tipu ni..!!!
Sebab nenak akubpun cakap nak gi MERKIT IKAN....
So...aku pun kna la cakap market juga...
Abang xper memang dah terror bahasa Kedah..
Pagi ni abang jadi runner
Beli ayam...santan..kerisik...bagai..
Abang cakap cari daun kunyit merata market xde..
Gi Pasar Tani pun xde daun kunyit..
Pastu abang cakao gi beratur nak beli roti canai sampai pukul 10..hahaha
Balik abang beli air batu siap- siap..
Hahaha...air batu tu ais la..
Pastu abang gi Alor Setar...


Ketupat Palas Cicah Kari Daging cooked by grandma...
Ketupat Daun Buluh...cicah Serunding Daging
Sebab Ketupat Daun Buluh tu
Hidangan RARE...
Achik yang order kat kawan Achik...
Setiap tahun Achik akan order Ketupat Daun Buluh ni
Kawan -kawan mak aku tu mesti pelik..
Yang dari Kelantan & KL tu memang x pernah makan..
Yang wife2 dorang dari Kedah pun x pernah tengok..
Mmmm....mak aku kata Ketupat Daun Buluh ni hanya ada sesetengah tempat jer kat Kedah ni..
Area yang ramai masyarakat Siam jer ada ketupat ni..
Mak aku kata pengaruh makanan Siam dan Cina
Nenek kata Kerupat Daun Buluh juga dikenali Kerupat Gajah

Raya ke3 ni mak aku x masak lunch pun..
Semuanpun makan Nasi Impit Rendang Ayam..
Hidangan hari ni semua KETUPAT
Ketupat Palas Kari Daging
Ketupat Daun Buluh


Kan dah cakap...
Orang yang x biasa makan mesti tetarik nak cuba Kerupat Daun Buluh ni...
1st yang diambil mesti Ketupat Daun Buluh...

 Ni la rupa isi Ketupat Daun Buluh
Warna kuning...
Nenek cakap sebab guna Pulut yang dicampur air ABU DURIAN...
Mmmmm...jangan tanya air abu durian tu apa..
Aku pun x tau..
Pastu nenek kata pulut tu dibungkus bentuk piramid dan direbus berjam- jam
Sebab tu isinya liat kenyal dan dah xde rupa pulut dah...
Nak makan lak kena cicah serunding..
Baru sedap sebab serunding melekat pada isi ketupat tu...
Kalau cicah kari...kureng sikit la..
Tapi nenek kata dolu- dolu ketupat ni dimakan bersama Gulai Pucuk Joha..
Haaaa...pucuk ni aku tahu..
Sebab nenek ngan mak aku dah beberapa kali petik pucuk tu kat sepanjang jalan Putrajaya..
X ramai orang tahu pucuk tu boleh makan..
Even pekerja gardener yang urus pokok tu pun x tahu...
Masa petik tu cakap kat pekerja tu nak buat ubat sebab takut dorang x bagi amik..
Hahaha...mak aku kata ubat tekak yang teringin...
Daun tu pahit tapi nenek ngan mak aku cakap sedap...
Rendang Ayam pedas giler...
Kanak- kanak ni just makan ngan Kari Daging jer la...
Pastu ulang makan tembikai sebab nak hilang pedas



Sama juga .
Hanya mak mak & bapa jer boleh makan rendang ayam...
Sebab pedassss..
Anak- anak just lauk Kari Daging dan Serunding..
Hahaha...
Mak aku cakap sepatutnya tadi goreng juga nugget ker...sosej ker untuk kanak- kanak..
Tapi mana nak ingat..
Abang pun xde nk soh jadi runner..
Heee...


Sweeeetttttttt....jer kanak- kanak ni makan...


Haaa... budak lelaki ni xnak balik..
Dia cakap nak tido sini..
Sebab best...
Boleh main keliling rumah..
Boleh lari sampai sawah padi..
Haaaa....jangan x thau...
Tetiba bapa dia deside nak beli rumah erea sini walaupun orang Kelantan..
Sebab suka suasana sini...
Tenang....berangin...
Dekat town...
Nearest Tol...
Senang nak balik Kelantan..
Hahaha....
Betul....!!!
Siap soh mak aku sent adress pemaju perumahan ni nak tanya mana lagi ada projek rumah baruberea sini...
Haaaa...aku suka..
Nanti ada la kawan...
Sebab kat sini aku xde kawan
Heeeee...

Lepas makan santai- santai sebab duduk kat dapur memang berangin giler...
Angin sawah...
Tapi yang paling best...
Aku...kakak...dapat duit raya..
Abang yang xde kat umah pun dapat jugak...
Banyak lak tu...
TQ tetamu
Heeee




Sayup- satup Gunung Jerai pada waktu petang..
Kawasan rumah ni masih sunyi..
Baru beberapa rumah yang ada penghunj...
Bila tetamu semua dah balik...
Achik..Aqil lak datang...
Pastu Haikal lak datang ride motor jer..
Haaa....dah dekat ngan umah Achik..
Haikal leh datang ngan moto jer...
Pastu mitorang semua lak pakat makannnnn...
Brrrrr.....sampai kenyang..
Esok raya ke 4 Achik Plan nak gi Baling...
Plan asal nak gi beraya kat Kroh & Kampung Betong kat Thailand...
Umah sedara mara atuk..
Tapi dah 2x raya plam tertangguh ..
Sebabnya keadaan keselamatan...
Xper lah...
Gi Baling pun ok...
Bileh main air sungai belakang umah Tok Teh.
Ok...sambung lagi citer raya esok lak.





LUNCH PERTAMA DI RUMAH BARU

 Sambal Petai Cili Padi...
Lauk lunch pertama di rumah baru...
Hari raya ke 2 baru balik rumah baru...
Nenek tingin nak lunch kat umah baru..
Sebab boleh makan sambil hirup angin sawah yang best!!!
Sambal Petai ni nenak yang masak...
Nenek kalau masak Sambal Petai Cili Padi mrmang TERBAIKKK..!!!!!
Musim Raya tahun lepas banyak kali nenek masak lauk sambal petai cili padi ni sebab masa tu musim petai...
Ada aku citer pasal...
RESIPI NENEK..SAMBAL PETAI CILI PADI kat sini...
Tahun ni nenek cakap petai ada banyak macam tahun lepas juga..
Tapi petai- petai tu masih muda...
So..kena tunggu lagi 2 minggu baru boleh upah orang panjat petai tu...
Ni makan petai yang nenek beli ...
1 papan petai tu singgit..
Kalau tunggu lagi 2 minggu boleh makan petai puas- puas...





 Sebab 1st time masak kat rumah baru...
Kena kreatif dan inovatif...
Hahahaha...
Blender xde nak wat sambal petai tu...
Mak aku just guna Shake & Take ni..
Shake & Take ni orang guna wat juice..
Tapi mak aku kata ini kita yang punya...
Suka hati la nak wat blender cili pun..
Heeeee....
Blender Shake & Take ni ada dua tumbler...
So mak aku pesan kat nenek...
Letak tanda pada tumbler tu..
1 wat blend buah..
1 lagi buat blend cili...
Jangan tertukar..
Kalau tumbler cili tu nanti nenek ter blend buah...
Haaaa......xde sapa nak bertanggungjawab...

 Sebab rice cooker xde...
So nenek masak nasi cara manual...
Guna dapur gas...
Haaa.....mak aku cakap back to basic...


Yang sebenarnya semua pun lupa ...
Sebetulnya ada periuk Noxxa ni...
Periuk ni Achik punya...
Hari tu bawa balik kampung..
Buat rebus ketupat dan masak Nasi Tomato pagi raya...
Bawa balik rumah baru sebab esok ada tetamu nak datang rumah baru ni..
Mak aku cakap kalau ada Noxxa...senang nak masak...
Tapi lupa nak guna wat masak masak nasi...
Hahahaha...
So..kalau dah lupa xde maknanyerrrr..!!


 Sebab excited nak lunch kat umah baru...
Makan nasi lauk ikan bilis goreng...
Pun nikmat yang amat....
Sambal Petai lagi la sedapppp...
Berapi tapi xleh benti...


Papadom....
Pun rasa sedap giler...
Hahahaha...


 Sambal jangan cakap la...

Pukul 11 dah lunch...
Lauk sempoi ni pun sedapppppp giler..
Makan ngan nenek..mak aku...& kakak jer...
Achik semua lum baru otw balik dari Pahang..
Abang lak dari pagi kata nak gi Alor Setar..
Mmmm...abang tu kalau balik Kedah memang xde kat umahnyer...
Hari Raya pertama pun lepas solat raya..
Abang terus pergi beraya umah kawan - kawan dia sampai malam baru balik..
Abang cakap kawan dia kat Kedah lagi ramai dari kat KL...
Kawan kampung nenek..
Kawan masa abang kerja part time masa tunggu SPM dulu..
Kawan sama Kolej..
Semua kat Kedah..
Kat KL abang kata hanya ada kawan sekolah jer..
Tu pun dah susah nak jumpa sebab ada yang study..kerja..pindah..
Sebab tu abang cakap abang lagi suka duduk kat Kedah...
Aku pun suka duduk Kedah..
Best sangat...
Cuma mak aku jer yang xnak..
Hhhuhu...
Ops....
Dah..dah...
Makan cepat- cepat...
Lepas lunch nak gi beraya ni..
Semalam tu 1st day raya jadi tuan rumah jer sampai malam...
Hari ni 2nd day raya nenek nak ajak gi ziarah sambil beraya umah sedara mara nenek lak..
Nenek masih ada 2 orang kakak..
Nenek anak bongsu dari 7 adik beradik..
Tok Long lelaki dan pompuan dua- dua dah meninggal..
Tok Ngah iaitu abang nenek pun dah ninggal..
Tapi Tok Ngah pompuan ada lagi masih sihat walupun umirnya dah lebih 80 kot..
Haaa...1st nanti nak gi umah Tok Ngah la..
Pastu nak gi umah Tok Lang..
Tok Lang lelaki dah meninggal
Tok Lang perempuan tu kakak nenek la...
Pun masih sihat lagi..
Nenek kata Tok Lang pompuan tu pun dah nak 80 umurnya..
Tok Teh ...abang nenek pun nenek cakap dah meninggal berpuluh tahun dah
Tok Chik lelaki abang nenek baru menibggal beberapa tahun lepas...
Tok chik pompuan...dah datang beraya kat umah nenek 1st day raya semalam..
Tok Ndak..
Mmm..nenek kata Tok Ndak perempuan tu kakak nenek..
Tapi x pergi kot umah Tok Ndak sebab Tok Ndak xde kat umah..
Tok Ndak gi beraya umah Long Tah kat Sik..
Haa..Long Tah tu anak tunggal Tok Ndak..
Tok Ndak pun sihat lagi...
Lastly...nenek la anak bongsu..
Nenek pun masih sihat cergas walaupun dah 70 tahun umur nenek...
Nenek masih kuat berjalan kaki..
Tunggang motosikal kalah aku oooooo..
Hari- hari nenek merempit gi mancing jat sungai..
Hahahaha...
Ish...cakap banyak la hari ni..
Excited sangat lunch kat umah baru ni...
Lepas lunch mata dah berat...
Rasa nak tidooooo jer...
Bila nak gerak gi beraya...??????
Ooooooo...ok..ok...jom gi beraya cepat....
Nenek dah tunggu tu..!!!



RUMAH BARU...ALHAMDULILLAH

Balik raya tahun ni ...
Rumah baru dah siap...
Yeyyyy....aku suka sangat...
Alhamdulillah

Walaupun bukan banglo...
Tapi ini lah rumahku syugaku...
Aku yang paling excited...
Nenek pun sama...
Sebab nenek dah lama soh kitorang balik duduk sana...
Aku...abang..kakak semua nak balik...
Mak aku jer xnak...
Mak aku cakap tunggu semua dah habis belajar...
Dah kerja...
Baru mak aku nak balik duduk sana...
Mmmmm...



Rumah baru ni best sebab dikelilingi sawah padi...
Mak aku cakap tu impian mak aku dari dolu...
Nak rumah tepi sawah...
Haaa....Sekali memang betul- betul tepi sawah...
Alhamdulillah...


Ni....
Pagi- pagi lagi burung- burung ni dah bertenggek kat wayar letrik ni...
Seronok tengok burung- burung ni....
Waktu pagi...nyamannnnn...


Ha.....hujung tu sawah padi....
Cantikkkk...
Langit pun terang...
Awan memutih..
Langit membiru....
Pokok padi tengah menghijau
Sebab baru ditanam...
Nanti benerapa bulan lagi nenek kata padi- padi tu akan berbuah dan akan masak menguning...
Haaaa...kata adjektif tu...
Membiru..memutih..menghijau..menguning...
Heeee...dah belajar sejak sekolah rendah kan....


View dari dapur....
Pun saujana memandang....
Dihiasai sawah padi bagai karpet..
Mmmm..karpet dalam bahasa melayu apa ek..
Jap tanya mak aku...
Haaa....mak aku cakap macam permaidani...
Nun jauh di sana sayup- sayup hiway....


Penjuru sana....
View kampung....
Haaa...kat sudut pagar tu nenek dah tanam pokok cassava...
Pokok ubi kayu la...
Pokok Serai...
Sayur manis pun ada..
Tapi baru nak hidup...


Ni view bulan Mac hari tu...
Masa ni belum duduk lagi..
Nenek lum tanam pokok..
Masa ni padi kat sawah tu tengah menguning...
Haaa...nampak x Mesin Padi tu...?


Belakang tu tempat favourite dak Aqil main baling batu...
Asal datang sini...
Aqil mesti kutip batu dan baling masuk sawah padi tu...


Dari jauh dah dengar mesin padi tu...
Makin lama makin dekat...
Nenek cakap mesin padi tu hanya akan ada pada musim menuai...
Kalau musim membajak akan ada traktor kat sawah tu...
Boleh tengok live dari dapur....
Huh....best do...!!!


Dak Aqil marah mesin padi bising..
Dia baling batu...
Huh...sib baik x kena driver mesin tu...
Kalau tidak....
Memang aku lari menyorok..
Hahahaha...
Pastu Aqil kena marah ngan nenek...
Hahahaha...
Hujung jalan lak view sawah juga....
Angin....
Sepoi- sepoi bahasa...
Sepoi- sepoi bahasa tu apa...??
Mmm....nanti kiter tengok kamus yer...


Dari jauh macam rumah tu dalam sawah jer...
Hahaha...
Apapun syukur alhamdulillah....

Wednesday, 28 June 2017

TETAMU RAYA DI RUMAH NENEK

Wohoho...
2 hari ooo nk siap entri ni..
Bkn sebab pnjang..
Tapi buat sikit- sikit sebab raya kannn..
Bz tahap gaban arr..
Hahaha...
Ini lah antara tetamu yang datang beraya di rumah nenek kat kampung....
Jangan pelik tengok semua tetamu makan kuih bagai kat luar jer...
Jangan ngumpat kalau nampak view yang berserabut menjadi back ground kerana itulah hakikat dan kebenaran dalam kejujuran...
Boleh saja untuk edit nak tambah sofa bertatah permata ..langsir berkain sutera di belakang tu..
Tapi untuk apa..??
Kerana inilah diary ku...
Haaaa...gramatis x ayat aku..
Terpengaruh ngan ayat-ayat puitis dalam novel cinta...
Tapi memang itulah kenyataan...
Rumah yang sudah ditinggalkan oleh nenek bertahun lamanya..
Nenek hanya balik di siang hari  untuk ke kebun..
Selebihnya nenek memang duduk ngan Achik..
Tapi hari raya wajib balik...
Wajib beraya dirumah nenek...
Sebab seronok sangat...
Seronok bila tetamu datang...


Tetamu cilik ramai dah datang pagi masa orang tengah solat raya..
Tapi aku cam biasa ar..
Lupa nk snap pic..
Sebab excited nak jadi tuan rumah...
Hahaha...
Sampai  2 group kanak- kanak dah balik baru aku ingat..
Tu pun lepas mak aku tanya camera..
Baru aku ingat camera x kuar lagi dari bonet keter...
Dah la group sebelum tu ramai..
Comel- comel lak tu kanak- kanak yang datang sebelum tu..
Cantik- cantik..
Colourfull..
Tapi dah lupa nak snap pic tadi..
Takkan nak gi panggil dorang soh lakon semula..
Huhuhu


Ni group anak- anak tahfiz kot..
Aku bukan kenal pun tetamu yang datang umah nenek...
Tapi opkos dorang akan salam aku sebab aku yang pegang duit raya..
Hahahaha....


Ada tetamu yang datang  lonely...


Ops.....jap nak bagi duit raya kat kanak- kanak ni jap...
Sampul duit memang simpan dalam keter jew...
Sebab senang nak amik...
Singgit jer....
Standard la kan....singgit sorang....
Hahahaha...



Ada yang datang couple...
Tapi trend kampung nenek..
Orang beraya naik motor jer...
Sebab jalan kampung jem time raya..
Hahahaha...


Ni Ketua Kampung's Wife...
Logik ar ...makcik ni cantik jelita lagi walaupun dah ada cucu....
Dah la rumah dia bungalow tepi sawah tu besau gilerr..
Kereta berderettt...
Tapi makcik ni dah la cantik...kaya....x sombong...
Tiap kali raya nenek cakap dia mesti ziarah rumah nenek dan rumah lain...


Ni tetamu datang ngan family..
Dorang cakap duduk Gombak..
Balik raya kat rumah family dorang kat kampung nenek...
Hahaha...dok KL jumpa beraya kat kampung...
Tapi aku x sembang pun..
Snap pic jer
Mak aku jer sembang...


Yang ni datang konvoi ngan moto ramai- ramai..
Hahaha...nampak sweet jer dorang semua naik moto ramai- ramai jalan beraya...
Macam aku nak joint jer...
Tengok best ooo...ramai- ramai naik moto ..
Pastu singgah rumah- rumah orang untuk beraya..
Tapi sayangnya x sorang pun yang aku kenal...
Walaupun x kenal aku tetap control ayu..
Kena senyummmmm sokmo..
Hihihihi....


Santai jer semua makan atas tikar kat luar rumah nenek...
Macam picnic jew...
Hmmmm...masa post pic ni kat Achik...
( Sebab Achik soh update tetatmu yang datamg umah nenek...sebab Achik nak pantau dari Pahang..hahaha)
Achim cakap kalau dh tetamu selesa dok kat luar rumah camni...
Nanti nenek kena pasang tile la kat luar rumah tu....walaupun dah x duduk rumah tu..
Mmmmm...aku x respon pun..
Biarbla tubkerja maka- mak& mak sedara aku


Camni arr...trend raya kat kampung nenek..
Semua konvoi moto ngan jiran- jiran or family..
Yang best tu 1 moto akan dinaiki lebih dari sorang...
Kalau 1 moto 3 orang tu biasa ar...

Geng lelaki selalunya akan sembang ngan sesama lelaki...
Dorang biasanya akan pakai baju Melayu..
Tapi x pakai sepasang ..
Trend kampung nenek orang lelaki dewasa akan pakai baju melayu ngan kain pelikat..
Kalau yang pakai sepasang tu biasanya yang muda- muda jer..
Mak aku cakap tu lah trend dari zaman dolu...
Kata mak aku dolu lagi arr...
Yang muda pun pakai camtu jer pagi raya..
Bila petang plak tukar pakai jeans...
Kata mak aku dolu hari raya pertama pemuda- pemuda kampung nenek akan ke Alor Setar untuk tengok wayang..
What..???
Tengok wayang time raya...raya perrama lak tu...?????
Bapoak arrr....!!!!
Haaa...tapi mak aku cakap memang camtu...
Mmmmm...tapi sekarang xde dah camtu..
Hari raya pertama semua orang beraya...
Bagus3.....


Lepas makan...
Sembang- sembang dulu....


Sib baik cuaca cerahhhh...
Tak panas sangat...
Tak hujan....
Semua pun lepas makan santaiii jer..




Nenek cakap sejak puasa nenek hanya balik beberapa kali jer rumah ni..
Nenek kata just sempat meracun jer semak samun dan rumput- rumput sekeliling rumah..
Belum mati sangat rumput tu..
Nenek kata hanya sempat kering jer rumput tu..
Tapi aku sukaaaa    ada rerumput kering tu...
Kalau bersih togellll jer...x santek la kampung..
Hahaha...ok x pendapat aku tu..??
Hihihihi...


Dah petang geng anak dara Pak Long...
Pak Long..Mak Long & anak-beranak just datang beraya jer...
Lepas makan...solat dorang pun balik...
Mmm...tema pakaian dorang sama lak ngan aku..mak aku..kakak abang semua...
Tapi x lengkao sebab Achik balik Pahang...
Huhuhu....xbesh ar Achik xde...


Geng anak- anak dara kampung nenek..
Mayah & The Gang...
Haaaa...kalau raya zaman sekolah rendah aku selalu ikut dorang pergi beraya..
Sekarang aku dah x ikut...
Maluuuuuu ar...
Aku paling senior...
Aku dah sekolah menengah...
Dorang ni badan jer nampak remaja..
Tapi baru darjah 6 kot..
Sebab tu masa aku darjah 6 aku masih boleh join dengan dorang..
Sebab badan aku lagi kecik dari dorang..
Boleh ar berlakon jadi geng sebaya..
Hihihi...
Sekarang aku dah malu ar...
Jauh sngat umur...


Haaa...nampak..
Beza umur banyak oooo...
Tapi saiz macam aku lak sekolah rendah kan...
Haaaa...time ni aku leh la perasan skit..
Perasan aku kurus...hihihihi...
Sebenarnya sebab pakaian aku hitammm...
Tu yang nampak kurus...kikiki...


Kalau geng mak- mak yang datang aku just topup kan lauk...air...
Amik pinggan gelas kotor bawa gi dapur basuh...
Snap pic...
x join la sembang...
X kenal + segan nak sembang ngan mak- mak...
Aku suka layan kanak- kanak...


Time dah petang...
Ni lak jiran sebelah kiri rumah nenek..
1st day raya memang tetamu x putus ar...



Family Pak Long...
Dah nak balik...
Posing2 dolu...


Tetamu Senja..
Haaa...mak aku yang cakap tetamu senja..
Sebab time ni dah senja..
Kitorang pun dah kemas- kemas...
Sebab malam tido kat umah Achik